Credit Suisse: Μαζική διαρροή δεδομένων φέρνει στο φως την διεθνή της διαφθοράς

Credit Suisse: Μαζική διαρροή δεδομένων φέρνει στο φως την διεθνή της διαφθοράς

Τεράστια διαρροή δεδομένων της Credit Suisse φέρνει στο φως τον κρυμμένο πλούτο πελατών που εμπλέκονται σε υποθέσεις βασανιστηρίων, εμπορίου ναρκωτικών, διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος.

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικτάτορες, έμποροι ναρκωτικών, εγκληματίες πολέμου και διακινητές ανθρώπων είναι εδώ και δεκαετίες μεταξύ των πελατών της Credit Suisse, σύμφωνα με τα στοιχεία τουλάχιστον 18.000 λογαριασμών, συνολικού ύψους 100 δισ. δολαρίων, που διέρρευσαν στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. 

Η SZ στη συνέχεια μοιράστηκε τα έγγραφα με 46 άλλα media από όλο τον κόσμο, όπως ο βρετανικός Guardian και οι New York Times. 

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, πρόκειται για λογαριασμούς που ανοίχθηκαν στην Credit Suisse από τη δεκαετία του 1940 έως και μέσα στην περασμένη δεκαετία, με τουλάχιστον τα δύο τρίτα εξ αυτών να ανοίγουν μετά το 2000 και πολλούς να υφίστανται έως και σήμερα. 

Ανάμεσα στους πελάτες της Credit Suisse συγκαταλέγονται ένας διακινητής ανθρώπων που έχει καταδικαστεί στις Φιλιππίνες, ένας επικεφαλής χρηματιστηρίου στο Χονγκ Κονγκ που έχει φυλακιστεί για δωροδοκία και ένας Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος που είχε διατάξει τη δολοφονία της συντρόφου του, μίας Λιβανέζας ποπ σταρ. 

Λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα έχουν επίσης αρκετοί αρχηγοί κρατών, υπουργοί, πράκτορες υπηρεσιών πληροφοριών, ολιγάρχες και επιχειρηματίες με αμφιλεγόμενη φήμη. 

Μεταξύ αυτών είναι και πρώην στέλεχος της Siemens που το 2008 καταδικάστηκε για δωροδοκία. Πρόκειται για πελάτη με έξι λογαριασμούς στην τράπεζα. 

Μυστικούς λογαριασμούς στην Credit Suisse είχε και ο Βασιλιάς Abdullah II της Ιορδανίας, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ Ayad Allawi, ο Αλγερινός Abdelaziz Bouteflika και ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας Armen Sarkissian.

Διαβάστε περισσότερα στο MoneyReview.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή