Ρωσία: Ηχηρή παραίτηση στο κρατικό θέατρο

Ρωσία: Ηχηρή παραίτηση στο κρατικό θέατρο

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του κρατικού θεάτρου Μέγιερχολντ της Μόσχας, Ελένα Κοβάλσκαγια, υπέβαλε χθες την παραίτησή της ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του κρατικού θεάτρου Μέγιερχολντ της Μόσχας, Ελένα Κοβάλσκαγια, υπέβαλε χθες την παραίτησή της ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Φίλοι μου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παραιτούμαι από τη θέση της διευθύντριας του κρατικού θεάτρου και του πολιτιστικού κέντρου Βσέβολοντ Μέγιερχολντ. Είναι αδύνατο να δουλεύει κανείς για έναν δολοφόνο και να πληρώνεται από αυτόν», έγραψε στη σελίδα της στο Facebook.

Η δήλωση της Κοβάλσκαγια αναπαρήχθη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κάποιοι τη χαρακτήρισαν «ηρωίδα». Στην ομιλία που είχε εκφωνήσει στα ρωσικά ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, δύο ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή, είχε ζητήσει από τον καλλιτεχνικό και αθλητικό κόσμο της Ρωσίας να καταγγείλει τη ρωσική επιθετικότητα, ασκώντας πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν από το εσωτερικό της χώρας.

To ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αφαίρεσε χθες τη διαπίστευση της γνωστής δημοσιογράφου Ελένα Τσερνένκο, ανταποκρίτριας της εφημερίδας «Κομερσάντ», η οποία είχε συγγράψει κείμενο καταδίκης της ρωσικής επίθεσης, συγκεντρώνοντας υπογραφές περίπου 200 δημοσιογρά-φων. Προβεβλημένα στελέχη επιχειρήσεων, όπως ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, ο οποίος βρισκόταν στο Δ.Σ. των ρωσικών σιδηροδρόμων, υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Ο Κερν σημείωσε ότι δεν μπορούσε να παραμείνει, δεδομένου ότι οι σιδηρόδρομοι αποτελούν τμήμα της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας. Αμετακίνητος στις θέσεις του στις ρωσικές εταιρείες Rosneft και Gazprom μένει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος καταδίκασε μεν τη ρωσική εισβολή, αλλά σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κόψει όλους τους δεσμούς της με τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή