Ουκρανία: Χτυπούν από ξηρά, θάλασσα και αέρα

Ουκρανία: Χτυπούν από ξηρά, θάλασσα και αέρα

Επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα σενάρια, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιδρομές από ξηρά, θάλασσα και αέρα στη δεύτερη, σε έκταση, χώρα της Ευρώπης.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα σενάρια, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επιδρομές από ξηρά, θάλασσα και αέρα στη δεύτερη, σε έκταση, χώρα της Ευρώπης. Οι επιχειρήσεις άρχισαν με ομοβροντίες πυραύλων και βλημάτων του πυροβολικού σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, για να ακολουθήσει εισβολή δυνάμεων του στρατού ξηράς από τη Λευκορωσία, στον Βορρά, από τη Χερσόνησο της Κριμαίας, στον Νότο, και από ρωσικές περιοχές γύρω από το Ροστόφ, στα ανατολικά.

Το Κίεβο, μια πόλη τριών εκατομμυρίων κατοίκων, ξύπνησε πρόωρα χθες από τους ήχους των σειρήνων, που συνοδεύτηκαν από εκρήξεις. Εντρομοι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας αναζητούσαν καταφύγιο σε υπόγειους σταθμούς του μετρό, ενώ τις επόμενες ώρες σχηματίστηκαν ουρές πολλών χιλιομέτρων στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς το Λβοφ και τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Μεγάλες ουρές δημιουργήθηκαν μπροστά από τα ΑΤΜ των τραπεζών, καθώς οι πολίτες προσπαθούσαν να κάνουν αναλήψεις, όπως και στα σούπερ μάρκετ, όπου αναζητούσαν προμήθειες ενόψει του αβέβαιου μέλλοντος.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως η πολεμική αεροπορία και μεγάλο μέρος της αεράμυνας της Ουκρανίας είχαν εξουδετερωθεί. Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 83 στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 11 στρατιωτικών αεροδρομίων, τριών κέντρων διοίκησης, μιας ναυτικής βάσης, ενός ελικοπτέρου και τεσσάρων (τουρκικής κατασκευής) drones TB2. Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί ισχυρίζονταν ότι κατέρριψαν έξι ρωσικά αεροπλάνα, κατέστρεψαν τέσσερα τανκς και σκότωσαν 50 στρατιώτες της «δύναμης κατοχής». Οι ισχυρισμοί και των δύο πλευρών δεν έγινε δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Ουκρανία: Χτυπούν από ξηρά, θάλασσα και αέρα-1

«Οπως στον Β΄ Π.Π.»

Σφοδρά πυρά δέχονται Χάρκοβο και Μαριούπολη, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου και δυνάμεις πεζικού εισέβαλαν από την Κριμαία.

«Η Ρωσία επιτέθηκε δόλια στο κράτος μας σήμερα το πρωί, όπως είχε κάνει η ναζιστική Γερμανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε μέσω Twitter ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο του κακού, αλλά η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της και δεν θα εγκαταλείψει την ελευθερία της». Ο Ουκρανός πρόεδρος κήρυξε στρατιωτικό νόμο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, καλώντας την ταυτόχρονα να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και «να επιστρέψει στον δρόμο της ειρήνης».

Χθες το βράδυ, η ουκρανική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» στο Χάρκοβο, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας και σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, κοντά στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία, και ότι ρωσικά στρατεύματα προωθούνται από τα βόρεια σύνορα προς το Τσερνιχίβ. Σφοδροί βομβαρδισμοί αναφέρονταν στη Μαριούπολη, σημαντικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, η οποία παρέμενε στα χέρια των ουκρανικών αρχών. Το απόγευμα, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Χοστομέλ, κοντά στο Κίεβο, ενώ λίγες ώρες αργότερα οι oυκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το ανακατέλαβαν.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, εστία του τρομερού ατυχήματος του 1986. Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αναγνώρισε ότι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία από τη Χερσόνησο της Κριμαίας, που έχει προσαρτηθεί, από το 2014, στη Ρωσία. Οι εισβολείς κατευθύνονταν προς τη Χερσώνα, όπου βρίσκεται ένας μεγάλος ταμιευτήρας νερού, ο οποίος μέχρι το 2017 εξασφάλιζε την ύδρευση της Κριμαίας.

Αρχικές πληροφορίες περί απόβασης ρωσικών δυνάμεων από τη Μαύρη Θάλασσα δεν είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι χθες το βράδυ. Οι Αρχές της Οδησσού, όμως, ανέφεραν ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πυραυλικές επιθέσεις στην πόλη τους. Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προβάλλουν ισχυρή αντίσταση. «Η εισβολή μπορεί να αποδειχθεί πολύ αιματηρή, να έχει πολύ μεγάλο κόστος και να επιδράσει καθοριστικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», εκτίμησε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή