Ουκρανικό: Ουγγρικές ετοιμασίες για υποδοχή προσφύγων

Ουκρανικό: Ουγγρικές ετοιμασίες για υποδοχή προσφύγων

Ετοιμη είναι η Ουγγαρία να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, ανακοίνωσε χθες ο Γκεργκέλι Γκούλιας, προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ετοιμη είναι η Ουγγαρία να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, ανακοίνωσε χθες ο Γκεργκέλι Γκούλιας, προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. «Οι κανόνες ασύλου είναι σαφείς. Η πρώτη ασφαλής χώρα είναι υποχρεωμένη να προσφέρει προστασία», είπε ο Γκούλιας, για να προσθέσει ότι το συμφέρον της Ουγγαρίας επιτάσσει, ασφαλώς, ο πόλεμος να αποφευχθεί.

Το Σάββατο ο Ορμπαν ανακοίνωσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. «Διαθέτουμε σχέδιο δράσης σε περίπτωση πολέμου στην Ουκρανία. Τα συμφέροντα της Ουγγαρίας είναι ξεκάθαρα: πρώτο και κυριότερο, να αποφύγουμε τον πόλεμο. Σκεφτείτε την κατάσταση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφθαναν εδώ από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Τα πράγματα ήταν δύσκολα, αλλά τώρα το προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν καμία πιθανότητα επιστροφής», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ανάλογες προετοιμασίες πραγματοποιούν, σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera, και τα κράτη της Βαλτικής, με τον Λιθουανό υπουργό Εσωτερικών να ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τους δήμους να καταγράψουν πιθανούς χώρους φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων, που αναμένεται να φθάσουν στη χώρα μέσω Πολωνίας ή με έκτακτες πτήσεις.

Σχέδια σε Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία, ενώ η Πολωνία εκτιμά ότι μέχρι και 2 εκατ. Ουκρανοί μπορεί να αναζητήσουν καταφύγιο στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Λετονίας είναι έτοιμη να κατασκευάσει σειρά προσφυγικών καταυλισμών στα ανατολικά σύνορά της, για τη στέγαση Ουκρανών προσφύγων χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ρουμανία έχει από τη μεριά της εκπονήσει έκτακτα σχέδια, ενώ η Πολωνία φέρεται να προετοιμάζεται για το χειρότερο πιθανό σενάριο, με την είσοδο ενός έως δύο εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης.

«Τις επόμενες μέρες θα συγκροτήσω μια ομάδα που θα αντιμετωπίσει ζητήματα όπως οι εγκαταστάσεις, οι μεταφορές και οι υποδομές», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», είπε και πρόσθεσε ότι θα αναθέσει στην ομάδα να εξασφαλίσει στους πρόσφυγες πρόσβαση σε περίθαλψη και παιδεία. «Βοηθάμε τους Ουκρανούς να μετριάσουν τις συνέπειες μιας ρωσικής επίθεσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή