Ουκρανική κρίση: Διπλωματικές πιέσεις για αποτροπή της εισβολής – Επαφές Μπάιντεν, Μακρόν με Πούτιν

Ουκρανική κρίση: Διπλωματικές πιέσεις για αποτροπή της εισβολής – Επαφές Μπάιντεν, Μακρόν με Πούτιν

Αξιωματούχος από τον Λευκό Οίκο είπε ότι «δεν σημειώθηκε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες», κάτι που ερμηνεύεται ως παραδοχή ότι η Μόσχα συνεχίζει να συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία

9' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας διπλωματικός μαραθώνιος στο ανώτατο δυνατό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να αποτραπεί μία πιθανή Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τόσο ο Τζο Μπάιντεν, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, καθιστώντας σαφή την ετοιμότητα των δυτικών συμμάχων να αντιδράσουν.

Η συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ρώσο ομόλογό του είχε διάρκεια μιας ώρας και 2 λεπτών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν άμεσο και βαρύ κόστος στη Ρωσία. Ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της διπλωματικής οδού.

Σύμφωνα με ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλούνται οι New York Times, παραμένει αβέβαιο το κατά πόσο ο Πούτιν θα προχωρήσει σε εισβολή.

Αξιωματούχος από το γραφείο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο είπε -σε άτυπη ενημέρωση- ότι «δεν σημειώθηκε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες», κάτι που ερμηνεύεται ως παραδοχή ότι η Μόσχα συνεχίζει να συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα της με την Ουκρανία.

Μετά το τέλος της συνομιλίας, έτερος ανώτατος αξιωματούχος τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει το ίδιο επείγουσα όπως και χθες Παρασκευή, όταν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέηκ Σάλιβαν, κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι Ρώσοι συνέχιζαν να αναπτύσσουν στρατιωτικές δυνάμεις ακόμα και την ώρα που ξεκινούσε η συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν.

Ουκρανική κρίση: Διπλωματικές πιέσεις για αποτροπή της εισβολής – Επαφές Μπάιντεν, Μακρόν με Πούτιν-1

Η θέση της Μόσχας

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο επισήμανε ότι ο Πούτιν μετέφερε στον Αμερικανό ομόλογο του την άποψη ότι οι Αμερικανικές αντιδράσεις σε θέματα ασφαλείας που αφορούν στη Ρωσία δεν έχουν λάβει υπόψη βασικές ανησυχίες και ότι η Μόσχα θα απαντήσει σύντομα.

Ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, είπε ότι το τηλεφώνημα έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο «υστερίας» στη Δύση σχετικά με μια επικείμενη ρωσική εισβολή, που -όπως είπε- «είναι παράλογη». Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν για σημαντικές πιθανές κυρώσεις, «αλλά δεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό». Αναλυτικά η αντίδραση του Κρεμλίνου

Οι ΗΠΑ αδειάζουν την πρεσβεία στο Κίεβο

Η τηλεφωνική επαφή πραγματοποιήθηκε εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων και λίγες ώρες αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε όλο το προσωπικό της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Κίεβο -εκτός από έναν στενό «πυρήνα» διπλωματών και υπαλλήλων- να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ανώτερος αξιωματούχος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η αποχώρηση από την πρεσβεία, μια από τις μεγαλύτερες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αντανακλά την επείγουσα ανάγκη των Αμερικανών πολιτών να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία, επειδή η Ουάσιγκτον έχει περιορισμένη ικανότητα να τους βοηθήσει εάν η χώρα μετατραπεί σε «πολεμική ζώνη».

Ουκρανική κρίση: Διπλωματικές πιέσεις για αποτροπή της εισβολής – Επαφές Μπάιντεν, Μακρόν με Πούτιν-2
Ludovic Marin /Pool via REUTERS

Επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών με τον Πούτιν, προκειμένου να επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση στη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Μακρόν είπε στον Πούτιν ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα. Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία. Ο Γάλλος πρόεδρος «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είπε τίποτα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που να υποδείκνυε ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας. «Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Πούτιν ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επίθεση», δήλωσε.

«Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε το χειρότερο», είπε και πρόσθεσε: «Η Γαλλία θα συνιστούσε, εντούτοις, τώρα στους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία».

Παράλληλα το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο Μακρόν επανέλαβε στον Πούτιν την «αποφασιστικότητα (των Δυτικών) να αντιδράσουν σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία».

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει τις διπλωματικές του προσπάθειες για να αποτραπεί μια κλιμάκωση έχοντας τηλεφωνική συνομιλία απόψε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό καγκελάριο ‘Ολαφ Σολτς και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Ουκρανική κρίση: Διπλωματικές πιέσεις για αποτροπή της εισβολής – Επαφές Μπάιντεν, Μακρόν με Πούτιν-3
REUTERS/Irakli Gedenidze

Οι φόβοι της κλιμάκωσης

Αρκετές χιλιάδες Αμερικανοί εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Ουκρανία και Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι, ενώ συνεχίζονταν οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί η εισβολή, μοιάζει όλο και πιο πιθανό ότι η κατάσταση οδηγείται σε σύγκρουση.

Η μεγάλης κλίμακας συγκέντρωση Ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα γύρω από την Ουκρανία έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση ασφαλείας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σύμφωνα με τους New York Times, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ πίστευαν ότι ο Πούτιν ήταν αποφασισμένος να περιμένει έως το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο πριν προχωρήσει σε μια επίθεση, για να αποφύγει την ενόχληση του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ενός κρίσιμου συμμάχου.

Τις τελευταίες ημέρες, εκτιμούν, το χρονοδιάγραμμα άρχισε να αλλάζει, κάτι για το οποίο μίλησε ανοιχτά ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας). Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέηκ Σάλιβαν είπε ότι «συνεχίζουμε να βλέπουμε σημάδια ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένων νέων δυνάμεων που φτάνουν στα ουκρανικά σύνορα», προσθέτοντας ότι μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει «κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», οι οποίοι ολοκληρώνονται στις 20 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, διεμήνυσε ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα, είτε η Μόσχα επιλέξει τη διπλωματία είτε την κλιμάκωση».

Ουκρανική κρίση: Διπλωματικές πιέσεις για αποτροπή της εισβολής – Επαφές Μπάιντεν, Μακρόν με Πούτιν-4
Leonid Scheglov/BelTA/Handout via REUTERS

Η άρνηση της Μόσχας

Η ρωσική πλευρά διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες, μιλώντας για εσκεμμένη παραπληροφόρηση, σε μια ιδιαίτερα οξεία τοποθέτηση.

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ «οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων».

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν μια σύρραξη στην Ουκρανία με τις κατηγορίες τους περί μιας πιθανής επικείμενης ρωσικής επέμβασης.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου» να προσφύγουν σε μια «στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς», της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ουκρανική κρίση: Διπλωματικές πιέσεις για αποτροπή της εισβολής – Επαφές Μπάιντεν, Μακρόν με Πούτιν-5
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Η Ουκρανία αποδοκιμάζει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις

Οι προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν» τους Ουκρανούς, είπε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το Interfax-Ukraine.

«Αυτή τη στιγμή ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός στη χώρα μας. Και όλες αυτές οι πληροφορίες (σχετικά με μια πιθανή επίθεση) το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν τον πανικό και δεν μας βοηθούν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Έκρινε ότι υπάρχουν «πάρα πολλές» ανακοινώσεις, που κάνουν λόγο για έναν «βαθύ, ολοκληρωτικό πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας».

«Εάν έχετε μια επιπλέον πληροφορία σχετικά με μια βέβαιη, κατά 100%, εισβολή, δώστε την μας!», τόνισε και συμπλήρωσε: «Κατανοούμε τον κίνδυνο, γνωρίζουμε ότι βρίσκονται εκεί».

Ουκρανική κρίση: Διπλωματικές πιέσεις για αποτροπή της εισβολής – Επαφές Μπάιντεν, Μακρόν με Πούτιν-6
Πηγή: NEW YORK TIMES

Οι ΗΠΑ αποσύρουν το σύνολο των τελευταίων τους στρατιωτών

Οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των 160 Αμερικανών στρατιωτών που εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να «επανατοποθετηθούν σε άλλα σημεία στην Ευρώπη», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έλαβε την απόφαση, σχετικά με τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Φλόριντας, «για προληπτικούς λόγους, έχοντας υπόψη την ασφάλεια των (αμερικανικών) δυνάμεων».

«Αυτή η επανατοποθέτηση δεν συνιστά μια αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως θα προσφέρει μια κάποια ευελιξία για να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας και να αποτρέψουμε κάθε επίθεση», συμπλήρωσε ο Κίρμπι.

Από το 2015, έφεδροι της αμερικανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό, στο πλευρό των στρατιωτών άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως Καναδών και Γερμανών.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν ανοιχτές, αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ, προσθέτει ότι «συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται για την υποστήριξη των πολιτών της ΕΕ και σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές», ενώ επισημαίνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας «θα έχει τεράστιες συνέπειες και βαρύ τίμημα ως απάντηση».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει των σημερινών απειλών στην Ουκρανία».

Ρωσικά γυμνάσια στην Κριμαία

Την ίδια ώρα, πάντως, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας άρχισαν ασκήσεις κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας στο πλαίσιο ευρύτερων ναυτικών γυμνασίων.

Οι στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας παρακολουθούνται στενά καθώς η συγκέντρωση στρατευμάτων της κοντά στην Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες στη Δύση ότι σχεδιάζει μια εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι φροντίζει για τη διατήρηση της δικής της ασφάλεια έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Το RIA διευκρίνισε ότι περισσότερα από 30 ρωσικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από τα λιμάνια της Σεβαστούπολης και του Νοβοροσίσκ «σύμφωνα με το σχέδιο των ασκήσεων» κοντά στην Κριμαία, την οποία προσήρτησε η Ρωσία το 2014 από την Ουκρανία. Το πρακτορείο ειδήσεων πρόσθεσε ότι σκοπός των γυμνασίων είναι η υπεράσπιση της ακτής της Κριμαίας, των φυλακίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας όπως και του τομέα της οικονομίας και των ναυτικών επικοινωνιών.

Βίντεο του Ρωσικού Στρατού από τα γυμνάσια στην Λευκορωσία

Αλλεπάλληλες προτροπές

Η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να μείνουν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα, λόγω της κατάστασης ασφαλείας εκεί, ενώ συνέστησε την αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα αυτή.

Οι ολλανδικές αερογραμμές KLM, μέρος του ομίλου Air France KLM, θα σταματήσουν αμέσως τις πτήσεις προς την Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Ιταλίας ζήτησε από τους Ιταλούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν την παρούσα χρονική στιγμή από την χώρα, χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα μεταφοράς. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, έκανε γνωστό ότι προς το παρόν η πρεσβεία της χώρας του στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή και θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Οι Σουηδοί υπήκοοι θα πρέπει να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα δεδομένης της «αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας» ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Περίπου 200-300 Σουηδοί βρίσκονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη σουηδική πρεσβεία στο Κίεβο.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Κίεβο προέτρεψε τους πολίτες της να επικοινωνήσουν σύντομα προκειμένου να διευκολύνουν την αποχώρησή τους από την Ουκρανία, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη, μεταξύ αυτών το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάλεσαν, επίσης, τους πολίτες τους να ακυρώσουν όποια σχέδια είχαν να επισκεφθούν την Ουκρανία, εν μέσω της έντασης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ιορδανία κάλεσε τους υπηκόους της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω των «πρόσφατων εξελίξεων», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε μια ανακοίνωση. Κάλεσε επίσης τους πολίτες της να ματαιώσουν όποια σχέδια είχαν να επισκεφθούν τη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή