Ουκρανία – Ζελένσκι: Μας έχουν αφήσει όλοι μόνους μας, παρακολουθούν από μακριά

Ουκρανία – Ζελένσκι: Μας έχουν αφήσει όλοι μόνους μας, παρακολουθούν από μακριά

Κραυγή αγωνίας του Ουκρανού ηγέτη που λέει ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις δεν κάμπτουν τη Ρωσία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και πιο απελπισμένος εμφανίζεται ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις των Δυτικών κατά της Ρωσίας δεν αρκούν και ότι ο κόσμος έχει αφήσει την Ουκρανία στην τύχη της.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, που κατά το CNN μάλλον μαγνητοσκοπήθηκε σε κάποιο καταφύγιο, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους επέκρινε το ότι η Δύση συνεχίζει απλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία από μακριά, μερικές ώρες μετά τα νέα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο, στη Ζαπορίζια και ενώ ηχούν σειρήνες της αεράμυνας σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, ιδίως τη Λβιβ.

Ο κ. Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία ξανάρχισε πυραυλικά πλήγματα περί τις 4 το πρωί, υποστηρίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές υποδομές, αλλά διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι δυνάμεις της χώρας του σταμάτησαν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα περισσότερα μέτωπα.

Τόνισε επίσης ότι κατανοεί πως υπ’ αριθμόν 1 στόχος των Ρώσων είναι ο ίδιος, ενώ υπ’ αριθμόν 2 είναι η οικογένειά του. Υπογράμμισε όμως: «Εμείς δεν φοβόμαστε. Δεν φοβόμαστε τίποτε!»

Ο κ. Ζελένσκι ζήτησε ακόμη την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του, καθώς οι ηγέτες των 27 συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Επανέλαβε και την έκκληση να αποκλειστεί η Ρωσία από το δίκτυο πληρωμών SWIFT και να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο που εξάγει η Μόσχα.

Αξίωσε επίσης να προσφερθεί «βοήθεια στον στρατό» της Ουκρανίας, με «όπλα και πυρομαχικά» από την Ευρώπη, και να «υποστηριχθεί» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ανάπτυξη «ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ». Χρειάζεται ταχεία ανάληψη σθεναρής δράσης, επέμεινε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή