Ουκρανικό: Νέο μπαράζ εκρήξεων στο Ντονέτσκ, έκρυθμη η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Ουκρανικό: Νέο μπαράζ εκρήξεων στο Ντονέτσκ, έκρυθμη η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Η Ουκρανία επισημαίνει πως «δεν σχεδιάζει, ούτε διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις»

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία είναι ιδιαίτερα τεταμένη, η ουκρανική κυβέρνηση κάνει λόγο για σκηνοθετημένες ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και επισημαίνει πως «δεν σχεδιάζει, ούτε διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις».

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των περιοχών που έχουν αποσχισθεί και αυτονομηθεί υποστηρίζουν ότι το Κίεβο έχει παραβιάσει το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός και κάνει χρήση βαρέων όπλων, όπως όλμους.

Οι αυτονομιστές κηρύσσουν γενική επιστράτευση

Οι επικεφαλής των αυτονομιστών σε Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ, υπέγραψαν διάταγμα που προβλέπει γενική κινητοποίηση, εν μέσω έντασης και συνεχών αλληλοκατηγοριών.

Ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάντσκ Λεονίντ Πάσετσνικ ανακοίνωσε επιστράτευση και απαγόρευσε ταυτόχρονα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών (σ.σ. δηλαδή σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα) να φύγουν από την περιοχή.

Παράλληλα, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που βρίσκεται σε πόλεμο με τον κυβερνητικό στρατό της Ουκρανίας, κήρυξε και αυτός «γενική κινητοποίηση».

Ουκρανικό: Νέο μπαράζ εκρήξεων στο Ντονέτσκ, έκρυθμη η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία-1

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει, ούτε διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις»

«Ουκρανοί υπήκοοι διαμένουν και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής. Η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία τους αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για την Ουκρανία. Οι ισχυρισμοί ότι η ουκρανική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει μια επιθετική επιχείρηση στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάντσκ είναι εκτός πραγματικότητας. Επίσης, η Ουκρανία δεν διεξάγει, ούτε σχεδιάζει δολιοφθορές στο Ντονμπάς.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις προσπάθειες της Ρωσίας να κλιμακώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση ασφαλείας. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση και, μαζί με τους εταίρους μας, μεγιστοποιούμε τις προσπάθειες για τη μείωση της έντασης και τη διατήρηση της κατάστασης σε ευθυγράμμιση με τον διπλωματικό διάλογο.

Αντίθετα, παρατηρούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να ξεδιπλώνει την εκστρατεία της για τη διάδοση μαζικής παραπληροφόρησης, αυξάνοντας τον βομβαρδισμό ουκρανικών θέσεων και μη στρατιωτικών υποδομών, χρησιμοποιώντας τα όπλα που απαγορεύονται από τις Συμφωνίες του Μινσκ και κλιμακώνοντας την κατάσταση ασφαλείας», αναφέρει ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κίεβο αναφέρει: 

  • «Η ρωσική πλευρά αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες που ζητήθηκαν από την Ουκρανία και τις χώρες εταίρους σχετικά με τις στρατιωτικές της δραστηριότητες σε στενή γειτνίαση με τα σύνορα της Ουκρανίας σύμφωνα με τις διατάξεις του εγγράφου της Βιέννης, αγνοώντας τις συνεδριάσεις του ΟΑΣΕ στις 15 και 18 Φεβρουαρίου.
  • Στις 16 Φεβρουαρίου, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετέδωσε μια ψευδή δήλωση στην οποία ισχυριζόταν ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί απαγορευμένες μεθόδους και μέσα πολέμου και διαπράττει εγκληματικές πράξεις κατά του άμαχου πληθυσμού στο Ντονμπάς·
  • Στις 17-18 Φεβρουαρίου, οι παράνομοι στρατιωτικοί σχηματισμοί της Ρωσίας βομβάρδισαν τις ουκρανικές πόλεις Stanytsia Luhanska και Maryinka καθώς και κοινότητες κατά μήκος της γραμμής επαφής με όπλα που απαγορεύονται από τις Συμφωνίες του Μινσκ, καταστρέφοντας τις μη στρατιωτικές υποδομές και προκαλώντας τραυματισμούς σε πολίτες και ουκρανικό στρατό.
  • Μόνο κατά τη διάρκεια της 17ης Φεβρουαρίου, οι παράνομοι στρατιωτικοί σχηματισμοί της Ρωσίας πραγματοποίησαν 60 παραβιάσεις της εκεχειρίας, χρησιμοποιώντας όπλα που απαγορευόταν από τις Συμφωνίες του Μινσκ στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.
  • Στις 17 Φεβρουαρίου, η ρωσική αντιπροσωπεία «χρησιμοποίησε» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να διαδώσει υπαινιγμούς και αβάσιμες κατηγορίες προς την Ουκρανία.
  • Στις 17 Φεβρουαρίου, η ρωσική προπαγάνδα διέδωσε ψευδείς ειδήσεις που υποστήριζαν ότι μια ουκρανική ομάδα είχε προβεί σε δολιοφθορά σε εργοστάσιο χημικών στην περιοχή του Ντονέτσκ·
  • Στις 17 Φεβρουαρίου, η Ρωσία αρνήθηκε να πραγματοποιήσει έκτακτο γύρο διαβουλεύσεων για να συζητήσει τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη.
  • Στις 18 Φεβρουαρίου, η ρωσική πλευρά κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ουκρανία ότι σχεδίαζε επιθετική επιχείρηση στο Ντονμπάς. Οι κάτοικοι των προσωρινά κατεχόμενων περιοχών καλούνται να απομακρυνθούν στο ρωσικό έδαφος. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι αναφορές για μαζική μεταφορά παιδιών από τα κατεχόμενα στη Ρωσία.

Παράλληλα, τονίζεται πως «η Ρωσία προβαίνει σε αυτές τις κινήσεις για να αυξήσει την ψυχολογική πίεση τόσο προς την ουκρανική κυβέρνηση όσο και στους κατοίκους των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών για να κρύψει την κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας».

Το Κίεβο καλεί τη διεθνή κοινότητα, τα ξένα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, να καταδικάσουν άμεσα τις προκλήσεις που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία και οι κατοχικές διοικήσεις στο Ντονμπάς που υπονομεύουν τη διαδικασία διπλωματικής διευθέτησης. Παράλληλα, «προτρέπει τους εταίρους μας να χρησιμοποιήσουν αμέσως αποτρεπτικά μέτρα κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων», ενώ τονίζει πως η διεθνής κοινότητα φέρει πλέον την ευθύνη για την πρόληψη μιας νέας ένοπλης σύγκρουσης στην Ευρώπη.

Ουκρανικό: Νέο μπαράζ εκρήξεων στο Ντονέτσκ, έκρυθμη η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία-2

Πολλαπλές εκρήξεις στο βόρειο τμήμα του Ντονέτσκ

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο βόρειο τμήμα της ελεγχόμενης από αυτονομιστές πόλης Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τις εκρήξεις. Δεν υπήρχε άμεσα σχόλιο από την πλευρά των αυτονομιστών ή από το Κίεβο.

Ουκρανικό: Νέο μπαράζ εκρήξεων στο Ντονέτσκ, έκρυθμη η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία-3

Φον ντερ Λάιεν: Ο τρόπος σκέψης της Ρωσίας μπορεί να της κοστίσει ένα μέλλον με ευημερία

Οι απειλές της Μόσχας προς την Ουκρανία θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν ολόκληρη τη διεθνή τάξη, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι ο τρόπος σκέψης της από ένα «σκοτεινό παρελθόν» μπορεί να κοστίσει στη Ρωσία ένα μέλλον με ευημερία.

«Ο κόσμος παρακολουθεί με δυσπιστία καθώς είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις σκοτεινές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, διότι τα γεγονότα αυτών των ημερών θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν ολόκληρη τη διεθνή τάξη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στόλτενμπεργκ: Κάλεσμα σε διάλογο

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι είχε αποστείλει επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για διάλογο εντός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική αποχώρηση από τα σύνορα της Ουκρανίας και ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.

Μπάιντεν: Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

oykraniko-oi-aytonomistes-kiryssoyn-geniki-epistrateysi-se-ntonetsk-kai-loygkantsk2

Μολονότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία, ο Μπάιντεν αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει εντός των επόμενων ημερών.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες», είπε, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει και το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, TASS, AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή