Ρωσία – Σύζυγος Ναβάλνι: Καταγγέλλει τη «δειλία» του Κρεμλίνου πριν την έναρξη της νέας δίκης

Ρωσία – Σύζυγος Ναβάλνι: Καταγγέλλει τη «δειλία» του Κρεμλίνου πριν την έναρξη της νέας δίκης

Ο 45χρονος αναμένεται να δικαστεί από αύριο για δύο νέες υποθέσεις «απάτης» και «προσβολής» του δικαστηρίου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γυναίκα του Αλεξέι Ναβάλνι, η Γιούλια Ναβάλναγια, κατήγγειλε σήμερα τη «δειλία» του Κρεμλίνου μία ημέρα πριν από τη νέα δίκη σε βάρος του φυλακισμένου αντιφρονούντος, που κινδυνεύει με 10 επιπλέον χρόνια κάθειρξης.

Ο 45χρονος μαχητής κατά της διαφθοράς, που πριν από ένα χρόνο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών, αναμένεται να δικαστεί από αύριο για δύο νέες υποθέσεις «απάτης» και «προσβολής» του δικαστηρίου.

Αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιων δικαστηρίου της Μόσχας μέσω βιντεοσύνδεσης, από το κελί του στο σωφρονιστικό του ίδρυμα σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. Οι συγγενείς του λένε ότι δεν τους δόθηκε άδεια να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

«Ακούστε, εσείς δειλοί και παλιάνθρωποι! Απαιτώ να μου επιτραπεί να παρακολουθήσω τη δίκη του συζύγου μου, έχω αυτό το δικαίωμα», έγραψε η Γιούλια Ναβάλναγια στον λογαριασμό της στο Instagram, χαρακτηρίζοντας τις νέες αυτές δίκες «παράνομες» και «ψεύτικες».

«Οι άνθρωποι του Κρεμλίνου τον φοβούνται τόσο που θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στη Ρωσία που θα δικαστεί απευθείας από τη φυλακή. Θέλουν να τον κρύψουν από όλους, τους υποστηρικτές του και τους δημοσιογράφους», πρόσθεσε η ίδια.

Το 2020, ο Αλεξέι Ναβάλνι πέρασε αρκετούς μήνες αναρρώνοντας στη Γερμανία αφού δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα, κάτι για τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ορκισμένος εχθρός του Κρεμλίνου, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2021 κατά την επιστροφή του στη χώρα και καταδικάστηκε σε μια παλαιά υπόθεση απάτης, την οποία θεωρεί πολιτική και κατασκευασμένη. Μια καταδίκη που προκάλεσε βροχή επικρίσεων και νέων κυρώσεων από τη Δύση σε βάρος της Μόσχας.

Σε αυτή τη νέα δίκη, οι ερευνητές κατηγορούν τον αντιφρονούντα ότι καταχράστηκε πάνω από 4,7 εκατ. δολάρια σε δωρεές που δόθηκαν προς τις οργανώσεις τους, κατηγορίες που επισύρουν ανώτατη ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Ο Ναβάλνι κινδυνεύει επίσης με έως και έξι μήνες φυλάκισης για προσβολή δικαστηρίου κατά τη διάρκεια μιας εκ των ακροαματικών διαδικασιών του τον περασμένο χρόνο.

Τον Ιούνιο του 2021, οι βασικές οργανώσεις του αντιφρονούντος, κυρίως το Ταμείο του για την καταπολέμηση της διαφθοράς (FBK), χαρακτηρίστηκαν «εξτρεμιστικές» από τη δικαιοσύνη, μια απόφαση που οδήγησε στο κλείσιμό τους και σε διώξεις σε βάρος πολλών μελών τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή