Νέο «sofagate» με πρωταγωνιστή τον ΥΠΕΞ της Ουγκάντας

Νέο «sofagate» με πρωταγωνιστή τον ΥΠΕΞ της Ουγκάντας

O Υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντας αγνόησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Εμανουέλ Μακρόν να παρεμβαίνει

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο sofagate σημειώθηκε στη Σύνοδο Kορυφής ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, το περιστατικό συνέβη κατά την τελετή υποδοχής των Αφρικανών αξιωματούχων. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέμενε τους αξιωματούχους για την εθιμοτυπική χειραψία και την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία, έχοντας στο πλευρό της τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η Γαλλία ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. 

Όταν ήρθε η σειρά του ΥΠΕΞ της Ουγκάντας, Σαμ Κουτέσα, εκείνος αγνόησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κατευθύνθηκε προς το μέρος του Σαρλ Μισέλ. Το ατόπημα του Αφρικανού διπλωμάτη αντελήφθη ο Γάλλος Πρόεδρος, υποδεικνύοντάς του την παράλειψη. Τότε, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντας γύρισε προς το μέρος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους δύο τους να έχουν τελικά μια σύντομη στιχομυθία χωρίς ωστόσο να υπάρχει χειραψία.

Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από το #sofagate του περασμένου Απριλίου στην Άγκυρα, όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε γίνει δεκτή μαζί με τον Σαρλ Μισέλ από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά παράβαση του πρωτοκόλλου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκατσε σε καναπέ μακριά από τους δύο ηγέτες και απέναντι από Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επικριτικά σχόλια είχε δεχτεί για τη στάση του ο Σαρλ Μισέλ, ενώ η τουρκική διπλωματία από την πλευρά της απέδωσε το σφάλμα σε ασυνεννοησία των συνεργατών της προέδρου της Κομισιόν με την τουρκική προεδρία.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή