Live: Εντείνονται οι φόβοι εισβολής στην ανατολική Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις
live-εντείνονται-οι-φόβοι-εισβολής-στην-α-561732583
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Εντείνονται οι φόβοι εισβολής στην ανατολική Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί θυμίζει η κατάσταση που εξελίσσεται στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η Μόσχα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναπτύξει στρατεύματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, μετά και την επίσημη έγκριση που πήρε ο Πούτιν από τη Ρωσική Βουλή.

Την κήρυξη ολόκληρης της Ουκρανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – με εξαίρεση τις ανατολικές επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση – ενέκρινε το κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών, ενώ η Βουλή πέρασε ψήφισμα που επιτρέπει την οπλοφορία για λόγους αυτοάμυνας.

Το βράδυ της Τετάρτης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι παραμένει πιθανή μια άμεση εισβολή, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει δει σημάδια υποχώρησης από τη ρωσική πλευρά. Την ίδια ώρα, το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή του Ντονμπάς.

Σύμφωνα με διεθνη μέσα, ρωσικές ειδικές δυνάμεις χωρίς σημαία και διακριτικά κινούνται προς τη συνοριακή περιοχή Μαρινόφκα.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την κρίση στην Ουκρανία.

 

 

 

 

 

00:25

Ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση 10 μιλίων από τα σύνορα

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες της εταιρείας Maxar που ελήφθησαν την Τετάρτη, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί δέκα μίλια από τα σύνορα με την Ουκρανία και σε απόσταση μικρότερη των 50 μιλίων από την ουκρανική πόλη Χάρκοβο.

23:23

Λευκός Οίκος: Δεν «βλέπει» άμεση απειλή κυβερνοεπιθέσεων κατά των ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν «βλέπει» κάποια άμεση και συγκεκριμένη απειλή κυβερνοεπιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της κρίσης με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

23:11

Bild - Δημοσκόπηση: Τη διαμεσολάβηση της Μέρκελ στο Ουκρανικό, ζητά το 51% των Γερμανών

Το 51% των Γερμανών θέλει την Άγγελα Μέρκελ ως διαμεσολαβητή στην ουκρανική κρίση, ενώ το 46% θεωρεί καταλληλότερο για τον ρόλο τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD.

Όπως φαίνεται στη δημοσκόπηση, το 51% πιστεύει ότι η τέως καγκελάριος θα μπορούσε να μεσολαβήσει στην ουκρανορωσική διένεξη, ενώ το 38% διατυπώνει αντίθετη άποψη.

23:04

Ουκρανία: Κακόβουλο λογισμικό έχει πλήξει εκατοντάδες υπολογιστές, λένε ερευνητές

Το κακόβουλο λογισμικό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και κυκλοφορεί στην Ουκρανία έχει πλήξει εκατοντάδες υπολογιστές, σύμφωνα με ερευνητές κυβερνοασφάλειας της εταιρείας ESET.

Σε μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter, η εταιρεία αναφέρει ότι το εν λόγω πρόγραμμα που εξαφανίζει δεδομένα έχει «εγκατασταθεί σε εκατοντάδες μηχανές στη χώρα», μια επίθεση - όπως λέει - που πιθανόν σχεδιαζόταν τους τελευταίους δύο μήνες.

22:59

Interfax: Οι «ηγέτες» των αποσχισθεισών περιοχών ζητούν τη βοήθεια του Πούτιν

Οι «ηγέτες» των δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας ζήτησαν τη βοήθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να αποκρούσουν τις «επιθέσεις» του ουκρανικού στρατού, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

22:55

Βέλγιο: Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής

Στο βελγικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στις Βρυξέλλες μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτονομιστικών εδαφών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σόφι Βιλμές.

«Με την ενέργεια αυτή, η Ρωσία έκανε τη σκόπιμη επιλογή να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, τις Συμφωνίες του Μινσκ και να προσβάλει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε η υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο από το γραφείο της.

22:46

Λευκός Οίκος: Ο Πούτιν αυτοσχεδιάζει μετά την επιβολή των κυρώσεων

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν προτίθεται να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μειωθεί ο αντίκτυπος των κυρώσεων στη Ρωσία στο ενεργειακό κόστος για τον αμερικανικό λαό.

Ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν αυτοσχεδιάζει και ότι προσαρμόζει τις ενέργειές του στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

22:39

Bild: Ρωσικές ειδικές δυνάμεις χωρίς διακριτικά κινούνται προς συνοριακή περιοχή

Ρωσικές ειδικές δυνάμεις χωρίς σημαία και διακριτικά κινούνται προς την συνοριακή περιοχή Μαρινόφκα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα BILD.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ανακάλυψε περίπου 300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα των ειδικών δυνάμεων «Spetsnaz», τις οποίες περιγράφει ως τον «μυστικό στρατό» της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, να κινούνται από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τη Bild, μάρτυρες που επικαλείται και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάνουν λόγο για δύο στρατιωτικά κονβόι χωρίς διακριτικά, τα οποία περιλαμβάνουν 9 τεθωρακισμένα, ένα άρμα μάχης, βυτιοφόρα και φορτηγά, και προχωρούν με δύο διαφορετικές οδηγίες από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ. Τα ρωσικά οχήματα είναι, επισημαίνεται, τα ίδια που πήραν τον έλεγχο της Κριμαίας το 2014, με την άφιξη των λεγόμενων «μικρών πράσινων ανδρών».

22:23

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Εκκένωση χημικού εργοστασίου στην Κριμαία

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι σε χημικό εργοστάσιο της Titan στην Κριμαία, εκκένωσαν τις εγκαταστάσεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτό ίσως να σημαίνει ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για άλλη μια στημένη πρόκληση.

Επιπλέον, είπε ότι η Ρωσία δείχνει να μην έχει όρια στις προσπάθειές της να βρει ψευδή προσχήματα προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες.

21:59

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη την Ουκρανία εκτός από τις δύο ανατολικές περιοχές, στις οποίες αυτό ισχύει από το 2014.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη την Ουκρανία σήμερα Τετάρτη, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για μια πιθανή επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

21:55

Λευκορωσία: Η ανεξαρτησία της χώρας απειλείται από τα ρωσικά στρατεύματα, λέει η αντιπολίτευση

Οι δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στη Λευκορωσία για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες οι Δυτικοί φοβούνται ότι θα χρησιμεύσουν ως πρόσχημα για επίθεση στην Ουκρανία, αποτελούν επίσης απειλή για την ανεξαρτησία της Λευκορωσίας, σύμφωνα με την εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

21:53

Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ψηφίζει για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

21:38

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παραμένει πιθανή μια άμεση ρωσική εισβολή

Το Στείτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Τετάρτη ότι παραμένει πιθανή μια άμεση ρωσική εισβολή, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει δει σημάδια υποχώρησης από τη ρωσική πλευρά. 

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να ακολουθήσουν τη διπλωματική οδό με τη Μόσχα εάν δουν σημάδια αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία. 

Οι χώρες της Δύσης προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες για την πιθανότητα του πιο αιματηρού πολέμου στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

21:17

Ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, αποφάσισε το Κίεβο

Την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή του Ντονμπάς, ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο, είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα με τους επικεφαλής των τοπικών διοικήσεων και των δημάρχων με αντικείμενο την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλο το ουκρανικό έδαφος, εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

21:13

«Ηγέτης» Ντονέτσκ: «Βέλτιστο σενάριο» η οικειοθελής αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, Ντενίς Πουσίλιν, που ηγείται της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, αναφέρει ότι «το βέλτιστο σενάριο» θα ήταν να αποχωρήσουν οικειοθελώς οι ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή και να πάρουν μαζί και τα όπλα τους, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

 

21:03

Μπάιντεν: Εντολή για επιβολή κυρώσεων στην εταιρεία του Nord Stream 2

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να επιβάλει κυρώσεις στην κατασκευάστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 και σε αξιωματούχους της.

20:56

Βερολίνο και Παρίσι φωταγώγησαν κτίρια στα χρώματα της Ουκρανίας

Η γερμανική πρωτεύουσα φώτισε την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το διασημότερο αξιοθέατο του Βερολίνου, στα μπλε και κίτρινα χρώματα της Ουκρανίας σήμερα, σε μια επίδειξη ενότητας με το Κίεβο, καθώς βαθαίνει η κρίση με τη Ρωσία.

Στο Παρίσι, οι αρχές φωταγώγησαν το Δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας στα ίδια χρώματα, για να επιδείξουν επίσης τη στήριξή τους.

20:52

Ρωσικά άρματα μάχης κοντά στο Χάρκοβο

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, έχουν εντοπιστεί ρωσικά άρματα μάχης κοντά στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο Ντόνετσκ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Λετονό Πρόεδρο, ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί σε όλη την περιφέρεια του Ντονμπάς.

20:47

Ντράγκι: Καταχρήσεις και επιβολές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία μας υποχρεώνουν να επαναλάβουμε ότι καταχρήσεις και επιβολές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην συνάντηση «Μεσόγειος, σύνορο ειρήνης», την οποία οργάνωσαν ο δήμος της Φλωρεντίας και η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας.

«Η συνύπαρξη, η αδελφοσύνη, η ανοχή, οι οποίες τιμώνται στην συνάντηση αυτή, πρέπει να βρουν εφαρμογή και πέρα από την περιοχή στην οποία ζούμε», ανέφερε.

20:32

Αξιωματούχος ΗΠΑ: «Πανέτοιμος» ο Πούτιν για μεγάλης κλίμακας εισβολή

Ο στρατός του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «πανέτοιμος» για να εξαπολύσει – όπως πιστεύουν οι ΗΠΑ – μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, με 80% των στρατευμάτων να έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την Ουκρανία σε θέσεις επίθεσης, όπως δήλωσε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος σήμερα Τετάρτη.

 

20:23

Ντομπρόβσκις: Ετοιμάζεται 2ο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων εάν κλιμακώσει η Ρωσία

Η ΕΕ ετοιμάζεται σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να επιβάλει δεύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων στις εξαγωγές, στην περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα μετακινηθούν πέρα από τις ουκρανικές περιοχές που βρίσκονται υπό την υποστήριξη των αυτονομιστών.

20:19

Ρωσος πρέσβης στον ΟΗΕ: Το Κίεβο διεξάγει «καταστολή» σε βάρος της ρωσόφωνης μειονότητας

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε πως η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα του «πραξικοπήματος του 2014», που οδήγησε σε μια αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε -όπως είπε- το Κίεβο διεξάγει μια «καταστολή» σε βάρος της ρωσόφωνης μειονότητας στην Ουκρανία, κατήγγειλε, αναφέροντας σε μια πρώτη στον ΟΗΕ τον όρο «γενοκτονία», που είχε χρησιμοποιήσει πρόσφατα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία δράσης του Κιέβου προς όφελος του ανατολικού τμήματος της χώρας ώθησε «δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους» να φύγουν προς τη Ρωσία.

20:12

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Θέλουμε την ειρήνη, δεν απειλούμε τη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, μίλησε ενώπιον του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία.

Παράλληλα, ζήτησε από τον ΟΗΕ «απτές και ταχείες ενέργειες» για να σταματήσει η κλιμάκωση που τροφοδοτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία και οι στρατιωτικές ενισχύσεις της.

«Η αρχή ενός πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία θα είναι το τέλος της παγκόσμιας τάξης όπως εμείς τη γνωρίζουμε», προειδοποίησε ο Κουλέμπα, ζητώντας από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Θέλουμε την ειρήνη!», είπε στο τέλος της ομιλίας του

20:07

Γκουτέρες: Η ρωσική απόφαση δεν συνάδει με τις αξίες της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία «στιγμή κινδύνου», καταγγέλλοντας εκ νέου τις «παραβιάσεις» που διαπράττει η Μόσχα εναντίον του Κιέβου.

«Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη "ανεξαρτησία" των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, κι ό,τι ακολούθησε, αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας και δεν συνάδει με τις αξίες της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Γκουτέρες, κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

20:04

Κ. Σακελλαροπούλου: «Είμαστε κοντά στους ομογενείς μας στην Ουκρανία και τους στηρίζουμε»

Με ανάρτηση στο Facebook η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στέλνει μήνυμα στήριξης προς τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «Τιμούμε το σθένος τους, είμαστε κοντά τους και τους στηρίζουμε».

19:55

Newsweek: Προειδοποίηση για πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εντός 48 ωρών

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πληροφορίες περί πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στο Newsweek: «Ο Ζελένσκι έχει λάβει προειδοποίηση ότι η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει μια εισβολή εντός 48 ωρών».

«Σύμφωνα με αναφορές από την περιοχή, η Ρωσία παραβίασε τον ουκρανικό εναέριο χώρο νωρίτερα σήμερα, πετώντας πιθανά αναγνωριστικά αεροσκάφη για σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό.

19:48

Κ. Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον ιστορικό αναθεωρητισμό με τη χρήση βίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του ΕΛΚ που συγκάλεσε ο Ντόναλντ Τουσκ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, υπογράμμισε την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη στην Ουκρανία, η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της οποίας έχει παραβιαστεί.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον ιστορικό αναθεωρητισμό με τη χρήση βίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

19:42

Πηγές αμερικανικού υπ. Αμυνας: «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι ρωσικές δυνάμεις»

Για μεγάλη κινητικότητα των ρωσικών δυνάμεων που είναι παρατεταγμένες στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, κάνει λόγο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Όπως τονίζει «οι ρωσικές δυνάμεις είναι όσο πιο έτοιμες γίνεται. Το 80% βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή, "με το δάχτυλο στη σκανδάλη"».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει το 100% των δυνάμεων που πιστεύαν οι ΗΠΑ ότι είναι απαραίτητος για μία εισβολή στην Ουκρανία. 

19:30

Reuters: Πομπές στρατιωτικών οχημάτων κατευθύνονται από τη Ρωσία στο Ντoνέτσκ

Δύο ξεχωριστές πομπές στρατιωτικών οχημάτων χωρίς αναγνωρίσιμα διακριτικά κινούνταν προς την πόλη Ντoνέτσκ στην ανατολική Ουκρανία κατά μήκος διαφορετικών δρόμων, προερχόμενα από τα ρωσικά σύνορα, σύμφωνα με το Reuters.

Η μία πομπή περιελάμβανε εννέα τανκς και ένα όχημα μεταφορά προσωπικού, ενώ η άλλη αποτελείτο από φορτηγά και βυτιοφόρα, ανέφερε ένας δημοσιογράφος, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή.

19:25

Κίεβο: Ένας Ουκρανός στρατιώτης νεκρός από βομβαρδισμό φιλορώσων

Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο στρατός, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης έντασης.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν διευκρίνισαν πού πραγματοποιήθηκε η επίθεση, αναφέροντας μονάχα, σε ένα δελτίο τύπου, ότι ένας στρατιώτης «υπέκυψε στα τραύματά του» κι ένας άλλος τραυματίστηκε στον βομβαρδισμό.

19:14

Ολλανδία: Στο ΥΠΕΞ στη Χάγη κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής

Στο ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών στη Χάγη κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτονομιστικών περιοχών στην Ουκρανία και την ανακοίνωση της ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε σήμερα το υπουργείο.

Την Τρίτη, «η Ολλανδία πράγματι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Η Ολλανδία κατέστησε σαφές στον Ρώσο πρεσβευτή ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας είναι απαράδεκτες και θα έχουν σοβαρές συνέπειες», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

19:08

Η ΕΕ στοχοποιεί των Ρώσο υπουργό Άμυνας και τον προσωπάρχη του Πούτιν

O υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και ο προσωπάρχης του Βλαντίμιρ Πούτιν, Άντον Βάινο, βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως τονίζεται, ο Βάινο και ο Σοϊγκού είναι μεταξύ των 27 ατόμων και οντοτήτων που κατονομάζονται στην πρώτη δέσμη κυρώσεων που συμφωνήθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

18:35

Το πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης περιλαμβάνει η λίστα του πρώτου πακέτου κυρώσεων που υιοθέτησε σήμερα η Ε.Ε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εγκρίθηκε σήμερα μια δέσμη μέτρων ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση περιοχών του Ντονμπάς ως ανεξάρτητες οντότητες, καθώς και στην αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές.

Συγκεκριμένα επιβάλλονται κυρώσεις:

  • Στα 351 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή), που ψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
  • Στοχευμένα μέτρα σε επιπλέον 27 άτομα και οντότητες «υψηλού προφίλ», που διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται στελέχη της κυβέρνησης, στρατιωτικοί, τράπεζες και Ρώσοι ολιγάρχες.
  • Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων σε όσους βρίσκονται στη σχετική λίστα, ενώ ισχύει και απαγόρευση εισόδου ή διέλευσης από εδάφη της Ε.Ε.
  • Περιορισμοί στην οικονομία και το εμπόριο ανάμεσα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και Ε.Ε.
  • Απαγόρευση χρηματοδότησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας. Περιορισμός της ικανότητας του ρωσικού κράτους να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της Ε.Ε.
  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων, στα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις, θα ανακοινωθούν σύντομα.
18:18

Τζόνσον: Επιδιώκουμε αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού και βιομηχανικού τομέα, ότι η χώρα επιδιώκει μία πολύ αυστηρότερη δεύτερη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

17:59

Κούβα: Κατακρίνει τις ΗΠΑ για την ουκρανική κρίση

Η Κούβα κατέκρινε τις ΗΠΑ, διότι επιβάλλουν «τη σταδιακή διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και τάχθηκε υπέρ μιας διπλωματικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης για να διατηρηθεί η παγκόσμια ειρήνη.

 

17:58

Η Ισπανία καλεί τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία

Η χώρα της Ιβηρικής συνέστησε στους υπηκόους της να φύγουν από την Ουκρανία προσωρινά, όσο το δυνατόν συντομότερα, δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες.

«Συστήνουμε να φύγουν προσωρινά από τη χώρα, όσο το δυνατόν συντομότερα και να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Ουκρανία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είπε ο Αλβάρες.

17:42

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία: Τι προβλέπεται για τους πολίτες

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η Ουκρανία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της 24ης Φεβρουαρίου και θα κρατήσει για 30 ημέρες, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, προτείνεται η απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και οι απεργίες.

Παράλληλα, τονίζεται πως η κίνηση των εφέδρων θα περιοριστεί εντός της επικράτειας της χώρας, ενώ εξετάζεται και η επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διενεργούνται έλεγχοι προσωπικών εγγράφων, θα απαγορεύεται η παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ενώ επιβάλλονται ειδικοί κανόνες για τη χρήση των επικοινωνιών και τη μετάδοση πληροφοριών με ηλεκτρονικά δίκτυα.

 

17:33

NY Times: Άτομα του στενού κύκλου των συνεργατών του Πούτιν πρόκειται να βρεθούν στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θα ανακοινωθούν σήμερα

Άτομα προερχόμενα από τον στενό κύκλο των συνεργατών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να βρεθούν στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θα ανακοινωθούν σήμερα, σημειώνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των αξιωματούχων που αναφέρονται είναι και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

17:31

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Δύση πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί την διπλωματία σαν επάγγελμα

Η Δύση πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί την διπλωματία σαν επάγγελμα, ήταν το σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ότι δεν είναι καιρός για διμερείς συναντήσεις με την Ρωσία.

Ο Ιταλός υπουργός είχε δηλώσει νωρίτερα πως δεν μπορούν να υπάρξουν διμερείς συναντήσεις με τη ρωσική ηγεσία έως ότου υπάρξουν ενδείξεις ότι μειώνονται οι εντάσεις.

17:28

Φον Ντερ Λάιεν: «Είναι μια περίοδος κρίσης στην οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες - Είμαστε αποφασισμένοι να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο»

Για «μια περίοδο κρίσης κατά την οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες» έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γκαρ Στορ.

Η επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρθηκε, επίσης, στην ενέργεια, καταγγέλλοντας ότι «η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια για να ασκήσει πίεση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Είμαστε τώρα πραγματικά αποφασισμένοι να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», προσέθεσε και υπογράμμισε ότι η Νορβηγία είναι «αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου».

17:25

Σαρλ Μισέλ: Η χρήση βίας και η εξαναγκαστική αλλαγή συνόρων δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα

Στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, για τη σύγκληση της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει πως η χρήση βίας και η εξαναγκαστική αλλαγή συνόρων δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει πως «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίζουμε από κοινού τη συλλογική μας προσέγγιση και τις ενέργειές μας».

17:16

Ντι Μάιο: Μειώνονται τα περιθώρια για να βρεθεί διπλωματική λύση στο ουκρανικό

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, μιλώντας στην γερουσία της Ρώμης, αναφέρθηκε στη στάση της κυβέρνησης Ντράγκι επί της ουκρανικής κρίσης.

«Παρά την σοβαρότητα της παρούσας στιγμής και τις τελευταίες εξελίξεις, θέλουμε να συνεχίσουμε να συγκεντρωνόμαστε σε κάθε διπλωματική πρωτοβουλία, ικανή να αποτρέψει τον πόλεμο. Είναι μια λύση που θεωρούμε ακόμη εφικτή, αν και τα περιθώρια, κάθε ημέρα, ολοένα και μειώνονται. Περαιτέρω περιοριστικά μέτρα μπορεί να υιοθετηθούν σε περίπτωση νέων πρωτοβουλιών από μέρους της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας ανέφερε, δε, ότι η χώρα του επανέλαβε την υποστήριξή της στην ακεραιότητα και στην πλήρη εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, με τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της και απηύθυνε έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη «να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τα κατάλληλα φορμάτ».

17:11

Πούτιν σε Ερντογάν: Το ΝΑΤΟ προσπάθησε να αγνοήσει τα αιτήματα ασφαλείας της Μόσχας

Στην τηεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις «προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να αγνοήσουν τις νόμιμες απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας».

17:05

Interfax: Μαζική κυβερνοέπιθεση στην Ουκρανία

Για ακόμη μία μαζική κυβερνοεπίθεση κατά της Ουκρανίας, κάνει λόγο το ρωσικό πρακτορείο Interfax. 

Όπως τονίζεται, πρόκειται για τις λεγόμενες «επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης» (DDoS) που έχουν ως συνέπεια το μπλοκάρισμα των συστημάτων.

Αρκετοί κρατικοί ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένων των αρχικών σελίδων της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, δεν είναι προσβάσιμοι

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι είχαν διαρκείς προειδοποιήσεις ότι χάκερ ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν μεγάλες επιθέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες, τράπεζες και στον αμυντικό τομέα.

16:56

Πούτιν σε Ερντογάν: Η αναγνώριση των περιοχών του Ντονμπάς έγινε εξαιτίας της απόρριψης των συμφωνιών του Μινσκ από το Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών του Ντονμπάς, οφείλεται στην απόρριψη από πλευράς Ουκρανίας των συμφωνιών του Μινσκ.

 

16:46

Η Ρωσία απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό από την Ουκρανία

Η Ρωσία ξεκίνησε την εκκένωση του διπλωματικού προσωπικού από όλες τις αποστολές της στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο εκπρόσωπο της ρωσικής πρεσβείας στο Κίεβο.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η πρεσβεία καθώς και το γενικό προξενείο στην Οδησσό, υπέστειλε τη ρωσική σημαία.

16:37

Ανοδικά άνοιξε η Wall Street

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι δείκτες της Wall Street, μετά τις αρχικές κυρώσεις των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

16:32
16:30

Αυστραλή ΥΠΕΞ: «Διαστροφή» τα περί «ειρηνευτικής δύναμης» στην Ανατολική Ουκρανία

Ως «διαστροφή» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πούτιν για αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης» στην Ανατολική Ουκρανία, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζα Πέιν, επισημαίνοντας πως η Καμπέρα δεν θα διστάσει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εάν η Ρωσία κλιμακώσει την κατάσταση.

«Οποιεσδήποτε αναφορές ότι υπάρχει νόμιμη βάση για τις ενέργειες της Ρωσίας είναι καθαρή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Πράγα.

«Ο ισχυρισμός του Προέδρου Πούτιν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες ενεργούν ως ειρηνευτικοί διαστρεβλώνει τον ευγενή και ζωτικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει γενιές ειρηνευτικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

16:22

Γερμανός υπουργός Οικονομίας: Μπορούμε και χωρίς το ρωσικό αέριο

O Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόνισε πως η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στην ενεργειακή ζήτηση χωρίς την εισαγωγή ρωσικού αερίου.

«Ναι μπορεί!», τόνισε ο  Χάμπεκ, σημειώνοντας πως οι καταναλωτές θα λάβουν βοήθεια εάν οι τιμές πάρουν την ανιούσα.

16:22

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ισχυρή, μελετημένη και αισθητή η ρωσική απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Μόσχα θα δώσει μια ισχυρή απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ, όχι οπωσδήποτε συμμετρική, αλλά μελετημένη και αισθητή για την αμερικανική πλευρά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

16:18

Ηγέτης αυτονομιστών Ντονέτσκ: Θέλουμε διάλογο με το Κίεβο – Δεν είμαστε ακόμη σε φάση επέκτασης δυτικά της γραμμής επαφής  

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου. «Θα νικήσουμε… μαζί με τη μεγάλη Ρωσία την οποία σεβόμαστε και τιμούμε», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η πλευρά του θέλει διάλογο με το Κίεβο αλλά και ότι προς το παρόν οι αυτονομιστές δεν έχουν σχέδια να κινηθούν πιο δυτικά από την γραμμή επαφής.

16:09

ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη για την κρίση στην Ουκρανία

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό σήμερα. 

16:06

Ερντογάν: Είπε στον Πούτιν πως μια στρατιωτική σύρραξη με την Ουκρανία δεν πρόκειται να ωφελήσει καμία πλευρά

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πως μια στρατιωτική σύρραξη με την Ουκρανία δεν πρόκειται να ωφελήσει καμία πλευρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε έτοιμος να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, πάντοτε σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Άγκυρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα βήματα που έγιναν κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.   

16:05

Ουκρανία: Σε περίπτωση εισβολής θα ζητήσουμε από την Τουρκία να «μπλοκάρει» τα ρωσικά πολεμικά πλοία

Η Ουκρανία θεωρεί την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων κοντά στα σύνορά της, στη Μαύρη Θάλασσα, ως απειλή και θα ζητήσει από την Τουρκία να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει τις θαλάσσιες διόδους στα ρωσικά πλοία εάν η Μόσχα εισβάλει, δήλωσε την Τετάρτη ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Τουρκία Βασίλ Μποντνάρ.

15:59

Βρετανία: Έτοιμες περαιτέρω κυρώσεις εάν κλιμακωθεί η κρίση

Η βρετανική κυβέρνηση έχει περαιτέρω κυρώσεις έτοιμες τις οποίες μπορεί να ενεργοποιήσει σε βάρος της Ρωσίας εάν η κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακωθεί περαιτέρω, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να διευκρινίσει τι είναι αυτό που θα πυροδοτούσε τις περαιτέρω κυρώσεις ή τι ακριβώς θα περιελάμβαναν αυτές, λέγοντας ότι αυτό θα έδινε στρατηγικό πλεονέκτημα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Έχουμε περαιτέρω κυρώσεις έτοιμες εάν η κατάσταση κλιμακωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους. «Δεν νομίζουμε ότι θα βοηθήσει να διευκρινίσουμε τα συγκεκριμένα σημεία που θα πυροδοτήσουν ενέργειες».

15:57

Ουκρανός πρόεδρος: Θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία

Εγγυήσεις ασφαλείας, προκειμένου να γίνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης, ζήτησε από τη Ρωσία σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

15:45

Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία: Θα ζητήσουμε από την Άγκυρα να κλείσει τα στενά της Μαύρης Θάλασσας για τα ρωσικά πλοία εάν ξεσπάσει πόλεμος

«… σε περίπτωση ευρείας στρατιωτικής εισβολής ή έναρξης στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά της Ουκρανίας… θα ζητήσουμε από την τουρκική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει τα στενά της Μαύρης Θάλασσας» για τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα Βασίλ Μποντνάρ.

15:35

Ουκρανός πρόεδρος: Δηλώνει ότι δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των αυτονομιστών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

15:33

Πρόεδροι Πολωνίας και Λιθουανίας: Ζητούν να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Με κοινή τους διακήρυξη οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Λιθουανίας ζήτησαν να αναγνωριστεί επισήμως η Ουκρανία ως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δήλωσαν ότι θα στηρίξουν το Κίεβο σε αυτόν του τον στόχο.  

15:30

Ουκρανός πρόεδρος: Ζήτησε η απόφαση περί παγώματος και μη-λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 να καταστεί οριστική και αμετάκλητη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί περί μη έναρξης της λειτουργίας του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 να καταστούν οριστικές και αμετάκλητες.

15:25

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Διαμηνύει πως θα «απαντήσει» στις κυρώσεις της Δύσης

Έτοιμο να «απαντήσει» στις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι Δυτικοί κατά της Ρωσίας, και μάλιστα κατά τρόπο «ισχυρό», παρουσιάστηκε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

15:06

Eurasia Group: Έχει αρκετό φυσικό αέριο για να βγάλει τον χειμώνα η Ευρώπη;

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή ενεργειακή κρίση, όπου οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να επιβάλουν δελτίο στην ενέργεια σε νοικοκυριά και βιομηχανίες, θα βρεθεί η Ευρώπη στην περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, ως αντίποινα στις κυρώσεις των δυτικών ή στην εγκατάλειψη του αγωγού Nord Stream 2, προειδοποιεί η Eurasia Group. Διαβάστε αναλυτικά

 

15:03

ΕΕ: Εντός ολίγου η ανακοίνωση των κυρώσεων

Σύμφωνα με τον Guardian, οι πρέσβεις στην ΕΕ συμφώνησαν για το πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αναμένεται να λάβει επίσημο χαρακτήρα στις 16.00 (ώρα Ελλάδος).

14:59

Εκκένωση της Ρωσικής Πρεσβείας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση AFP, η Ρωσία απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό από την Ουκρανία.

14:41

Μπόρις Τζόνσον: Θα παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Η Βρετανία θα παρέχει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αμυντικών όπλων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Υπό το φως της ολοένα και πιο απειλητικής συμπεριφοράς από τη Ρωσία και σύμφωνα με την προηγούμενη στήριξή μας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει σύντομα ένα επιπλέον πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Αυτό θα περιλαμβάνει βοήθεια με τη μορφή αμυντικών όπλων», τόνισε.

Ο Τζόνσον τόνισε θα σταματήσουμε τις ρωσικές εκκαθαρίσεις στις συναλλαγές σε δολάριο και στερλίνα και χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την ενότητα στην επιβολή των κυρώσεων.

 

14:28

Γερμανία: Κυρώσεις γρήγορα και συντονισμένα

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχτεί την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία και η Μόσχα απομονώνεται με τις τελευταίες της ενέργειες στην Ουκρανία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον Γάλλο ομόλογό της Ζαν- Ιβ Λε Ντριάν, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι σημαντικό να συντονιστεί από κοινού και γρήγορα ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για να διαφανεί ότι οι ενέργειες της Μόσχας δεν είναι  αποδεκτές. Πρόσθεσε ότι η Δύση πρέπει να κρατήσει ανοιχτό το παράθυρο για συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Ακόμη και στις πιο δύσκολες κρίσεις, πρέπει να κρατάμε πάντα ανοιχτό το παράθυρο για συνομιλίες. Θέλουμε να αποτρέψουμε τον πόλεμο μαζί», υπογράμμισε.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «ο Πούτιν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και ότι βρισκόμαστε «σε φάση αναθεωρητισμού».

14:19

BBC: Τι σημαίνει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την Ουκρανία;

Η πρώτη προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτό που ανακοίνωσε ήδη από χθες ο Ζελένσκι στο διάγγελμά του: Η χώρα καλεί τους εφέδρους της.

«Γνωρίζω ήδη», γράφει για λογαριασμό του βρετανικού μέσου η Myroslava Petsa, «πολλούς άνδρες και γυναίκες που έχουν ήδη κληθεί να παρουσιαστούν στα στρατολογικά γραφεία σήμερα. 

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν συνιστά όμως στρατιωτικό νόμο, ο οποίος επίσης μπορεί να επιβληθεί στην Ουκρανία, σε περίπτωση περαιτέρω εισβολής.

Η ΄έκτακτη ανάγκη' δεν θα γίνει αισθητή από τους πολίτες της. Θα δώσει όμως τη δυνατότητα στις ουκρανικές αρχές να θωρακίσουν τον πληθυσμό και το κράτος από εάν πιθανό κίνδυνο».

14:16

Μπορέλ: Οι διπλωματικές προσπάθειές μας θα συνεχιστούν

Oι κυρώσεις είναι μόνο ένα μέρος της απάντησης της ΕΕ στη Ρωσία, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτηση στο μπλογκ του με τίτλο «Γιατί πρέπει να αντισταθούμε όταν αυταρχικά καθεστώτα προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τους διεθνείς κανόνες». 

«Οι διπλωματικές προσπάθειές μας θα συνεχιστούν για να σταματήσουν μια νέα έκρηξη πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης. Ο κίνδυνος μιας μεγάλης σύγκρουσης είναι υπαρκτός και πρέπει να τον αποτρέψουμε με κάθε κόστος. Έτσι θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε τα Ηνωμένα Έθνη και τον ΟΑΣΕ για να επαναφέρουμε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτει.

Παράλληλα αναφέρεται στην κοινή δήλωση Ρωσίας-Κίνας της 4ης Φεβρουαρίου για τη νέα εποχή, στην οποία μπαίνουν οι διεθνείς σχέσεις, και για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη, όπως σημειώνει η ανάρτηση της ρωσικής προεδρίας στην οποία παραπέμπει, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια πράξη περιφρόνησης και η ουσία της είναι ξεκάθαρη. Είναι ένα ρεβιζιονιστικό μανιφέστο, με άλλα λόγια, ένα μανιφέστο αναθεώρησης της παγκόσμιας τάξης». 

14:01

Guardian: Τι και ποιους περιλαμβάνουν οι κυρώσεις της ΕΕ

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, ο αρχιστράτηγος της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, κορυφαίοι κρατικοί «προπαγανδιστές», καθώς και 351 βουλευτές της Δούμας αναμένεται να τεθούν στο στόχαστρο των κυρώσεων της ΕΕ που ανακοινώθηκαν αργότερα την Τετάρτη, σημειώνει ο Guardian.

Τα μέτρα, τα οποία πρέπει να υπογραφούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, θα είναι ακόμα πιο αυστηρά από αυτά που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Εάν εγκριθούν, η ΕΕ θα επιβάλει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε 23 άτομα, τρεις τράπεζες και ένα διαβόητο «εργοστάσιο τρολ» στο Διαδίκτυο στην Αγία Πετρούπολη.

Η ΕΕ αναμένεται επίσης να επιβάλει κυρώσεις σε 351 μέλη της ρωσικής Δούμας που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των δύο εδαφών.

Στη ρωσική κυβέρνηση θα επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοοί στην ικανότητά της να ανλτεί χρήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ.

Αξιωματούχοι της ΕΕ εκπονούν επίσης μέτρα για την απαγόρευση του εμπορίου μεταξύ των δύο εδαφών που ελέγχονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία

13:51

Ευρωπαϊκές κυρώσεις

Υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης περιλαμβάνει η λίστα του πρώτου πακέτου κυρώσεων που θα υιοθετηθεί επισήμως στις 3 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών από την Ε.Ε.

Η δημοσίευση των ονομάτων του δεν είναι δυνατή, καθ’ ότι θα διευκόλυνε τη μεταφορά των κεφαλαίων τους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπου διακρατούνται πριν τεθούν οι κυρώσεις εν ισχύι. 

13:41

Επικρίσεις από Κίνα στις κυρώσεις των Δυτικών

Η Κίνα επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμά. Αποκάλεσε τα μέτρα «έναν καθόλου θεμελιώδη και αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης προβλημάτων» και τόνισε ότι «πάντα αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε παράνομες μονομερείς κυρώσεις».

13:33

Αυστραλία: Κυρώσεις στη Ρωσία

Το πρώτο κύμα κυρώσεων προς τη Ρωσία ανακοίνωσε η Αυστραλία. Αφορά σε οκτώ Ρώσους αξιωματούχους στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον συναντήθηκε με την επιτροπή εθνικής ασφάλειας του υπουργικού συμβουλίου και δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση «συμπεριφέρεται σαν τραμπούκος και νταής» και ότι «πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τις ενέργειες της Ρωσίας».

Χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως το πρώτο βήμα της απάντησης της Αυστραλίας.

13:26

Σύνοψη των γεγονότων έως τώρα

  • Η Ουκρανία αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τη σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. Εντός 48 ωρών ψηφίζεται από την Βουλή.
  • Το Κίεβο ζήτησε από τους Ουκρανούς που ζουν στη Ρωσία να αποχωρήσουν άμεσα. Υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατ. Ουκρανοί ζουν στη Ρωσία.
  • Σε επιστράτευση περίπου 200.000 εφέδρων προχώρησε ο Ουκρανικός Στρατός.
  • Μετά την επιβολή του πρώτου κύματος κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης στη Ρωσία, στο τραπέζι έχει μπει η αυστηροποίηση τους σε περίπτωση εισβολής του Ρωσικού Στρατού.
  • Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ έκανε λόγο για επικείμενη επίθεση.
  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έκλεισε το παράθυρο της διπλωματίας, ωστόσο δεν άνοιξε καθόλου το μονοπάτι για πιθανό συμβιβασμό, καθώς εμμένει στις θέσεις του.
  • Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει έδαφος για μία συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν. Νωρίτερα είχε ακυρωθεί η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ.

13:08

Ουκρανικό Κοινοβούλιο: Ενός λεπτού σιγή

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο για να τιμηθούν οι στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή.

12:57

Ο Σολτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής εισβολής ευρείας κλίμακας

«Αν ο καθένας στην Ευρώπη αρχίσει να ξεφυλλίζει τα βιβλία Ιστορίας και να ψάχνει πού βρίσκονταν παλιά τα σύνορα, τότε έχουμε μπροστά μας πολύ ταραχώδη περίοδο», προειδοποίησε ο καγκελάριος Σολτς, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, θα επέφερε νέες κυρώσεις από τη Δύση.

«Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις, εάν συμβεί αυτό, το οποίο, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης στρατιωτών, δεν μπορεί να αποκλειστεί: να πραγματοποιήσει δηλαδή η Ρωσία μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε.

Επανάλαβε ότι η αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία της Ουκρανίας και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

12:52

Ρωσία: Η FSB απέτρεψε «τρομοκρατική ενέργεια» στην Κριμαία 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια «τρομοκρατική ενέργεια» στην Κριμαία, την οποία η χώρα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, και συνέλαβε έξι Ρώσους οι οποίοι υποστηρίζουν μια ουκρανική εξτρεμιστική οργάνωση. 

«Η FSB απέτρεψε μια τρομοκρατική ενέργεια στη Δημοκρατία της Κριμαίας (…) Συλλάβαμε έξι Ρώσους πολίτες που είναι υποστηρικτές της ουκρανικής, εξτρεμιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας και οι οποίοι ετοιμάζονταν να πυροδοτήσουν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε μία ορθόδοξη εκκλησία της περιοχής, με στόχο να εκφοβίσουν τους πολίτες», επεσήμανε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. 

Παράλληλα η FSB κατάσχεσε υλικά για την παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και επιστολές με σχέδια και σύμβολα του Δεξιού Τομέα. 

12:51

Εικόνες από το al jazeera από την πρώτη γραμμή του μετώπου

12:45

Ουκρανία: Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών

Η Ουκρανία άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της.

Η άρνηση εφέδρων να παρουσιαστούν κατά την επιστράτευση χωρίς εύλογο λόγο θα τιμωρείται με «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις.

12:39

Ο χάρτης που τεμαχίζει την Ουκρανία

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των New York Times στη Μόσχα, η Ρωσική τηλεόραση, σε συνέχεια του διαγγέλματος Πούτιν με τις πολλές ιστορικές αναδρομές και την υπενθύμιση ότι η περιοχή είναι «αρχαία ρωσική γη», δημοσιεύει ένα χάρτη της Ουκρανίας, χρωματίζοντας τα «δώρα» στους Ουκρανούς από τους Τσάρους, τον Στάλιν, τον Λένιν και τον Χρουστσόφ. Το κίτρινο κομμάτι στην μέση του χάρτη ονομάζεται «Ουκρανία».

12:34

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία

Στην κήρυξη ολόκληρης της Ουκρανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - με εξαίρεση τις ανατολικές επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση - προέβη το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Σε έκτακτη συνεδρίαση στο Κίεβο την Τετάρτη αποφάσισε να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα απαγόρευση της κυκλοφορίας όπου και όποτε αυτό απαιτηθεί. Το μέτρο αφορά στις επόμενες 30 ημέρες, αλλά μπορεί να παραταθεί και για άλλες 30, σύμφωνα με Ουκρανό εκπρόσωπο.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση εντός 48 ωρών.

12:30

Η Ταϊβάν καταδικάζει τις ενέργειες της Μόσχας

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ - βεν, καταδίκασε τη Ρωσία και ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική κρίση χρησιμοποιείται για να πλήξει το ηθικό στο νησί, το οποίο επί μακρόν τελούσε υπό την απειλή μιας κινεζικής εισβολής.

Η αυτοδιοικούμενη δημοκρατική Ταϊβάν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ουκρανία καθώς η Κίνα διεκδικεί την εθνική κυριαρχία επί της νήσου και έχει δεσμευτεί ότι κάποια μέρα θα την καταλάβει, με τη χρήση βίας αν χρειαστεί.

Το Πεκίνο έχει εντατικοποιήσει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊβάν από τότε που η Τσάι Ινγκ - βεν ανήλθε στην εξουσία το 2016, καθώς απορρίπτει την θέση ότι η νήσος αποτελεί κινεζικό έδαφος.

«Η κυβέρνησή μας καταδικάζει την παραβίαση από τη Ρωσία της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν να επιλύουν τις διαφορές μέσω ειρηνικών και λογικών μέσων», είπε η Τσάι.

12:24

Βρετανία: Κυρώσεις στον στενό κύκλο του Πούτιν

Σύμφωνα με το Politico, η Βρετανική κυβέρνηση οριστικοποιεί μια νέα σειρά κυρώσεων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, οι οποίες προβλέπεται να στοχοθετήσουν έναν πιο μακρύ κατάλογο ολιγαρχών και προσώπων του στενού κύκλου του Πούτιν. 

Μετά την ανακοίνωση -χθες Τρίτη- της επιβολής κυρώσεων από το Λονδίνο εναντίον τριών ολιγαρχών που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο και ρωσικών τραπεζών, η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας υπενθύμισε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον μέτρα σε περίπτωση νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης. 

Αυτό το καθεστώς κυρώσεων, «το πιο σκληρό που έχει υιοθετηθεί ποτέ εναντίον της Ρωσίας» από τη Βρετανία, θα κάνει «τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το καθεστώς του όπως και τη ρωσική οικονομία να υποφέρουν».

12:21

Λεμέρ: Το πακέτο των κυρώσεων της ΕΕ θα πλήξει πρωτίστως τη ρωσική οικονομία

«Το πακέτο των κυρώσεων που υιοθέτησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πλήξει πρωτίστως την ρωσική οικονομία», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ

Τόνισε ότι το ζήτημα των κυρώσεων και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης τους θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Παρίσι. 

Ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία συνιστά στρατιωτική και ενεργειακή απειλή για την Ευρώπη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το οικονομικό της μέγεθος δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να απειλήσει συνολικότερα την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σημείωσε επίσης ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει στο εγγύς μέλλον κάποια αύξηση των τιμών της ενέργειας και υπογράμμισε την σημασία της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών για την Ευρώπη. 

12:19

Ουκρανή βουλευτής: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Η Λέσια Βασιλένκο, βουλευτής στο Ουκρανικό κοινοβούλιο, δήλωσε:

«Ναι, η Ουκρανία ζητάει από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Ναι, προετοιμαζόμαστε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας. Ο στρατιωτικός νόμος θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, εάν… (θα κάνουμε) ό,τι χρειάζεται για να κρατήσουμε την Ουκρανία όρθια».

12:12

Πάνω από 96.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί σε ρωσικό έδαφος

Μέχρι τις 06:00 σήμερα το πρωί είχαν περάσει τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία πάνω από 96.000 κάτοικοι των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», τις οποίες αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη η Ρωσία, σύμφωνα με τον ασκώντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας, Αλεξάντρ Τσουπριάν.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών του Ντονμπάς από τη Ρωσία παρατηρήθηκε σχετική μείωση της ροής των προσφύγων, που θέλησαν να ακολουθήσουν την παρότρυνση των τοπικών ηγεσιών και να μεταφερθούν σε ρωσικό έδαφος μετά την καταγγελία τους ότι δέχονται αυξημένα πυρά του ουκρανικού πυροβολικού από νωρίς το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου.

12:11

Ουκρανία: Επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους βουλευτές

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων σε 351 Ρώσους, περιλαμβανομένων βουλευτών που τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών περιοχών και της αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Οι κυρώσεις περιορίζουν σχεδόν όλους τους πιθανούς τύπους δραστηριοτήτων, επιβάλλοντας ιδιαίτερα απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία, απαγόρευση πρόσβασης σε περιουσιακά στοιχεία, κεφάλαια, ιδιοκτησίες, άδειες για επιχειρήσεις. Το συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να επιβάλει τις κυρώσεις μετά την ψηφοφορία.

12:04

Το Russian Today κάνει λόγο για αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης στην Κριμαία.

11:57

«Η Γερμανία μπορεί και χωρίς το Ρωσικό φυσικό αέριο»

«Η Γερμανία μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες και χωρίς το Ρωσικό φυσικό αέριο», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ναι, μπορούμε», όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο μπορεί να αντεπεξέλθει η Γερμανική οικονομία χωρίς παραδόσεις από τη Ρωσία.

Η Μόσχα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Γερμανίας.

11:45

BBC: Γεγονότα-κλειδιά που οδήγησαν στην κλιμάκωση

Σε ένα βίντεο 2,5 λεπτών, το BBC ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που οδήγησαν στις τρέχουσες εξελίξεις στα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας.

11:38

Ουκρανία: Άδεια οπλοφορίας στους πολίτες

Το Ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που δίνει την άδεια στο δικαίωμα της αυτοάμυνας και της οπλοφορίας των πολιτών.

Ταυτόχρονα, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων σε 351 Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών που υποστήριξαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των εδαφών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές και τη χρήση ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν: απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία, απαγορεύουν την πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία, κεφάλαια, ακίνητα και άδειες επιχειρηματικής δραστηριότητας.

11:33

Κυρώσεις και από την Ιαπωνία

Η Ιαπωνία αναμένεται να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και σε ιδιώτες που σχετίζονται με τις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ανακοινώσεις του Τόκιο θα ακολουθήσουν τις κυρώσεις που ήδη επέβαλαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ιαπωνία από την πρώτη στιγμή καταδίκασε σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσίας «που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ιαπωνικές κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση έκδοσης βίζα σε ιδιώτες που σχετίζονται με τις υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση του εμπορίου με τις επίμαχες περιοχές. 

Επίσης, θα υπάρξει απαγόρευση της έκδοσης ρωσικών κρατικών ομολόγων στην Ιαπωνία.

11:25

Έκκληση από τον πάπα Φραγκίσκο

Να κοιτάξουν στη συνείδηση τους, κάλεσε του πολιτικούς ηγέτες ο πάπας Φραγκίσκος.

Ο ποντίφικας, αναφερόμενος στον κίνδυνο πολέμου στην Ουκρανία, έκανε λόγο για «μεγάλο πόνο στην καρδιά του», καλώντας κάθε ηγέτη να εξετάσει με προσοχή τη συνείδηση του προτού προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Κάλεσε δε τους ηγέτες να μην προχωρήσουν σε πράξεις που θα προξενήσουν μεγαλύτερο πόνο στους ανθρώπους.

11:21

Live εικόνα από το Κίεβο

Η ζωή στην Ουκρανική πρωτεύουσα δείχνει να συνεχίζεται κανονικά παρά τις εξελίξεις που γίνονται όλο και πιο καταιγιστικές.

Εικόνα σε απευθείας σύνδεση από την πλατεία Μαϊντάν, στο κέντρο του Κιέβου, όπου το 2014 έγινε θέατρο πολυήμερων συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και την κυβέρνηση του φιλορώσου Γιανουκόβιτς.

Μετά από αιματηρά επεισόδια, ο τότε πρωθυπουργός εγκατέλειψε τη χώρα στις 22 Φεβρουαρίου του 2014 και μία νέα σελίδα άνοιξε. Τον Μάρτιο, στρατός χωρίς διακριτικά μπήκε στις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονμπάς και στην Κριμαία.

11:03

Ουκρανία: Οι βομβαρδισμοί κρατούν εκτός λειτουργίας σταθμό παραγωγής ενέργειας

Οι βομβαρδισμοί από φιλορώσους αυτονομιστές απέτρεψαν τις εργασίες αποκατάστασης και την επαναλειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού στο Λουγκάνσκ, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. «Βομβάρδιζαν όλη τη νύχτα, άρα ο σταθμός συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε τηλεφωνικά εκπρόσωπος των τοπικών αρχών. 

Η ενεργειακή εταιρία DTEK ανακοίνωσε χθες ότι ο σταθμός, που βρίσκεται κοντά στο ελεγχόμενο από αυτονομιστές Λουγκάνσκ, δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς ενώ στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά καταστρέφοντας έναν μετασχηματιστή. 

Ο σταθμός είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στο Λουγκάνσκ και η DTEK ανακοίνωσε ότι η αδιάλειπτη λειτουργία του σταθμού έχει «κρίσιμη σημασία».

11:00

Το Κίεβο ζητεί από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα. 

«Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις. 

Η ανακοίνωση του Ουκρανικού ΥΠΕΞ

10:57

BBC: Οι οιωνοί δεν είναι καλοί...

Σε ανάλυση του Πολ Άνταμς, ανταποκριτή του BBC στο Κίεβο, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Έχουν αυξηθεί οι βομβαρδισμοί στη «γραμμή επαφής» που χωρίζει τους αυτονομιστές από τα ελεγχόμενα από το Κίεβο εδάφη, αλλά κάτι άλλο δεν έχει αλλάξει.

Άρα, έχει αρχίσει ένας νέο, μεγαλύτερος πόλεμος;

Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Οι διπλωματικοί δίαυλοι όλο και κλείνουν. Η ρητορική της Μόσχας είναι απροκάλυπτα εχθρική. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν Ρωσικές δυνάμεις να πλησιάζουν στα σύνορα. Η Ουκρανία προχωρά σε επιστράτευση εφέδρων.

Αλλά έχει αποφασίσει ο Πούτιν να αρχίσει τον χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945;

10:49

Στο τραπέζι της ΕΕ πιο αυστηρές κυρώσεις

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Guardian στις Βρυξέλλες, οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας αναμένεται να εγκριθούν επισήμως σήμερα το απόγευμα. Επικαλούμενη Ευρωπαίο διπλωμάτη, σημειώνει «να αναμένετε περισσότερες συζητήσεις πάνω στο πιο ευρύ φάσμα κυρώσεων αργότερα μέσα στην εβδομάδα».

10:45

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ «ξύπνησε σε μία νέα Ευρώπη»

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, εκτιμά ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει μέτρα στους εξής τομείς: Ενέργεια, τράπεζες, τεχνολογία αιχμής.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η διολίσθηση προς την κλιμάκωση, μία στρατιωτική κλιμάκωση, τότε αυτές οι τρεις επιλογές πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι, και τότε η Δύση πρέπει να δράσει συντονισμένα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ιστορική μέρα» τη χθεσινή, καθώς «ξυπνήσαμε σε μια νέα Ευρώπη».

Καλωσόρισε επίσης την απόφαση της Γερμανίας, να παγώσει την αδειοδότηση του αγωγού Nord Stream 2.

10:36

Οι πρόεδροι Λιθουανίας και Πολωνίας στην Ουκρανία

Οι πρόεδροι της Λιθουανίας και της Πολωνίας θα μεταβούν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον Ουκρανό ομόλογό τους Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ειδησεογραφικό δίκτυο της Λιθουανίας.

Οι πρόεδροι Γκιτάνας Ναουσέντα της Λιθουανίας και Αντρέι Ντούντα της Πολωνίας μεταβαίνουν στην Ουκρανία για να εκφράσουν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους στη χώρα αυτή εν μέσω απειλών ενός νέου πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε εκπρόσωπος του Ναουσέντα στο ειδησεογραφικό δίκτυο BNS στο Βίλνιους.

Ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Κάρις μετέβη ήδη στο Κίεβο χθες, Τρίτη.

10:31

Ουκρανία: Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών

Η Ουκρανία άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

10:26

«Πλήγμα δυνατό και άμεσο»

«Η πίεση πρέπει να αυξηθεί πάνω στον Πούτιν, να πληγεί η οικονομία της Ρωσίας και τους ευνοούμενους του Ρώσου προέδρου. Πλήγμα δυνατό, πλήγμα άμεσο», τόνισε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος ζήτησε περισσότερες κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συνιστά στους Ουκρανούς να αποφεύγουν να ταξιδεύσουν στη Ρωσία. Καλεί δε όσους Ουκρανούς βρίσκονται στη γειτονική χώρα, να αποχωρήσουν άμεσα.

10:22

Βρετανία: Φόβοι για επικείμενη εισβολή

Η Λιζ Τρας, μιλώντας στο BBC το πρωί της Τετάρτης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχη για επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία». Η ίδια θεωρεί ως «ρεαλιστική πιθανότητα» μία επίθεση στην Ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο.

«Η Ρωσία έχει περικυκλώσει την Ουκρανία, άρα μπορεί να δούμε μία επίθεση από διάφορες κατευθύνσεις», πρόσθεσε.Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι, αν υπάρξει εισβολή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πολλαπλασιάσει τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας. «Τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης, σε περίπτωση καθολικής εισβολής», σημείωσε.

Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο μεταδίδει στη Βρετανία. «Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει», σημείωσε.

Η Τρας δήλωσε επίσης ότι ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ δεν πρέπει να γίνει στη Ρωσία.

10:16

Υψώνει τους τόνους η Μόσχα

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Ρωσία για να καταδικάσει την επιβολή κυρώσεων από τη Βρετανία. Η Ρωσική Πρεσβεία στη Βρετανική πρωτεύουσα χαρακτήρισε τις κυρώσεις «παράνομες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, απαντώντας στην εγχώρια κριτική, ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρές, τόνισε ότι «είναι οι πιο αυστηρές έως σήμερα».

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανικές κυρώσεις αφορούν σε αρκετούς Ρώσους ιδιώτες και τράπεζες, καθώς επίσης σε μέλη του κοινοβουλίου στη Μόσχα.

10:08

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπλοκάρει την πρόσβαση της Μόσχας στις αγορές

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι το Λονδίνο θα απαγορεύσει στην Ρωσία να καλύπτει το δημόσιο της χρέος μέσω των αγορών στο Λονδίνο.

«Είμαστε πολύ καθαροί ότι θα περιορίσουμε την πρόσβαση της Ρωσίας στις βρετανικές αγορές», τόνισε μιλώντας στο BBC.

10:03

VIDEO: Οι ήχοι των βομβαρδισμών στην Ουκρανία

Το Γαλλικό Πρακτορείο δημοσίευσε βίντεο από την πρώτη γραμμή του μετώπου. Σε αυτό ακούγονται οι ήχοι από τους βομβαρδισμούς στο χωριό Σχάστια που βρίσκεται ανάμεσα στις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές και στις περιοχές που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.

09:55

Ουκρανικό: Νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στη Λευκορωσία

Δορυφορικές εικόνες καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar.

Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρεία, η οποία παρακολουθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, δεν υπήρχε τρόπος να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο από το Reuters.

Η εταιρεία έκανε λόγο επίσης για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Φορτηγά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βαρέων οχημάτων, όπως αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων και άλλου εξοπλισμού θεάθηκαν επίσης στην περιοχή των συνόρων, όπως και επιπλέον στρατιωτικές μονάδες, πάντα κατά τη Maxar.

 

09:53

Πούτιν: Η Μόσχα είναι έτοιμη να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πούτιν -σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας- τόνισε: «Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα».

Ο Ρώσος πρόεδρος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα. Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».

Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα. 

Η Ρωσία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια υπερηχητικούς πυραύλους τους οποίους έχει παρουσιάσει ως «ανίκητους» καθώς είναι ικανοί να παρακάμπτουν οποιοδήποτε υφιστάμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης έχει δεχθεί κατηγορίες επανειλημμένα ότι έχει εξαπολύσει ευρείες κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον αντιπάλων της.