Live: Τέταρτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις
live-τέταρτη-ημέρα-πολέμου-στην-ουκρανία-561740332
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Τέταρτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
00:12

Σύνοψη

  • Σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. άναψαν το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της παροχής οπλισμού και άλλων μορφών στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή.
  • Η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη, καθώς και την απαγόρευση της μετάδοσης στην Ε.Ε. του «Russia Today», του «Sputnik» και των θυγατρικών τους.
  • Τα κράτη μέλη θα δεχτούν Ουκρανούς πρόσφυγες παρακάμπτοντας τη συνήθη διαδικασία αίτησης ασύλου.
  • Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε η στρατιωτική του διοίκηση να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας – αναφορά σε μονάδες που περιλαμβάνουν πυρηνικά όπλα – σε κατάσταση συναγερμού, επικαλούμενος ως αιτία τις προηγούμενες επιθετικές δηλώσεις ηγετών του ΝΑΤΟ και τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
  • Τα Χάρκοβο βρέθηκε υπό ρωσική πολιορκία, ωστόσο παραμένει υπό τον έλεγχο ουκρανικών στρατευμάτων, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.
  • Η Ουκρανία δήλωσε ότι 4.300 Ρώσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Μόσχα, η οποία από την πλευρά της κάνει λόγο για μεγάλες ουκρανικές απώλειες.
  • Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 352 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  • Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν για συνομιλίες εντός των επομένων ωρών στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας.
  • Σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, η Γερμανία δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών. 
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησ, κατόπιν αιτήματος χωρών της Δύσης, απόφαση με την οποία συγκαλείται για τη Δευτέρα, «έκτακτη κατεπείγουσα σύνοδος» της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να εκφραστούν τα 193 μέλη της σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
00:08

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα, ανακοίνωσε το Κίεβο

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, το ουκρανικό φορτηγό Antonov-225, καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα σε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο στη διάρκεια σκληρών μαχών, ανακοίνωσε ο κρατικός όμιλος Ukroboronprom. «Οι ρώσοι εισβολείς κατέστρεψαν το κόσμημα της ουκρανικής αεροπορίας, το An-225» στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, όπου το αεροσκάφος «βρισκόταν για επισκευές», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το AFP.

Αυτό το μοναδικό στον κόσμο αεροσκάφος, που είχε μήκος 84 μέτρα και μπορούσε να μεταφέρει φορτίο περίπου 250 τόνων με ταχύτητα που έφτανε τα 850 χλμ/ώρα, είχε βαπτιστεί «Mriya», «Όνειρο» στα ουκρανικά. «Η Ρωσία κατέστρεψε το 'Mriya' μας. Όμως δεν θα καταφέρει ποτέ να καταστρέψει το όνειρό μας για ένα ισχυρό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Θα νικήσουμε», έγραψε στο Twitter ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

00:04

Οι ΗΠΑ θα στείλουν πυραύλους Stringer στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ενέκριναν για πρώτη φορά την απευθείας παράδοση πυραύλων Stinger στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Associated Press.

00:00

«Μαύρη» Δευτέρα ξημερώνει για τη Ρωσία: Sell off σε ρούβλι, μετοχές και ομόλογα

Περισσότερη αναταραχή αναμένεται στις παγκόσμιες αγορές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές θα σπεύσουν να αποτιμήσουν τις καταιγιστικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, κατά τη διάρκεια του οποίου η Δύση επέβαλε πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα. 

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

23:38

Ουκρανικές αρχές: 352 άμαχοι, ανάμεσά τους 14 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 352 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 1.684 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 116 παιδιά, έχουν τραυματιστεί.

23:33

«Ρωσικής κατασκευής μαχητικά από Βουλγαρία, Σλοβακία και Πολωνία στην Ουκρανία»

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Washington Post, Μάικλ Μπέρνμπαουμ, ο οποίος επικαλείται Ευρωπαίο διπλωμάτη, η Ε.Ε. θα προμηθεύσει την Ουκρανία με ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη από Βουλγαρία, Σλοβακία και Πολωνία.

23:22

Η Aeroflot ακύρωσε όλες τις πτήσεις προς Ευρώπη

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς μέχρι νεωτέρας, μετά την απόφαση της Ε.Ε. να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά αεροπλάνα.

22:59

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλεί σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα, κατόπιν αιτήματος χωρών της Δύσης, απόφαση με την οποία συγκαλείται για αύριο, Δευτέρα, «έκτακτη κατεπείγουσα σύνοδος» της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να εκφραστούν τα 193 μέλη της σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση, την οποία είχαν εισηγηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία, υιοθετήθηκε από 11 χώρες. Η Ρωσία την καταψήφισε και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και η Ινδία απείχαν της ψηφοφορίας. Δεν ήταν δυνατή η άσκηση βέτο, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του ΟΗΕ.

22:40

ΗΠΑ - Γαλλία καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

ΗΠΑ και Γαλλία κάλεσαν τους Αμερικανούς και τους Γάλλους υπηκόους αντιστοίχως να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία, επικαλούμενες τους αυξανόμενους περιορισμούς στα αεροπορικά ταξίδια ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Μόσχα.

22:38

Guardian: Η Βρετανία εξετάζει αποκλεισμό ρωσικών πλοίων από τα λιμάνια της

22:30

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Προσφυγή Ουκρανίας κατά Ρωσίας

Το κορυφαίο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε πως η Ουκρανία κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Ρωσίας. Δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα εξεταστεί η υπόθεση.

22:27

Μπορέλ: Οι χώρες της Ε.Ε. θα παράσχουν «μαχητικά αεροσκάφη» στην Ουκρανία υπό τη χρηματοδότηση των Βρυξελλών

22:14

Ε.Ε.: Αποκλεισμός της ρωσικής κεντρικής τράπεζας από συναλλαγές

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τον αποκλεισμό της ρωσικής κεντρικής τράπεζας από οποιαδήποτε συναλλαγή με αντισυμβαλλόμενους στην Ε.Ε. αποφάσισε επισήμως η Ένωση σήμερα. Το βαρύτατο μέτρο – το οποίο ελήφθη σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά – θα ισχύσει την επόμενη μέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., σύμφωνα με Ευρωπαία αξιωματούχο, η οποία μπορεί να γίνει και πριν τα μεσάνυχτα απόψε.

Σε μία άλλη άνευ προηγουμένου εξέλιξη, οι υπουργοί Εξωτερικών, στην τηλεδιάσκεψή τους που μόλις ολοκληρώθηκε, έδωσαν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της παροχής οπλισμού και άλλων μορφών στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Διαβάστε αναλυτικά:

21:58

Μπορέλ: Η Ε.Ε. θα στηρίξει την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 450 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία

21:47

Maxar: Πομπή ρωσικών δυνάμεων κατευθύνεται προς το Κίεβο

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μία μεγάλη πομπή ρωσικών οχημάτων, μήκους άνω των 5 χιλιομέτρων, να κατευθύνεται προς το Κίεβο. Η πομπή βρίσκεται σε απόσταση 64 χλμ. από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την εταιρεία Maxar.

21:39

Δανία: Θα επιτρέψει στους εθελοντές να ενταχθούν στις διεθνείς ταξιαρχίες 

Η Δανία θα επιτρέψει στους εθελοντές να ενταχθούν στις διεθνείς ταξιαρχίες που θέλει να σχηματίσει η Ουκρανία για να πολεμήσει εναντίον της ρωσικής εισβολής, δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, λέγοντας πως δεν βλέπει να υπάρχει «νομικό κώλυμα».

«Είναι μια επιλογή που κάποιος μπορεί να κάνει. Αυτό ισχύει ασφαλώς για όλους τους Ουκρανούς που κατοικούν εδώ, αλλά επίσης για άλλους που σκέπτονται ότι μπορούν να συνεισφέρουν άμεσα στη σύγκρουση», δήλωσε η πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ακόμη πως η Δανία θα δωρίσει στην Ουκρανία 2.700 αντιαρματικά όπλα.

21:35

Ανεστάλη η συμμετοχή του TASS στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA) ανακοίνωσε σήμερα «την άμεση αναστολή» της συμμετοχής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS στις τάξεις της, μετά «το νέο κανονισμό που εφαρμόζεται από τη ρωσική κυβέρνηση και περιορίζει ισχυρά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

21:22

Μέτρα FIFA κατά Ρωσίας

Κανένας διεθνής αγώνας ποδοσφαίρου δεν θα διεξάγεται στη Ρωσία, ενώ η ρωσική σημαία και ο ύμνος θα απαγορευτούν από τους αγώνες, ανακοίνωσε η FIFA. Όπως τόνισε, η εθνική ομάδα δεν θα αγωνίζεται ως Ρωσία αλλά ως Ποδοσφαιρική Ένωση της Ρωσίας (RFU) και οι αγώνες της θα διεξάγονται χωρίς οπαδούς σε «ουδέτερο έδαφος».

21:17

Ελβετία: Πιθανό να ακολουθήσει την Ε.Ε. στις κυρώσεις κατά Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ελβετίας δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό η χώρα του να ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, «παγώνοντας» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με το Reuters.

21:12

Αγγλία: «Όχι» της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας σε αγώνες απέναντι στη Ρωσία

Η Αγγλία αρνείται να παίξει εναντίον της Ρωσίας σε οποινδήποτε διεθνή αγώνα, ανακοίνωσε η αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

21:00

«Πράσινο φως» Ε.Ε. για απαγόρευση συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Η Ε.Ε. ανάβει «πράσινο φως» για απαγόρευση όλων των συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

20:43

Ουκρανία: Εκτιμήσεις για 4 εκατ. πρόσφυγες – Εξετάζει ενεργοποίηση της Οδηγίας περί Προσωρινής Προστασίας η Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Του Γιάννη Παλαιολόγου

Οι αρχικές εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τοποθετούν τον αριθμό των προσφύγων που θα προκύψουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα 4 εκατομμύρια, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι θα φτάσουν τα 7 εκατομμύρια, ανέφερε ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. Γιάνεζ Λέναρτσιτς. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Λέναρτσιτς ανέφερε ότι άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ θεωρούν ως και 18 εκατομμύρια Ουκρανοί ενδέχεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες του αν οι εχθροπραξίες παραταθούν.

Ως αντίδραση στο νέο προσφυγικό κύμα (ο ΟΗΕ νωρίτερα σήμερα τοποθετούσε τον αριθμό των Ουκρανών που έχουν ήδη φύγει από τη χώρα τους στις 368.000), το Συμβούλιο αποφάσισε να εξετάσει την ενεργοποίηση της Οδηγίας περί Προσωρινής Προστασίας (Temporary Protection Directive), η οποία εγκρίθηκε το 2001 για την αντιμετώπιση καταστάσεων μαζικής εισροής εκτοπισμένων ατόμων. Διαβάστε αναλυτικά:

20:20

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, ανακοίνωσε ότι ξεκινά να αποσύρει τις επενδύσεις του από τη Ρωσία

Σημειώνεται πως πίσω στα τέλη του 2021, είχε μετοχές σε 47 ρωσικές εταιρείες και κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας σχεδόν 3 δισ. δολ.  

20:08

Όρμπαν: Η Ουγγαρία θα παραμείνει έξω από τη σύγκρουση Ουκρανίας - Ρωσίας

Το συμφέρον της Ουγγαρίας είναι να μείνει έξω από τη στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουγγαρία δεν θα στείλει όπλα στη γειτονική Ουκρανία, αλλά θα βοηθήσει όλους τους πρόσφυγες από εκεί.

20:03

Η BP αποχωρεί από τη ρωσική Rosneft

Το σχεδόν 20% (19,75% για την ακρίβεια) που διατηρεί στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Rosneft «απαρνιέται» πλέον η βρετανική BP, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ως αντίποινα για τη ρωσική στρατιωτική εισβολή κατά της Ουκρανίας. Διαβάστε αναλυτικά:

20:01

Η Σουηδία στέλνει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Η Σουηδία θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, κράνη και θωράκιση σώματος, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Η Σουηδία προτείνει τώρα άμεση υποστήριξη προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτή περιλαμβάνει 135.000 μερίδες μάχης, 5.000 κράνη, 5.000 θωρακίσεις σώματος και 5.000 αντιαρματικά όπλα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η απόφαση αυτή της Σουηδίας δεν έχει προηγούμενο από το 1939, όταν η χώρα είχε βοηθήσει τη Φινλανδία που δεχόταν επίθεση από την ΕΣΣΔ, υπογράμμισε η πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

20:00

Διπλωματικές πηγές: Επείγουσα σύγκληση του Σ.Α. αύριο, Δευτέρα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει επειγόντως αύριο, Δευτέρα, στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) με θέμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές που επικαλείται το AFP.

19:59

Μόσχα: Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί στη διάρκεια της επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε πως οι ρωσικές απώλειες είναι πολύ μικρότερες απ' αυτές που υπέστη η Ουκρανία, χωρίς να αναφέρει αριθμούς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Από την αρχή αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πλήξει 1.067 ουκρανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, ανακοίνωσε ακόμη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Interfax.

19:17

Επικοινωνία Δένδια - Μπλίνκεν

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Μπλίνκεν μετέφερε τα συλλυπητήρια για το θάνατο των Ελλήνων ομογενών. Ο κ. Δένδιας τον ευχαρίστησε για τη δήλωσή του για την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου.

18:33

Φον ντερ Λάιεν: Κλείνει ο εναέριος χώρος της Ε.Ε. για ρωσικά αεροσκάφη, μπλόκο σε RT kai Sputnik, κυρώσεις και στη Λευκορωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείσει τον εναέριο χώρο της σε όλα τα ρωσικά αεροσκάφη, θα επιδιώξει απαγόρευση των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης στην Ε.Ε. και θα στοχεύσει με κυρώσεις τη σύμμαχο της Μόσχας, Λευκορωσία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Είπε επίσης ότι η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε:

  • Η Ε.Ε. για πρώτη φορά χρηματοδοτεί την αγορά και προμήθεια όπλων και άλλου εξοπλισμού σε χώρα που βρίσκεται υπό επίθεση.
  • Κλιμακώνουμε τις κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου και της Λευκορωσίας.
  • Κλείνει ο εναέριος χώρος της Ε.Ε. για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη - και για τα ιδιωτικά αεροπλάνα ολιγαρχών.
  • Η Κομισιόν προτείνει απαγόρευση των ρωσικών RT και Sputnik στην Ε.Ε.

Διαβάστε αναλυτικά:

18:29

Τσαβούσογλου: Θα εφαρμόσουμε τη Συνθήκη του Μοντρέ - Νέες βολές κατά Δένδια

Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πόλεμο και η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών την Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ εξαπέλυσε νέες βολές κατά του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια.

Διαβάστε αναλυτικά:

18:25

Οδηγία γερμανικού ΥΠΕΞ προς τους Γερμανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία

18:23

Νέες δηλώσεις Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι

  • Ουσιαστικές οι συνομιλίες που είχα σήμερα με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο. Με διαβεβαίωσε πως δεν θα μετακινηθούν στρατεύματα από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία.  
  • Ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα.
  • Πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι με πραγματισμό.
18:14

Οι ελληνικές προτάσεις στο αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου με χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των Κρατών Μελών προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης προς το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

Διαβάστε αναλυτικά:

18:01

Οικουμενικός Πατριάρχης: Να τερματιστεί τώρα ο πόλεμος

Νέα έκκληση να τερματιστούν αμέσως ο πόλεμος και κάθε πράξη βίας στην Ουκρανία απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους της Κοινότητος Βεβεκίου. Ο Παναγιώτατος επισήμανε ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα εκτυλίσσεται τραγική ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία και εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τις οικογένειες όλων των θυμάτων και των τραυματιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων, επανέλαβε «τη στήριξή του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά και προς το σύνολο του ουκρανικού έθνους, το οποίο επέλεξε να ζήσει ελεύθερο και να καθορίζει το ίδιο την πορεία του».

17:58

Πάνω από 300.000 Ουκρανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες της Ε.Ε.

Περισσότεροι από 300.000 Ουκρανοί έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες της Ε.Ε. για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, την υποδοχή προσφύγων και τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η Ίλβα Γιόχανσον είπε ότι θα δοθεί στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δέχονται πρόσφυγες. «Ήδη οι χώρες αυτές κάνουν πάρα πολλά», είπε, «αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που θα φτάσει εκεί τις επόμενες ημέρες».

Η Γιόχανσον είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ενεργοποιηθεί το καθεστώς «προσωρινής προστασίας», για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, για να έχουν την κατάλληλη προστασία, αλλά και τη δυνατότητα μετακίνησης στην Ε.Ε. «Αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί σήμερα και θα ακούσω προσεκτικά τα διάφορα κράτη-μέλη, ειδικά τα άμεσα ενδιαφερόμενα», είπε η Επίτροπος.

17:56

ΝΑΤΟ κατά Πούτιν: Επικίνδυνη ρητορική, ανεύθυνη συμπεριφορά

Η κίνηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις σε συναγερμό είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη και προστίθεται στο επιθετικό μοτίβο του Ρώσου προέδρου σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη ρητορική. Είναι μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Και φυσικά όταν συνδυάζεις αυτήν τη ρητορική με το τι κάνουν στο πεδίο στην Ουκρανία, το να διεξάγουν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου έθνους, να πραγματοποιούν πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, αυτό προστίθεται στη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ στο CNN.

17:54

Ρωσία: 900 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 900 ανθρώπους κατά τη διάρκεια αντιπολεμικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 44 πόλεις της Ρωσίας σήμερα, με τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, να ανέρχεται σε πάνω από 4.000, έγινε γνωστό από την ανεξάρτητη οργάνωση καταγραφής των διαδηλώσεων OVD-Info.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις συμπίπτουν με την έβδομη επέτειο από τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ. Κάποιες από τις συλλήψεις έγιναν σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο, έξω από το Κρεμλίνο, στο σημείο όπου ο Νεμτσόφ δολοφονήθηκε, σύμφωνα με το Reuters.

17:54

Αναχώρησαν οι πτήσεις που μεταφέρουν αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πτήσεις των δυο αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρουν αμυντικό υλικό στην Ουκρανία. Τα δυο αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Την ίδια ώρα απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αεροσκάφος της Aegean μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία. Τη συγκεκριμένη αποστολή συνοδεύει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ έγινε γνωστό ότι για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας διατέθηκε και δεύτερο αεροσκάφος το οποίο αναμένεται να απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

17:43

Οδησσός: Εγκλωβισμένο πλοίο υπό ελληνική σημαία με Έλληνες ναυτικούς

Εγκλωβισμένο στον λιμένα Γιούζνε της Οδησσού βρίσκεται φορτηγό πλοίο ελληνική σημαία, με έξι Έλληνες ναυτικούς.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο πλοίο δεν χορηγείται απόπλους από τις ουκρανικές αρχές λόγω της αναστολής λειτουργίας, με εντολή του ουκρανικού ναυτικού, των λιμένων της χώρας εξαιτίας του πολέμου.

17:29

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τη ρωσική εισβολή

    • Οι ρωσικές δυνάμεις απωθήθηκαν από το Χάρκοβο
    • Η Ουκρανία συμφωνεί για  συνομιλίες με τη Ρωσία στα σύνορα με τη Λευκορωσία
    • 400.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία
    • Η Ρωσία θέτει σε επιφυλακή τις πυρηνικές «δυνάμεις αποτροπής».

Πηγή: AFP

17:14

Ουάσιγκτον: Ο συναγερμός Πούτιν για τα πυρηνικά αποτελεί μέρος μοτίβου κατασκευασμένων απειλών

Η διαταγή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτελεί μέρος ενός μοτίβου των κατασκευασμένων απειλών της Μόσχας προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Τον έχουμε δει να το κάνει ξανά και ξανά. Σε καμία χρονική στιγμή η Ρωσία δεν απειλήθηκε από το ΝΑΤΟ, δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία», είπε η κ. Ψάκι μιλώντας στο δίκτυο ABC.

«Πρόκειται για ένα μοτίβο του προέδρου Πούτιν και θα ορθώσουμε το ανάστημά μας σε αυτό. Διαθέτουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, όμως πρέπει επίσης να φωνάξουμε για το τι βλέπουμε εδώ από τον πρόεδρο Πούτιν», συμπλήρωσε η ίδια. Εξάλλου, οι ΗΠΑ είναι ανοικτές στο ενδεχόμενο να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Αμερικανίδα αξιωματούχο.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, πρόσθεσε η Τζεν Ψάκι. «Δεν τις έχουμε απορρίψει, όμως θέλουμε να κάνουμε κι αυτό και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στη διεθνή αγορά και να το κάνουμε με ενωμένο τρόπο», τόνισε η ίδια.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

16:53

Και η Ιαπωνία θα συμμετάσχει στον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το SWIFT

Η Ιαπωνία θα ακολουθήσει το παράδειγμα δυτικών χωρών για να αποκλείσει ορισμένες ρωσικές τράπεζες από την πλατφόρμα SWIFT, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

16:53

Δηλώσεις Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα:

  • Οι Ρώσοι πολίτες που διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο είναι η φωνή της λογικής
  • Ακόμη και στενοί συνεργάτες του Πούτιν είναι ενάντια στον πόλεμο αλλά εκείνος δεν τους ακούει
  • Εάν η Μόσχα κάνει χρήση πυρηνικών κατά της Ουκρανίας, θα είναι καταστροφικό για ολόκληρο τον κόσμο
  • Δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ουκρανικά εδάφη
  • Η πλευρά της Λευκορωσίας μας διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο για όσο διάστημα συνεχίζονται οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών
  • Θα πάμε να ακούσουμε όσα θέλει να πει η ρωσική πλευρά
  • Οι Ρώσοι έχουν αποσύρει τα τελεσίγραφα έπειτα από τις στρατιωτικές ήττες που υπέστησαν
  • Ο στόχος τους είναι να μας καταστρέψουν αλλά εμείς δεν θα πέσουμε
16:50

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού στην Ουκρανία

15:47

«Ναι» από το Κίεβο για διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας στα σύνορα της Λευκορωσίας

Η ουκρανική προεδρία παρουσιάζεται να δίνει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά, όχι στο Μινσκ, αλλά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία.

15:33

Πούτιν: Εντολή να τεθούν σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας οι πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της Ρωσίας 

Εντολή να τεθούν σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας (high alert) οι πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της Ρωσίας έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με διενθή ΜΜΕ η κίνηση του Ρώσου προέδρου έρχεται ως απάντηση στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία αλλά και στα μη φιλικά σχόλια και δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

15:25

BBC: Πάνω από 10 χώρες της Ευρώπης έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους για τα ρωσικά αεροσκάφη

Σημειώνεται ότι στον ίδιο κατάλογο έχουν προστεθεί επίσης τις τελευταίες ώρες η Γερμανία και η Γαλλία.  

 

15:02

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ρωσικής εισβολής στο κέντρο της Αθήνας

Φωτογραφία: Λουκάς Βελιδάκης

 

14:54

Ria Novosti: Συμφωνία για συνομιλίες στη Λευκορωσία

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μεταδίδει ότι ουκρανική αντιπροσωπεία συμφώνησε σε συνομιλίες επί λευκορωσικού εδάφους. Είχε προηγηθεί επικοινωνία Ζελένσκι - Λουκασένκο χωρίς όμως να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της. Ωστόσο, μία ώρα προ του δημοσιεύματος, ο Β. Πούτιν σε επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες δεν είχε γίνει δεκτή από το Κίεβο.

 

14:51

Ρωσικά ΜΜΕ: Οι Ουκρανοί συμφώνησαν για συνάντηση στη Λευκορωσία – Η ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκεται ήδη στη λευκορωσική πόλη Γόμελ

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στα ρωσικά μίντια (RIA, TASS), η ουκρανική πλευρά παρουσιάζεται να έχει συμφωνήσει να πάρει μέρος σε συνομιλίες με τους Ρώσους στη Λευκορωσία, ενώ η ρωσική αντιπροσωπεία έχει μεταβεί ήδη όχι στο Μινσκ αλλά στην πόλη Γόμελ. 

 

14:37

Γερμανία: Κλείνει (και εκείνη) τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη

Η Γερμανία κλείνει - και εκείνη - τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη, ξεκινώντας από τις 15:00 το απόγευμα σήμερα, όπως σημειώνει μέσω twitter η μόνιμη αντιπροσωπεία της Γερμανίας στην ΕΕ.

14:27

Το Κίεβο αντέχει

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι η πόλη κρατάει την άμυνά της έναντι των ρωσικών επιθέσεων. «Στρατιώτες, αστυνομία και χερσαία άμυνα συνεχίζουν να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν τους σαμποτέρ», έγραψε ο Βιτάλι Κλίτσκο στο Τέλεγκραμ. 

14:08

Επικοινωνία Ζελένσκι - Λουκασένκο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε (μέσω Telegram) ότι συνομίλησε με τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετά την απορριπτική απάντηση του Κιέβου στην πρόταση της Μόσχας για συνομιλίες επί λευκορωσικού εδάφους.

13:23

 

Στη Χάγη προσφεύγει η Ουκρανία

 

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Ρωσίας.

«Η Ρωσία πρέπει να τεθεί υπόλογη για εργαλειοποίηση της έννοιας της γενοκτονίας προκειμένου να δικαιολογήσει τις επιθετικές της ενέργειες. Ζητούμε έκτακτη απόφαση που θα καλεί τη Ρωσία να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός και αναμένουμε η δίκη να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Ζελένσκι στο twitter 

13:15

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Μακροπρόθεσμο το παιχνίδι του Πούτιν

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι η κρίση θα έχει συνέχεια. Υποστήριξε ότι οι Δυτικοί θα πρέπει να κρατήσουν δυνάμεις για το επόμενο τρίμηνο. 

 

13:09

ΗΠΑ: Το 67% των Αμερικανών υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας 

Το ίδιο ποσοστό ωστόσο υποχωρεί στο 51%, εάν αυτές οι κυρώσεις πρόκειται να ανεβάσουν τις τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του δικτύου ABC News.

12:59

Ουκρανικές πηγές: Υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων το Χάρκοβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν το Χάρκοβο, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

 

12:56

ΟΗΕ: Πάνω από 368.000 οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Σε πάνω από 368.000 υπολογίζει τους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία τα τελευταία 24ωρα η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

12:42

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ρώσο πρέσβη

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, αναφορικά με τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας επέδωσε και σχετική Ρηματική Διακοίνωση, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις ως άνω απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και καλεί την Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές  ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής ομογένειας στα εδάφη της Ουκρανίας και επαναλαμβάνει την έκκληση του προς την Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, για σεβασμό των δικαιωμάτων τους και προστασία της ζωής τους.

 

12:24

Σολτς: Να μην επεκταθεί ο πόλεμος του Πούτιν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Στόχος μας είναι, πια, να μην επεκταθεί ο πόλεμος του Πούτιν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος προειδοποίησε ωστόσο παράλληλα τη ρωσική πλευρά να μην υποτιμά τις αντιδράσεις της Δύσης. Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος του ρωσικού λαού αλλά ένας πόλεμος του Πούτιν, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος. 

11:59

Tweet ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα:

«Καλούμε όλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα»

11:55

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Αποπέμφθηκε» από τη θέση του επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο

11:47

Τηλεδιάσκεψη Δένδια με τα Γενικά Προξενεία σε Μαριούπολη - Οδησσό

Tηλεδιάσκεψη με τον αποσπασμένο στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, τον γενικό πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη και τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να υπάρξει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για τις δυνατότητες αρωγής προς τους Έλληνες πολίτες και τους ομογενείς στην Ουκρανία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη, όπως γνωστοποιείται, ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη ενημέρωσε ότι ο δήμαρχος του χωριού Σαρτανά ζήτησε από τον πληθυσμό του χωριού να το εκκενώσει και να μετακινηθεί στη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα μακριά.

Παρούσα στην τηλεδιάσκεψη ήταν και η πρέσβης στο Βουκουρέστι Σοφία Γραμματά, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό της υποδοχής πολιτών που έρχονται στη Μολδαβία και τη Ρουμανία από την Ουκρανία.

 

11:40

Σφοδρή αντίσταση των Ουκρανών σε όλα τα μέτωπα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Βρετανικού Υπ. Αμύνης με βάση αναφορές από τις υπηρεσίες πληροφοριών, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία γίνεται από πολλούς άξονες, συναντώντας σφοδρή αντίσταση από τις ουκρανικές στρατιωτικές αρχές. Μάλιστα η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας κάνει λόγο σε ανάρτησή της στο facebook για 4.300 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες καθώς και 146 κατεστραμμένα τανκς, 27 αεροσκάφη και 26 ελικόπτερα από την αρχή της εισβολής.

Οι Ουκρανικές δυνάμεις ενεπλάκησαν με τα τις εναπομείνασες δυνάμεις δολιοφθορέων μέσα στην πόλη του Κιέβου για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, με τις μάχες να είναι μικρότερης έντασης σε σχέση με την προηγουμενη ημέρα. “Αφού συνάντησαν ισχυρή αντίσταση στο Τσερνίχιβ, οι ρωσικές δυνάμεις παρέλαμψαν την περιοχή προκειμενου να προχωρήσουν σε περικύκλωση και απομόνωση του Κιέβου.

«Την έντονη ανταλλαγή πυρών πυροβολικού κατά τη διάρκεια της νύχτας ακολούθησαν σκληρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στο Χάρκοβο. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προλαύνουν από πολλαπλούς άξονες και εξακολουθούν να αντιμετωοπίζουν ισχυρή αντίσταση από τις ουκρανικές ένοπλές δυνάμεις», καταλήγει η βρετανική αναφορά.

 

 

11:15

Προειδοποίηση για καταστροφή στο ρούβλι

Πρώην αξιωματούχος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί ότι η Δευτέρα προμηνύεται «καταστροφική» για το ρωσικό νόμισμα, εν μέσω ογκούμενων δυτικών κυρώσεων.

10:10

Ζελένσκι: Αυτό που κάνουν είναι εκδίκηση

«Ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει να χτυπήσει ακόμη περισσότερο τις πόλεις μας», ανέφερε σε νέα του τοποθέτηση ο Ουκρανός Πρόεδρος. «Αυτό που κάνουν είναι εκδίκηση» 

10:07

Κίεβο: Πραγματικές συνομιλίες χωρίς τελεσίγραφα

Ο προεδρικός σύμβουλος τοπυ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντολγιακ απάντησε αρνητικά στον ισχυρισμό της ρωσικής αντιπροσωπείας ότι είναι «έτοιμη για συνομιλίες» με την Ουκρανία στη Λευκορωσία.

Ο Ποντόλγιακ είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στο Γκόμελ της νοτιοανατολικής Λευκορωσίας, γνωρίζοντας ότι είναι άσκοπο.

Επανέλαβε ότι η θέση του Ζελένσκι παραμένει η ίδια: μόνο πραγματικές συνομιλίες, μηδενικά τελεσίγραφα.

10:00

Απορρίπτει τη Λευκορωσία ως έδαφος συνομιλιών ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε τη ρωσική πρόταση για συνομιλίες στη Λευκορωσία, λέγοντας πως και το ίδιο το Μινσκ συνεργεί στη ρωσική εισβολή, αλλά αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για συνομιλίες σε άλλες τοποθεσίες.

Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα ότι αντιπροσωπεία του είναι έτοιμη να συναντήσει Ουκρανούς αξιωματούχους στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας

«Εάν δεν υπήρχε επιθετική ενέργεια από την επικράτειά σας, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε στο Μινσκ... 

«Φυσικά και θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να συναντηθούμε, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού, τα προσφέραμε στους Ρώσους.

«Οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας ταίριαζε επίσης - σε μια χώρα, από την επικράτεια της οποίας δεν εκτοξεύονται πυραύλους εναντίον μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι διαπραγματεύσεις μπορούν να είναι ειλικρινείς και να τερματίσουν πραγματικά τον πόλεμο»

 

09:28

Η Φινλανδία κλείνει τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά αεροπλάνα  

09:20

Το Κρεμλίνο δηλώνει έτοιμο για συνομιλίες

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες, και ότι η Μόσχα περιμένει τους Ουκρανούς.

08:54

Σειρήνες στο Κίεβο

Προειδοποιητικές σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ήχησαν ξανά στο Κίεβο, στις 8 το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters.

 

08:45

Διεθνή λεγεώνα εθελοντών να συνδράμουν στη μάχη της Ουκρανίας θέλει να συστήσει ο Βολοντίμρ Ζελκένσκι.

«Αυτή θα είναι απόδειξη της στήριξής σας στη χώρα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ουκρανός Πρόεδρος.

08:17

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε ότι ελαφρά στρατιωτικά οχήματα «εισέβαλαν στην πόλη».

Πριν από τις δηλώσεις του, βίντεο είχε εμφανιστεί να δείχνει ρωσικά στρατιωτικά αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης.

Οι ουκρανικές αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα, λέγοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

«Μην εγκαταλείπετε τα καταφύγια! Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αφανίζουν τον εχθρό. Οι πολίτες καλούνται να μην βγαίνουν στους δρόμους».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πολυκατοικία εννέα ορόφων.

 

 

07:28

Προειδοποίηση για τοξικές αναθυμιάσεις στο Κίεβο

Οι αξιωματούχοι του Κιέβου έχουν προειδοποιήσει ότι η φλεγόμενη πετρελαϊκή δεξαμενή εκπέμπει καπνό και τοξικές αναθυμιάσεις και προτρέπουν στους κατοίκους να κλείσουν ερμητικά τα παράθυρά τους. Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν καταφύγει ήδη σε υπόγεια.

 

07:23

Βομβάρδισαν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.

Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

07:22

Στις φλόγες διυλιστήριο από ρωσικούς πυραύλους

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τα ξημερώματα την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.

 

Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

07:21

O Τραμπ καταδικάζει την ρωσική εισβολή και «προσεύχεται» για τους Ουκρανούς

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε χθες Σάββατο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είπε ότι προσεύχεται για τον ουκρανικό λαό, σε μια μεταστροφή της στάσης του από την περασμένη εβδομάδα όταν είχε επαινέσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο συνέδριο των Συντηρητικών (CPAC) στη Φλόριντα, λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις με τις οποίες θα αποκλειστούν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και θα περιοριστεί η δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να στηρίξει το ρούβλι.

Πριν από λίγες ημέρες ο Τραμπ είχε προκαλέσει την αντίδραση στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος όταν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία «ιδιοφυείς» και «αρκετά έξυπνες».

Μιλώντας ενώπιον υποστηρικτών του στο CPAC, ο Τραμπ εξέφρασε συμπόνια για τους Ουκρανούς και αυτήν τη φορά επαίνεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκαλώντας τον «γενναίο» που παραμένει στο Κίεβο.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι αποτρόπαιη. Προσεύχομαστε όλοι για τον υπερήφανο λαό της Ουκρανίας. Ο Θεός να τους ευλογεί όλους», δήλωσε ο Τραμπ.

Στην ομιλία του στο CPAC, το οποίο θεωρείται ως η μεγαλύτερη συγκέντρωση Συντηρητικών στον κόσμο, ο Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει «πυρά» κατά του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε την «αδυναμία» του για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

«Όπως καταλαβαίνουν όλοι, αυτή η φοβερή καταστροφή δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν οι εκλογές μας δεν ήταν νοθευμένες και εγώ ήμουν πρόεδρος», υποστήριξε ο Τραμπ, ενώ μία γυναίκα από το πλήθος φώναξε «Εσύ είσαι ο πρόεδρος!».

Επικαλούμενος τη ρωσική εισβολή στη Γεωργία κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζορτζ Μπους του νεότερου και τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε: «Είμαι ο μοναδικός πρόεδρος (των ΗΠΑ) στον 21ο αιώνα στη θητεία του οποίου η Ρωσία δεν εισέβαλε σε άλλη χώρα».

Αναφερόμενος σε παλαιότερα εγκωμιαστικά σχόλια που είχε κάνει για τον Πούτιν, ο Τραμπ είπε πως είχε δίκιο όταν έλεγε ότι ο Πούτιν είναι έξυπνος επειδή ξεγελούσε ξένους ηγέτες. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι ηγέτες μας είναι χαζοί, πολύ χαζοί», ισχυρίστηκε.