Κλήτευση κατάθεσης των Τραμπ

Κλήτευση κατάθεσης των Τραμπ

Ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης για τις δοσοληψίες του ομίλου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υποχρεωμένοι να καταθέσουν εντός τριών εβδομάδων ενώπιον της Δικαιοσύνης σε έρευνα γύρω από τις επιχειρηματικές πρακτικές της οικογένειας Τραμπ είναι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του, Ντον τζούνιορ και Ιβάνκα, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου της πολιτείας. Ο Ερικ έχει ήδη παρουσιαστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα του Τραμπ να μην καταθέσει. Ο τέως πρόεδρος θεωρεί ότι τα κίνητρα της Δημοκρατικής γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, είναι πολιτικά και ότι η υπόθεση στερεί από τα μέλη της οικογένειας Τραμπ τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. «Μια γενική εισαγγελέας διαπίστωσε, χάρη στην έρευνά της, απάτη μεγάλης κλίμακας και επιθυμεί την κατάθεση των επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου. Εχει κάθε δικαίωμα να το κάνει», ανέφερε στην απόφασή του ο δικαστής Αρθουρ Ενγκορον, ο οποίος διέταξε τον Τραμπ να υπακούσει στην κλήτευση εντός 14 ημερών, δίνοντας στον Ντον τζούνιορ και στην Ιβάνκα διορία τριών εβδομάδων για την ένορκη κατάθεσή τους.

Η Τζέιμς ερευνά υπόθεση υπερεκτίμησης της αξίας των ακινήτων του οργανισμού Τραμπ, προκειμένου η οικογένεια Τραμπ να εξασφαλίζει δάνεια με ευνοϊκότερους όρους και φοροαπαλλαγές. Ο Ντόναλντ τζούνιορ και ο μικρότερος αδελφός του, Ερικ, συνεχίζουν να διοικούν τον οργανισμό, ενώ η Ιβάνκα υπήρξε ανώτατο στέλεχος του οικογενειακού επιχειρηματικού ομίλου. Ο τέως πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης έρευνα της ομοσπονδιακής ποινικής δικαιοσύνης για τη διαχείριση του οργανισμού.

Η απόφαση του δικαστή Ενγκορον, κατά της οποίας ο Τραμπ αναμένεται να ασκήσει έφεση, ελήφθη παρά τους ισχυρισμούς της υπερασπιστικής ομάδας του τέως προέδρου ότι η εισαγγελία εκτελεί πολιτικά διατεταγμένη υπηρεσία και παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των εναγομένων. «Σήμερα, η Δικαιοσύνη νίκησε. Κανείς δεν θα μπορεί πια να στέκεται εμπόδιο στο έργο της Δικαιοσύνης, όσο ισχυρός κι αν είναι. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», ανέφερε σε ανακοίνωση του το γραφείο της εισαγγελέως Τζέιμς.

Εταιρεία του τέως προέ-δρου φέρεται να «φούσκωνε» τη δηλωθείσα αξία των υποθηκευμένων ακινήτων του για να εξασφαλίζει γενναιόδωρα τραπεζικά δάνεια.

Η απόφαση

Ο δικαστής ανέφερε στην απόφασή του ότι ο ισχυρισμός των Τραμπ περί παραβίασης των συνταγματικών τους δικαιωμάτων είναι ανίσχυρος, καθώς παραβλέπει το γεγονός ότι διατηρούν το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να αρνηθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις της Δικαιοσύνης, επικαλούμενοι το 5ο άρθρο του συντάγματος. «Ο εναγόμενος Ερικ Τραμπ επικαλέσθηκε το δικαίωμά του αυτό περισσότερες από 500 φορές κατά τη διάρκεια μονοήμερης κατάθεσής του», ανέφερε ο δικαστής.

Εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού Τραμπ αντέδρασε στην απόφαση λέγοντας: «Ολο το σύστημα είναι διεφθαρμένο». Σε μια προσπάθεια να στηρίξει την άρνηση του Τραμπ να καταθέσει, η συνήγορός του Αλίνα Χάμπα υποστήριξε ότι ο Τραμπ ανήκει «σε προστατευόμενη τάξη» ως τέως ένοικος του Λευκού Οίκου.

Πριν από δέκα ημέρες, η λογιστική εταιρεία Mazars ανακοίνωσε ότι οι ισολογισμοί που συνέταξε μεταξύ 2011 και 2020 για λογαριασμό του οργανισμού Τραμπ δεν μπορούν να θεωρούνται αξιόπιστοι εξαιτίας συστηματικής υπερεκτίμησης της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας Τραμπ. Την ίδια ημέρα, η λογιστική εταιρεία ανακοίνωσε ότι λύνει τη συνεργασία της με τον όμιλο Τραμπ, εν μέρει εξαιτίας της έρευνας της εισαγγελέως Τζέιμς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή