«Εχω συναντήσει 10 Πάπες»: Το ιταλικό χωριό των υπεραιωνόβιων – 10 κάτοικοι άνω των 100 ετών

«Εχω συναντήσει 10 Πάπες»: Το ιταλικό χωριό των υπεραιωνόβιων – 10 κάτοικοι άνω των 100 ετών

Ο Βιτόριο Λάι, γνωστός και με το ψευδώνυμο Πίστολ, έγινε το τελευταίο άτομο στο Περντασντεφόγκου - μια απομακρυσμένη ορεινή μικρή πόλη στη Σαρδηνία που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας - ο οποίος γιόρτασε τα 100α του γενέθλια.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βιτόριο Λάι, γνωστός και με το ψευδώνυμο Πίστολ, έγινε το τελευταίο άτομο στο Περντασντεφόγκου μια απομακρυσμένη ορεινή μικρή πόλη στη Σαρδηνία που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας – ο οποίος γιόρτασε τα 100α του γενέθλια. Όσο για την καθημερινότητα του Λάι, ακόμα και σε αυτή την ηλικία οδηγεί και κυνηγά αγριογούρουνα.   

Αυτή την εβδομάδα, θα γιορτάσει ακόμα μια αιωνόβια γιαγιά, η Πιούτσια Λάι (δεν έχουν κάποια συγγένεια), η οποία δεν διστάζει να μπει σε αεροπλάνο και να επισκεφτεί τους γιους της στο Μιλάνο. Μαζί με την Λάι, οι κάτοικοι άνω των 100 ετών φτάνουν τους 10. Το Περντασντεφόγκου έχει συνολικά 1.765 κατοίκους. 

Η Σαρδηνία έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πέντε περιοχές του κόσμου με υψηλά ποσοστά ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει τα 100 χρόνια. Υπάρχουν 534 άτομα στη Σαρδηνία που είναι 100 ετών ή μεγαλύτερα από 100. 

Όμως το Περντασντεφόγκου, μια πόλη κρυμμένη ψηλά στα βουνά της νοτιοανατολικής Σαρδηνίας, προσβάσιμη μόνο μέσα από έναν στενό δρόμο, είναι ξεχωριστό με την έννοια ότι ο αριθμός των αιωνοβίων σε μια πόλη με το μέγεθός της, είναι 16 φορές μεγαλύτερος από τον εθνικό μέσο όρο.  «Η παρουσία 10 αιωνόβιων επιβεβαιώνει την εξαιρετική μακροζωία των κατοίκων του χωριού και ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά», είπε η Λουίζα Σαλάρις, καθηγήτρια δημογραφικών στο Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι.

Το χωριό έγινε δημοφιλές το 2012 όταν η οικογένεια Μέλις, που αποτελείται από εννέα αδερφούς και αδερφές, εντάχθηκε στο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες ως τα μεγαλύτερα – ηλικιακά – αδέρφια εν ζωή στη Γη, με το σύνολο της ηλικίας των μελών της να φτάνει τα 818 χρόνια. 

Ο μακροβιότερος πολίτης μέχρι σήμερα είναι η Κονσολάτα Μέλις, η μεγαλύτερη από τα αδέρφια, η οποία πέθανε το 2015 σε ηλικία 108 ετών. Ο πιο υπέργηρος άνθρωπος εν ζωή, είναι ο Αντόνιο Μπρούντου που τον Μάρτιο θα γίνει 104 ετών. 

Ο Βιτόριο Λάι πήρε το παρατσούκλι του, Πίστολ, όταν σκότωσε το πρώτο του αγριογούρουνο σε ηλικία 13 ετών. «Πήρα το τουφέκι του πατέρα μου, του επικεφαλής της ομάδας κυνηγιού. Εκείνες τις ημέρες, το κυνήγι απελευθέρωσε την πόλη από την πείνα», δήλωσε στην εφημερίδα La Nuova Sardegna. 
Για τον εορτασμό των 100 χρόνων ενός κατοίκου, συνήθως συγκεντρώνεται ολόκληρη η πόλη, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19, ο Λάι γιόρτασε με ένα δείπνο και καλεσμένους φίλους και συγγενείες. 

Ανέφερε επίσης ότι στη διάρκεια της ζωής του, έχει ασχοληθεί με πολλές δουλειές. «Έχω υπάρξει βοσκός, εργάτης, εργάτης σε αποθήκη και μάγειρας, όμως χωρίς να γνωρίζω να μαγειρεύω». Η σύζυγός του Μαρία, είναι 97 ετών. «Ήθελε να γίνει καλόγρια», είπε ο Λάι. «Και τότε είπα: “εντάξει τότε, θα γίνω παπάς ή μοναχός». 

Η Πιούτσια Λάι θα γιορτάσει τα γενέθλιά της στις 21 Φεβρουαρίου στο Μιλάνο, όπου εκεί θα γνωρίσει τον δήμαρχο Τζουζέπε Σάλα. «Έχω ζήσει εν μέσω πείνας και πολέμου, κατά τη διάρκεια του φασισμού και της δημοκρατίας», είπε προσθέτωντας ότι είχε το δικαίωμα να ψηφίσει για πρώτη φορά ως γυναίκα στις 2 Ιουνίου του 1946 και έχει συναντήσει 10 Πάπες αν και γεννήθηκε λίγο μετά τον θάνατο του Βενέδικτου XV, γεγονός που σημαίνει ότι έζησε κατά τη διάρκεια οκτώ παπισμών. 

Πολλοί επιστήμονες έχουν μελετήσει την περίπτωση του Περντασντεφόγκου, με εξηγήσεις για την μακροζωία της πόλης που περιλαμβάνουν τον καθαρό αέρα του χωριού, τις δραστηριότητες στη ζωή των κατοίκων και τη διατροφή που αποτελείται από πολλά φρέσκα λαχανικά. Ο Λάι λέει ότι ποτέ δεν αφήνει το τραπέζι με γεμάτο στομάχι, τρώει λίγο κρέας και πίνει λίγο καφέ. 

Ο ιστορικός Τζιάκομο Μαμέλι εξηγεί ότι το κλειδί για μακροζωία είναι η αίσθηση μιας κοινότητας. «Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις αλλά όλοι αγαπούμε και φροντίζουμε ο ένας τον άλλον». 

Με πληροφορίες από το The Guardian 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή