Μπλίνκεν: Μία ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μπλίνκεν: Μία ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες δήλωσε πριν από λίγο ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα εξακολουθεί να στέλνει στρατεύματα στα σύνορα, κοντά στην Ουκρανία.

O κ. Μπλίνκεν είπε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να μειώνει το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις Μπλίνκεν έγιναν στη Μελβούρνη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση του κουαρτέτου, της άτυπης ομάδας που συγκροτούν ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία.

«Για να το πούμε απλά, συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα», είπε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε:

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, (…) μια εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και, για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων», πρόσθεσε.

Μπάιντεν: Εγκαταλείψτε την Ουκρανία

Των ζοφερών εκτιμήσεων του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε προηγηθεί η ευθεία έκκληση του Προέδρου Μπάιντεν προς τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Προειδοποιώντας πως η κατάσταση μπορεί να «γίνει πολύ γρήγορα παλαβή», ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ανέφερε:

«Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν, πρέπει να φύγουν τώρα. Έχουμε μπροστά μας έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου».

Ο Μπάιντεν επανέλαβε πάντως ότι δεν θα ανέπτυσσε τον αμερικανικό στρατό στο πεδίο στην Ουκρανία, για να επιχειρήσει ή να απομακρύνει Αμερικανούς, εάν γινόταν η υποτιθέμενη ρωσική εισβολή.

«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «παγκόσμιο πόλεμο. Αν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι άρχιζαν να ρίχνουν οι μεν στους δε, θα βρισκόμασταν σε πολύ διαφορετικό κόσμο», εξήγησε ο Τζο Μπάιντεν.

Συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων δείχνουν οι δορυφόροι

Στο μεταξύ, φωτογραφίες ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας ληφθείσες από εμπορικούς δορυφόρους δείχνουν νέες ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις σε τοποθεσίες κοντά στην Ουκρανία.

Η Maxar Technologies, που παρακολουθεί εδώ και εβδομάδες την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ότι οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη, δείχνουν σημαντικές νέες αναπτύξεις σε αρκετές τοποθεσίες τόσο στην προσαρτημένη Κριμαία, όσο και στη δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Μπλίνκεν: Μία ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες-1

Στην Κριμαία, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια μεγάλη νέα ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στο αεροδρόμιο Οκτιαμπρσκόγιε βόρεια της Συμφερούπολης, η οποία περιλαμβάνει 550 σκηνές στρατιωτών και εκατοντάδες οχήματα. Νέα στρατεύματα και εξοπλισμός έφθασαν επίσης κοντά στο Νοβοοζέρνογιε της Κριμαίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επισημαίνει επίσης μια νέα ανάπτυξη κοντά στο Σλάβνε, στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου.

Στη Λευκορωσία, όπου διεξάγονται μεγάλα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια νέα ανάπτυξη στρατευμάτων, στρατιωτικών οχημάτων και ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Ζιαμπρόβκα, κοντά στο Γκόμελ, λιγότερο από 25 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Μπλίνκεν: Μία ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες-2

Η Ρωσία δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των στρατευμάτων που έχει αναπτύξει και υπογραμμίζει πως έχει το δικαίωμα να μετακινεί δυνάμεις σε όλη την επικράτειά της, εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Επιμένει πως οι δυνάμεις αυτές δεν δημιουργούν απειλή για άλλες χώρες.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή