Μακρόν: Αποσύρονται τα γαλλικά και τα άλλα ξένα στρατεύματα από το Μάλι

Μακρόν: Αποσύρονται τα γαλλικά και τα άλλα ξένα στρατεύματα από το Μάλι

Η μάχη ματά της τρομοκρατίας στην Αφρική συνεχίζεται ακατάπαυστα, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόσυρση τής υπό τη Γαλλία πολυεθνικής δύναμης από το Μάλι ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η απόσυρσή μας οφείλεται στο ότι η χούντα εκεί δεν θέτει ως προτεραιότητα τη μάχη κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Όμως καθώς η Αφρική είναι υπό αυξημένη απειλή της τρομοκρατίας, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι συνεχώς παρούσες στην Αφρική», διαβεβαίωσε ο κ. Μακρόν μιλώντας στο Παρίσι.

Η απόσυρση αυτή σημαίνει ότι στρατόπεδα κλείνουν σε συνεργασία με τις αρχές στο Μάλι και την αποστολή του ΟΗΕ, εξήγησε. Σημαντική είναι η βοήθεια των γειτονικών κρατών, όπως της Νιγηρίας, έιπε.

Αντιθέτως η λωρίδα του Σαχέλ αποτελεί τον κύριο στόχο τόσο του ISIS όσο και της Al-Qaeda, και εκεί θα εστιάσουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις την αποστολή τους, τόνισε ο Γάλλος ηγέτης, αναφερόμενος στην περιοχή που χωρίζει την αραβόφωνη από την υποσαχάρια Αφρική.

«Η Γαλλία έπαιξε σημαντικό ρόλο συγκεντρώνοντας διεθνείς δυνάμεις και θα συνεχίσουμε να είμαστε η χώρα-πλαίσιο για το Σαχέλ για τη συνεργασία των ευρωπαϊκών, αφρικανικών και καναδικών δυνάμεων» είπε ο κ. Μακρόν.

«Καταφέραμε σημαντικά πλήγματα όλα αυτά τα χρόνια τόσο στην Αl-Qaeda όσο και στον ISIS», πρόσθεσε.

Ύστερα από δύο πραξικοπήματα στο Μάλι τους τελευταίους 18 μήνες η πολυεθνική δύναμη αποχωρεί από τη χώρα και θα αναπτυχθεί σε άλλα σημεία στο Σαχέλ.

«Αν δεν είχαμε παρέμβει το 2013 το Μάλι θα ήταν ένα τρομοκρατικό κράτος», σχολίασε ο κ. Μακρόν. «Έτσι αποφεύχθηκε η καταστροφή», είπε, αρνούμενος ότι η απόσυρση συνιστά παραδοχή αποτυχίας της ειρηνευτικής δύναμης.

Ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μακί Σαλ, επεσήμανε στην ίδια συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η πρόσκληση των ξένων δυνάμεων το 2013 για να σπεύσουν στο Μάλι και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας απέδωσε καρπούς, αλλά υπενθύμισε και τα προβλήματα που το πραξικόπημα στο Μάλι προκάλεσε στις σχέσεις της αφρικανικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες θυσίες που έχει κάνει η Γαλλία και η Ευρώπη στην αποστολή αυτή και είμαστε ευγνώμονες για τη συμβολή τους στην προσπάθεια αποκατάστασης της ισορροπίας και της ειρήνης», είπε ο Σενεγαλέζος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Γκανέζος ομόλογός του, Νάνα Αφούκο-Άντο, που προεδρεύει της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Έμωσης (ECOWAS), τόνισε ότι όλες οι χώρες της Δυτικής Αφρικής αναγνωρίζουν τον κίνδυνο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και την απειλή που αυτή συνιστά.

Την επόμενη θα αρχίσουν επαφές ανάμεσα στην ECOWAS και τις αρχές στο Μάλι, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σαλ.

«Κατά τον τρόπο που αλλάζει η κατάσταση στην περιοχή οφείλουμε να προσαρμοστούμε και εμείς», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μιλώντας στο πλευρό του κ. Μακρόν και των Αφρικανών ηγετών.

«Είναι ευθύνη μας να εξασφαλίσουμε ότι η σταθερότητα και η πρόοδος θα συνεχιστούν στην Αφρική», παραδέχθηκε ο κ. Μισέλ.

Η ανακοίνωση στο Παρίσι συμπίπτει χρονικά με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Πηγή: France 24, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή