Ουκρανική κρίση: ΝΑΤΟ, Γερμανία ζητούν πράξεις από τη Ρωσία

Ουκρανική κρίση: ΝΑΤΟ, Γερμανία ζητούν πράξεις από τη Ρωσία

Μήνυμα στη Ρωσία να αποδείξει στην πράξη ότι αναζητεί διπλωματική λύση στο Ουκρανικό έστειλαν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στη Ρωσία να αποδείξει στην πράξη ότι αναζητεί διπλωματική λύση στο Ουκρανικό έστειλαν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τα σημάδια ότι η Ρωσία μπορεί να αναζητεί διπλωματική λύση, αλλά κάλεσε τη Μόσχα να το αποδείξει στην πράξη. «Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά» τόνισε.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί, κι αυτός είναι ένας λόγος για «συγκρατημένη αισιοδοξία». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης επί του πεδίου από τη ρωσική πλευρά, ούτε μείωση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως η απόσυρση στρατευμάτων, καθώς μέχρι στιγμής έχει μείνει στα λόγια.

«Κάθε πραγματικό βήμα προς την αποκλιμάκωση θα έδινε ελπίδα», είπε η κ. Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό της, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για επιστροφή στρατευμάτων στις βάσεις τους. «Εναπόκειται τώρα στη Ρωσία να μπει στον δρόμο της αποκλιμάκωσης και να το στηρίξει με πολύ συγκεκριμένα βήματα, όπως η απόσυρση των στρατευμάτων», είπε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετέβη στη Μόσχα, μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο, προκειμένου να έχει επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε επιφυλακτικότητα σχετικά με τις αναφορές για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, λέγοντας ότι «δεν πιστεύουμε αυτά που ακούμε, πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε». «Αν μια πραγματική απόσυρση (σ.σ. στρατευμάτων) ακολουθήσει τις ρωσικές ανακοινώσεις, θα πιστέψουμε στην έναρξη μιας πραγματικής αποκλιμάκωσης» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ανταπόκριση από την Ουκρανία: Η ζωή στο Κίεβο υπό την απειλή της εισβολής

Ουκρανία: Για απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα μιλά η Μόσχα

Live: Στην κόψη του ξυραφιού η κρίση στην Ουκρανία – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή