Ο Ερντογάν θέλει τον αρχιμαφιόζο Σεντάτ Πεκέρ

Ο Ερντογάν θέλει τον αρχιμαφιόζο Σεντάτ Πεκέρ

Η Αγκυρα ζήτησε την έκδοσή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη σύλληψη του Τούρκου αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ και την έκδοσή του στην Τουρκία ζητάει η Αγκυρα από τις Αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε να συλληφθεί και να εκδοθεί ο 50χρονος Πεκέρ, μετά την έκδοση κόκκινης ειδοποίησης από την Interpol.

Εντύπωση προκάλεσε πως το αίτημα εστάλη λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Σεντάτ Πεκέρ ήταν γνωστός ως αρχηγός τουρκικής μαφίας συμμοριών και είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκιση το 2007 για εγκλήματα που περιελάμβαναν τη σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αποφυλακίστηκε πριν από μερικά χρόνια.

Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν μια άλλη έρευνα για τον Σεντάτ Πεκέρ τον Απρίλιο του 2021. Τότε ο Πεκέρ άρχισε να αναρτά βίντεο στο YouTube με λεπτομέρειες για υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται κορυφαίοι Τούρκοι από το περιβάλλον του Ερντογάν – ανάμεσα σε αυτούς που κατονομάζονται είναι και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Στα βίντεο αυτά, τα οποία παρακολούθησαν δεκάδες εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας, ο Πεκέρ μιλάει για ύποπτους θανάτους, βιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών από το στενό περιβάλλον κυβερνητικών αξιωματούχων.

Στο στόχαστρο, για βίντεο στo YouΤube σε υποθέσεις διαφθοράς με εμπλοκή ατόμων από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου, όπως ο υπουργός Εσωτερικών.

Οπλα στη Συρία

Ο Τούρκος μαφιόζος τα περισσότερα βίντεο είχε «ανεβάσει» όταν βρισκόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι σχέσεις του με την Αγκυρα ήταν στο ναδίρ. Ο Τούρκος μαφιόζος είχε ισχυριστεί πως η τουρκική κυβέρνηση υπό την κάλυψη ανθρωπιστικής βοήθειας είχε στείλει όπλα στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Νούσρα στη Συρία και είχε υποστηρίξει πως όλα αυτά είχαν γίνει με δικά του φορτηγά!

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευθούν τις καταγγελίες, με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να έχει ζητήσει την παραίτηση του Σοϊλού.

Το τελευταίο διάστημα, η Αγκυρα αποδύθηκε σε μια εντατική προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τις δύο χώρες να υπογράφουν πρόσφατα 13 συμφωνίες σε διάφορους τομείς. Από την εποχή που ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σταμάτησαν και οι αναρτήσεις του Πεκέρ. Ο Τούρκος μαφιόζος στο τελευταίο του βίντεο είχε δηλώσει πως θα αποκαλύψει σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά τον γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Το βίντεο αυτό δεν αναρτήθηκε ποτέ.

Ο Ερντογάν όλους τους ισχυρισμούς και τα βίντεο του Πεκέρ τα έχει χαρακτηρίσει ως επίθεση εναντίον της χώρας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή