Ευρωχαστούκι σε Ουγγαρία και Πολωνία για το κράτος δικαίου

Ευρωχαστούκι σε Ουγγαρία και Πολωνία για το κράτος δικαίου

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για πρόσβαση σε κοινοτικούς πόρους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο της Ε.Ε. οι προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας του προϋπολογισμού της Ε.Ε., που συνδέει την πρόσβαση σε κοινοτικούς πόρους με τη συμμόρφωση με τις επιταγές του κράτους δικαίου. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την αναστολή πληρωμών προς τις δύο αυτές χώρες, σε μια κρίσιμη περίοδο ειδικά για την Ουγγαρία, που οδεύει στις κάλπες στις 3 Απριλίου. Εντονες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των δύο χωρών, με το κυβερνών ουγγρικό κόμμα να κατηγορεί το Σώμα ότι εμπλέκεται στην αναμέτρηση υπέρ της αριστερής αντιπολίτευσης και τον Πολωνό πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» τη γραφειοκρατική συγκέντρωση τόσων εξουσιών από την Ε.Ε.

Ο κανονισμός για τον μηχανισμό αιρεσιμότητας εκδόθηκε από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε. στις 16 Δεκεμβρίου 2020 και «παρέχει στο Συμβούλιο τη δυνατότητα, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, να θεσπίσει μέτρα προστασίας, όπως την αναστολή πληρωμών ή την αναστολή της έγκρισης ενός ή περισσότερων προγραμμάτων που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ενωσης».

Παραβίαση αξιών

Το ΔΕΕ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έκρινε ότι ο κανονισμός έχει σκοπό «να προστατεύσει τον προϋπολογισμό της Ενωσης από συνέπειες που προκύπτουν, με επαρκώς ευθύ τρόπο, από παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου και όχι για να τιμωρήσει την παραβίαση καθαυτή». Συνεπώς, σύμφωνα με το δικαστήριο, ο κανονισμός είναι συμβατός με το άρθρο 7 της συνθήκης της Ε.Ε., που προβλέπει τη διαδικασία αντιμετώπισης χωρών που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ενωσης και δεν συνιστά υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές Boυδαπέστης και Βαρσοβίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία παρενέβησαν η μία υπέρ της άλλης στις προσφυγές τους. Υπέρ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου παρενέβησαν το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ικανοποίηση της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δήλωσή της χαιρέτισε τις χθεσινές αποφάσεις, σημειώνοντας ότι το ΔΕΕ «επιβεβαιώνει τη νομιμότητα αυτού του σημαντικού εργαλείου που μας επιτρέπει να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και τα οικονομικά συμφέροντα της Ενωσης από παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου».

Οπως ανέφερε με νόημα, «λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις αυτές, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα εκδώσουμε κατευθυντήριες γραμμές που θα παρέχουν περαιτέρω σαφήνεια για τον τρόπο εφαρμογής του μηχανισμού στην πράξη». Υπενθύμισε, δε, ότι παραβιάσεις που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο που εκδικάζονταν οι υποθέσεις δεν έχουν παραγραφεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή