Ουκρανικό: Δεν «βλέπει» άμεση ρωσική επίθεση το Κίεβο, αλλά οι φόβοι παραμένουν

Ουκρανικό: Δεν «βλέπει» άμεση ρωσική επίθεση το Κίεβο, αλλά οι φόβοι παραμένουν

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας δεν βλέπουν να υπάρχουν ρωσικές «δυνάμεις κρούσης» στα σύνορα, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ICTV, τονίζοντας ωστόσο ότι η απειλή μιας ρωσικής εισβολής παραμένει υπαρκτή

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας δεν βλέπουν να υπάρχουν ρωσικές «δυνάμεις κρούσης» στα σύνορα, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ICTV, τονίζοντας ωστόσο ότι η απειλή μιας ρωσικής επίθεσης παραμένει υπαρκτή.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο σύμμαχός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχουν παρατείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να λάβουν τέλος την Κυριακή.

Το γεγονός αυτό εντείνει τις ανησυχίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας αναφερόταν ότι ο λόγος που παραμένουν 30.000 Ρώσοι στρατιώτες στη Λευκορωσία είναι η «επιδείνωση της κατάστασης» στην ανατολική Ουκρανία.

Μπλίνκεν: Βρισκόμαστε «στο κατώφλι» ενός πολέμου

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αναζητά πρόσχημα προκειμένου να στείλει στρατεύματα, ωστόσο η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η παράταση των στρατιωτικών ασκήσεων δείχνει ότι ο κόσμος βρίσκεται στο «κατώφλι» ενός πολέμου.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC στην ανατολική Ευρώπη, η εν λόγω ανακοίνωση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό σημάδι ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να υποχωρήσει.

Μακρόν – Πούτιν: Συμφώνησαν να αναλάβουν δράση για τη διατήρηση της ειρήνης

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την Κυριακή, ο Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρόκειται κάποια στιγμή να αποχωρήσουν από ην Λευκορωσία, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Επιπλέον, ο Πούτιν κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό για την κλιμάκωση των εντάσεων στο Ντονμπάς.

Η Γαλλία ανέφερε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αναλάβουν δράση για τη διατήρηση της ειρήνης.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με αυτό τον στόχο και θα εργαστούν προς την κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να δημιουργηθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα πάντως με έναν σύμβουλο της γαλλικής προεδρίας, Μακρόν και Πούτιν διαφώνησαν για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Πούτιν στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Δεν «βλέπει» μια ρωσική επίθεση άμεσα

«Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες μας δεν παρατηρούν κάποιες μονάδες κρούσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι (οι Ρώσοι) δεν μπορούν να τις αναπτύξουν όταν θέλουν, επειδή ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη», είπε ο Ρεζνίκοφ. Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες για να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες, «ανάλογα με τα ρωσικά σχέδια».

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τέτοιες «δυνάμεις κρούσης» του ρωσικού στρατού σε κάποια πόλη γύρω από την Ουκρανία, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι μπορεί να γίνει μια «επίθεση» μέσα στις επόμενες ημέρες, «αύριο ή μεθαύριο» πρόσθεσε.

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός και δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή. Θέλω να υπενθυμίσω στους εταίρους μας ότι η απειλή υπάρχει από το 2013», τόνισε.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, Sputnik, Tass

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή