Ουκρανικό: Μυρίζει μπαρούτι στην Ανατολική Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις
ουκρανικό-μυρίζει-μπαρούτι-στην-ανατ-561729760
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό: Μυρίζει μπαρούτι στην Ανατολική Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ένα από τα πλέον αρνητικά σενάρια, η ρωσική αναγνώριση των περιοχών του Ντονμπάς που βρίσκονται υπό απόσχιση, έγινε πράξη μετά την απόφαση Πούτιν να προχωρήσει σε αναγνώριση των «Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ». Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντέδρασαν έντονα και αναμένεται να ενεργοποιήσουν μία σειρά κυρώσεων που είχαν προετοιμάσει για αυτό το ενδεχόμενο. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος, μετά το ωριαίο διάγγελμα του και την υπογραφή του διατάγματος αναγνώρισης, προχωρά στην αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης» στις δύο υπό απόσχιση περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, η ένταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα οδηγείται σε νέα -πιο επικίνδυνη- κλιμάκωση, καθώς οι ισχυρές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι «έτοιμες για εισβολή» στην Ουκρανία.

Διαβάστε το χρονικό της ημέρας στο live του kathimerini.gr

02:30

Σύνοψη:

  • Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε με διάταγμά του.
  • Κυκλοφόρησαν βίντεο στα οποία απεικονίζονται στρατιωτικά οχήματα να κινούνται στην περιφέρεια του Ντονμπάς.
  • Με το προεδρικό διάταγμα, ο Πούτιν αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες οντότητες, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη.
  • Στο διάγγελμά του, ο Πούτιν υποστήριξε πως η κρίση αποτελεί πρόσχημα για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Υπογράμμισε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας.
  • Ακολούθησε καταιγισμός διεθνών αντιδράσεων. Σε πρώτη φάση ήρθε η ρητή καταδίκη της απόφασης Πούτιν και επίκειται η επιβολή κυρώσεων.
  • Σήμερα Τρίτη συνεδριάζουν εκτάκτως τα Συμβούλια Εθνικής Ασφαλείας πολλών δυτικών κυβερνήσεων.
  • Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Πολλές αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Air France και η Lufthansa σταμάτησαν τις πτήσεις στην περιοχή.
02:26

Οι τιμές του πετρελαίου στα ύψη μετά την ανακοίνωση Πούτιν

02:21

Τελευταία εξέλιξη: Μετά από πυρετό διαβουλεύσεων, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι ανοιχτή κι όχι κεκλεισμένων των θυρών όπως επιδίωκε η Ρωσία.

02:20
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία.
  • Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.
  • Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.
02:17

Λευκός Οίκος:

  • Ο αναπληρωτής επικεφαλής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα λάβει όποια μέτρα χρειαστεί για να κρατήσει ασφαλές το διπλωματικό προσωπικό.
  • Ο ίδιος σημείωσε ότι «αναμένουμε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε στρατιωτική δράση», σημειώνοντας ότι όλα τα σημάδια δείχνουν ότι βαδίζουμε προς στρατιωτικές ενέργειες και όχι προς την διπλωματία.
  • Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συναντήσεις ανάμεσα στους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ή ανάμεσα στους προέδρους των χωρών, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω στρατιωτική δράση στην Ουκρανία.
02:08

Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι:

  • Τα σύνορα μας θα παραμείνουν ως έχουν, ανεξαρτήτως των Ρωσικών ανακοινώσεων.
  • Οι ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνιστούν παραβίαση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας.
  • Είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε και για μεγάλο διάστημα.
  • Η Ρωσία νομιμοποίησε τους δικούς της στρατιώτες που επί της ουσίας βρίσκονται στο Ντονμπάς από το 2014.
  • Θέλουμε ειρήνη.
  • Περιμένουμε καθαρή και αποτελεσματική βοήθεια από τους συμμάχους μας.
  • Στηρίζουμε την πολιτική και διπλωματική διαδικασία επίλυσης.
  • Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα, σε κανέναν.

 

01:59

Ο χάρτης της περιοχής

01:46

Εικόνες που μεταδόθηκαν στην Ουκρανία, δείχνουν την ανάπτυξη της Ρωσικής «ειρηνευτικής δύναμης» στο Ντόνμπας. Στις εικόνες φαίνονται στρατιωτικά οχήματα να κινούνται.

01:44

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα «μελετήσει» τις προσεχείς στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας προτού επιβάλει νέα μέτρα αντιποίνων σε βάρος της Μόσχας, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας μετά την αναγνώριση από το Κρεμλίνο της ανεξαρτησίας των περιφερειών της Ουκρανίας που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών.

Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειές της «όσο τα ρωσικά άρματα μάχης δεν βρίσκονται σε κίνηση», είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφος, αρνούμενος να πει ρητά ποιοι στρατιωτικοί ελιγμοί θα θεωρηθούν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

01:42

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων, που θα είναι «αναλογικές», μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία, διεμήνυσε η γαλλική προεδρία.

«Ο κατάλογος βρίσκεται υπό κατάρτιση, θα βάλουμε στο στόχαστρο έναν ορισμένο αριθμό δραστηριοτήτων στο Ντονμπάς (σ.σ. στην ανατολική Ουκρανία) που συνδέονται άμεσα με τα ρωσικά συμφέροντα και θα προσαρμοστούμε στις εξελίξεις της επικαιρότητας», ανακοίνωσε το Παρίσι, διευκρινίζοντας ότι οι κυρώσεις των Βρυξελλών θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα.

«Ιδεολογική παρεκτροπή»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται σε «κάποιου είδους ιδεολογική παρεκτροπή» και στην ομιλία  ανέμιξε «δύσκαμπτους» και «παρανοϊκούς» προβληματισμούς, έκρινε το Ελιζέ.

«Εκανε την ξεκάθαρη επιλογή να αθετήσει τις δεσμεύσεις του», «δεν τήρησε τον λόγο που έδωσε» στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τόνισαν οι υπηρεσίες του τελευταίου, χωρίς να αποκλείουν νέες ρωσικές «στρατιωτικές ενέργειες».

01:42

Reuters: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προετοιμάζει επειγόντως μία ομιλία-απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονμπάς.

01:40

Reuters: Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μελετά το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Να προχωρήσει -για παράδειγμα- στο πάγωμα  μέρους των εξαγωγών, σε περίπτωση εισβολής, μεταδίδει η εφημερίδα Yomiuri.

01:33

Αυστραλός πρωθυπουργός: Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους συμμάχους μας όσον αφορά στις κυρώσεις προς τη Ρωσία.

01:32

Bloomberg: Το προσωπικό του State Department που παρέμενε στην Ουκρανία αναχωρεί μετά από εντολής της Ουάσιγκτον, λόγω της κλιμακούμενης έντασης.

«Η πρεσβεία είχε μεταφερθεί στην πόλη Λβιβ. Τώρα μεταφέρονται στην Πολωνία», σημειώνει η ρεπόρτερ του Bloomberg. 

01:28

Ρώσος διπλωμάτης: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει στις 4 το πρωί (ώρα Ελλάδος)

01:23

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέγραψαν σε 48 ώρες πάνω από 3.200 νέες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται στην ανατολική Ουκρανία.

Από το βράδυ της Παρασκευής ως το βράδυ της Κυριακής, οι παρατηρητές κατέγραψαν 2.158 παραβιάσεις στην περιφέρεια του Ντανιέτσκ και άλλες 1.073 σε αυτή του Λουγκάνσκ.

Οι δύο περιφέρειες αυτές της ανατολικής Ουκρανίας, περιοχής γνωστής με την ονομασία Ντονμπάς, βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών που πολεμούν με τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου από το 2014.

01:22

Η αυστριακή κυβέρνηση καταδίκασε την αναγνώριση από τη Μόσχα των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και συγκάλεσε έκτακτο «υπουργικό συμβούλιο κρίσης», προκειμένου να αποφασίσει τη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Νωρίτερα ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον συντονισμό δράσης και στο πλαίσιο της ΕΕ.

01:19

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι θεωρεί πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ουκρανικών αυτονομιστικών εδαφών «αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας». Αυτό είναι ασύμβατο με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε.

01:13

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση από τον ανταποκριτή του Guardian, που απεικονίζει το κλίμα ανάμεσα στους πολίτες στη Ρωσία.

«Μήνυμα από φίλο στη Μόσχα: Γυρίζω σπίτι αφού παρακολούθησα την ομιλία με φίλους. Μετά, όλοι μεθύσαμε, λες και ήταν για τελευταία φορά».

01:08

Ανακεφαλαίωση των βασικών σημείων του διαγγέλματος Πούτιν στο οποίο ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα αναγνωρίσει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ» ως ανεξάρτητα κράτη: 

  • Στη μακροσκελή ομιλία του, επιτέθηκε κατά της Ουκρανίας, αποκαλώντας την αμερικανική αποικία και καθεστώς μαριονέτας. 
  • Είπε ότι «η Ουκρανία δεν είχε ποτέ παράδοση γνήσιου κράτους» και ότι η σύγχρονη Ουκρανία «δημιουργήθηκε» από τους μπολσεβίκους και τον Λένιν. 
  • Αντιτάχθηκε στην προοτπική να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι αυτό θα λειτουργούσε ως «άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας». 
  • Επανέλαβε το επιχείρημά ότι το ΝΑΤΟ είχε αγνοήσει τις ανησυχίες της Ρωσίας.
  • Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει τα εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες, προειδοποιώντας ότι η Ουκρανία πρέπει να σταματήσει να βάλει κατά των ανταρτών ή θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πούτιν δεν παρείχε στοιχεία και αποδείξεις που  τεκμηριώνουν τους περισσότερους από τους ισχυρισμούς του. 

Αμέσως μετά, υπέγραψε δύο διατάγματα για την αναγνώριση των υπό απόσχιση οντοτήτων.

Τα έγγραφα αναφέρουν ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα «εκτελούν ειρηνευτικές λειτουργίες» εκεί. Δεν διευκρινίζουν τι ακριβώς θα μπορούσε να σημαίνει αυτό - ειδικοί στην Ουκρανία και τη Ρωσία υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν μπορεί πλέον «επίσημα» να στείλει ρωσικά στρατεύματα στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τους αντάρτες.

00:54

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ότι εκτιμά πως μια ρωσική εισβολή είναι εξαιρετικά πιθανή τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Η κυβέρνηση Τζόνσον συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Τρίτης προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Αναμένεται να εγκριθεί η επιβολή «μεγάλου πακέτου κυρώσεων» σε βάρος της Μόσχας μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

00:50

Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλεμπα: Η Ουκρανία ζήτησε μια επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών λόγω των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας.

00:48

Reuters: Βάσει της απόφασης Πούτιν, για αναγνώριση των υπό απόσχιση περιοχών του Ντονμπάς, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να φτιάξει στρατιωτικές βάσεις στην ανατολική Ουκρανία σε συμφωνία με τους ηγέτες των αυτονομιστών.

00:41

Guardian: Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι Ρώσοι στρατιώτες ενδέχεται να έχουν ήδη εισέλθει στις υπό απόσχιση περιοχές. Αυτό έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης Πούτιν για αποστολή «ειρηνευτικής αποστολής» στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Αξιωματούχοι στο Κίεβο τονίζουν ότι κάτοικοι της πόλης Makiivka, 15 χλμ δυτικά του Ντονέτσκ, είδαν ρωσικά τεθωρακισμένα σε κίνηση.

Πηγή, που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι ένα τεράστιο κομβόι ρωσικών τεθωρακισμένων για τη μεταφορά προσωπικού ήδη κινείται εδώ και 1,5 ώρα».

Εντοπίστηκε να κινείται βορείως προς την πόλη Yasynuvata.

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ουκρανία δείχνει μία γραμμή από στρατιωτικά οχήματα εν κινήσει. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είναι δυνατόν να πουν αν πρόκειται για στρατιώτες που ανήκουν στον τακτικό στρατό της Ρωσίας ή στους αυτονομιστές.

00:35

Η Τουρκία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την ανατολική Ουκρανία.

00:28

Γαλλία Εμανουέλ Μακρόν: «Με την αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, η Ρωσία παραβιάζει τις δεσμεύσεις της και υπονομεύει την κυριαρχία της Ουκρανίας. Καταδικάζω αυτή την απόφαση. Ζήτησα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ευρωπαϊκές κυρώσεις».

00:15

Η αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου.

00:09

Άντονι Μπλίνκεν, Αμερικανός ΥΠΕΞ: «Αυτή η απόφαση αντιπροσωπεύει μια πλήρη απόρριψη των δεσμεύσεων της Ρωσίας στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, έρχεται σε άμεση αντίθεση με την ισχυριζόμενη δέσμευση της Ρωσίας στη διπλωματία και αποτελεί σαφή επίθεση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε, προσθέτοντας ότι η κίνηση είναι «κατάφωρη ασέβεια προς το διεθνές δίκαιο».

«Η υποστήριξή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και για την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας είναι ακλόνητη», είπε και τόνισε: «Στεκόμαστε με τους Ουκρανούς εταίρους μας καταδικάζοντας σθεναρά την ανακοίνωση του Προέδρου Πούτιν». 

Και πρόσθεσε:

Όλες οι χώρες έχουν υποχρέωση να μην αναγνωρίσουν ένα καινούργιο «κράτος» που δημιουργείται μέσω των απειλών ή της χρήσης ισχύος.

00:03

Γερμανική καγκελαρία: Η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες όσον αφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο καγκελάριος Σολτς συμφώνησε με Μπάιντεν και Μακρόν ότι η απόφαση Πούτιν δεν θα μείνει χωρίς απάντηση.

23:34

Η Ρωσία επέλεξε την αντιπαράθεση αντί για τον διάλογο και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη για την αναγνώριση δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι με την ενέργειά της αυτή η Ρωσία σήμανε το τέλος της διαδικασίας του Μινσκ.

«Η αναγνώριση από τον πρόεδρο Πούτιν της 'Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ΄ και της 'Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ' ως ανεξάρτητα κράτη δείχνει την κατάφωρη περιφρόνηση για τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ. Αυτό το βήμα... σηματοδοτεί το τέλος στη διαδικασία του Μινσκ», τόνισε. 

«Αυτό αποδεικνύει την απόφαση της Ρωσίας να επιλέξει ένα μονοπάτι αντιπαράθεσης αντί για τον διάλογο. Θα συντονίσουμε την απάντησή μας με τους συμμάχους. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις της και να μείνει ατιμώρητη».

23:30

Η Λετονία θα στείλει την Τρίτη αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία, όπως δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του λετονικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είχαν γνωστοποιήσει εδώ και έναν μήνα ότι θα έστελναν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, αφότου έλαβαν τη σχετική άδεια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Λιθουανία έστειλε αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger στις 13 Φεβρουαρίου και η Εσθονία πυραύλους Javelin την Παρασκευή.

23:29

Η αμερικανική προεδρία έκανε γνωστό ότι μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου 'Ολαφ Σολτς άρχισε στις 22.17 ώρα Ελλάδας. 

23:26

ALERT: Ο Πούτιν διέταξε ειρηνευτική επιχείρηση στις δύο υπό απόσχιση περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.

23:15

Βρετανία: Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το Reuters, τόνισαν ότι αύριο Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί το περίγραμμα των κυρώσεων που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

23:12

Στο πρωτοσέλιδο των Financial Times δεσπόζει η φωτογραφία του Πούτιν, τη στιγμή της υπογραφής του διατάγματος με το οποίο αναγνωρίζει τις υπό απόσχιση περιοχές του Ντονμπάς.

23:07

Ανναλένα Μπέρμποκ, Γερμανίδα ΥΠΕΞ:  Η αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία ισοδυναμεί με «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε ότι η Γερμανία διαβουλεύεται με τους εταίρους της σχετικά με μια αντίδραση στην απόφαση του Προέδρου Πούτιν.

«Η σημερινή αναγνώριση των αποσχιστικών, αυτοαποκαλούμενων «λαϊκών δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία από τον Πρόεδρο Πούτιν ισοδυναμεί με κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποτελεί βαρύ πλήγμα σε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης», δήλωσε και πρόσθεσε: «Η Γερμανία συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Θα αντιδράσουμε σε αυτή την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Συνεννοούμαστε με τους εταίρους μας».

22:41

Λευκός Οίκος: Περιμέναμε την κίνηση αυτή από την Ρωσία και είμαστε έτοιμοι για άμεση απάντηση. Ο πρόεδρος Μπάιντεν σύντομα υπογράφει Εκτελεστικό Διάταγμα που θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές των Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Αυτό το Εκτελεστικό Διάταγμα θα παρέχει επίσης την εξουσία για την επιβολή κυρώσεων σε οποιοδήποτε άτομο αποφασιστεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών θα έχουν πρόσθετες λεπτομέρειες σύντομα.

Θα ανακοινώσουμε σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας.

Για να είμαστε σαφείς: αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και θα ήταν επιπρόσθετα των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάσαμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία.

Συνεχίζουμε τις στενές διαβουλεύσεις με τους Συμμάχους και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, για τα επόμενα βήματα και για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. 

22:33

Ο Γιάροσλαβ Τριφίμοφ, επικεφαλής των ξένων ανταποκριτών της Wall Street Journal, σημειώνει ότι «ο Πούτιν επί της ουσίας είπε ότι η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Περίπου τα ίδια λόγια είχε χρησιμοποιήσει ο Στάλιν για την Πολωνία το 1939»

22:25

Η συγγραφέας, ιστορικός και βραβευμένη με Πούλιτζερ Αν Απλμπάουμ αντέδρασε στο διάγγελμα Πούτιν με μία σειρά από αναρτήσεις στο Twitter.

 

 

22:19

Γενς Στόλτενμπεργκ, γ.γ. του ΝΑΤΟ: Καταδικάζω την Ρωσική αναγνώριση του Ντόνετσκ/Λουγκάνσκ στην Ουκρανία. Διαβρώνει τις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Καλούμε τη Μόσχα να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις και να επιλέξει τη διπλωματία.

«Η Μόσχα εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές. Προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει πρόσχημα για να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

22:18

Η αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητες οντότητες θα οδηγήσει σε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν σε κοινή δήλωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

22:15

Ουκρανικό: Τι αλλάζει με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ; Πώς θα αντιδράσει η Δύση; Διαβάστε αναλυτικά

22:14

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη. 

22:13

Πολωνός πρωθυπουργός:΄Η απόφαση της Ρωσίας είναι μια επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις άμεσα.

22:11

Δύο στρατιωτικοί και ένας άμαχος σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στο χωριό Ζαϊτσεβέ, στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Με τους θανάτους αυτούς αυξάνεται στους 7 ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί φέτος στη γραμμή του μετώπου.

22:05

Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν: «Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία.

22:03

Τι συμβαίνει στο Κίεβο

  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
  • Αναμένεται επικοινωνία και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
  • Σε εξέλιξη το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας.

22:02

Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να παραβιάσει χωρίς τιμωρία τις διεθνείς τις δεσμεύσεις.

21:58

Αμέσως μετά το διάγγελμα της μίας ώρας, ο Πούτιν μετέβη σε μια επιβλητική αίθουσα του Κρεμλίνου και υπέγραψε το διάταγμα της αναγνώρισης των περιοχών του Ντονμπάς.

21:56

Πανηγυρισμοί στις υπό απόσχιση περιοχές του Ντονμπάς μετά το διάγγελμα Πούτιν

 

21:48

Λετονός ΥΠΕΞ: Η ΕΕ πρέπει άμεσα να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την αναγνώριση των υπό απόσχιση περιοχών του Ντονμπάς.

21:36

Ολοκληρώθηκε το διάγγελμα Πούτιν το οποίο είχε διάρκεια σχεδόν μίας ώρας. Κατέληξε λέγοντας ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, περιοχές του Ντονμπάς οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Οι καταληκτικές του αναφορές:

  • Αμερικανικά έγγραφα παρουσιάζουν το στρατηγικό πλάνο για το δικαίωμα των προληπτικών επιθέσεων.
  • Οι υποδομές του ΝΑΤΟ έχουν φτάσει στα Ρωσικά σύνορα.
  • Η απόφαση για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχει ληφθεί εδώ και καιρό.
  • Προσπαθούν να μας εκβιάσουν με την απειλή κυρώσεων, μπορεί να την βάλουν, δεν θα μπορέσουν όμως να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας.
  • Ο φόβος μιας ξαφνικής επίθεσης εναντίον της χώρας μας αυξάνεται σημαντικά εάν επεκταθεί το ΝΑΤΟ. Η βασική πλατφόρμα για την επίθεση εναντίον της Ρωσίας θα είναι η Ουκρανία.
  • Πολλά αεροδρόμια έχουν οικοδομηθεί κοντά στα σύνορα μας. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει σειρά επιθετικών πυραύλων. 
  • Το ΝΑΤΟ αδιαφόρησε πλήρως για τις ανησυχίες μας. Όλες τα αιτήματα αναφορικά με την ασφάλεια μας, τα απέρριψαν.
  • Θέλουν να επιβάλλουν κυρώσεις χωρίς καμία δικαιολογία. Να πλήξουν την εθνική μας κυριαρχία.
  • Θέλουν να κάνουν έναν πόλεμο ακαριαίο και με πολλά θύματα. Κάθε μέρα βομβαρδίζουν οικισμούς στον Ντονμπάς.
  • Αναγνωρίζω την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ. Θα έπρεπε να το είχα κάνει από καιρό.

Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμα του

21:27

Σε εξέλιξη το διάγγελμα Πούτιν το οποίο είναι μακροσκελές.

Τι έχει πει ως τώρα:

  • Η Ουκρανία έχει πυρηνική τεχνογνωσία από τη σοβιετική εποχή.
  • Το τελευταίο διάστημα η Ουκρανία έχει πλημμυρίσει με όπλα δυτικών.
  • Εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ είναι μονίμως παρόντες σε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία.
  • Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ανερυθρίαστα μετατρέψει την Ουκρανία σε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων.
  • Αμερικανικά ντρόουνς κατασκοπεύουν διαρκώς τη Ρωσία.
  • Όλα αυτά είναι το προκάλυμμα για μια ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
  • Μας είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί. Συνέβη το αντίθετο.
  • Οι Νατοϊκοί συνέχεια επεκτείνονται, είμαστε σίγουροι ότι έχει ληφθεί απόφαση περαιτέρω επέκτασης προς ανατολάς.

 

21:12

Σε εξέλιξη το διάγγελμα Πούτιν το οποίο είναι μακροσκελές.

Τι έχει πει ως τώρα:

  • Η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας, είναι αρχαία ρωσική γη.
  • Η σύγχρονη Ουκρανία είναι δημιούργημα των Μπολσεβίκων από την εποχή του Λένιν.
  • Εξαπέλυσε ευθεία απειλή: Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση. 
  • Η Ρωσία έχει δώσει δάνεια στην Ουκρανία, είχε αναλάβει όλο δημόσιο χρέος της ΕΣΣΔ.
  • Το «πραξικόπημα» του Μαϊντάν υποκινήθηκε από Ουκρανούς ολιγάρχες με την οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ. Αυτό οδήγησε την Ουκρανία σε αδιέξοδο, την έσπρωξε σε εμφύλιο. Κάποιες περιοχές δεν έχουν λεφτά να επιζήσουν.
  • Η Κριμαία πήρε την απόφαση της να είναι με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
  • Αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η παγκόσμια κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, δεν μπορούμε να το αγνοούμε αυτό.
  • Θέλουν να κατασκοπεύουν τη Ρωσία από την Ουκρανία. Θέλουν να αυξήσουν το νατοϊκό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τα λιμάνια της Ουκρανίας.
21:06

LIVE το διάγγελμα Πούτιν

21:06

Πούτιν: Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς. Οι ουκρανοί ολιγάρχες υποκίνησαν τις διαδηλώσεις στην πλατεία του Μαϊντάν το 2014. Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης τότε, ήταν μεγάλη. Έχουμε στοιχεία. Η εξέγερση του Μαϊντάν οδήγησε την Ουκρανία σε ένα αδιέξοδο, την έσπρωξε σε ένα εμφύλιο πόλεμο. Υπάρχουν περιοχές διχασμένες. Κάποιες περιοχές δεν έχουν λεφτά να επιζήσουν, πρέπει να επιζήσουν.

21:02

Πούτιν: Είδαμε ένα μείγμα νεοναζισμού και υπερεθνικισμού στην Ουκρανία - Έκαναν επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας. Αντέγραψαν ξένα μοντέλα που δεν έχουν σχέση με την ουκρανική πραγματικότητα για να κερδίσει μια πλουτοκρατία της Ουκρανίας. Αφαίμαξαν δισεκατομμύρια δολάρια οι Ουκρανοί ολιγάρχες, έκλεψαν τη Ρωσία και προσεταιρίστηκαν τη Δύση. Τιμωρούσαν ανθρώπους που ήθελαν τη συνεργασία με τη Ρωσία.

20:59

Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ 

Έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στις 09:30 το πρωί.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

20:57

Πούτιν: Όταν μας ζήτησαν βοήθεια, η Ρωσία βοήθησε την Ουκρανία. Τους δώσαμε δάνεια, έχουμε περίπου 250 δισ. δολ. Η Ρωσία ανέλαβε όλο το βάρος να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της Σοβιετικής Ένωσης.

20:56

E.E.: Στο τραπέζι κυρώσεις στη Ρωσία

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

20:53

Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση. 

20:45

Πούτιν: Η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας.

20:44

Πούτιν: Η Ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη.

20:43

Πούτιν: Η μοντέρνα Ουκρανία είναι δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας. Ο αρχηγός των Μπολσεβίκων Βλαδίμηρος Λένιν προκάλεσε μειονεκτήματα στη Ρωσία, δημιουργώντας το κράτος της Ουκρανίας. Ο Λένιν παρέδωσε το Ντόνμπας στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας.

20:42

LIVE το διάγγελμα Πούτιν

20:36

Ο Όλαφ Σολτς καταδίκασε τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές (σ.σ. Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) στην ανατολική Ουκρανία. Όπως αναφέρει η καγκελαρία, ο Σολτς είπε στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστούσε «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Σολτς προέτρεψε τον Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα και να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία.

20:30

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας. Ενημέρωσε επίσης ότι είχε κατεπείγουσες συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Νωρίτερα το Ρωσικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης των αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο Πούτιν ανακοινώνει εντός ολίγου την τελική απόφασή του.

20:28

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ κάλεσε την Γερμανία ως χώρα που συμμετέχει στο σχήμα της Νορμανδίας να ασκήσει την μέγιστη επιρροή στην ουκρανική ηγεσία ώστε να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική στάση.

20:27

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς «όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα να απέχουν από κάθε μονομερή απόφαση ή δράση που θα μπορούσε να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των ουκρανικών αυτονομιστικών περιοχών.

«Υπογραμμίζουμε την έκκλησή μας για άμεση παύση των εχθροπραξιών, για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προς όλα τα μέρη, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενέργεια και δήλωση που θα επιδείνωνε περαιτέρω τις εντάσεις», είπε, επιπλέον, ο Στεφάν Ντουζαρίτς, τονίζοντας πως όλες οι διαφορές πρέπει να «επιλυθούν μέσω της διπλωματίας».

 

20:27

Ο Πούτιν ενημέρωσε Μακρόν και Σολτς

Ο Πούτιν είπε στους Μακρόν και Σολτς ότι σχεδιάζει να υπογράψει διάταγμα για την αναγνώριση δύο περιοχών αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

20:23

Με σημαντική πτώση έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να βυθίζονται εξαιτίας της επιδείνωσης της έντασης στην Ουκρανία, όπου οι Δυτικοί εκφράζουν φόβους για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης. 

Το Χρηματιστήριο του Παρισιού έκλεισε με πτώση 2,04% στις 6.788,34 μονάδες. Η Φρανκφούρτη έχασε 2,07%, το Άμστερνταμ 2,04% και ο δείκτης Eurostoxx 50 μειώθηκε κατά 2,17%.

20:22

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, είπε ότι υποστηρίζει την πρόταση της Κρατικής Δούμας για την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την Ρωσία έχουν νόημα να γίνουν με τις ΗΠΑ, καθώς όλοι οι υπόλοιποι θα κάνουν αυτό που θα τους πει η Ουάσινγκτον.

«Και το ΝΑΤΟ αυτό θα κάνει και ο ΟΑΣΕ και η ΕΕ κτλ.», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: TASS

20:20

Η Μόσχα πριν λάβει την απόφαση για την αναγνώριση των «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσφέρει στην Δύση -σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR)- μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της να υποχρεώσει το συντομότερο δυνατόν το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. 

Η Ρωσία μπορεί να προσφέρει στη Δύση την τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υποχρεώσει τα Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, δήλωσε ο αρχηγός της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Θα συμφωνούσε μήπως με την πρόταση του Νικολάι Πατρούσεφ, να δώσουμε, θα έλεγα, στους δυτικούς μας εταίρους μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς τους το συντομότερο δυνατόν να υποχρεώσουν το Κίεβο να επιλέξει την ειρήνη και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε την απόφαση, για την οποία σήμερα μιλήσαμε», δήλωσε. 

Πηγή: TASS

20:17

Σε λίγο το διάγγελμα Πούτιν - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

20:16

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποίησε κατά της επίσημης αναγνώρισης των αυτονομιστικών περιοχών και είπε ότι ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συζητήσουν την «αποκλιμάκωση» και «πρακτικά βήματα για την εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας».

20:09

Παρίσι - Ελιζέ: Η Γαλλία συγκαλεί άμεσα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με θέμα την Ουκρανία

20:06

Γαλλικό Πρακτορείο: Σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου, ο Πούτιν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία στις υπό απόσχιση περιοχές

20:05

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Μόσχα να μην αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει έντονη αντίδραση σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει να το πράξει.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με ένα ισχυρό ενιαίο μέτωπο σε περίπτωση που αποφασίσει να το κάνει», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

20:01

Σε λίγο συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας

20:00

REUTERS: Ο Πούτιν είχε συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς. Τους ενημέρωσε για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

19:55

Εξελίξεις-κλειδιά 

  • Το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις προς απόσχιση περιοχές της Ουκρανίας - Αναμένεται διάγγελμα του Ρώσου προέδρου
  • Συνομιλία Σολτς-Πούτιν: Ο Γερμανός καγκελάριος καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια να αναγνωρίσουν το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.
  • Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι διαθέτουν λίστα με ονόματα Ουκρανών «που θα δολοφονηθούν ή θα οδηγηθούν σε στρατόπεδα» μετά από μία Ρωσική εισβολή
19:54

Guardian: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει τα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στη νοτιοανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη, καταργώντας έτσι μια υπάρχουσα ειρηνευτική συμφωνία. Η εξέλιξη αυτή θα ενεργοποιήσει σκληρές κυρώσεις από τη Δύση.

19:51

Live εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο

19:49

Η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε ότι ο Σολτς, μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, θα έχει επαφές με τους ομολόγούς του στην Γαλλία κια την Ουκρανία.

19:47

Ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε στον Πούτιν ότι η Ρωσία οφείλει να αποκλιμακώσει την ένταση με τον να απομακρύνει τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

19:44

DW: Σε συνομιλία με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια να αναγνωρίσουν το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη, λέγοντας ότι θα ήταν «μονομερής παραβίαση» των ειρηνευτικών συμφωνιών.

19:43

Ο φωτοειδησεογράφος της Bild, Γιώργος Μουτάφης, που βρίσκεται στην περιοχή, μεταδίδει ότι σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη σε κυβερνητικό κτίριο στο Λουγκάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας.

19:24

ALERT: Αναμένεται τηλεοπτικό διάγγελμα Πούτιν προς τον Ρωσικό λαό.

 

19:16

Washington Post: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τα Ηνωμένα Έθνη ότι διαθέτουν αξιόπιστες πληροφορίες που δείχνουν ότι η Μόσχα καταρτίζει λίστες με Ουκρανούς «που θα δολοφονηθούν ή θα σταλούν σε στρατόπεδα μετά από στρατιωτική κατοχή», σύμφωνα με επιστολή προς τον επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

19:08
REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

19:01
REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανός στρατιώτης βαδίζει σε δρόμο στο χωριό Τραβνίβ του Ντονέτσκ

18:54

ΕΕ: Κυρώσεις σε πέντε άτομα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις σε πέντε άτομα που συμμετείχαν στις ρωσικές κοινοβουλευτικές εκλογές στην προσαρτημένη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας τον Σεπτέμβριο του 2021.

Επιβλήθηκαν κυρώσεις σε μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου, της κρατικής Δούμας, που εκλέχθηκαν για να εκπροσωπήσουν την Κριμαία και την πόλη της Σεβαστούπολης, καθώς και στον επικεφαλής και στον αναπληρωτή επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Σεβαστούπολης, ανέφερε η ΕΕ.

Οι κυρώσεις της ΕΕ όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εφαρμόζονται πλέον σε συνολικά 193 άτομα και 48 οντότητες. Σε όσους έχουν επιβληθεί έχουν παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση που τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από την ΕΕ. 

18:50

ALERT - Γαλλικό Πρακτορείο: Ουκρανός πολίτης νεκρός σε βομβαρδισμούς στην πρώτη γραμμή.

Reuters: Ένας άμαχος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης. Το θύμα, ένας άνδρας που γεννήθηκε το 1970, σκοτώθηκε στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, όπου ο βομβαρδισμός προκάλεσε, επίσης, διακοπή στην ηλεκτροδότηση, στη θέρμανση και ζημιές σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, διευκρίνισε στο Facebook ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

18:48

Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα: Δηλώνει πως όλοι πρέπει τώρα να εστιάσουν στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Σημειώνει πως θα έχει συνομιλία σήμερα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν
 

18:46

Βρετανίδα ΥΠΕΞ για Ουκρανικό: Εξακολουθούμε να θεωρούμε πως μια ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή». Βλέπουμε σημάδια που θα μπορούσαν να είναι οιωνοί μιας ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα η Λιζ Τρας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μια διπλωματική εκτόνωση της κρίσης.  

18:43

Αμερικανός πρέσβης στον ΟΑΣΕ: «Λυπηρή» και «κατακριτέα» μια αναγνώριση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία   

18:38

Δυτικοί αξιωματούχοι: Καταιγίδα ρωσικής εισβολής συγκεντρώνεται στα ουκρανικά σύνορα

Οι ανησυχίες της Δύσης ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία έχουν ενισχυθεί προσφάτως, καθώς ρωσικές στρατιωτικές μονάδες βρίσκονται τώρα «σε ετοιμότητα» για μια ευρείας κλίμακας εισβολή και το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο, είπαν τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι δυτικών χωρών.

Τρεις Δυτικοί αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, είπαν ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, βρίσκονται τώρα «σε ετοιμότητα» για εισβολή, ενώ προηγουμένως είχαν τοποθετηθεί για εισβολή. 

Είπαν, επίσης, πως δεν γνωρίζουν εάν ο πρόεδρος Πούτιν έχει (ή όχι) ήδη διατάξει μια εισβολή, όμως εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με μια αύξηση (των στρατευμάτων), στο πλαίσιο προβοκάτσιας, στις περιοχές των ανταρτών, που στηρίζουν οι Ρώσοι, στην Ουκρανία. 

«Η ανησυχία μας σχετικά με όσα βλέπουμε στο πεδίο έχει μονάχα αυξηθεί», δήλωσε ένας από τους Δυτικούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Η συνολική εικόνα που έχουμε, πρέπει να το πω, είναι πολύ ζοφερή, με σύννεφα καταιγίδας να συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύονται, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων συστήματα S-400, αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα

Τα δύο τρίτα αυτών των τακτικών στρατιωτικών μονάδων, των ταγμάτων, βρίσκονται εντός 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα. Από αυτές τις μονάδες, περίπου οι μισές έχουν τώρα στρατηγικά αναπτυχθεί. «Αυτή είναι μια κίνηση από το να έχουν τοποθετηθεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο να βρίσκονται σε ετοιμότητα για στρατιωτικές επιχειρήσεις», τόνισε ο αξιωματούχος.

18:35

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξαγάγουν κατεπείγουσες συνομιλίες σχετικά με τα πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας του και την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία. Η Ρωσία αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει δικαίωμα βέτο.

Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι θα λάβει εντός της ημέρας την απόφαση για την αναγνώριση δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

18:31

Το RT, ρωσικών συμφερόντων, κάνει λόγο για εν εξελίξει βομβαρδισμό του Ντονέτσκ

18:29

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρότεινε η Ρωσία να προχωρήσει στην αναγνώριση των «Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λογκάνσκ».

18:21

ALERT: Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει συνάντηση με την υψηλόβαθμους αξιωματούχους εθνικής ασφαλείας και λαμβάνει διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

18:19

Reuters: Ο ήχος πολλαπλών εκρήξεων ακούστηκε γύρω στις 18.15 (ώρα Ελλάδας) στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, που έχουν τη στήριξη της Μόσχας, στην ανατολική Ουκρανία. Η φύση των εκρήξεων δεν έχει αποσαφηνιστεί.

18:16

Πούτιν: Η απόφαση για την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών θα ληφθεί σήμερα 

Η απόφαση στο ζήτημα της αναγνώρισης από την Ρωσία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» θα ληφθεί σήμερα, 21 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών. 

18:12

Λευκός Οίκος: Μια ρωσική εισβολή θα επιδίωκε να συνθλίψει βίαια τον ουκρανικό λαό.

18:10

Ψυχρή υποδοχή Κρεμλίνου στην
πρόταση για συνάντηση Κορυφής

Το Κρεμλίνο θεωρεί πρόωρο να οργανωθεί συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν για την Ουκρανία από τώρα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της ρωσικής προεδρίας, ύστερα από την κατ’ αρχήν αποδοχή απ’ ευθείας επαφών των ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, όπως πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή μέσω τηλεφωνικών συνεννοήσεων.

Όπως διευκρίνισε το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του να συνεχιστεί ο διάλογος μέσω των υπουργείων Εξωτερικών και των πολιτικών συμβούλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε τις αμερικανικές αναφορές περί ρωσικής λίστας προγραφών Ουκρανών σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία ως το «απόλυτο ψέμα».

18:09

Γαλλία-Ρωσία: Οι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν στο Παρίσι την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία μέχρι τότε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει «προκαταρκτικές διαβουλεύσεις» πριν από μια ενδεχόμενη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε.

Νωρίτερα, το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως ο Μπάιντεν και ο Πούτιν συμφώνησαν επί της αρχής σε μια συνάντηση κορυφής για την Ουκρανία, προσφέροντας ενδεχομένως μια έξοδο από μια από τις πιο επικίνδυνες ευρωπαϊκές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. 

18:07

Αεροπορικές εταιρείες αναπροσαρμόζουν τις πτήσεις τους

Τις προγραμματισμένες πτήσεις τους προς την Ουκρανία αναπροσάρμοσαν περίπου 10 αεροπορικές
εταιρείες, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών της χώρας.

Πάντως, κατά τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών, οι αεροδιάδρομοι της Ουκρανίας εξακολουθούν να είναι ανοικτοί και οι πτήσεις προς την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα παραμένουν ασφαλείς.

Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε πως σταματά τις πτήσεις της προς την Ουκρανία από σήμερα, ακολουθώντας την KLM που είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεών της.
Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρία SAS ανέστειλε επίσης τις εβδομαδιαίες πτήσεις της, ενώ η Air France αποφάσισε να ακυρώσει τις δύο πτήσεις της Παρίσι-Κίεβο και Κίεβο-Παρίσι που προβλέπονταν για αύριο, Τρίτη, για «προληπτικούς λόγους» εν μέσω αύξησης των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

18:06

Η Μόσχα λέει ότι σκότωσε πέντε Ουκρανούς «σαμποτέρ» στα σύνορα

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι στρατεύματα και συνοριοφύλακες απέτρεψαν ομάδα Ουκρανών «σαμποτέρ» που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Κατά τη Μόσχα, στο επεισόδιο σκοτώθηκαν πέντε άτομα.

Η Ουκρανία από την πλευρά της απέρριψε τις ρωσικές αιτιάσεις, κάνοντας λόγο για fake news. Το Κίεβο τόνισε ότι δεν υπάρχουν ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ροστόφ, όπου φέρεται -σύμφωνα με τη Μόσχα- να συνέβη το περιστατικό.

Το Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε ότι καταστράφηκαν ουκρανικά οπλισμένα οχήματα. Κατά το AFP, ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα σε ρωσικό έδαφος.

18:06

Οι αυτονομιστές ζητούν από τον Πούτιν να αναγνωρίζει τις περιοχές τους ως ανεξάρτητες

Νωρίτερα, οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες.

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει ανοικτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

18:04

Το Γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο ΛεΝτριάν
δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ
ότι είναι επείγουσα η ανάγκη
διεξαγωγής μιας τριμερούς συνάντησης.

18:01

Aνταπόκριση από την Ουκρανία

Πώς είναι τα πράγματα στη «γραμμή επαφής»; Ο τόνος στη φωνή του συναδέλφου δημοσιογράφου προδίδει αγωνία.
Σκόρπιες πληροφορίες που τη νύχτα της Πέμπτης δημοσιεύονται σε ουκρανικούς λογαριασμούς στο Twitter μιλούν για νέες επιθέσεις ρωσόφωνων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, σε χωριά κατά μήκος της «γραμμής επαφής». Των ρωσοουκρανικών συνόρων δηλαδή, όπου από το 2014 μέχρι σήμερα μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις φιλορώσων αυτονομιστών και Ουκρανών στρατιωτών. Διαβάστε αναλυτικά

18:00

Το πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας στοχεύει και στον Nord Stream 2

Το πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας, για την περίπτωση που η δεύτερη εισβάλει στην Ουκρανία, συμπεριλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν τον αγωγό Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

 

18:00

Μπλίνκεν – Λαβρόφ: «Έκλεισε» το ραντεβού

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε σήμερα πως πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στη Γενεύη στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε παράλληλα σήμερα πως έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος» στις επαφές με τη Δύση γύρω από τα θέματα ασφαλείας που έχει εγείρει η Μόσχα.

17:58

Έτοιμες για εισβολή

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων είναι «έτοιμες για εισβολή», ενώ προηγουμένως ήταν «τοποθετημένες έτσι ώστε να μπορεί να γίνει εισβολή», σημειώνουν στο Reuters τρεις δυτικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

17:57

Μπάιντεν και Πούτιν αποδέχονται τη σύνοδο κορυφής που πρότεινε ο Μακρόν - Συνομιλία Σολτς με Πούτιν το απόγευμα

17:57

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες και μεθοριακοί φρουροί απέτρεψαν «ομάδα δολιοφθορέων-αναγνώρισης» από την Ουκρανία, σκοτώνοντας πέντε δολιοφθορείς. Το Κίεβο διέψευσε την είδηση την οποία χαρακτήρισε ψευδή υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει παρουσία ουκρανικών δυνάμεων στο Ροστόφ όπου έγινε το περιστατικό.