Υπόθεση Credit Suisse: Οι μυστικοί λογαριασμοί του βασιλικού ζεύγους της Ιορδανίας

Υπόθεση Credit Suisse: Οι μυστικοί λογαριασμοί του βασιλικού ζεύγους της Ιορδανίας

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον έξι λογαριασμούς, ένας εκ των οποίων περιείχε το ποσό των 230 εκατ. ελβετικών φράγκων, διατηρούσαν στην Credit Suisse ο Bασιλιάς Αμπντουλάχ και η Bασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με δεδομένα που διέρρευσαν από την τράπεζα, δύο από τους λογαριασμούς άνοιξαν το 2011, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι λαϊκές εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή. Οι εξεγέρσεις, που έγιναν γνωστές ως Αραβική άνοιξη, οδήγησαν στην ανατροπή των ηγετών στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Υεμένη. 

Τα στοιχεία της Credit Suisse περιέχουν λεπτομέρειες για 18.000 τραπεζικούς λογαριασμούς που διέρρευσαν στη Süddeutsche Zeitung από έναν πληροφοριοδότη που τόνισε ότι οι ελβετικοί νόμοι περί τραπεζικού απορρήτου ήταν «ανήθικοι». Τα δεδομένα κοινοποιήθηκαν στον Guardian και σε άλλα 47 μέσα ενημέρωσης ως μέρος μιας παγκόσμιας έρευνας που ονομάζεται Suisse Secrets.

Οι δικηγόροι του Βασιλιά Αμπντουλάχ και της Βασίλισσας Ράνια ανέφεραν ότι δεν υπήρξε καμία αδικοπραγία από τους πελάτες και έδωσαν έναν λογαριασμό για την πηγή των κεφαλαίων τους, τα οποία, όπως είπαν, συμμορφώνονται με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία. Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ δεν υποχρεούται να πληρώσει φόρους στην Ιορδανία. Οι δικηγόροι του σημείωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων στην ελβετική τράπεζα προέρχεται από κληρονομιά από τον πατέρα του, τον βασιλιά Χουσεΐν, και δεν υπάρχουν νόμοι για τον φόρο κληρονομιάς στην Ιορδανία.

Πηγή: The Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή