Μπλίνκεν από ΟΗΕ: Η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση κατά της Ουκρανίας μέσα στις επόμενες ημέρες

Μπλίνκεν από ΟΗΕ: Η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση κατά της Ουκρανίας μέσα στις επόμενες ημέρες

«Δεν βρίσκομαι εδώ για να ξεκινήσω έναν πόλεμο αλλά για να αποτρέψω έναν πόλεμο», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση κατά της Ουκρανίας «μέσα στις επόμενες ημέρες».

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να «εκθέσει» ενώπιον της διεθνούς κοινότητας όλα τα πιθανά σχέδια της Ρωσίας, όπως τα αντιλαμβάνεται και τα αξιολογεί η αμερικανική πλευρά, επέλεξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μέσω της ομιλίας που εκφώνησε σήμερα εκτάκτως από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Δεν βρίσκομαι εδώ για να ξεκινήσω έναν πόλεμο αλλά για να αποτρέψω έναν πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση κατά της Ουκρανίας «μέσα στις επόμενες ημέρες».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ρωσική πλευρά αναμένεται, σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, να προκαλέσει η ίδια και το πρόσχημα που θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε μια τέτοια επίθεση. Ως πρόσχημα θα μπορούσε, για παράδειγμα, να λειτουργήσει στα χέρια των Ρώσων μια πραγματική ή ψεύτικη επίθεση ακόμη και με χημικά όπλα την οποία η ρωσική προπαγάνδα θα πρόβαλε εν συνεχεία διεθνώς ως «ουκρανική».

Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βάλει στο στόχαστρο ακόμη και το ίδιο το Κίεβο, ενώ, επικαλούμενος πληροφορίες, ο ίδιος υποστήριξε ότι οι Ρώσοι μπορεί να βάλουν στο στόχαστρο συγκεκριμένες ομάδες Ουκρανών.  

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε γνωστό πως έστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ με την οποία του προτείνει να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος κάλεσε μάλιστα τη ρωσική πλευρά να δηλώσει ξεκάθαρα και απερίφραστα ενώπιον της υφηλίου ότι δεν πρόκειται να εισβάλει στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως η διπλωματία είναι ο μόνος υπεύθυνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιλυθεί η ουκρανική κρίση.   

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν άλλαξε το πρόγραμμά του την τελευταία στιγμή, έπειτα από σχετική εντολή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να κάνει ένα πέρασμα από τη Νέα Υόρκη και να μιλήσει σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο ουκρανικό.

Νωρίτερα σήμερα, η αμερικανική πλευρά (ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν καθώς και η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ) είχε κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αναζητά το πρόσχημα για μια στρατιωτική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία, για μια εισβολή στην οποία θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα εάν το αποφασίσει, ενώ παράλληλα έγινε γνωστό πως οι ρωσικές Αρχές προχώρησαν και στην απέλαση ενός υψηλόβαθμου Αμερικανού διπλωμάτη, του νούμερο 2 της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα αναπληρωτή πρέσβη Μπαρτλ (Μπαρτ) Γκόρμαν.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας εναντίον του αναπληρωτή αρχηγού της αποστολής μας, ο οποίος ήταν βασικό μέλος της ηγετικής ομάδας της πρεσβείας, ήταν απρόκλητες. Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμο οι χώρες μας να διαθέτουν το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό για να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεών μας», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιέρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ άλλαξε τα ταξιδιωτικά σχέδιά του την τελευταία στιγμή σήμερα προκειμένου να μιλήσει σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία.

«Τα στοιχεία επί του πεδίου δείχνουν πως η Ρωσία κινείται προς μια επικείμενη εισβολή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, υπογραμμίζοντας ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έρχεται στον ΟΗΕ «ώστε να γίνει κατανοητό στον κόσμο πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε έναν πόλεμο».

Η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ είπε ακόμη πως ο Άντονι Μπλίνκεν θα «δηλώσει την έντονη δέσμευσή μας απέναντι στη διπλωματία, θα προσφέρει και θα υπογραμμίσει τον δρόμο προς την αποκλιμάκωση».

Ο κίνδυνος μιας ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι «πολύ υψηλός» δήλωσε σήμερα από την πλευρά του και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι (σ.σ. οι Ρώσοι) ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν τη Ρωσία να δημιουργεί αποθέματα αίματος, να φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και να αναπτύσσει στην περιοχή περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί απόσυρσης.

«Ήμουν κι εγώ στρατιώτης και δεν πάει πολύς καιρός από τότε. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοια πράγματα χωρίς λόγο», δήλωσε ο Όστιν, ο οποίος είναι απόστρατος στρατηγός. «Και βεβαίως δεν τα κάνεις αν είσαι έτοιμος να τα μαζέψεις και να γυρίσεις σπίτι σου».

Η Maxar Technologies, μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που παρακολουθεί την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε πως δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι ενώ η Ρωσία έχει αποσύρει κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις περιοχές κοντά στην Ουκρανία, στις περιοχές αυτές έχει φθάσει άλλος εξοπλισμός.

«Τους βλέπουμε να φέρνουν περισσότερα αεροσκάφη, μαχητικά και υποστήριξης. Τους βλέπουμε να αυξάνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Όστιν. «Τους βλέπουμε ακόμα και να αυξάνουν τα αποθέματα αίματος που διαθέτουν».

Το Ρόιτερς σημειώνει πως ήταν το πρώτο που είχε αναφέρει ότι η Ρωσία μεταφέρει αποθέματα αίματος προς τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Όστιν, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο γενικό επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόνισε πως οι σημερινές αναφορές για πυρά πυροβολικού στην Ουκρανία είναι ανησυχητικές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συμμαχία θα διερευνήσει τρόπους για να αυξήσει τη στρατιωτική ετοιμότητά της, καθώς η ανάπτυξη της Μόσχας «φέρνει ρωσικά στρατεύματα ακριβώς στο κατώφλι του ΝΑΤΟ».

Ο Όστιν επανέλαβε επίσης τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για εν δυνάμει επιχειρήσεις προβοκάτσιας από τη Ρωσία ώστε αυτή η τελευταία να δικαιολογήσει μια επίθεση, «κάτι που έχουμε δει να γίνεται στο παρελθόν».

«Έτσι εμείς και οι σύμμαχοί μας θα παραμείνουμε σε επιφυλακή», δήλωσε ο Όστιν.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας πρόκειται να ταξιδέψει στη συνέχεια στην Πολωνία, όπου θα επισκεφθεί αμερικανικά στρατεύματα.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή