ΕΕ – Προσχέδιο συμπερασμάτων Συνόδου: Η Ρωσία θα υποστεί «τεράστιες και σοβαρές συνέπειες»

ΕΕ – Προσχέδιο συμπερασμάτων Συνόδου: Η Ρωσία θα υποστεί «τεράστιες και σοβαρές συνέπειες»

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανοίγει τον δρόμο «σήμερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της», σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ. Το Συμβούλιο ζητά επίσης «την ταχεία προετοιμασία μιας περαιτέρω δέσμης κυρώσεων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία».

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το προσχέδιο συμπερασμάτων της αποψινής συνόδου κορυφής της Ε.Ε. αναφέρει ότι με τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία «η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα». Η Ρωσία, σημειώνεται, «φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει» και θα «λογοδοτήσει» για τις πράξεις της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το προσχέδιο, «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας […] Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτήν την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλεί να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Όσον αφορά την αντίδραση στην πράξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημειώνεται, «συμφωνεί σήμερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος». Το Συμβούλιο ζητά επίσης «την ταχεία προετοιμασία μιας περαιτέρω δέσμης κυρώσεων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τέλος, «επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». Η Ε.Ε., όπως αναφέρεται, «θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους γείτονες, τους εταίρους και τους συμμάχους, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της G7, του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή