Σε εγρήγορση η Γαλλία για το «κονβόι της Ελευθερίας»

Σε εγρήγορση η Γαλλία για το «κονβόι της Ελευθερίας»

Επί ποδός πολέμου έχουν τεθεί αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις αναμένοντας την έλευση της «ευρωπαϊκής αυτοκινητοπομπής της ελευθερίας».

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ποδός πολέμου έχουν τεθεί αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις αναμένοντας την έλευση της «ευρωπαϊκής αυτοκινητοπομπής της ελευθερίας». Χιλιάδες οχήματα, με καναδικές και γαλλικές σημαίες, προσέγγισαν χθες το απόγευμα το Παρίσι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το υγειονομικό πάσο. Η γαλλική αστυνομία είχε αναπτύξει από νωρίς χιλιάδες αστυνομικούς σε καίρια σημεία στις εισόδους της Πόλης του Φωτός, παρότι η έλευση των αντιεμβολιαστών στη γαλλική πρωτεύουσα είχε ήδη απαγορευτεί. Eκτός από τις διαρκείς περιπολίες που πραγματοποιούσαν όλη τη χθεσινή ημέρα Γάλλοι αστυνομικοί, οι Αρχές μετέφεραν από νωρίς σε κόμβους της πόλης βαρέα μηχανήματα προκειμένου να μετακινήσουν άμεσα οποιαδήποτε αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Στόχος ο Μακρόν

Στόχος των αυτοκινητιστών είναι μετά το Παρίσι να συγκλίνουν στις Βρυξέλλες, όπου η παρουσία τους έχει επίσης απαγορευτεί – Το ίδιο ισχύει και στη Βιέννη.

Στόχος των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση είναι κατά κύριο λόγο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μόνον εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Αρκετοί από τους σημερινούς αρνητές των μέτρων κατά της COVID και του υγειονομικού πάσου είχαν συμμετάσχει και στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» την περίοδο 2018-2019 κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Η ακροδεξιά υποψήφια για τη γαλλική προεδρία Μαρίν Λεπέν έσπευσε να εκφράσει την υποστήριξή της στους αντιεμβολιαστές.

Στόχος των αυτοκινητιστών είναι μετά το Παρίσι να συγκλίνουν στις Βρυξέλλες, όπου η παρουσία τους έχει επίσης απαγορευτεί.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Αρχές της Αυστρίας. Η αυστριακή αστυνομία απαγόρευσε την προσέγγιση των οχημάτων των αντιεμβολιαστών στη Βιέννη, τονίζοντας μέσω Twitter ότι η κινητοποίηση θα προκαλέσει απαράδεκτα επίπεδα ηχορύπανσης και κυκλοφορικό κομφούζιο.

Σε εγρήγορση η Γαλλία για το «κονβόι της Ελευθερίας»-1
Oι αρχές του Καναδά προσέφυγαν χθες στη Δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια να άρουν την πολιορκία της εικονιζόμενης γέφυρας της χώρας με τις ΗΠΑ από φορτηγατζήδες που διαμαρτύρονται κατά των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας (φωτ. REUTERS / Carlos Osorio). 

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση πολιορκίας που έχουν προκαλέσει οι αντιεμβολιαστές στον Καναδά εξακολουθεί και εντείνεται, αφού την Πέμπτη απέκλεισαν μία ακόμα οδική σύνδεση με τις ΗΠΑ, τον δρόμο που συνδέει την επαρχία της Μανιτόμπα με την πολιτεία της βόρειας Ντακότα.

Ολα τα νομικά μέτρα

Ηδη, Αμερικανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τις Αρχές στην Οττάβα να χρησιμοποιήσουν όσα νομικά μέτρα και εξουσίες διαθέτουν προκειμένου να μπει τέλος στον οικονομικό αποκλεισμό της χώρας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, άλλωστε, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις. Ο Μπράιαν Ντις, οικονομικός σύμβουλός του, δήλωσε σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να γίνει η μεταφορά των φορτίων που έχουν «κολλήσει» στον Καναδά, είτε σιδηροδρομικά είτε διά θαλάσσης, αλλά αυτό δεν αποτελεί την ιδανική λύση του προβλήματος.

Αρχικά οι Καναδοί αντιεμβολιαστές βρήκαν πολιτική υποστήριξη, παρά τα προβλήματα που προκαλούν στη χώρα, για μικροκομματικά οφέλη. Η Κάντις Μπέργκεν, επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης στο καναδικό Κοινοβούλιο, τους είχε χαρακτηρίσει «γεμάτους πάθος πατριώτες» και την κινητοποίηση ειρηνική, ζητώντας άρση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Την Πέμπτη, όμως, τους κάλεσε να επιστρέψουν σπίτι τους. Οπως έγινε γνωστό, οι Καναδοί διαδηλωτές κατάφεραν να συγκεντρώσουν μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή