ΗΠΑ: Οι εκκλήσεις στον Τραμπ λίγο πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Οι εκκλήσεις στον Τραμπ λίγο πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο

Χιλιάδες μηνύματα εστάλησαν στον Τραμπ για να αποτρέψει την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6/1/2021.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μηνύματα πανικού έστελναν πολλοί συνεργάτες και σημαίνοντες υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοους, την ώρα που οι πιστοί στον Τραμπ διαδηλωτές εισέβαλλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία.

Το πρώτο σχετικό μήνυμα εστάλη πολύ νωρίτερα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, από τον αστέρα του δικτύου Fox, Σον Χάνιτι. Μία εβδομάδα πριν από τη διαδήλωση στο Καπιτώλιο, ο Χάνιτι προειδοποιούσε τον Μαρκ Μέντοους για το ενδεχόμενο μαζικών παραιτήσεων στελεχών της νομικής υπηρεσίας της προεδρίας. Στις 5 Ιανουαρίου, ο Χάνιτι επανήλθε στο θέμα: «Ανησυχώ πολύ για τις επόμενες 48 ώρες. Η πίεση είναι αφόρητη και πολλοί νομικοί του Λευκού Οίκου ίσως παραιτηθούν». Τις ανησυχίες αυτές δεν αποκάλυψε ο Χάνιτι στους τηλεθεατές του, συνεχίζοντας να προωθεί τη θεωρία της καλπονοθείας.

Στις 6 Ιανουαρίου, η εικόνα των βίαιων διαδηλωτών να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο οδήγησε τον Χάνιτι σε απελπισία. «Πρέπει να βγει (ο Τραμπ) και να κάνει κάποια δήλωση και να ζητήσει από τον κόσμο να αποχωρήσει ειρηνικά», γράφει στον Μέντοους ο Χάνιτι. Αυτό καθώς και χιλιάδες άλλα μηνύματα έφθαναν την ημέρα εκείνη σε κινητά ανώτατων στελεχών του Λευκού Οίκου. Πολλά εστάλησαν από σχολιαστές του δικτύου Fox News, από βουλευτές και άλλους συμμάχους του Τραμπ, καλώντας τον τότε πρόεδρο να δώσει τέλος στην επίθεση. Ο Τραμπ αρνήθηκε να τους ακούσει και επέλεξε να παραμείνει κλεισμένος στην τραπεζαρία του Λευκού Οίκου.

Τα sms αποτελούν ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για την έρευνα της ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου. Η επιτροπή έχει κοινοποιήσει μέχρι στιγμής ελάχιστο δείγμα των μηνυμάτων. Ο Μέντοους αποδείχθηκε πρόθυμος να συνεργασθεί με την επιτροπή, παραδίδοντας περισσότερα από 4.000 sms που δέχθηκε από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι και τις ημέρες μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Χιλιάδες μηνύματα εστάλησαν στον Τραμπ για να αποτρέψει την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6/1/2021.

Σε μήνυμα της 7ης Ιανουαρίου 2021, ο Σον Χάνιτι σχεδιάζει τη στρατηγική του Τραμπ στην εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι Μακινέινι: «1. Οχι άλλη συζήτηση για νόθες εκλογές. 2. Πολλές παραιτήσεις αναμένονται. Αυτό είναι το σχέδιο. Θα βοηθήσω στην προώθησή του. Το πιο σημαντικό, τώρα: όχι τρελούς».

Τα μηνύματα και η αίσθηση κινδύνου που αναδίδουν ακυρώνουν τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να υποβαθμίσουν την απειλή της εισβολής στο Καπιτώλιο για την αμερικανική δημοκρατία. Το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου, λίγη ώρα μετά την εισβολή των διαδηλωτών, προβεβλημένοι και φιλικά προσκείμενοι στον Τραμπ σχολιαστές του Fox News άρχισαν να στέλνουν μηνύματα απελπισίας στον Μέντοους.

«Σε παρακαλώ, βγάλε τον Τραμπ στην τηλεόραση. Καταστρέφονται όλα όσα δημιουργήσαμε», έγραψε ο Μπράιαν Κίλμιντ. «Μαρκ, ο πρόεδρος πρέπει να πει στους διαδηλωτές να πάνε στα σπίτια τους. Αυτά που γίνονται μας πλήττουν όλους. Καταστρέφει την υστεροφημία του», έγραφε στον Μέντοους η φιλοτραμπική σχολιάστρια Λόρα Ινγκραχαμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή