Πόλεμος στην Ουκρανία – Χάρτες: Πώς εξελίσσεται η ρωσική εισβολή

Πόλεμος στην Ουκρανία – Χάρτες: Πώς εξελίσσεται η ρωσική εισβολή

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης συνεχίζουν να «χαρτογραφούν» τις εξελίξεις επί του πεδίου, αποτυπώνοντας την προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων τα οποία συγκρούονται πλέον με τις ουκρανικές δυνάμεις και εντός της ευρύτερης περιοχής του Κιέβου. Χάρτη με τις μάχες στο Κίεβο παρουσιάζει και το γαλλικό πρακτορείο AFP.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας διανύει πλέον το τρίτο της 24ωρο, με τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις να έχουν καταλάβει και να ελέγχουν τμήματα της χώρας κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Πέρα από την Κριμαία και τις ουκρανικές περιοχές στα ανατολικά (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ), οι ρωσικές δυνάμεις παρουσιάζονται – σύμφωνα με τους χάρτες που δημοσιεύουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης (περιοχές με κόκκινο χρώμα) – να έχουν προωθηθεί βορείως των περιοχών του Κιέβου, του Τσερνίχιβ και του Χάρκοβο.

Πόλεμος στην Ουκρανία – Χάρτες: Πώς εξελίσσεται η ρωσική εισβολή-1
πηγή: the New York Times 

Ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον εισέλθει στα δυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας, αλλά δυσκολεύονται, όπως αναφέρεται, να περάσουν προς την ανατολική πλευρά.  

Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται από την πλευρά τους να έχουν αποτρέψει τα ρωσικά στρατεύματα από το να καταλάβουν την πόλη Τσερνίχιβ βορειοανατολικά του Κιέβου.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν σε βόρεια συνοικία του Κιέβου συνεπικουρούμενες από ομάδες δολιοφθορέων που δρούσαν στην πόλη. Εκθέσεις πληροφοριών από το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι η Ρωσία στόχο έχει να περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάζονται στους χάρτες που έχουν δημοσιεύσει οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, υπάρχουν πέντε σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου στα οποία έχουν σημειωθεί μάχες και ανταλλαγές πυρών (Γκοστομέλ, Ομπολόν, Μινσκ Μασιφ, Νταρνίτσκι, θερμοηλεκτρικός σταθμός Κιέβου), ενώ έχουν καταστραφεί ή (πληγεί σημαντικά κατά άλλες πηγές) και δύο γέφυρες, μια στα δυτικά του κέντρου της πόλης και μια στα βόρεια.  

Πόλεμος στην Ουκρανία – Χάρτες: Πώς εξελίσσεται η ρωσική εισβολή-2
πηγή: the New York Times 

Σημειώνεται πως μάχες είχαν σημειωθεί τις περασμένες ημέρες και την περιοχή των παλαιών – εκτός λειτουργίας πλέον – πυρηνικών εγκαταστάσεων του Τσερνόμπιλ βορείως του Κιέβου. 

Πόλεμος στην Ουκρανία – Χάρτες: Πώς εξελίσσεται η ρωσική εισβολή-3
πηγή: the New York Times

Στην περιοχή του Ντονμπάς τώρα στα ανατολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να έχουν καταφέρει να «κρατήσουν» προς το παρόν την γραμμή επαφής. Κοντά στην Κριμαία στο νότο, οι ρωσικές δυνάμεις λέγεται πως κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Χερσώνα, την οποία όμως επιχειρούσαν να ανακαταλάβουν οι ουκρανικές δυνάμεις. Σύμφωνα μάλιστα με ουκρανικές πηγές, οι δυνάμεις του Κιέβου κατάφεραν να προχωρήσουν στην ανακατάληψη της συγκεκριμένης περιοχής.

Με πληροφορίες από the New York Times 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή