Ουκρανία: Καθημερινότητα πλέον οι κυβερνοεπιθέσεις – Με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία

Ουκρανία: Καθημερινότητα πλέον οι κυβερνοεπιθέσεις – Με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία

Ουκρανικοί κρατικοί ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένων ιστοσελίδων της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, κατέστησαν μη-προσβάσιμοι για κάποιες ώρες στις 23 Φεβρουαρίου. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί ωστόσο και στις 15 Φεβρουαρίου αλλά και τον περασμένο Ιανουάριο, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα και τη Μόσχα να αρνείται κάθε ανάμειξη.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουκρανικοί κρατικοί ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένων ιστοσελίδων της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, κατέστησαν μη-προσβάσιμοι για κάποιες ώρες στις 23 Φεβρουαρίου, με τα προβλήματα να αποδίδονται σε άλλη μια κυβερνοεπίθεση τύπου «άρνησης εξυπηρέτησης» (DDOS). Κάτι ανάλογο είχε συμβεί ωστόσο και στις 15 Φεβρουαρίου όταν χάκερ «χτύπησαν» κυβερνητικά σάιτ (του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας κ.ά.) καθώς και ιστοσελίδες τραπεζών (PrivatBank, Oschadbank), αλλά και τον περασμένο Ιανουάριο, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα και τη Μόσχα να αρνείται κάθε ανάμειξη.

Το ίδιο είχε συμβεί, όμως, και τον περασμένο Ιανουάριο, όταν δεκάδες κυβερνητικοί ιστοχώροι της Ουκρανίας βρέθηκαν στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων από χάκερ, δείγμα του πόσο συχνές έχουν καταστεί πια οι εν λόγω επιθέσεις στην Ουκρανία.

Το πρακτικό «κόστος» 

Σημειωτέων πως το κυβερνοπλήγματα μπορούν να προκαλέσουν πρακτικά προβλήματα στην καθημερινότητα των απλών πολιτών (αδυναμία χρήσης τραπεζικών-οικονομικών υπηρεσιών, αδυναμίας πρόσβασης σε κρατικές-κυβερνητικές ιστοσελίδες, αδυναμία διεκπεραίωσης ηλεκτρονικών πληρωμών) αλλά και στις εργασίες (πληρωμές, αποστολές προϊόντων κ.ά.) των εταιρειών που κάνουν μπίζνες με την Ουκρανία είτε εκείνες είναι ουκρανικές είτε όχι.

Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν είχε καταγραφεί όμως – ειδικά στην Ουκρανία – και μια υπόθεση κατά την οποία χιλιάδες Ουκρανοί είχαν μείνει για λίγες ώρες χωρίς ρεύμα λόγω προβλημάτων που προκλήθηκαν στο δίκτυο έπειτα από κυβερνοεπίθεση.

Σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, οι ουκρανικές Αρχές έχουν σπεύσει να κατηγορήσουν ως υπεύθυνη τη Ρωσία, η οποία όμως παραδοσιακά αρνείται κάθε ευθύνη και κάθε ανάμειξη.

Σημειώνεται, πάντως, ότι και άλλοι εξωτερικοί παρατηρητές, κρατικοί και μη, έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν ως υπεύθυνες για τις κυβερνοεπιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία ομάδες Ρώσων χάκερ οι οποίοι μάλιστα φέρονται να σχετίζονται και με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Microsoft το 2021, πριν από την τελευταία κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης με τη Ρωσία γύρω από την ανατολική Ουκρανία, η Ουκρανία ξεχωρίζει και ως μία από τις χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο των περισσοτέρων κυβερνοεπιθέσεων διεθνώς.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή