Γάζα: Υψηλή ζήτηση για μαθήματα εβραϊκών

Γάζα: Υψηλή ζήτηση για μαθήματα εβραϊκών

Μεγάλη ζήτηση εμφανίζουν τα μαθήματα εβραϊκής γλώσσας στις σχολές ξένων γλωσσών της πόλης της Γάζας, μετά την απόφαση του Ισραήλ να χορηγήσει 10.000 άδειες εργασίας σε Παλαιστινίους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Μεγάλη ζήτηση εμφανίζουν τα μαθήματα εβραϊκής γλώσσας στις σχολές ξένων γλωσσών της πόλης της Γάζας, μετά την απόφαση του Ισραήλ να χορηγήσει 10.000 άδειες εργασίας σε Παλαιστινίους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Η χαλάρωση του αποκλεισμού είχε συμφωνηθεί σε ειρηνευτική σύνοδο υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, του Κατάρ και του ΟΗΕ. Ποσοστό 64% του πληθυσμού της Γάζας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η ανεργία ξεπερνάει το 50%.

«Τα μαθήματα θα βοηθήσουν όσους αποκτήσουν άδεια εργασίας να διαβάζουν πινακίδες σήμανσης στα εβραϊκά και να επικοινωνούν με Ισραηλινούς στρατιώτες στα σημεία ελέγχου. Αν ο εργοδότης μιλάει μόνο εβραϊκά, ο εργαζόμενος θα μπορεί να συνεννοηθεί μαζί του», λέει ο ιδιοκτήτης σχολής ξένων γλωσσών, Αχμέτ αλ Φαλίτ. Πριν από το ξέσπασμα της εξέγερσης του 2000, περισσότεροι από 130.000 κάτοικοι της Γάζας εργάζονταν στο Ισραήλ.

Λόγω χορήγησης αδειών εργασίας στο Ισραήλ –όπου το ημερομίσθιο είναι επταπλάσιο– για Παλαιστινίους κατοίκους της περιοχής.

Η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, όμως, απέκλεισε τους Παλαιστινίους εργάτες το 2005, μετά την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα. Το Ισραήλ έχει κηρύξει τέσσερις πολέμους κατά της οργάνωσης Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα από το 2007.

Δέσμευση υπό όρους

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Εσάμ Νταλίς, λέει ότι το Ισραήλ έχει δεσμευθεί στη χορήγηση 30.000 αδειών εργασίας, που θα επιτρέπουν στους κατόχους τους να εξασφαλίζουν ημερομίσθιο 500 ισραηλινών σέκελ (156 δολαρίων). Οι ανειδίκευτοι εργάτες στη Λωρίδα της Γάζας αμείβονται με 20 δολάρια την ημέρα. Το Ισραήλ συνέδεσε, όμως, τη χορήγηση των αδειών με απαίτηση μεγαλύτερης διαφάνειας σε θέματα ασφάλειας από μέρους της Χαμάς, κατηγορώντας την οργάνωση για εν κρυπτώ ενίσχυση του οπλοστασίου της και για αδιαφορία για τα κοινωνικά προβλήματα της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή