Εισβολή στο Καπιτώλιο: Άνοιγμα των αρχείων επισκεπτών

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Άνοιγμα των αρχείων επισκεπτών

Ο Τζο Μπάιντεν καλεί την αρμόδια υπηρεσία να παραδώσει το υλικό εντός 15 ημερών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη προσπάθεια του τέως προέδρου Τραμπ να αποκρύψει στοιχεία από την επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 απέρριψε χθες ο πρόεδρος Μπάιντεν, δίνοντας εντολή στα εθνικά αρχεία να παραδώσουν τους καταλόγους επισκεπτών που ζητούσε η επιτροπή του Κογκρέσου.

Σε επιστολή προς τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ, η νομική σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Ρίμους, αναφέρει ότι ο κατάλογος επισκεπτών δεν καλύπτεται από το «εκτελεστικό προνόμιο», καλώντας την υπηρεσία αρχείων να παραδώσει το υλικό εντός 15νθημέρου. Πέρυσι, ο Μπάιντεν είχε αρνηθεί να αποδεχθεί τις αιτιάσεις του Τραμπ περί εκτελεστικού προνομίου για άλλα έγγραφα που είχε ζητήσει η επιτροπή. Ο Τραμπ κατέφυγε τότε ανεπιτυχώς στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση των εγγράφων.

H επιτροπή του Κογκρέσου ελπίζει να βρει στοιχεία για την εμπλοκή του Τραμπ στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.

Ο Λευκός Οίκος παρέδωσε την Τρίτη την επιστολή με το αίτημά του στον επικεφαλής του εθνικού αρχείου, Ντέιβιντ Φεριέρο, ενημερώνοντας χθες τη νομική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ. Αγνωστο παραμένει τι μπορεί να περιέχουν τα αρχεία επισκεπτών του Λευκού Οίκου. Η Ρίμους ανέφερε ότι η επιτροπή πρέπει να έχει πρόσβαση στα πλήρη αρχεία επισκεπτών στο κτιριακό συγκρότημα του Λευκού Οίκου στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, όπως και ο σημερινός πρόεδρος Μπάιντεν, δημοσιοποιούσαν τακτικά τον κατάλογο επισκεπτών στον Λευκό Οίκο. Την κοινοποίησή τους ζητούσαν εδώ και χρόνια υπέρμαχοι της κυβερνητικής διαφάνειας, υποστηρίζοντας ότι τα αρχεία αυτά αποκαλύπτουν ποιοι έχουν πρόσβαση στους ισχυρότερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας. Τον Απρίλιο του 2017, όμως, η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι τα αρχεία αυτά θα ήταν εφεξής απόρρητα, προφασιζόμενη θέματα εθνικής ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η επιτροπή του Κογκρέσου έχει σημειώσει πρόοδο στην έρευνά της γύρω από τις δραστηριότητες του προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο το πρωινό της 6ης Ιανουαρίου. Χαμηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου Τραμπ κατέθεσαν στην επιτροπή ότι ο Τραμπ παρακολουθούσε στην τηλεόραση την εξέλιξη της επίθεσης, αρνούμενος αρχικά τις εκκλήσεις συνεργατών του να παρέμβει για να ηρεμήσει τον όχλο.

Οι καταθέσεις αυτές αποκάλυψαν ότι η κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, δέχθηκε κλήσεις από στελέχη του Λευκού Οίκου, που την εκλιπαρούσαν να παρέμβει στον πατέρα της για να δοθεί τέλος «στην ανομία και στη βία στον λόφο του Καπιτωλίου», όπως αναφέρει η επιστολή της επιτροπής προς την Ιβάνκα Τραμπ, καλώντας την να καταθέσει ενόρκως ενώπιόν της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή