ΝΑΤΟ: Έκτακτη Σύνοδος την Παρασκευή για την «κτηνώδη πολεμική ενέργεια» της Ρωσίας

ΝΑΤΟ: Έκτακτη Σύνοδος την Παρασκευή για την «κτηνώδη πολεμική ενέργεια» της Ρωσίας

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για «κτηνώδη πολεμική ενέργεια» εκ μέρους της Ρωσίας. Επανέλαβε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε μέλος της. «Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε δεδομένη την ειρήνη» στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης που θα λάβει χώρα αύριο ανακοίνωσε προ ολίγου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι αποφασίστηκε στη πρωινή συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου η ενεργοποίηση του αμυντικού σχεδίου του ΝΑΤΟ, που δίνει διευρυμένες δυνατότητες στους στρατιωτικούς διοικητές της Συμμαχίας να μετακινήσουν στρατεύματα και εξοπλισμό όπου χρειάζεται.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μίλησε για «κτηνώδη πολεμική ενέργεια» εκ μέρους της Ρωσίας, του τύπου «που θεωρούσαμε ότι ανήκε στην Ιστορία», και για «λιτανεία ψευδών» από την πλευρά της Μόσχας. Επανέλαβε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε μέλος της («μία επίθεση κατά οποιουδήποτε μέλους είναι επίθεση εναντίον όλων», είπε). «Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε δεδομένη την ειρήνη» στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, εκδόθηκε κοινή δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναφέρει: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», συνεχίζει η δήλωση. «Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Θα συναντηθούμε αργότερα σήμερα για να συζητήσουμε αυτήν την κραυγαλέα επιθετικότητα και να συμφωνήσουμε κατ’ αρχήν για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους διατλαντικούς εταίρους μας».

«Συντονίζουμε την απάντησή μας με τους γείτονές μας και τους διεθνείς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της G7 των οποίων οι ηγέτες θα συναντηθούν σύντομα», καταλήγει η κοινή δήλωση.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Coreper) θα συναντηθούν ξανά στις 5 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών για να καταλήξουν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Γερμανία, Ιταλία και Κύπρος αντιστέκονται στην πλήρη υιοθέτηση του πακέτου, ζητώντας κάποια μέτρα να κρατηθούν σε εφεδρεία για ενδεχόμενο τρίτο πακέτο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή