Ουκρανία: Για απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα μιλά η Μόσχα

Ουκρανία: Για απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα μιλά η Μόσχα

Ενώ η Δύση επιμένει πως η απειλή εισβολής είναι άμεση, η Ρωσία, σύμφωνα τον υπουργό Άμυνας, υποστηρίζει πως μέρος των δυνάμεών της που έχει αναπτυχθεί σχεδόν σε όλο το μήκος των βόρειων και ανατολικών συνόρων επιστρέφει στις βάσεις του.   

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές κινήσεις στα ουκρανικά σύνορα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ενώ κορυφώνεται το θρίλερ σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας. 

Ενώ η Δύση επιμένει πως η απειλή εισβολής είναι άμεση, η Ρωσία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζει πως μέρος των δυνάμεών της που έχει αναπτυχθεί σχεδόν σε όλο το μήκος των βόρειων και ανατολικών συνόρων επιστρέφει στις βάσεις του. 

«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Παράλληλα, πάντως, τη μεγάλη κίνηση και συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία αναδείκνυαν βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Το οπτικό υλικό προέρχεται τόσο από προσωπικούς και δημόσιους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσοι και από επίσημες πηγές, και έχει πιστοποιηθεί η γνησιότητά του από το CNN και άλλους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Παράλληλα δορυφορικές φωτογραφίες ιδιωτικών αμερικανικών εταιριών δείχνουν από ψηλά τις ρωσικές κινήσεις και θέσεις στην ουκρανική περίμετρο.

Οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται τόσο στα ρωσοουκρανικά σύνορα, στη νοτιοδυτική Ρωσία, όσο και στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, καθώς και στην κατεχόμενη εδώ και επτά χρόνια από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κλείνει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο και τη μεταφέρει ανατολικά, στην ουκρανική πόλη Λβιβ.

Πηγή: CNN, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή