Πόλεμος στην Ουκρανία: Εντός ή εκτός πραγματικότητας ο Πούτιν;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εντός ή εκτός πραγματικότητας ο Πούτιν;

Πολλοί ηγέτες αναρωτιούνται για την ψυχική υγεία του Ρώσου προέδρου μετά την απόφαση για κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ερωτήματα για την ψυχική υγεία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εγείρονται στη Δύση μετά την απόφασή του να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά και λόγω των πρόσφατων εκκεντρικών δημόσιων εμφανίσεών του, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Δυτικοί ηγέτες ανησυχούν ότι ο 69χρονος πρόεδρος έχει μείνει περικυκλωμένος από αυλοκόλακες, οι οποίοι ενισχύουν την απομόνωσή του από τον έξω κόσμο. Ο Πούτιν μοιάζει πια ολοένα και πιο αποκομμένος από τον σύγχρονο κόσμο, προτιμώντας τα ιστορικά αναγνώσματα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προσωπική εμπειρία της ψυχικής κατάπτωσης του Πούτιν. Ο Μακρόν είχε αναπτύξει εποικοδομητική σχέση συνεργασίας με τον Ρώσο πρόεδρο, προσκαλώντας τον ένοικο του Κρεμλίνου στην προεδρική εξοχική κατοικία στο φρούριο του Μπρεγκανσόν, στη νότια Γαλλία.

Μετά την πεντάωρη συνάντηση Πούτιν – Μακρόν στις 8 Φεβρουαρίου στο Κρεμλίνο, όπου οι δύο άνδρες κάθισαν σε απόσταση πολλών μέτρων ο ένας από τον άλλον, ο Γάλλος πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής ότι ο Πούτιν «ήταν πιο άκαμπτος και πιο απομονωμένος».

Μετά την ομιλία Πούτιν τη Δευτέρα, αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων χαρακτήρισε τα λόγια του Ρώσου προέδρου «παρανοϊκά». Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, πάλαι ποτέ ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν, αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο «παράφρονα».

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία ο ηγέτης μεγάλης πυρηνικής δύναμης ζει στον δικό του κόσμο», αναφέρει ο στενός συνεργάτης του έγκλειστου αντιφρονούντος Αλεξέι Ναβάλνι, Βλαντιμίρ Ασούρκοφ.

Ο στενός συνεργάτης του έγκλειστου αντιφρονούντος Αλεξέι Ναβάλνι, Βλαντιμίρ Ασούρκοφ, περιέγραψε το διάγγελμα του Πούτιν ως πραγματικά παράξενο. «Η ρητορική αυτή είναι πρωτοφανής για ηγέτη κράτους», λέει ο Ασούρκοφ. «Γιατί να δαπανήσεις τόσο χρόνο μιλώντας για το παρελθόν; Ζούμε στον 21ο αιώνα. Πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά. Δεν μπορώ να καταλάβω σε τι κοινό απευθυνόταν, καθώς αποκλείεται να συγκινήσει τους Ρώσους και θα εξοργίσει τη διεθνή κοινότητα. Εκτιμώ ότι το διάγγελμα προήλθε από ψευδαισθήσεις και από το τραύμα που του έχει αφήσει η διάλυση της ΕΣΣΔ. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία ο ηγέτης μεγάλης πυρηνικής δύναμης ζει στον δικό του κόσμο», προσθέτει ο Ασούρκοφ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Επιστημόνων (FAS), η Ρωσία διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές. Ο Πούτιν αναφέρεται συχνά στο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, ενώ άφησε υπονοούμενα γι’ αυτό και στο διάγγελμα κήρυξης πολέμου κατά της Ουκρανίας. «Οποιος προσπαθήσει να μας σταματήσει και απειλήσει εκ νέου τη χώρα μας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ρωσική απάντηση θα είναι άμεση και θα οδηγήσει σε πρωτόγνωρες συνέπειες. Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», είπε στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος.

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να επέμβουν στην Ουκρανία. Οι δυνάμεις τους βρίσκονται, όμως, κοντά και οι κυβερνήσεις τους έχουν δεσμευθεί να συνεχίσουν την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από την εξέλιξη του πολέμου, ακόμη και αν ο ουκρανικός στρατός ηττηθεί και αναγκασθεί να υιοθετήσει τακτικές ανορθόδοξου πολέμου.

Ο επικεφαλής του προγράμματος πυρηνικής ενημέρωσης της ομοσπονδίας FAS, Χανς Κρίστενσεν, αναφέρει ότι ακόμη και σε περίπτωση σφάλματος που θα έφερνε αντιμέτωπες ρωσικές και νατοϊκές δυνάμεις, η χρήση πυρηνικών όπλων πεδίου μάχης είναι ουσιαστικά αδύνατη. Οπως και οι Αμερικανοί πρόεδροι, ο Πούτιν διαθέτει βαλίτσα με τους κώδικες εκτόξευσης. Κάθε τέτοια απόφαση, όμως, απαιτεί τη χρήση κωδικών από τον υπουργό Αμυνας και τον αρχηγό του επιτελείου, περιορίζοντας τον κίνδυνο μονομερούς ενέργειας από μέρους διανοητικά διαταραγμένου προέδρου.

Ειδήσεις σήμερα

Live: Τρίτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή