Twitter: Βάζει φραγμό στην τοξικότητα

Twitter: Βάζει φραγμό στην τοξικότητα

Με την «ασφαλή πλοήγηση» υψώνει αψίδα προστασίας στους χρήστες του

twitter-βάζει-φραγμό-στην-τοξικότητα-561725443

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το Twitter φιλοδοξεί να βάλει τέλος στα κακόβουλα σχόλια, στη ρητορική μίσους και στην κακοποιητική συμπεριφορά στην πλατφόρμα του. Η διαχειρίστρια εταιρεία της δημοφιλούς πλατφόρμας εισάγει σταδιακά σε τυχαία επιλεγμένους αγγλόφωνους χρήστες τη δυνατότητα «ασφαλούς πλοήγησης» (safety mode), με την οποία αποκλείονται αυτομάτως λογαριασμοί που στέλνουν κακοποιητικά τιτιβίσματα ή πολλαπλά σχόλια σε αναρτήσεις χρηστών. Ο αυτόματος αποκλεισμός διαρκεί επτά ημέρες.

Ηδη το 50% των χρηστών σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιρλανδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχει πρόσβαση στη νέα δυνατότητα, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει και προληπτικά, έτσι ώστε να αναγνωρίσει εκ των προτέρων την πιθανότητα υβριστικών σχολίων και να προτείνει στον χρήστη που έκανε την ανάρτηση να θέσει σε λειτουργία την «ασφαλή πλοήγηση».

Twitter: Βάζει φραγμό στην τοξικότητα-1
Caption

 

Θα αποκλείονται αυτομάτως επί επτά ημέρες λογαριασμοί που στέλνουν κακοποιητικά τιτιβίσματα ή πολλαπλά σχόλια.

Το «safety mode» μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις ρυθμίσεις, δίνοντας στο σύστημα πρόσβαση τόσο στο περιεχόμενο της αρχικής ανάρτησης όσο και στη σχέση που συνδέει τον χρήστη που την έκανε με τον σχολιαστή της. Λογαριασμοί που συνδέονται μεταξύ τους, δηλαδή ο ένας χρήστης είναι ακόλουθος του άλλου ή αλληλοεπιδρούν συχνά, δεν θα αποκλείονται αυτομάτως.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα ευελπιστεί πως με αυτόν τον τρόπο θα κάνει το Twitter λιγότερο τοξικό και φιλοδοξεί ότι, συγκεντρώνοντας περισσότερα στοιχεία, εντυπώσεις και αξιολογήσεις του «safety mode», θα το βελτιώσει περαιτέρω. Πάντως, μετά την ανακοίνωση της πλατφόρμας για την επέκταση της νέας δυνατότητας σε εκατομμύρια χρήστες, πολλοί είναι εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν ότι οι λογαριασμοί τους απενεργοποιήθηκαν αιφνιδίως και αδικαιολόγητα. Τα τελευταία χρόνια, το Twitter καταβάλλει διαρκώς προσπάθειες για να κάνει την πλατφόρμα πιο φιλική σε όλους. Σήμερα, άλλωστε, βρίσκεται υπό τον διαρκή έλεγχο των εποπτικών αρχών. Τον Ιανουάριο, γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία οφείλει να δείξει με ποιον τρόπο καταπολεμά τις διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον χρηστών. Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία προετοιμάζεται νομοθεσία με την οποία όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οφείλουν να αντιμετωπίζουν άμεσα τη ρητορική μίσους, εάν δεν θέλουν να καταβάλλουν βαριά χρηματικά πρόστιμα.

Τέλος, ενθουσιασμό προκάλεσε η απόφαση του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Twitter, Παράγκ Αγκραβάλ, να λάβει άδεια πατρότητας μερικών εβδομάδων μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του. O 37χρονος διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του Τwitter, Τζακ Ντόρσεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή