Επίθεση φιλίας Ερντογάν προς το Ριάντ

Επίθεση φιλίας Ερντογάν προς το Ριάντ

«Επίθεση γοητείας» προς τη Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψη στα Εμιράτα.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. «Επίθεση γοητείας» προς τη Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψη στα Εμιράτα. «Η Τουρκία διατηρεί τον εποικοδομητικό διάλογο με τη Σαουδική Αραβία και επιθυμεί την πραγματοποίηση ουσιαστικών βημάτων προς την κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής.

Οι σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Ριάντ παραμένουν τεταμένες μετά τη δολοφονία και την εξαφάνιση της σορού του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 από ομάδα πρακτόρων του Ριάντ, που μετέβη ειδικά για τον σκοπό αυτό στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τις εκκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για άσκηση δίωξης κατά του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ως εντολέα της δολοφονίας Κασόγκι, το Ριάντ επέβαλε ανεπίσημο μποϊκοτάζ στις εισαγωγές τουρκικών καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων.

Διπλωματικά ανοίγματα έπειτα από την επίσκεψή του στο Αμπου Ντάμπι και στο Ντουμπάι.

Το 2020, η δικαιοσύνη της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε οκτώ υπηκόους του βασιλείου σε ποινές μεταξύ επτά και 20 ετών κάθειρξης για τη δολοφονία Κασόγκι. Την εποχή εκείνη, η Αγκυρα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την επιείκεια της σαουδικής δικαιοσύνης. Εκτοτε, όμως, ο τόνος της τουρκικής διπλωματίας απέναντι στο Ριάντ έχει γίνει αισθητά πιο ήπιος, στο πλαίσιο συνολικής τουρκικής στρατηγικής εξομάλυνσης των σχέσεων με τα κράτη του  Κόλπου. Η επίσκεψη Ερντογάν στο Αμπου Ντάμπι ήταν η πρώτη του μετά το 2013, όταν ο σημερινός πρόεδρος ήταν ακόμη πρωθυπουργός. Την Τρίτη, ο σεΐχης Αλ Μακτούμ διέταξε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, ο πύργος Μπουρτζ Καλίφα του Ντουμπάι, να φωταγωγηθεί στα χρώματα της τουρκικής σημαίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή