Το μοιραίο μπάνιο για τον ηγέτη του ISIS

Το μοιραίο μπάνιο για τον ηγέτη του ISIS

Αμερικανικοί δορυφόροι εντόπισαν τον Αλ Κουρέσι στη δεξαμενή της οροφής

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρη σε εικόνες αμερικανικού κατασκοπευτικού δορυφόρου εντοπίσθηκε ο ηγέτης του ISIS, Αμπού Ιμπραΐμ αλ Κουρέσι, που εξοντώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε αεροπορικό βομβαρδισμό. Ο δορυφόρος είχε εντοπίσει γενειοφόρο άνδρα, ο οποίος κολυμπούσε σε δεξαμενή στην οροφή τριώροφης μονοκατοικίας στη ΒΔ Συρία. Ο άνδρας είχε ένα μόνο πόδι. Η αναπηρία αυτή κέντρισε το ενδιαφέρον των Αμερικανών, που έστρεψαν κι άλλα μέσα παρακολούθησης στην περιοχή. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι πληροφορίες από κατασκόπους στο έδαφος επιβεβαίωναν ότι ο ανάπηρος γενειοφόρος ήταν ο 45χρονος Κουρέσι, που έχασε το πόδι του από αμερικανικό βομβαρδισμό στη Μοσούλη το 2015.

Ισχυρή έκρηξη

Η έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο του ηγέτη του ISIS κατά τη διάρκεια της εφόδου των Αμερικανών κομάντος προκλήθηκε πιθανότατα από ισχυρό μηχανισμό των τρομοκρατών, στην προσπάθειά τους να καταστρέψουν στοιχεία. Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή, κάνοντας τους Αμερικανούς να εκτιμούν ότι μικρό παιδί που βρέθηκε νεκρό στον δεύτερο όροφο της κατοικίας σκοτώθηκε από το ωστικό κύμα και όχι κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών μεταξύ τρομοκρατών και κομάντος. Η σορός του παιδιού δεν έφερε εμφανή τραύματα από σφαίρες ή θραύσματα.

13 οι νεκροί

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τέσσερις άμαχοι και τρεις μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα, όμως, με μέλη σωστικών συνεργείων, το σύνολο των νεκρών ήταν 13.

Υποψίες κίνησε το κομμένο πόδι του σε συνδυασμό με τη γενειάδα, οδηγώντας σε περαιτέρω παρακολούθηση.

Η αποστολή, με επικεφαλής μέλη της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής ομάδας Δέλτα, είχε σχεδιασθεί εδώ και μήνες, με τους κομάντος να εκπαιδεύονται σε ομοίωμα της τριώροφης κατοικίας. Στα τέλη Δεκεμβρίου, η ομάδα ήταν πανέτοιμη για να πραγματοποιήσει την παράτολμη αποστολή. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη βόρεια Συρία, όμως, υποχρέωσαν την κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ να αναστείλει το «πράσινο φως» μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Τα ελικόπτερα

Τρία αμερικανικά ελικόπτερα, ένα μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό drone και σμήνος αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών συμμετείχαν στην επιχείρηση. Τα ελικόπτερα πέταξαν από βάσεις τους στην ανατολική Συρία και ανεφοδιάσθηκαν με καύσιμα μία φορά στο ταξίδι των 1.200 χλμ. μέχρι το χωριό Ατμέχ. Η άφιξη των κομάντος έγινε γρήγορα αντιληπτή από τους τρομοκράτες, ένας από τους οποίους κάλεσε με τηλεβόα τους γείτονες να απομακρυνθούν.

Ο υπαρχηγός του Ι.Κ.

Την ώρα που οι Αμερικανοί εισέβαλαν στην κατοικία, μεγάλη έκρηξη συγκλόνιζε το κτίριο, εκτοξεύοντας το σώμα του Κουρέσι από το παράθυρο. Την ίδια στιγμή, ο υπαρχηγός του Κουρέσι έβαλε κατά των κομάντος από τον δεύτερο όροφο για να πέσει αμέσως μετά νεκρός από τα αμερικανικά πυρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή