Υπόθεση Καβαλά: «Αγκάθι» στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης

Υπόθεση Καβαλά: «Αγκάθι» στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης

Νέα παράταση της φυλάκισής του Οσμάν Καβαλά αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο τη Δευτέρα, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για την υπόθεση, η οποία έχει θέσει υπό ακόμα μεγαλύτερη πίεση τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παράταση της φυλάκισής του Οσμάν Καβαλά αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο τη Δευτέρα, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για την υπόθεση, η οποία έχει θέσει υπό ακόμα μεγαλύτερη πίεση τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι ο Καβαλά, ο οποίος κρατείται εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί, πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση και όρισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία για τις 21 Μαρτίου.

Γιατί είναι στη φυλακή ο Καβαλά;

Ο Οσμάν Καβαλά, ο οποίος – μεταξύ άλλων – ίδρυσε και διηύθυνε το Anadolu Kultur, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού με έδρα την Κωνσταντινούπολη, τέθηκε υπό κράτηση στις 18 Οκτωβρίου του 2017, με κατηγορίες που σχετίζονταν με τις πανεθνικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες του 2013.

Αθωώθηκε το 2020, αλλά συνελήφθη ξανά λίγες ώρες αργότερα με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της συνταγματικής τάξης, η οποία συνδεόταν με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο Καβαλά απαλλάχθηκε και από αυτή την κατηγορία, αλλά φυλακίστηκε λόγω κατηγοριών για κατασκοπεία που είχαν να κάνουν με την ίδια υπόθεση.

Οι επικριτές λένε ότι αυτές οι κατηγορίες είχαν στόχο να παρακάμψουν μια απόφαση του 2019 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που ζητούσε την απελευθέρωσή του.

Αντιμέτωπη με πειθαρχικά μέτρα η Τουρκία

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα πως η επιτροπή του παρέπεμψε την υπόθεση Καβαλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προκειμένου να αποφασίσει αν η Τουρκία απέτυχε να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να εφαρμόσει την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, που ελήφθη πριν από δύο και πλέον χρόνια, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να απελευθερωθεί αμέσως.

Όταν ερωτήθηκε για την εν λόγω απόφαση, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα σεβαστεί το Συμβούλιο της Ευρώπης εάν και εκείνο δεν σεβαστεί τα τουρκικά δικαστήρια.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τον Καβαλά ότι συνεργαζόταν στενά με τον δισεκατομμυριούχο χρηματιστή, Τζορτζ Σόρος, για τη χρηματοδότηση και την οργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Η Άγκυρα χαρακτήρισε μάλιστα την κίνηση του συμβουλίουτης Ευρώπης ως «παρέμβαση» στις εγχώριες δικαστικές της διαδικασίες.

Η ετυμηγορία του Συμβουλίου της Ευρώπης θα μπορούσε να οδηγήσει σε δράσεις κατά της Τουρκίας από την επιτροπή των υπουργών, κάτι που μπορεί να σημαίνει αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Τουρκίας ή ακόμη και αποβολή της από το σώμα, στο οποίο ανήκει από το 1950.

Τεταμένες οι σχέσεις Τουρκίας – Δύσης

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσες Αμόρ, απέρριψε τις επικρίσεις της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την κίνηση του Συμβουλίου.

«Δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση: Έχει να κάνει με το τουρκικό σύνταγμα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί μέρος του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας», δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης λένε ότι η αντιπαράθεση της Τουρκίας με το COE αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερη διάβρωση υπό τη διακυβέρνηση του Ερντογάν.

Η υπόθεση Καβαλά έθεσε υπό μεγάλη πίεση τις σχέσεις Δύσης – Τουρκίας, με τις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ, για παράδειγμα, να έχουν σταματήσει εξαιτίας αυτών των φερόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Τουρκία: Δοκιμάζει διαρκώς τα όρια της Ελλάδας

Τουρκία: Το τραγούδι που εξόργισε τους υποστηρικτές του Ερντογάν – «Θα φύγει όπως ήρθε» (βίντεο)

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή