Μπόρις Τζόνσον: «Πρόσωπο ενδιαφέροντος» ο Βρετανός πρωθυπουργός

Μπόρις Τζόνσον: «Πρόσωπο ενδιαφέροντος» ο Βρετανός πρωθυπουργός

Η θλιβερή πρωτιά του Μπόρις Τζόνσον, που «ανακρίνεται» από τη Σκότλαντ Γιαρντ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Βρετανία βρίσκεται σε μια βαθιά αξιακή περιδίνηση τον τελευταίο καιρό. Πρόσφατα, ειδεχθείς εγκληματικές πράξεις έφεραν μέλη της βασιλικής οικογένειας αντιμέτωπα με τον ποινικό νόμο. Τώρα, η «Επιχείρηση Χίλμαν», όπως ονομάστηκε η αστυνομική διερεύνηση του σκανδάλου «partygate», των κορωνοπάρτι που πραγματοποιήθηκαν στην πρωθυπουργική κατοικία τον καιρό που οι Βρετανοί βρίσκονταν πρακτικά σε απομόνωση στα σπίτια τους, καθιστά τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον «ύποπτο» ή, όπως κομψότερα το θέτει η Σκότλαντ Γιαρντ, «άτομο ενδιαφέροντος». Το 2006, σε αντίστοιχη έρευνα για την «πώληση» τίτλων και διακρίσεων με οικονομικά ανταλλάγματα, ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε δηλώσει ότι αν ανακρινόταν ως «πρόσωπο ενδιαφέροντος» από τις διωκτικές αρχές, θα παραιτείτο. O Mπόρις Τζόνσον εμφανίζεται περισσότερο ανθεκτικός.

Η θέση του πρωθυπουργού ως «υπόπτου» περιγράφεται σε ερωτηματολόγιο της μητροπολιτικής αστυνομίας που χρειάστηκε να απαντήσει, όπως και συνεργάτες του, εξαιτίας της συμμετοχής τους στα κορωνοπάρτι. Ανάμεσα στα άλλα, η Σκότλαντ Γιαρντ αναφέρει ότι κάθε απάντηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον αυτού που τη δίνει στο δικαστήριο. Το ερωτηματολόγιο και η επονείδιστη θέση του πρωθυπουργού διέρρευσε στον Τύπο μέσω τηλεοπτικής εκπομπής του ITV News.

O Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας που χαρακτηρίζεται «άτομο ενδιαφέροντος» από τις διωκτικές αρχές. Στην πραγματικότητα, το ερωτηματολόγιο συνιστά «έγγραφη ανάκριση», αφού οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση καλούνται να απαντήσουν σχετικά με τις κινήσεις τους στις επίμαχες ημερομηνίες των πάρτι και να εξηγήσουν αν και γιατί θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τα μέτρα που ίσχυαν για όλους τους Βρετανούς. Ταυτόχρονα πρέπει να δώσουν λεπτομερείς περιγραφές για τα συμβάντα και τις κινήσεις τους. Η «Επιχείρηση Χίλμαν» εξελίσσεται με απόλυτη μυστικότητα, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στον βρετανικό λαό ότι τελικά δεν θα μάθει ποτέ τι συνέβη στην Ντάουνινγκ Στριτ, ποιες ευθύνες φέρει ο πρωθυπουργός ή αν τελικά θα του επιβληθεί πρόστιμο για την παραβίαση των μέτρων. Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο ίδιος δήλωσε στους υπουργούς του ότι δεν θα αφήσει την κοινή γνώμη στο σκοτάδι, αλλά θα αποκαλύψει όλη την αλήθεια. Για να εξηγήσει μάλιστα τα ανεξήγητα, υποστήριξε ότι ολόκληρο το σκάνδαλο «partygate» υποκινήθηκε από ανθρώπους που επιθυμούν την πολιτική του εξόντωση.

Προτού επιστρέψει το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο στις αστυνομικές αρχές, ο Μπόρις Τζόνσον φρόντισε να συμβουλευτεί τον προσωπικό του δικηγόρο σχετικά με το τι θα πρέπει να απαντήσει. Χαμηλόβαθμοι συνεργάτες του στο πρωθυπουργικό γραφείο, που επίσης βρίσκονται στο μικροσκόπιο της αστυνομίας, διαμαρτύρονται ότι δεν είχαν το ίδιο προνόμιο και ανησυχούν ότι θα βεβαιωθούν εναντίον τους χρηματικά πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων, ενώ ο Τζόνσον θα βγει άσπιλος από την έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα από τα ερωτηματολόγια επιστρέφονται στη Σκότλαντ Γιαρντ κενά, ενώ ο Τζόνσον φέρεται να απάντησε ότι η συμμετοχή του στις κοινωνικές συναθροίσεις αποτελούσε τμήμα της εργασιακής του ημέρας.

Η καθολική άρση των μέτρων για την πανδημία και το ουκρανικό δράμα δείχνουν, πάντως, να εξασφαλίζουν την πολιτική του επιβίωση.

Φόβοι για συγκάλυψη

Πάντως, όπως δήλωσαν ποινικολόγοι σε εκπομπή του ITV News, το ερωτηματολόγιο της Σκότλαντ Γιαρντ είναι δομημένο κατά τρόπο που υποδεικνύει ότι δεν γίνεται καμία ουσιαστική προσπάθεια να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποκαλυφθεί ποιος, πότε, τι και γιατί.

Την ίδια στιγμή, η πλήρης και πιθανώς χρονικά βεβιασμένη άρση του συνόλου των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία που ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στις αρχές της εβδομάδας φαίνεται ότι μετέστρεψε το αρνητικό κλίμα εναντίον του στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος. Αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου εκτιμούν πλέον ότι είναι εφικτή η πολιτική επιβίωση του Τζόνσον. Βέβαια, πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη Savanta Comres για λογαριασμό της εφημερίδας Independent έδειξε ότι μόνο το 35% των ψηφοφόρων των Τόρηδων θεωρεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο κατάλληλος ηγέτης. Το 42% αντιθέτως εκτιμά ότι o Τζόνσον κάνει «κακή δουλειά». Ομως και πάλι, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα παραμένει στην πρωθυπουργική κατοικία ελλείψει καλύτερου υποψηφίου για το αξίωμα.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό συντάκτη της εφημερίδας Guardian, εκτός από την πλήρη άρση των μέτρων στην Αγγλία, ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί σήμερα να αναπνέει ευκολότερα εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία, που παραδόξως ενισχύουν τις πιθανότητες πολιτικής επιβίωσής του. Τα βλέμματα των εσωκομματικών αντιπάλων του αλλά και της αντιπολίτευσης στράφηκαν στις γεωπολιτικές εξελίξεις και, τουλάχιστον παροδικά, απομακρύνθηκαν από τα καμώματα του Βρετανού πρωθυπουργού, βάζοντας τέλος στις «άβολες ερωτήσεις» για το «partygate».

Στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Χίλμαν» εξετάζονται τουλάχιστον 12 κοινωνικές συγκεντρώσεις στην πρωθυπουργική κατοικία τόσο το 2020 όσο και το 2021.

Ανησυχία για τη βασίλισσα Ελισάβετ 

Ιδιαίτερη ανησυχία και σκέψεις για την «επόμενη ημέρα» προκαλεί η κατάσταση της υγείας της 95χρονης βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία νοσεί με κορωνοϊό. Παρότι ο εκπρόσωπος των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η επί 70 χρόνια μονάρχης είναι καλά και εμφανίζει απλώς ήπια συμπτώματα, παρόμοια με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος, η  συνεχιζόμενη ματαίωση των προγραμματισμένων υποχρεώσεών της γεννάει ερωτήματα. Τα Ανάκτορα επιμένουν ότι, παρά τη ματαίωση των «εικονικών ακροάσεων», η βασίλισσα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μπόρις Τζόνσον και συνεχίζει ήπιες δραστηριότητες όπως είναι η μελέτη κρατικών εγγράφων και τηλεγραφημάτων του υπουργείου Εξωτερικών, που πρέπει να υπογράψει. Την ίδια στιγμή, ενισχύονται οι φωνές που ζητούν να απομακρυνθούν ο πρίγκιπας Χάρι και, φυσικά, ο πρίγκιπας Ανδρέας, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Επσταϊν, από τους «συμβούλους του στέμματος» που υποκαθιστούν τη βασίλισσα όταν δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή