Live: Στην κόψη του ξυραφιού η κρίση στην Ουκρανία – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Live: Στην κόψη του ξυραφιού η κρίση στην Ουκρανία – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Πούτιν και Σολτς είχαν συνομιλίες που διήρκεσαν περισσότερο από τρεις ώρες - Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε τη μερική απόσυρση στρατευμάτων - Είμαστε «καταδικασμένοι» να μην επιτρέψουμε πόλεμο στην Ευρώπη, είπε ο Γερμανός καγκελάριος - Επιφυλακτική η Δύση απέναντι στα ρωσικά μηνύματα περί αποκλιμάκωσης.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Αφού επιβεβαίωσε ότι υπάρχει απόφαση για μερική απόσυρση των Ρωσικών στρατευμάτων, ερωτηθείς για το εάν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα πολέμου στην Ευρώπη, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Σολτς, ότι αυτή η γενιά δεν μπορεί να φανταστεί έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ήπειρος είχε την εμπειρία του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 90, ο οποίος –όπως υποστήριξε- ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο, ως εκ τούτου έχει θέσει μια σειρά προτάσεων προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Τόνισε ωστόσο ότι δεν υπήρξε «εποικοδομητική απάντηση» στις προτάσεις της Μόσχας. Επιπλέον, επανέλαβε ότι υπάρχουν ζητήματα που έθεσε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ τα οποία μπορούν να συζητηθούν.

Αναφερόμενος στην περιφέρεια του Ντόνμπας, στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι εξελίσσεται γενοκτονία, ζητώντας επιτακτική επίλυση των προβλημάτων εκεί.

«Οι διπλωματικές επιλογές για αποτροπή του πολέμου δεν έχουν εξαντληθεί», τόνισε από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς. Χαιρέτισε την απόφαση της μερικής απόσυρσης των στρατευμάτων, σημειώνοντας εμφατικά ότι «είμαστε καταδικασμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».  

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό σημάδι την απόσυρση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, για να εκφράσει την ελπίδα ότι «θα ακολουθήσουν περισσότερα». «Πρέπει να είναι δυνατό να βρούμε μία λύση. Όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο σοβαρή κι αν μοιάζει να είναι η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα», είπε και ζήτησε αποκλιμάκωση της έντασης, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι «να μην υπάρξει πόλεμος».  

Τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει διάλογος. «Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε αδιέξοδο», πρόσθεσε, για να επισημάνει ότι «βιώσιμη ασφάλεια της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από κοινού με τη Ρωσία».

Ο Σολτς είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή του φυσικού αερίου από την Ουκρανία. «Δεσμευτήκαμε ότι θα διασφαλίσουμε τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και του Nord Stream 1, βάσει των συμφωνιών μας», τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν. Ερωτηθείς για τον Nord Stream 2, επανέλαβε ότι, ενώ έχει την πρόθεση να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση στην Ουκρανία, εάν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν συνέπειες. 

«Ο πόλεμος έχει καταστεί αδιανόητος στην Ευρώπη και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι», κατέληξε.

Τα κράτη της Δύσης διατηρούν επιφυλάξεις για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, ενώ είχαν προηγηθεί νέες προειδοποιήσεις για άμεση απειλή.

Χθες, Δευτέρα, σε διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικαλέστηκε πληροφορίες, βάσει των οποίων σχεδιάζεται ρωσική επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας αύριο, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου. «Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η μέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε μέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία.

Λίγο αργότερα, η αμερικανική κυβέρνηση ανέβασε μια κλίμακα ακόμη τον τόνο των προειδοποιήσεων της περί επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες. Παράλληλα ζήτησε από τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν και τη Λευκορωσία.

Ειδήσεις σήμερα

Ανταπόκριση από την Ουκρανία: Η ζωή στο Κίεβο υπό την απειλή της εισβολής

Ουκρανία: Για απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα μιλά η Μόσχα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή