Το ιταλικό χωριό των υπεραιωνόβιων – 534 κάτοικοι είναι 100 ετών και άνω

Το ιταλικό χωριό των υπεραιωνόβιων – 534 κάτοικοι είναι 100 ετών και άνω

Κάθε ρεκόρ μακροζωίας των κατοίκων του σπάει το ορεινό Περταστέφο της Σαρδηνίας.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΙΑΡΙ. Το μεγαλύτερο ποσοστό αιωνόβιων κατοίκων εμφανίζει η ιταλική μεγαλόνησος της Σαρδηνίας. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στο ορεινό χωριό Περταστέφο, που φιλοξενεί σήμερα δέκα υπεραιωνόβιους κατοίκους. Η Σαρδηνία είναι μία από τις πέντε τέτοιες περιοχές του κόσμου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της περιφέρειας, 534 κάτοικοι της Σαρδηνίας είναι 100 ετών και άνω, ποσοστό 33,6 ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian. Το χωριό κατέστη διάσημο το 2012, χάρη στην οικογένεια Μέλις. Τα εννέα αδέλφια Μέλις κατέκτησαν θέση στο βιβλίο Γκίνες των ρεκόρ ως τα γηραιότερα εν ζωή αδέλφια στον κόσμο, με συνολική ηλικία 818 ετών.

Το μυστικό της μακροζωίας

Πολλοί επιστήμονες έχουν μελετήσει το χωριό για να ανακαλύψουν το μυστικό της μακροζωίας, την οποία αποδίδουν στον καθαρό ορεινό αέρα, στον ενεργητικό τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων και στη δίαιτα, ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Η Πιούτσια Λάι, που κλείνει τα 100 την ερχόμενη εβδομάδα, λέει: «Εζησα πείνα και πόλεμο, φασισμό και δημοκρατία. Θυμάμαι τη στέψη δέκα προκαθήμενων της Εκκλησίας και την πρώτη φορά που ψήφισα, το 1946, όταν η ψήφος επετράπη για τις γυναίκες».

Το χωριό μαζεύεται συνήθως στην πλατεία για να γιορτάσει τα γενέθλια αιωνόβιων κατοίκων. Η παράδοση αυτή, όμως, έχει σταματήσει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο 100χρονος Βιτόριο Λάι –απλή συνωνυμία με την Πιούτσια– αναγκάσθηκε έτσι να αρκεσθεί σε μικρή συγκέντρωση λίγων φίλων στο σπίτι του για το εορταστικό γεύμα. «Εχω δουλέψει εκατοντάδες δουλειές στη ζωή μου. Ημουν βοσκός, εργάτης γης, εργάτης αποθήκης και μάγειρας, αν και δεν ήξερα να μαγειρεύω. Η γυναίκα μου, Μαρία, 97 ετών σήμερα, ήθελε να γίνει μοναχή. Οταν το άκουσα, της είπα ότι κι εγώ θα γίνω ιερέας ή μοναχός. Γέλασε και αποφάσισε να παντρευτούμε», λέει ο Βιτόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή