Πούτιν: Αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – «Αρχαία ρωσική γη η ανατολική Ουκρανία»

Πούτιν: Αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – «Αρχαία ρωσική γη η ανατολική Ουκρανία»

Την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, περιοχές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο ρωσόφωνων αυτονομιστών, αναγνωρίζει η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

5' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, περιοχές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο ρωσόφωνων αυτονομιστών, αναγνωρίζει η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε και το σχετικό διάταγμα.

Ο κ. Πούτιν μίλησε για «αρχαία ρωσική εδάφη» αναφερόμενος στην ανατολική Ουκρανία. Τόνισε, δε, ότι η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής ιστορίας.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανική κρίση – Live όλες οι εξελίξεις

Αναφορές σε ΕΣΣΔ και Λένιν

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η σύγχρονη Ουκρανία είναι δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας. Όπως είπε, ο Λένιν αδίκησε τη Ρωσία, δημιουργώντας το κράτος της Ουκρανίας. Ανέφερε επιπλέον ότι ο Λένιν παρέδωσε το Ντονμπάς στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας. «Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση» τόνισε.

Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία βοήθησε την Ουκρανία όταν της ζητήθηκε χορηγώντας δάνεια, ενώ ανέλαβε όλο το βάρος να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της Σοβιετικής Ένωσης. Είπε επιπλέον ότι «είδαμε ένα μείγμα νεοναζισμού και υπερεθνικισμού στην Ουκρανία», την οποία κατηγόρησε για επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας.

Όπως είπε, «αντέγραψαν ξένα μοντέλα που δεν έχουν σχέση με την ουκρανική πραγματικότητα για να κερδίσει μια πλουτοκρατία της Ουκρανίας. Αφαίμαξαν δισεκατομμύρια δολάρια οι Ουκρανοί ολιγάρχες, έκλεψαν τη Ρωσία και προσεταιρίσθηκαν τη Δύση. Τιμωρούσαν ανθρώπους που ήθελαν τη συνεργασία με τη Ρωσία». Επεσήμανε, δε, ότι η Ουκρανία διοικείται από ξένες δυνάμεις, χαρακτηρίζοντάς την «αποικία» υπό «καθεστώς μαριονέτας».

Βολές κατά ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετέτρεψαν την Ουκρανία σε «θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων» και έκανε λόγο για αμερικανικά drones που κατασκοπεύουν τη Ρωσία, ενώ χαρακτήρισε ευθεία απειλή για την ασφάλεια της χώρας του την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Δήλωσε ότι αθετήθηκαν οι υποσχέσεις πως δεν θα επεκταθεί το ΝΑΤΟ και επεσήμανε ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Μίλησε για πέντε κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια και σημείωσε ότι «κατανοούμε πως είναι θέμα χρόνου η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ», ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται στο ΝΑΤΟ μια τόσο μεγάλη χώρα όσο η Ρωσία.

Είπε ότι εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ είναι μονίμως παρόντες σε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία και δήλωσε πως «είμαστε σίγουροι ότι έχει ληφθεί απόφαση περαιτέρω επέκτασης προς ανατολάς». Ανέφερε επιπλέον ότι ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ αυξάνει τον κίνδυνο επιδρομής κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι οι υποδομές του έχουν φτάσει στα ρωσικά σύνορα. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι πολλά αεροδρόμια έχουν οικοδομηθεί κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει σειρά επιθετικών πυραύλων.

«Ο ουκρανικός στρατός σκοτώνει αμάχους»

Καταλόγισε, δε, στο ΝΑΤΟ ότι αγνόησε τις ανησυχίες της Ρωσίας, ενώ ανέφερε ότι η Δύση θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα έτσι κι αλλιώς, προαναγγέλλοντας αντίποινα. Επεσήμανε επίσης ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα να προστατεύσει την ασφάλειά της και την κυριαρχία της.

Ο κ. Πούτιν κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό για τους θανάτους αμάχων στην ανατολική Ουκρανία από βομβαρδισμούς οικισμών στο Ντονμπάς και ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», κάτι που όπως είπε, θα έπρεπε να είχε κάνει από καιρό.

Οι αυτονομιστές ζήτησαν από τον Πούτιν να αναγνωρίσει τις περιοχές τους ως ανεξάρτητες

Νωρίτερα, οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες.

Σημειώνεται πως αν και οι ρωσόφωνοι – φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν κηρύξει μονομερώς ήδη από το 2014 την «ανεξαρτησία» των επονομαζόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η Μόσχα ακόμη δεν είχε επισήμως αναγνωρίσει τις εν λόγω «δημοκρατίες» με τις οποίες ωστόσο διατηρεί στενούς δεσμούς.

Η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) είχε επίσης προωθήσει το τελευταίο διάστημα ψηφίσματα με τα οποία ζητά από τον Πούτιν να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των συγκεκριμένων περιοχών.

Συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ ζητεί η Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε στο μεταξύ από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξαγάγουν επείγουσες συζητήσεις σχετικά με πρακτικά μέτρα που θα εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας του

Η Μόσχα λέει ότι σκότωσε πέντε Ουκρανούς «σαμποτέρ» στα σύνορα – «Fake news» απαντά το Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε νωρίτερα ότι στρατεύματα και συνοριοφύλακες απέτρεψαν ομάδα Ουκρανών «σαμποτέρ» που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Κατά τη Μόσχα, στο επεισόδιο σκοτώθηκαν πέντε άτομα.

Η Ουκρανία από την πλευρά της απέρριψε τις ρωσικές αιτιάσεις, κάνοντας λόγο για fake news. Το Κίεβο τόνισε ότι δεν υπάρχουν ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ροστόφ, όπου φέρεται -σύμφωνα με τη Μόσχα- να συνέβη το περιστατικό.

Το Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε ότι καταστράφηκαν ουκρανικά οπλισμένα οχήματα. Κατά το AFP, ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα σε ρωσικό έδαφος.

Οι αναφορές περί επεισοδίου στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας έρχονται σε μια στιγμή που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει κλιμακωθεί. 

Ψυχρή υποδοχή Κρεμλίνου στην πρόταση για συνάντηση Κορυφής

Το Κρεμλίνο θεωρεί πρόωρο να οργανωθεί συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν για την Ουκρανία από τώρα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της ρωσικής προεδρίας, ύστερα από την κατ’ αρχήν αποδοχή απ’ ευθείας επαφών των ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, όπως πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή μέσω τηλεφωνικών συνεννοήσεων.

Όπως διευκρίνισε το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του να συνεχιστεί ο διάλογος μέσω των υπουργείων Εξωτερικών και των πολιτικών συμβούλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε τις αμερικανικές αναφορές περί ρωσικής λίστας προγραφών Ουκρανών σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία ως το «απόλυτο ψέμα».

Μπλίνκεν – Λαβρόφ: «Έκλεισε» το ραντεβού για 24 Φεβρουαρίου στη Γενεύη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε σήμερα πως πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στη Γενεύη στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε παράλληλα σήμερα πως έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος» στις επαφές με τη Δύση γύρω από τα θέματα ασφαλείας που έχει εγείρει η Μόσχα. 

Αεροπορικές εταιρείες αναπροσαρμόζουν τις πτήσεις τους

Τις προγραμματισμένες πτήσεις τους προς την Ουκρανία αναπροσάρμοσαν περίπου 10 αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών της χώρας. Πάντως, κατά τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών, οι αεροδιάδρομοι της Ουκρανίας εξακολουθούν να είναι ανοικτοί και οι πτήσεις προς την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα παραμένουν ασφαλείς.

Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε πως σταματά τις πτήσεις της προς την Ουκρανία από σήμερα, ακολουθώντας την KLM που είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεών της. Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρία SAS ανέστειλε επίσης τις εβδομαδιαίες πτήσεις της, ενώ η Air France αποφάσισε να ακυρώσει τις δύο πτήσεις της Παρίσι-Κίεβο και Κίεβο-Παρίσι που προβλέπονταν για αύριο, Τρίτη, για «προληπτικούς λόγους» εν μέσω αύξησης των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Aνταπόκριση από την Ουκρανία: Ολα τα βλέμματα στη «γραμμή επαφής»

Κίεβο: Η σύνοδος Πούτιν- Μπάιντεν δεν μπορεί να λύσει τίποτα χωρίς την Ουκρανία

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή