Πόλεμος στην Ουκρανία: Χιλιάδες έγιναν πρόσφυγες εν μια νυκτί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χιλιάδες έγιναν πρόσφυγες εν μια νυκτί

«Βοήθεια για την Ουκρανία» ονομάζεται η ηλεκτρονική σελίδα που στοχεύει στη συνδρομή όσων εγκαταλείπουν τη χώρα.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γκρουπ στο Facebook ξεκίνησε με την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία – «Βοήθεια για την Ουκρανία» λέγεται, στα ουκρανικά, αλλά τα μέλη γράφουν και στα αγγλικά, στα πολωνικά, στα ρουμανικά. Το απόγευμα της Παρασκευής είχε ήδη σχεδόν 80.000 μέλη. Εκατοντάδες Ουκρανοί γράφουν στη συγκεκριμένη σελίδα ζητώντας βοήθεια – «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, 22 άνθρωποι ακριβώς χρειάζονται κατάλυμα», γράφει μια γυναίκα, ζητώντας στέγαση κοντά στην πόλη Μπιέλσκο-Μπιάλα στην Πολωνία. «Ψάχνω για μεταφορά μιας γυναίκας με τον 2χρονο γιο της από το Λουτσκ», μια πόλη στη βορειοδυτική Ουκρανία, λέει μια άλλη. «Χρειαζόμαστε βοήθεια για να έρθουν δύο γυναίκες και ένα 8χρονο παιδί από την Ουκρανία, το μόνο που ζητάω είναι να έρθουν στα σύνορα με την Πολωνία», αναφέρει μια τρίτη.

Χιλιάδες άνθρωποι προσφέρουν τα σπίτια τους σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, μεταξύ άλλων, γράφοντας τόσο στο συγκεκριμένο γκρουπ όσο και σε άλλα πόσα άτομα μπορούν να φιλοξενήσουν, από ποιες πόλεις της Ουκρανίας φεύγουν συγγενείς ή φίλοι τους και πόσους μπορούν να πάρουν μαζί τους, ενώ άλλοι προτίθενται να οδηγήσουν στα σύνορα καθεμιάς χώρας και να βοηθήσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες με όποιον τρόπο μπορούν.

Η Ουκρανή Γιάνα Μαστιλένκο Ανγκνερ και ο Σουηδός σύζυγός της Μάρτεν πέρασαν τα σύνορα την Πέμπτη μαζί με το 6χρονο μωρό τους. «Δεν έχω κοιμηθεί καθόλου τις τελευταίες 40 ώρες», λέει στην «Κ» η Γιάνα, «το μυαλό μου δεν μπορεί να αντιληφθεί τι γίνεται». Ξεκίνησαν από τη γενέτειρά της, το Σλαβούτιτς, μια πόλη στη βόρεια Ουκρανία – ένας συγγενής της τους πήγε μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία. Εκείνοι πέρασαν κι εκείνος γύρισε πίσω, αλλά στάθηκε αδύνατον να φτάσει στο Σλαβούτιτς, έχοντας κολλήσει στον δρόμο κάπου μετά το Κίεβο. «Θα φεύγαμε από το Κίεβο σήμερα το πρωί, αλλά ένιωσα πως θα ήταν πολύ αργά, ήταν η καλύτερη απόφαση να φύγουμε χθες», λέει η Γιάνα την Παρασκευή, συμπληρώνοντας πόσο τυχερή νιώθει που ο σύζυγός της είναι Σουηδός και μπόρεσε να περάσει τα σύνορα μαζί τους, καθώς οι Ουκρανοί άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών απαγορεύεται να φύγουν από τη χώρα. Ο Μάρτεν αναφέρει στην «Κ» πως ήταν μόνοι τους περνώντας τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία, κι όταν έφθασαν, «όλα ήταν υπέροχα – οι εθελοντές μάς βοηθούν με ό,τι χρειαζόμαστε».

Στη Μολδαβία

Αλλά ούτε στη Μολδαβία νιώθουν επαρκώς ασφαλείς. «Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να περάσουμε στη Ρουμανία», δηλώνει. Η Γιάνα Χλα-βσκα, Ουκρανή που ζει στην Πολωνία από το 2009, νιώθει απεγνωσμένη προσπαθώντας να βρει έναν τρόπο να έρθουν στην Πολωνία οι γονείς της, που βρίσκονται στην πόλη Τερνοπόλ της δυτικής Ουκρανίας. «Θα προσπαθήσουν να πάρουν το τρένο για να περάσουν στην Πολωνία», είπε στην «Κ» την Παρασκευή, «κι αν όχι, μια φίλη μου θα τους φέρει μέχρι τα σύνορα και θα επιχειρήσουν να περπατήσουν απέναντι – είναι μια καταστροφή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή