Οι Ουκρανοί ζητούν από την Τουρκία να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία

Οι Ουκρανοί ζητούν από την Τουρκία να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία

Το Κίεβο ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία, όπως έκανε γνωστό ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα, Βασίλ Μπόντναρ.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα. 

«Ζητάμε να κλείσουν ο εναέριος χώρος, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια. Μεταφέραμε το σχετικό αίτημα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά», τόνισε ο Βασίλ Μπόντναρ.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, όμως έχει χαρακτηρίσει τις κινήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απαράδεκτες.

Βάσει συμφωνίας του 1936 η Άγκυρα ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση από αυτά πολεμικών πλοίων, αν θεωρήσει ότι απειλείται ή στη διάρκεια πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία το είχε δηλώσει ήδη από χθες ότι η χώρα του θα ζητούσε από την Άγκυρα να κλείσει τα στενά της Μαύρης Θάλασσας για τα ρωσικά πλοία εάν ξεσπάσει πόλεμος. «… σε περίπτωση ευρείας στρατιωτικής εισβολής ή έναρξης στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά της Ουκρανίας… θα ζητήσουμε από την τουρκική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει τα στενά της Μαύρης Θάλασσας» για τη Ρωσία, είχε δηλώσει ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα Βασίλ Μπόντναρ στις 23 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα πάντως από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε στη ναυσιπλοΐα την Αζοφική Θάλασσα, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Αζοφικής Θάλασσας ανεστάλη από τις 04:00 (03:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί μέχρι νεωτέρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική ναυτιλιακή υπηρεσία Rosmorretchflot, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Interfax.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή