Ουκρανικό: Οι ΗΠΑ εκκενώνουν την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο

Ουκρανικό: Οι ΗΠΑ εκκενώνουν την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολή προς το αμερικανικό προσωπικό της πρεσβείας τους στην Ουκρανία, το οποίο δεν σχετίζεται με επείγουσες υπηρεσίες, να εγκαταλείψει τη χώρα έδωσαν το Σάββατο οι ΗΠΑ, εν μέσω των προειδοποιήσεων για ρωσική εισβολή

«Παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, ο πυρήνας των εργαζομένων στην πρεσβεία, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοι μας και το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις διπλωματικές και βοηθητικές προσπάθειες με στόχο τη στήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.  

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Λαβρόφ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τηλεφωνική επικοινωνία του Άντονι Μπλίνκεν με τον Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν μια σύρραξη στην Ουκρανία με τις κατηγορίες τους περί μιας πιθανής επικείμενης ρωσικής επέμβασης.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου» να προσφύγουν σε μια «στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς», της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως η διπλωματική οδός παραμένει «ανοικτή» για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια «αποκλιμάκωση» εκ μέρους της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μια εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία ότι προετοιμάζει, «θα οδηγούσε σε μια αποφασιστική, μαζική και ενωμένη διατλαντική απάντηση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Νέα επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν

Στον σημερινό, νέο κύκλο επαφών μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν, αλλά και στην επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας πολιτικής και διπλωματικής σκηνής, με τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Ουκρανικό να αναζητούν έδαφος αποκλιμάκωσης. 

Το τελευταίο 24ωρο τα σενάρια περί ρωσικής εισβολής εντάθηκαν, μετά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για στρατιωτική κίνηση εκ μέρους της Μόσχας ακόμη και πριν τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η ρωσική πλευρά, όπως συνηθίζει, διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες, μιλώντας για εσκεμμένη παραπληροφόρηση, σε μια ιδιαίτερα οξεία τοποθέτηση, αν ληφθεί υπόψη ότι έρχεται και λίγο πριν την αναμενόμενη νέα συνομιλία Πούτιν – Μπάιντεν.

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ «οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων».

Aπο πλευράς του, σε σημερινές δηλώσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν διεμήνυσε ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα, είτε η Μόσχα επιλέξει τη διπλωματία, είτε την κλιμάκωση». 

Ρωσικά γυμνάσια στην Κριμαία

Την ίδια ώρα, πάντως, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας άρχισαν ασκήσεις κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας στο πλαίσιο ευρύτερων ναυτικών γυμνασίων, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον στόλο, την ώρα που δυτικά κράτη προειδοποιούν ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

Οι στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας παρακολουθούνται στενά καθώς η συγκέντρωση στρατευμάτων της κοντά στην Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες στη Δύση ότι σχεδιάζει μια εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι φροντίζει για τη διατήρηση της δικής της ασφάλεια έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Το RIA διευκρίνισε ότι περισσότερα από 30 ρωσικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από τα λιμάνια της Σεβαστούπολης και του Νοβοροσίσκ «σύμφωνα με το σχέδιο των ασκήσεων» κοντά στην Κριμαία, την οποία προσήρτησε η Ρωσία το 2014 από την Ουκρανία. Το πρακτορείο ειδήσεων πρόσθεσε ότι σκοπός των γυμνασίων είναι η υπεράσπιση της ακτής της Κριμαίας, των φυλακίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας όπως και του τομέα της οικονομίας και των ναυτικών επικοινωνιών.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της θα πραγματοποιήσει αυτόν τον μήνα και τον επόμενο γυμνάσια με τη συμμετοχή όλων των στόλων της από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό, στην πιο πρόσφατη επίδειξη ισχύος κατά την αντιπαράθεσή της με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας», προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. «Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε.  
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση αποτελεί μια «πολύ πολύ πραγματική πιθανότητα», αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνωρίζουν αν ο Ρώσος πρόεδρος «έχει πάρει μια οριστική απόφαση» ή όχι. «Ουδείς γνωρίζει αν έχει ληφθεί μια απόφαση για δράση», επιβεβαίωσε στο AFP διπλωμάτης του NATO.

Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Σήμερα, η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να μείνουν. «Προτρέπουμε τους Γερμανούς που μένουν εκεί να σκεφθούν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα στο Twitter.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα, λόγω της κατάστασης ασφαλείας εκεί, ενώ συνέστησε την αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ζητά από τους πολίτες της που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν «προσωρινά» τη χώρα «με τα διαθέσιμα (εμπορικά) μέσα» ως προληπτικό μέτρο «λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή