Live: Πέμπτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις
live-πέμπτη-ημέρα-πολέμου-στην-ουκρανία-561741199
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Πέμπτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις

Νύχτα αγωνίας στην Ουκρανία, με τις σειρήνες στο Κίεβο να ηχούν ξανά. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Απειλές Μόσχας κατά Ε.Ε., νέες κυρώσεις εξετάζει η Δύση. Σε Κίεβο και Μόσχα επέστρεψαν οι αντιπροσωπείες Ρωσίας - Ουκρανίας, για διαβουλεύσεις πριν τον δεύτερο γύρο συνομιλιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
00:52

Πρέσβειρα Ουκρανίας στις ΗΠΑ: Η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα

Η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα τη Δευτέρα στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, δήλωσε η Ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα. «Χρησιμοποίησαν θερμοβαρική βόμβα, η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», δήλωσε η κ. Μαρκάροβα, αφού ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. «Η καταστροφή που επιχειρεί η Ρωσία να προκαλέσει στην Ουκρανία είναι μεγάλη», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Reuters.

00:00

Σύνοψη των γεγονότων 

Ημέρα εξαιρετικά πυκνή σε γεγονότα που αφορούν στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  • Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, σφυροκοπείται από Ρωσικές δυνάμεις. Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
  • Ολοκληρώθηκε σε συνοριακή πόλη της Λευκορωσίας η πρώτη συνάντηση Ουκρανικής και Λευκορωσικής αντιπροσωπείας. Θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος.
  • Ισχυρές Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται περίπου 18 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, όπου επίσης μαίνονται οι μάχες. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας λίγα χλμ έξω από την πρωτεύουσα.
  • Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν Ουκρανοί τη χώρα από δυτικά της σύνορα. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων θα φτάσει τα 5 εκατ.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπέγραψε το επίσημο αίτημα ένταξης της χώρας στην Ε.Ε, γεγονός που καλωσορίστηκε από αρκετές χώρες-μέλη.
  • Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
  • Η FIFA και η UEFA απέκλεισαν από τις διοργανώσεις τους τη Ρωσική εθνική ομάδα και τους συλλόγους της χώρας. Η ΔΟΕ κάλεσε τις ανά τον κόσμο ομοσπονδίες να αποκλείουν τους Ρώσους αθλητές.
  • Η Μόσχα υποσχέθηκε «σκληρή απάντηση» στην Ε.Ε. λόγω της αποστολής αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε συνομιλία 1,5 ώρας με τον Γάλλο ομόλογό του Μακρόν. Επανέλαβε ότι η Ουκρανία πρέπει να «αποστρατικοποιηθεί και αποναζιστικοποιηθεί», καθώς επίσης να αναγνωριστεί ο Ρωσικός έλεγχος στην Κριμαία.
  • Η Φινλανδία και η Ελβετία άφησαν πίσω την πάγια ουδετερότητα τους και συμμαχούν με την Δύση υπέρ της Ουκρανίας.
  • Η Shell διέκοψε κάθε κοινοπραξίας της με την Gazprom.
23:54

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Ζητεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

«Το κακό αυτό που ζούμε, οπλισμένο με πυραύλους, βόμβες και πυροβολικό, πρέπει να σταματήσει άμεσα» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο διάγγελμά του, κατηγορώντας τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.

Είπε επιπλέον ότι οι σημερινές συνομιλίες διεξήχθησαν εν μέσω βομβαρδισμών σε ουκρανικές πόλεις και εδάφη. Επεσήμανε, δε, αναφερόμενος στη Ρωσία, ότι μια χώρα που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, δεν θα έπρεπε να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα για ρωσικά αεροσκάφη.

23:51

Εικόνα από τους δρόμους του Κιέβου

23:33

Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες συζήτησαν για περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε με ηγέτες άλλων χωρών για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά τη Ρωσίας που θα έχουν «σοβαρό κόστος και συνέπειες», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

23:21

ΗΠΑ: Ανοικτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης των ρωσικών πτήσεων στον αμερικανικό εναέριο χώρο

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η απαγόρευση ρωσικών πτήσεων στον αμερικανικό εναέριο χώρο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι ΗΠΑ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παραμένει στο τραπέζι, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση. «Καμία επιλογή δεν έχει φύγει από το τραπέζι», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους.

Επισημαίνοντας πως υπάρχουν επίσης πολλές αμερικανικές αεροπορικές εταιρείας που εκτελούν πτήσεις πάνω από τη Ρωσία προκειμένου να φτάσουν στην Ασία και σε άλλα σημεία του πλανήτη, η κ. Ψάκι ανέφερε: «Λαμβάνουμε υπόψη μια σειρά από παράγοντες». 

23:17

Βρετανία: Πάνω από 1.000 συγγραφείς καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία 

Περισσότεροι από 1.000 συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός Σαλμάν Ρούσντι, η Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ και δύο βραβευμένοι με Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Τούρκος Ορχάν Παμούκ και η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία και ζήτησαν να σταματήσει η εισβολή στη χώρα αυτή.

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής από την παγκόσμια ένωση συγγραφέων PEN International, οι συγγραφείς δηλώνουν «συγκλονισμένοι από τη βία που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον της Ουκρανίας» και «καλούν επειγόντως να σταματήσει η αιματοχυσία».

«Είμαστε ενωμένοι στην καταδίκη ενός παράλογου πολέμου, που προκλήθηκε από την άρνηση του προέδρου Πούτιν να δεχθεί το δικαίωμα του ουκρανικού λαού να συζητήσει τη μελλοντική του κατεύθυνση και την ιστορία του χωρίς την παρέμβαση της Μόσχας», γράφουν σε αυτήν την ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε επίσης στα ρωσικά και τα ουκρανικά.

23:06

Λευκός Οίκος: Οι Αμερικανοί στη Ρωσία δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε αμερικανικό νόμισμα

Οι Αμερικανοί στη Ρωσία δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στο αμερικανικό νόμισμα χρησιμοποιώντας τις τραπεζικές τους κάρτες, δήλωσε ο Λευκός Οίκος. 

23:04

Πεντάγωνο: Το 75% των ρωσικών δυνάμεων που συγκεντρώθηκε εμπλέκεται στην εισβολή

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι σχεδόν το 75% των ρωσικών δυνάμεων που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Ουκρανίας βρίσκονται τώρα εντός της χώρας.

Η κύρια προέλαση των στρατευμάτων βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Οι στρατιώτες δεν έχουν ακόμη καταλάβει δύο βασικές πόλεις: το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και τη Μαριούπολη στο νότο.

Όπως επισημαίνεται τα στρατεύματα δεν σημειώνουν την πρόοδο που είχαν σχεδιάσει λόγω υλικοτεχνικών ζητημάτων και σκληρής αντίστασης από τους Ουκρανούς μαχητές.

23:02

Καναδάς: Τέλος στις εισαγωγές πετρελαίου από Ρωσία

Ο Καναδάς σταματά τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία.

22:59

Λευκός Οίκος: Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών ήταν κάτι που προετοιμαζόταν επί μήνες

22:58

Προσφυγική κρίση

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι προετοιμάζονται για έως και τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Από την έναρξη της σύγκρουσης, 520.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία και 160.000 έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ, Φίλιπο Γκράντι, είπε ότι σε 30 χρόνια ανθρωπιστικής εργασίας, σπάνια είχε δει «τόσο απίστευτα γρήγορα αυξανόμενη έξοδο ανθρώπων, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη από τον πόλεμο στα Βαλκάνια».

22:53

Ο υπουργός Ψηφιακής Πληροφόρησης της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο εξοπλισμός Starlink από τον Έλον Μασκ έχει ήδη φτάσει στη χώρα

22:50

Το Facebook και το Instagram περιορίζουν την πρόσβαση σε ρωσικά ΜΜΕ στην ΕΕ

Η Meta, η οποία έχει το Facebook και το Instagram, δήλωσε ότι θα περιορίσει την πρόσβαση στους ρωσικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς RT και Sputnik News σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Νικ Κλεγκ, πρόεδρος για τις παγκόσμιες υποθέσεις της Meta Platforms, είπε ότι η εταιρεία είχε λάβει αιτήματα από διάφορες κυβερνήσεις και την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα κατά της παραπληροφόρησης.

Νωρίτερα, η ρυθμιστική αρχή εκπομπής του Ηνωμένου Βασιλείου Ofcom δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει 15 έρευνες για την αμεροληψία των ειδησεογραφικών προγραμμάτων που προβάλλονται από το RT.

22:28

Πεντάγωνο: Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για «μηχανισμό αποκλιμάκωσης»

Η Ρωσία δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός «μηχανισμού αποκλιμάκωσης» με τις ΗΠΑ για την ουκρανική σύγκρουση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο ίδιος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν πιθανές επιλογές για κάποιο είδος μηχανισμού μεταξύ των δύο χωρών για την αποφυγή στρατιωτικών ατυχημάτων, αλλά -όπως είπε- δεν είναι σίγουρο ότι η Ρωσία θα ενδιαφερόταν για έναν τέτοιο.

22:23

ΕΕ: Οι πρόεδροι οκτώ χωρών ζητούν να ξεκινήσουν αμέσως ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Οι πρόεδροι οκτώ χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν σήμερα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Εμείς, οι πρόεδροι των χωρών μελών της ΕΕ: της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, πιστεύουμε σθεναρά ότι η Ουκρανία δικαιούται να λάβει άμεση προοπτική ένταξης στην ΕΕ» αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

22:22

Έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία

Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία.

Την Παρασκευή, ο εισαγγελέας Καρίμ Καν εξέφρασε την ανησυχία του για τη ρωσική εισβολή και είπε ότι το δικαστήριο μπορεί να διερευνήσει φερόμενα εγκλήματα που προκύπτουν από την κρίση.

Σήμερα είπε: «Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στη διαδικασία αναζήτησης και λήψης εξουσιοδότησης από το Προανακριτικό Τμήμα του Δικαστηρίου για έναρξη έρευνας». 

22:16

ΥΝΑΝΠ: Ζητεί τη συνδρομή των προξενικών αρχών για τον απεγκλωβισμό του ελληνικού πλοίου στο λιμάνι Γιούζνε της Οδησσού

Τη συνδρομή της ελληνικής προξενικής αρχής στην Οδησσό για παρέμβαση στις τοπικές αρχές, έχει ζητήσει το υπουργείο Ναυτιλίας, για το ελληνικό φορτηγό πλοίο με έξι Ελληνες ναυτικούς που βρίσκεται στο λιμάνι Γιούζνε της Οδησσού. Στο συγκεκριμένο πλοίο δεν χορηγείται απόπλους, λόγω της αναστολής λειτουργίας των ουκρανικών λιμένων, με εντολή του ουκρανικού ναυτικού, εξαιτίας του πολέμου.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στο υπουργείο Ναυτιλίας καθώς και η διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας, επικοινωνεί τακτικά με πλοιάρχους όλων των ελληνικών πλοίων στην περιοχή και δεν έχει αναφερθεί άλλο πρόβλημα. Ανάλογη επικοινωνία με τους πλοιάρχους των πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή έχει και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

22:11

Ποιους αφορούν οι Ευρωπαϊκές κυρώσεις

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είναι μεταξύ των 26 επιφανών προσώπων που επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Οι λίστες περιλαμβάνουν ολιγάρχες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και κυβερνητικά μέλη, υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και «προπαγανδιστές που συνέβαλαν στη διάδοση της αντι-ουκρανικής προπαγάνδας», ανέφερε η ΕΕ.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναφέρονται είναι ο Ιγκόρ Σεχίν, το αφεντικό της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft και ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Transneft, Νικολάι Τοκάρεφ.

Στη λίστα κυρώσεων περιλαμβάνονται επίσης οι ολιγάρχες Άλισερ Ουσμάνοφ, Πετρ Άβεν και Αλεξάντερ Πονομαρένκο, καθώς και ο τραπεζίτης Μιχαήλ Φρίντμαν.

Η λίστα περιλαμβάνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας Ντμίτρι Τσερνισένκο, άλλα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης και κορυφαίους δημοσιογράφους.

Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα καταγεγραμμένα άτομα.

Αυτός ο γύρος κυρώσεων έπληξε και την SOGAZ. 

22:10

Απενεργοποιήθηκαν τα δεδομένα κυκλοφορίας του Google Maps στην Ουκρανία

Η εφαρμογή Google Maps απενεργοποίησε την εμφάνιση των ζωντανών δεδομένων κίνησης στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Στη συγκεκριμένη εφαρμογή εμφανίζεται το πόσο πολυσύχναστοι είναι οι δρόμοι, συλλέγοντας ανώνυμα δεδομένα από smartphones, αλλά τώρα έχει απενεργοποιηθεί για την προστασία των χρηστών.

Όπως τονίζεται, οι κανονικές λειτουργίες πλοήγησης εξακολουθούν να λειτουργούν στην περιοχή.

22:04

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου

22:00

Φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τους πληττόμενους της Ουκρανίας, από τον δήμο Ζωγράφου 

Ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία θα συγκεντρώσει ο δήμος Ζωγράφου. Όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική Αρχή, η δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (3/3) και την Παρασκευή (4/3) από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στον δημοτικό πολυχώρο «Αλέκα».

21:50

Σε ποιες περιοχές επιχειρούν οι ρωσικές δυνάμεις (χάρτης)

21:50

Μολότοφ σε ρωσικό τεθωρακισμένο από διερχόμενο ΙΧ με Ουκρανούς

21:47

Μόσχα: Απελαύνονται από τις ΗΠΑ 12 μέλη της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών στα Ηνωμένα Έθνη έως τις 7 Μαρτίου, δήλωσε ο απεσταλμένος της Μόσχας στον διεθνή οργανισμό.

21:44

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διέκοψε τη διαπραγμάτευση μετοχών πολλών ρωσικών εταιρειών

Στις εταιρείες αυτές συμπεριλαμβάνονται η χαλυβουργική εταιρεία Mechel PAO και η εταιρεία διαδικτύου Yandex.

Η διακοπή αυτή δεν είναι αναστολή ή διαγραφή και έχει σκοπό να δώσει στο Χρηματιστήριο  χρόνο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον αντίκτυπο των πρόσφατων γεγονότων.

21:38

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκ Ουόρνερ τόνισε ότι αναμένεται κλιμάκωση κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία

21:37

Οκτώ χώρες της Ε.Ε. ζητούν άμεσες συνομιλίες για ένταξη της Ουκρανίας

Οι πρόεδροι οκτώ χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ζητούν με ανοικτή επιστολή τους από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ε.Ε. και να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες.

Με κοινή τους δήλωση, οι πρόεδροι των Βουλγαρίας, Τσεχίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας τίθενται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο χαρακτήρισε θεμικό το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε. 

21:14

 

Η Τουρκία έκλεισε τα στενά

Ανταπόκριση Κων/πόλη/Μανώλης Κωστίδης Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: «Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα Στενά. Στο περιβάλλον σύγκρουσης ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιοδήποτε αίτημα. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ».

21:06

Το Μονακό συμμετέχει στο πλέγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

21:00

Μόσχα: Θα υπάρξει «σκληρή απάντηση» για τις ενέργειες της Ε.Ε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας δεν θα μείνουν χωρίς «σκληρή απάντηση». Ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ότι όσοι προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία, θα φέρουν και την ευθύνη αν τα όπλα αυτά χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.

20:58

Σουηδία και Φινλανδία διακόπτουν την πώληση ρωσικών αλκοολούχων ποτών

Οι δημόσιες υπηρεσίες που διαχειρίζονται το μονοπώλιο πώλησης αλκοολούχων ποτών στη Φινλανδία και τη Σουηδία αποφάσισαν να αποσύρουν από τα ράφια τους όλα τα ρωσικά ποτά, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Alko, ως υπεύθυνη εταιρεία, θα διακόψει την πώληση ρωσικών προϊόντων από τα φυσικά και τα διαδικτυακά καταστήματά της από (σήμερα Δευτέρα), 28 Φεβρουαρίου» ανέφερε η φινλανδική εταιρεία. «Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι σοκαριστική και το πήραμε πολύ σοβαρά», εξήγησε μια εκπρόσωπος της εταιρείας που διαθέτει περισσότερα από 11.000 ποτά, μεταξύ των οποίων και περίπου 30 ρωσικά, κυρίως διάφορες μάρκες βότκας.

Στη γειτονική Σουηδία, η Systembolaget έλαβε μια παρόμοια απόφαση. Η απαγόρευση πώλησης ρωσικών ποτών έχει «άμεση ισχύ», διευκρίνισε.

20:45

«Άντεξαν» οι ευρωπαϊκές μετοχές στη «δίνη» της Ρωσίας – Μεγάλος «χαμένος» οι τράπεζες

Σε πλήρη αναστάτωση βρίσκονται οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο από τις αλλεπάλληλες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, που έχουν απομονώσει την οικονομία της και πιέζουν ασφυτκικά το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Διαβάστε αναλυτικά

20:39

Η Πολωνία θα στηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η Πολωνία θα στηρίξει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε νωρίτερα ότι υπέγραψε το επίσημο αίτημα ένταξης της χώρας του στο μπλοκ.

«Η Πολωνία θα στηρίξει την Ουκρανία στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ», έγραψε ο Ζμπίγκνιου Ράου σε ανάρτησή του στο Twitter.

20:37

Το χρηματιστήριο της Μόσχας θα παραμείνει κλειστό την Τρίτη

Κλειστό και αύριο Τρίτη θα παραμείνει το χρηματιστήριο της Μόσχας, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρική τράπεζας της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως και σήμερα αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης, ενώ μετά έγινε γνωστό πως το χρηματιστήριο δεν θα ανοίξει καθόλου.

20:34

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 37 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης

20:33

Ο Γκυ Φέρχοθσταντ καλωσόρισε «τον πρόεδρο Ζελένσκι και το κόμμα του Sluha Narodu στην ευρωπαϊκή φιλελεύθερη-δημοκρατική οικογένεια!»

«Μια μικρή αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες μια εξαιρετικά σημαντική πράξη αναγνώρισης», τόνισε. 

20:30

Πολωνικές Αρχές: Σχεδόν 327.000 άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία μετά τις 24 Φεβρουαρίου

Σχεδόν 327.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στην Πολωνία από την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της, ανακοίνωσε η πολωνική συνοριακή φρουρά.

Πρόσθεσε ότι μόνο τη Δευτέρα είχε εισέλθει περίπου 73.300 άτομα που εγκατέλειψαν την Ουκρανία.

20:29

Ρωσία: Τις επόμενες ημέρες ο δεύτερος γύρος συνομιλιών με την Ουκρανία

Για κάποια σημεία στα οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων με την ουκρανική πλευρά, έκανε λόγο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Παράλληλα, ανέφερε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες σε σημείο κοντά στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.

20:22

Ε.Ε.: Σύνδεση ηλεκτρικού δικτύου με Ουκρανία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Απόφαση επί της αρχής για τη διασύνδεση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού της Ε.Ε. με το δίκτυο της Ουκρανίας έλαβαν προ ολίγου οι υπουργοί Ενέργειας της Ένωσης, σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Διαβάστε αναλυτικά:

20:21

Δηλώσεις Γάλλου ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν

  • Η Ρωσία του Πούτιν έχει χάσει τη μάχη της επικοινωνίας.
  • Η πυρηνική απειλή του Πούτιν δεν βγάζει κανένα νόημα.
  • Οι Ρώσοι ολιγάρχες στη Γαλλία και στην Ευρώπη θα έπρεπε να ανησυχούν.
  • Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουκρανία μεταφέρεται από το Κίεβο στο Λβίβ.
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός.
  • Τα ρωσικά ΜΜΕ RT και Sputnik πρέπει να απαγορευθούν.
20:19

Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Θα δοθούν αμνηστία και χρήματα στους Ρώσους στρατιώτες που θα καταθέσουν τα όπλα

20:16

Βρετανία: Η κυβέρνηση αρνείται να ανοίξει τις πύλες της για όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Το Λονδίνο υποσχέθηκε σήμερα ότι θα χαλαρώσει τις προϋποθέσεις που θέτει για να δεχτεί περισσότερους Ουκρανούς που έχουν συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορά της σε όλους τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

«Οι βιομετρικές επαληθεύσεις και (οι έλεγχοι) ασφαλείας είναι ουσιαστικής σημασίας (…) και θα παραμείνουν» εξήγησε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Βρετανών», εξήγησε.

Η Βρετανία επικρίνεται για έλλειψη γενναιοδωρίας απέναντι στους Ουκρανούς που φεύγουν από τη χώρα τους. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να φέρουν στη χώρα στενούς συγγενείς τους που ζουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, υπό αυτήν την προϋπόθεση μπορούν να «βρουν καταφύγιο» στη Βρετανία περίπου 100.000 άνθρωποι.

Εάν οι συγγενείς «των Βρετανών» δεν πληρούν τα συνήθη κριτήρια (για να τους δοθεί βίζα) αλλά περάσουν τους ελέγχους ασφαλείας, «θα τους δώσουμε την άδεια να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε η Πατέλ. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους Βρετανούς και «σε κάθε μόνιμο κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου» να φέρει στη χώρα τους στενούς συγγενείς του.

Σφοδρή κριτική δέχτηκε η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο, με αφορμή μια ανακοίνωση του υφυπουργού Μετανάστευσης Κέβιν Φόστερ. Ο τελευταίος, σε ανάρτησή του στο Twitter –η οποία στη συνέχεια κατέβηκε– ανέφερε ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στη χώρα ως εποχιακοί εργάτες. Σήμερα η εφημερίδα Times δημοσίευσε μια γελοιογραφία στην οποία η υπουργός Εσωτερικών ρωτούσε μια οικογένεια Ουκρανών, σε ένα φλεγόμενο κτίριο, αν είναι «διατεθειμένη να μαζεύει φρούτα» σε αντάλλαγμα για τη διάσωσή της.

Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση της κυβέρνησης να δεχτεί μόνο στενούς συγγενείς των Ουκρανών μονίμων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε να αρθούν οι προϋποθέσεις για όλους τους Ουκρανούς που το επιθυμούν, «όπως το κάνουν οι άλλες χώρες».

Εκτιμάται ότι 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία και έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Πολωνία, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.

20:06

Maxar: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κινούνται κοντά στο Κίεβο

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχθηκαν σήμερα Δευτέρα δείχνουν ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν να πλησιάζουν στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, διακρίνεται μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εκτείνεται σε μήκος 27 χιλιομέτρων.

Το κομβόι αυτό, στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου Αντόνοφ, περιλαμβάνει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και συνεχίζει να κινείται νότια, προς το Κίεβο.

20:03

Η Shell θα τερματίσει όλες τις κοινοπραξίες με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom

Οι κοινοπραξίες έχουν αξία περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Shell τόνισε επίσης ότι θα τερματίσει τη συμμετοχή της στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος επρόκειτο να διέλθει μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι «παγώνει» το έργο.

«Η απόφασή μας να αποχωρήσουμε είναι μία που λάβαμε με πλήρη συνείδηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Το άμεσο ενδιαφέρον μας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων μας στην Ουκρανία και η υποστήριξη των ανθρώπων μας στη Ρωσία. Σε συζητήσεις με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, θα εργαστούμε για τις επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη και αλλού, σε συμμόρφωση με τις σχετικές κυρώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο ενεργειακός γίγαντας BP διέκοψε τις σχέσεις με τη Rosneft, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, τερματίζοντας μια 30ετή συνεργασία με τη Ρωσία, η οποία άσκησε πίεση σε άλλες εταιρείες πετρελαίου να κόψουν τους δεσμούς με τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία. 

19:56

Η Βόρεια Μακεδονία στέλνει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δωρίσει στρατιωτικό εξοπλισμό και υλικό στην Ουκρανία, συμμετέχοντας, με τον τρόπο αυτό, στην υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των εταίρων της ΕΕ προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται ότι το είδος του αμυντικού υλικού που θα χορηγηθεί στην Ουκρανία είναι σύμφωνο με τα αιτήματα της τελευταίας.

19:50

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αποστείλει όπλα στην Ουκρανία 

Η απόφαση του Όσλο για αποστολή όπλων στην Ουκρανία ανατρέπει μια πολιτική που ισχύει από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με την οποία δεν αποστέλλονται όπλα σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε πόλεμο ή σε κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης.

19:48

 

 

Βίντεο: Οι ισχυρές εκρήξεις που έπληξαν νωρίτερα το Κίεβο

19:45

Η UEFA τερμάτισε τη συνεργασία της με τη Ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom

19:41

Ουκρανία: «Πολύ δύσκολες» οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους

Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που έλαβαν χώρα νωρίτερα σήμερα ήταν «πολύ δύσκολες», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Ποντόλιακ χαρακτήρισε τη ρωσική πλευρά ως «εξαιρετικά προκατειλημμένη».

19:38

FIFA & UEFA: Εκτός διοργανώσεων η Ρωσική εθνική ομάδα και οι σύλλογοι

Η FIFA και η UEFA έθεσαν εκτός όλους τους συλλόγους και τις εθνικές ομάδες της Ρωσίας για όλες τις διοργανώσεις.

Η αναστολή θα ισχύει «μέχρι νεωτέρας».

«Οι αποφάσεις εγκρίθηκαν από το Προεδρείο του Συμβουλίου της FIFA και την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, αντίστοιχα», ανέφερε η FIFA σε ανακοίνωσή της.

«Το ποδόσφαιρο είναι πλήρως ενωμένο και σε πλήρη αλληλεγγύη με όλους τους ανθρώπους που έχουν πληγεί στην Ουκρανία. Και οι δύο πρόεδροι ελπίζουν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωθεί σημαντικά και γρήγορα, ώστε το ποδόσφαιρο να μπορέσει και πάλι να αποτελέσει φορέα ενότητας και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

19:35

Σύνοψη των γεγονότων έως τώρα

Αν μπήκατε τώρα στο live blogging της Καθημερινής, αυτές είναι οι νεότερες εξελίξεις από την πέμπτη ημέρα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

  • Οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων ολοκληρώθηκαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία - αναμένεται δεύτερος γύρος προσεχώς.
  • Ο Μακρόν είχε συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα υπάρξει συμβιβασμός όταν επέλθει η «αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε το επίσημο αίτημα ένταξης της ΕΕ.
  • Προς το παρόν η Ρωσία δεν έχει καταλάβει καμία μεγάλη πόλη.
  • Δεκάδες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών στην πόλη Χάρκοβο.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εκτιμάται ότι βρίσκονται 20 χλμ από το Κίεβο.
  • Το απόγευμα σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανική πρωτεύουσα.
  • Δυτικές πηγές εκτιμούν ότι η εισβολή της Ρωσίας βγήκε εκτός χρονοδιαγράμματος λόγω υλικοτεχνικής αποτυχίας, αλλά και εξαιτίας της ισχυρής ουκρανικής αντίστασης.
  • Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι πυρηνικές πυραυλικές δυνάμεις της χώρας και ο στόλος έχουν τεθεί σε ενισχυμένη μάχιμη υπηρεσία, μετέδωσε το Interfax.
  • Ο ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι περίπου μισό εκατ. άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Ουκρανία προς γειτονικές χώρες μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής.
  • Η Ελβετία επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, παραμερίζοντας την πάγια ουδετερότητα της. Η Φινλανδία επίσης απέστειλε αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.
  • Η FIFA αναμένεται να αποβάλλει την Ρωσική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Η ΔΟΕ κάλεσε τις ομοσπονδίες διεθνώς να απαγορεύσουν τη συμμετοχή σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές.
  • Η τιμή του αργού πετρελαίου εκτινάχθηκε ενώ το ρούβλι έπεσε σχεδόν 30% σε νέο χαμηλό μετά την επιβολή των νέων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού ορισμένων τραπεζών από το σύστημα SWIFT.
19:26

Εκκενώνεται η βουλγαρική πρεσβεία στο Κίεβο

Την εκκένωση της πρεσβείας της στο Κίεβο ανακοίνωσε η Βουλγαρία. Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του προσωπικού από το προξενείο στην Οδησσό.

Η υπουργός Εξωτερικών Teodora Ganchovska σημείωσε ότι τέσσερα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα της βουλγαρικής πρεσβείας στο Κίεβο ταξιδεύουν προς τα σύνορα με τη Ρουμανία.

«Συνολικά 200 άτομα, μεταξύ των οποίων πολίτες της Βουλγαρίας, της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βόρειας Μακεδονίας και της Γεωργίας, καθώς και όλο το προσωπικό της διπλωματικής μας αποστολής βρίσκονται στα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα», είπε.

19:20

Μπορέλ: Υπάρχει διάθεση παροχής ακόμα και μαχητικών στην Ουκρανία

Του Γιάννη Παλαιολόγου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ως «σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτήρισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ την απόφαση για χρηματοδότηση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ο κ. Μπορέλ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας για τον συντονισμό της παροχής της βοήθειας, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει διάθεση παροχής ακόμα και μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία «τα οποία μπορούν να τα χειριστούν Ουκρανοί πιλότοι». 

Διαβάστε αναλυτικά:

19:19

Το Twitter θα επισημαίνει τα tweets με περιεχόμενο από ιστότοπους μέσων ενημέρωσης που σχετίζονται με το ρωσικό κράτος

Τα tweets που έχουν περιεχόμενο από εταιρείες μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με το ρωσικό κράτος θα επισημαίνονται ως μέρος των προσπαθειών πάταξης της παραπληροφόρησης.

Το Twitter είχε λάβει στο παρελθόν παρόμοια μέτρα για την αντιμετώπιση των fake news (ψευδών ειδήσεων), όπως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

19:14

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη θα πάρει όλους τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν περίμενε ότι θα ήμασταν τόσο αποφασισμένοι», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ίδια διαβεβαίωσε ακόμη για τη βούληση της ΕΕ να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου, διευκρίνισε ωστόσο ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μήνες.

«Η Ουκρανία είναι κομμάτι του σπιτιού της Ευρώπης», στο οποίο είναι ευπρόσδεκτη, δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον σλοβένο ομόλογό της 'Ανζε Λογκάρ και διευκρίνισε ότι, ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν θα σήμαινε ότι η Ευρώπη θέλει να την απομακρύνει από τη Ρωσία, αλλά θα αντανακλούσε τη βούληση να ικανοποιηθεί η επιθυμία πολλών Ουκρανών. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ δεν είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό σώμα που επιδιώκει την ειρήνη και την ασφάλεια και στο οποίο μπορεί κάποια χώρα να ενταχθεί.

19:12

Δύο ακόμα C130 απογειώθηκαν από την Ελλάδα προς την Πολωνία μεταφέροντας αμυντικό υλικό

Εν πτήσει προς την Πολωνία βρίσκονται δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 που αναχώρησαν σήμερα μεταφέροντας νέο αμυντικό υλικό με τελικό προορισμό την Ουκρανία.

Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης της Ελλάδος προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, κατόπιν κατευθύνσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, και σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν μετά τη σύσκεψη (26/2/2022) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

19:11

Ουκρανικό Ναυτικό: Ζωντανοί και καλά οι στρατιώτες στο «Φιδονήσι» - Αιχμάλωτοι από τους Ρώσους

Οι στρατιώτες στο μικρό νησάκι στη Μαύρη Θάλασσα (Ζμιινίν ή νησί του Φιδιού), για τους οποίους αρχικά υπήρχαν φόβοι ότι ήταν νεκροί, είναι «ζωντανοί και καλά», σύμφωνα με το Ναυτικό της Ουκρανίας, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού ανέφερε ότι οι στρατιώτες στο νησί απέκρουσαν δύο επιθέσεις από ρωσικές δυνάμεις αλλά στο τέλος αναγκάστηκαν να παραδοθούν «λόγω έλλειψης πυρομαχικών».

 

19:04

Ερντογάν: Αποτροπή της κλιμάκωσης μέσω άρθρων της Συνθήκης του Μοντρέ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι αισθάνεται «βαθιά θλίψη» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει άρθρα της συνθήκης του Μοντρέ για να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης.

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Χαρακτήρισε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία «απαράδεκτη», ενώ πρόσθεσε ότι θαυμάζει την αντίσταση της Ουκρανίας.

19:02

Έκρηξη στο Κίεβο - ηχούν οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή

Από το Κίεβο έρχονται στη δημοσιότητα πλάνα από μια τεράστια έκρηξη λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σειρήνες ηχούσαν σε όλη την πόλη, λίγο πριν τις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα). 

18:52

Το επίσημο αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που υπέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

 

 

18:50

Φινλανδία: Στέλνει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία

Η Φινλανδία θα στείλει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μαρίν.

Ειδικότερα, θα στείλει 2.500 τυφέκια εφόδου, 150.000 σφαίρες, 1.500 αντιαρματικά όπλα και 70.000 συσκευασίες τροφίμων, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν. 

 

18:35

ΗΠΑ: Οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να περικυκλώσουν το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες να περικυκλώσουν το Κίεβο και θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επιθετικές, επειδή έχουν απογοητευτεί με την αργή έως τώρα προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα, υποστήριξε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

«Αναμένουμε ότι θα θελήσουν να συνεχίσουν να κινούνται προς την πόλη και θα προσπαθήσουν να την περικυκλώσουν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε η πηγή αυτή, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.

18:34

Η Βρετανία κλείνει τα λιμάνια της στα ρωσικά πλοία

Η Βρετανία διέταξε τα λιμάνια της χώρας να μπλοκάρουν κάθε πλοίο που φέρει ρωσική σημαία ή πιστεύεται ότι ανήκει ή ελέγχεται από οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδέεται με τη Ρωσία, ενισχύοντας την πίεση προς τη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Διαβάστε αναλυτικά:

18:31

Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει αυτή τη στιγμή το επίπεδο συναγερμού στο πυρηνικό οπλοστάσιο

«Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τα επίπεδα συναγερμού στο πυρηνικό οπλοστάσιο αυτή τη στιγμή», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, μία ημέρα μετά την απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει στον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας.

18:26

Βόρεια Κορέα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη Δύση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Βόρεια Κορέα έσπασε τη σιωπή της σήμερα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατηγορώντας την «ηγεμονική πολιτική» και τον «αυταρχισμό» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της Πιονγκιάνγκ, πέντε ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, με το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας να αναφέρει ότι η Δύση είναι ένοχη για «κατάχρηση εξουσίας».

«Η βασική αιτία της ουκρανικής κρίσης οφείλεται αποκλειστικά στην ηγεμονική πολιτική των ΗΠΑ και της Δύσης, οι οποίες επιβάλλονται με αυταρχισμό και κατάχρηση εξουσίας εναντίον άλλων χωρών» μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο έναν μη κατονομαζόμενο εκπρόσωπο του υπουργείου.

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της ότι «αγνοούν τα εύλογα και θεμιτά αιτήματα της Ρωσίας» που ζητά να της δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά της. «Υπονομεύουν συστηματικά το ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφαλείας, επιδιώκοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, συμπεριλαμβανομένης και της κατάφωρης ανάπτυξης επιθετικών οπλικών συστημάτων», γράφει το KCNA.

«Η πραγματικότητα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι για όσο υπάρχει η μονομερής και διπρόσωπη πολιτική των ΗΠΑ που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια ενός κυρίαρχου κράτους, δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη στον κόσμο», καταλήγει η ανακοίνωση.

18:23

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ρώσων και Ουκρανών

Οι δύο αντιπροσωπείες επιστρέφουν σε Κίεβο και Μόσχα για διαβουλεύσεις πριν τον δεύτερο γύρο συνομιλιών στην Λευκορωσική πόλη Γόμελ, σημειώνει το Ρωσικό πρακτορείο RIA

18:19

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ηγηθεί των προσπαθειών για αποκλεισμό της Ρωσίας από την Interpol

Η Βρετανία θα επιδιώξει να εκδιωχθεί η Ρωσία από την Interpol, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πατέλ.

Μιλώντας στο Βρετανικό κοινοβούλιο, είπε: «Η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να ανασταλεί η συμμετοχή της ρωσικής κυβέρνησης από την Interpol και εμείς θα ηγηθούμε όλων των διεθνών προσπαθειών προς το σκοπό αυτό».

Η Interpol είναι μια παγκόσμια υπηρεσία που διευκολύνει τις αστυνομικές αρχές στις 195 χώρες-μέλη της να συνεργάζονται σε ποινικές έρευνες. 

18:19

ΗΠΑ: Ενδείξεις εμπλοκής της Wagner Group στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι έχουν δει κάποιες ενδείξεις πως η ιδιωτική πολιτοφυλακή της Ρωσίας, Wagner Group, είναι πιθανό να εμπλέκεται στις συγκρούσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

18:15

Οι κυρώσεις της Ελβετίας στη Ρωσία

Η Ελβετία, ένας από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς για τους Ρώσους ολιγάρχες, παραμέρισε την μακρά παράδοση της ουδετερότητάς και ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει όλες τις κυρώσεις που έχει ήδη επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.

Μετά από κυβερνητική συνεδρίαση τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ελβετίας Ιγκνάσιο Κασσίς είπε ότι η χώρα του θα παγώσει αμέσως τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και των 367 ατόμων που επιβλήθηκαν κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα από την ΕΕ.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για την Ελβετία. Σε ανακοίνωσή της, η ελβετική κυβέρνηση είπε ότι θα εφαρμόσει τις κυρώσεις σε συντονισμό με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για "κυρίως αγαθά και οικονομικές κυρώσεις". Με αυτόν τον τρόπο, η Ελβετία ανταποκρίνεται στις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τις οποίες ευθύνονται αυτά τα άτομα», είπε ο πρωθυπουργός.

18:13

Φόρεϊν Όφις: Συνιστά στους Βρετανούς την αποφυγή κάθε ταξιδιού στη Ρωσία

Η Βρετανία συμβουλεύει τους πολίτες της να αποφύγουν «κάθε ταξίδι στη Ρωσία», μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η βρετανική διπλωματία.

«Συστήνουμε στο εξής την αποφυγή κάθε ταξιδιού στη Ρωσία», ανακοίνωσε μέσω Twitter το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «οι δυνατότητες των πτήσεων για την επιστροφή στη Βρετανία είναι περιορισμένες και η ρωσική οικονομία όλο και πιο ασταθής».

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε τις «βάρβαρες αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγε η Ρωσία», εναντίον αμάχων στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δύο ηγέτες «καταδίκασαν κατηγορηματικά τις βάρβαρες αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγε η Ρωσία εναντίον αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς σε γειτονιές του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

18:08

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε επίσημο αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

18:06

Η απάντηση Πούτιν στις οικονομικές κυρώσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διέταξε την απαγόρευση των δανείων σε συνάλλαγμα και των μεταφορών από Ρώσους κατοίκους εκτός της Ρωσίας από την 1η Μαρτίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο τη Δευτέρα, ως αντίδραση για τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση.

Ο Πούτιν υπέγραψε επίσης εντολή για τις εξαγωγικές εταιρείες, να πωλούν το 80% των εσόδων τους από το forex που έλαβαν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην αγορά. 

18:05

Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει τη χρήση βομβών διασποράς στην Ουκρανία

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τη χρήση στην Ουκρανία βομβών διασποράς που σκότωσαν αμάχους μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, εκτιμώντας πως πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο έρευνας για «έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, ένα νηπιαγωγείο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην Οχτίρκα, στη βορειοανατολική Ουκρανία, επλήγη το πρωί της Παρασκευής από τα όπλα αυτά που απαγορεύθηκαν το 2010 με μια διεθνή συνθήκη, την οποία δεν έχουν υπογράψει ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο.

Τρεις άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλο ένα παιδί τραυματίστηκε, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Κυριακή.

Η ΜΚΟ δηλώνει πως «η επίθεση φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, που επιχειρούσαν σε κοντινή απόσταση και που έχουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν όπλα διασποράς σε κατοικημένες ζώνες».

18:03

Η Βρετανία προχώρησε σε σύσταση προς τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Ρωσία

18:02

Γερμανία: Χαιρετίζει τις συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας και προειδοποιεί ότι μπορεί να διαρκέσουν καιρό

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει κατ΄αρχήν τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ.

«Οι διπλωματικές λύσεις είναι πάντα και οι μόνες λογικές λύσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι όλοι ασφαλώς γνωρίζουν ότι πρόκειται για πολύ δύσκολες συνομιλίες, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν καιρό.

 

 

18:00

Τα τρία αιτήματα του Μακρόν και η απάντηση του Πούτιν

Σύμφωνα με το Ελιζέ, κατά τη συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Μακρόν επανέλαβε το αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός. 

Δεδομένου ότι σήμερα ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Μακρόν ζήτησε να γίνουν σεβαστές από τη ρωσική πλευρά, ζητώντας: 

– Nα πάψουν όλες οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και κατοικημένων περιοχών

– Τη διαφύλαξη όλων των αστικών υποδομών 

– Τη διαφύλαξη της ασφάλειας των οδικών αξόνων , κυρίως νότια του Κιέβου.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Πούτιν από την πλευρά του επιβεβαίωσε την προθυμία του να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά τα παραπάνω.

17:51

 

Πούτιν: «Κλειδί» η ουδετερότητα της Ουκρανίας για οποιαδήποτε διευθέτηση

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι μια διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης θα ήταν δυνατή μόνο εάν το Κίεβο ήταν ουδέτερο, «αποναζιστικοποιημένο» και «αποστρατιωτικοποιημένο», καθώς και ο ρωσικός έλεγχος στην προσαρτημένη Κριμαία αναγνωριστεί επισήμως, ανέφερε το Κρεμλίνο.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με εκπροσώπους της Ουκρανίας και αναμένει ότι αυτές θα οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

17:38

Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα στο Χάρκοβο

Φωτ: REUTERS/Vitaliy Gnidyi

17:37

Μπόρις Τζόνσον: Επιπλέον στρατιωτική στήριξη του Λονδίνου στο Κίεβο μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ότι θα παράσχει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στην χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε επίσης τον Τζόνσον για την αντίσταση της Ουκρανίας στην εν εξελίξει ρωσική εισβολή.

17:31

Η FIFA αναμένεται να αποκλείσει τη Ρωσία

Το BBC αναφέρει ότι η FIFA πρόκειται να αποκλείσει τη Ρωσία από το διεθνές ποδόσφαιρο.

Η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, έρχεται όμως μετά την ανακοίνωση από πολλές χώρες ότι αρνούνται να παίξουν σε την εθνική Ρωσίας.

17:28

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί σε μια «διπλωματική λύση»

Ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέφρασε την «ανησυχία» του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καλώντας σε μια «διπλωματική λύση» της κρίσης αυτής που διχάζει τις 22 χώρες αυτού του περιφερειακού μπλοκ.

Οι περισσότερες από τις αραβικές χώρες μέχρι στιγμής δεν έχουν διαλέξει στρατόπεδο στην κρίση, επιθυμώντας να μην θίξουν τη Ρωσία, έναν σημαντικό προμηθευτή δημητριακών και όπλων, χωρίς ωστόσο να αποξενωθούν από τις ΗΠΑ.

17:27

ΕΕ: Ενίσχυση στην Ουκρανία μέσω δορυφόρων

Ο στρατιωτικός ανταποκριτής του Reuters αναφέρει ότι η ΕΕ ζήτησε να παρασχεθούν πληροφορίες στην Ουκρανία μέσω δορυφόρων, ώστε να μπορέσει να παρακολουθεί τις κινήσεις των Ρωσικών στρατευμάτων.

17:24

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί σε «διπλωματική λύση» για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καλώντας σε μια «διπλωματική λύση» της κρίσης αυτής που διχάζει τις 22 χώρες αυτού του περιφερειακού μπλοκ.

Οι περισσότερες από τις αραβικές χώρες μέχρι στιγμής δεν έχουν διαλέξει στρατόπεδο στην κρίση, επιθυμώντας να μην θίξουν τη Ρωσία, έναν σημαντικό προμηθευτή δημητριακών και όπλων, χωρίς ωστόσο να αποξενωθούν από τις ΗΠΑ.

Στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης που συγκλήθηκε την πέμπτη ημέρα μετά τη ρωσική εισβολή, ο Αραβικός Σύνδεσμος με έδρα το Κάιρο, έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση που αντικατοπτρίζει την επιθυμία να μην προσβάλει κανένα μέρος.

Ο Σύνδεσμος υπενθύμισε «τη σημασία του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου» και έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» και «διπλωματική λύση» σε μια εμπόλεμη σύγκρουση στην οποία η Μόσχα κραδαίνει τώρα την πυρηνική απειλή.

Οι αραβικές χώρες αναλαμβάνουν επίσης να «συνεργαστούν» για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των χιλιάδων υπηκόων τους -κυρίως φοιτητών- που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία, υπό την απειλή βομβών και των απαγορεύσεων πτήσεων μεταξύ Ρώσων και Ευρωπαίων.

Ο πόλεμος μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων εξαγωγέων δημητριακών στον κόσμο απειλεί την εξασφάλιση των προμηθειών για τις αραβικές χώρες, καθώς πλανάται το φάσμα των «ταραχών για τον άρτο» και αυξάνονται τα χρέη των κρατών, των οποίων οι προϋπολογισμοί έχουν ήδη επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τις επιδοτήσεις άρτου.

Ο Κόλπος, από καιρό ευθυγραμμισμένος με τις ΗΠΑ, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλός και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείχαν από ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Η Συρία, η συμμετοχή της οποίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ανεστάλη στα τέλη του 2011, καθώς και η Αλγερία και το Σουδάν, που ιστορικά συνδέονται με τη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια με τη Ρωσία με στρατιωτικές συμφωνίες, φαίνεται να κλίνουν ξεκάθαρα προς τη ρωσική πλευρά.

17:17

Ρώσος μεγιστάνας καλεί τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο

Ο Εβγκένι Λεμπέντεφ, ρωσικής καταγωγής μεγιστάνας που είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας Evening Standard του Λονδίνου, απήυθυνε έκκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Λεμπέντεφ δημοσίευσε στο σημερινό πρωτοσέλιδο μια ανοικτή επιστολή προς τον Ρώσο ηγέτη: «Σας παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε τις σημερινές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί αυτή η τρομερή σύγκρουση στην Ουκρανία».

«Ως Ρώσος πολίτης σας παρακαλώ να ζητήσετε από τους Ρώσους να σταματήσουν να σκοτώνουν τους Ουκρανούς αδελφούς και αδελφές τους. Ως Βρετανός πολίτης σας ζητώ να σώσετε την Ευρώπη από τον πόλεμο», επισημαίνει.

17:17

Χάρκοβο: 1 νεκρή και 31 τραυματίες στον τελευταίο βομβαρδισμό

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ο τελευταίος βομβαρδισμός του Χάρκοβο άφησε πίσω του μια γυναίκα νεκρή και 31 τραυματίες.

Στους τραυματίες υπάρχουν 15 στρατιώτες και 16 πολίτες, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή ο Ουκρανικός στρατός απέκρουσε επιτυχώς τη ρωσική προέλαση σε στρατηγικό αεροδρόμιο κοντά στο Χάρκοβο

17:11

Ο Μακρόν μίλησε με Πούτιν και Ζελένσκι 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και στη συνέχεια με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα.

Η συνομιλία με τον Πούτιν είχε διάρκεια 1,5 ώρας, σύμφωνα με το Παρίσι.

Ο Μακρόν είπε ότι πίεσε για «την ανάγκη να εφαρμοστεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός». 

17:04

Ελβετία: Απίθανο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά η Ρωσία

Ελβετοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα εναντίον της Δύσης, στο πλαίσιο της σύγκρουσης για την Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Βιόλα Αμχέρντ.

Τα σχόλια έγιναν αφότου η Ελβετία ενέκρινε κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

«Βεβαίως, εξετάζουμε όλα τα σενάρια, αλλά οι έρευνές μας δείχνουν ότι η πιθανότητα χρήσης αυτών των πυρηνικών όπλων είναι μικρή», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη. 

16:51

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων

Τις τελευταίες κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία δείχνει χάρτης που παρουσιάζει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

16:50

Μπορέλ: Η ΕΕ θα επιβάλλει περισσότερες κυρώσεις στη Λευκορωσία και εναντίον οποιουδήποτε συνεργάζεται με τον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία

Ο ίδιος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, δεν απέκλεισε την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία. «Θα στοχεύσουμε στο μαύρο χρήμα, σε όσους στηρίζουν την εισβολή του Πούτιν», υπογράμμισε, αναφερόμενους στους Ρώσους ολιγάρχες.

Έπλεξε το εγκώμιο της Ελβετίας, που «μας ακολουθεί στο δρόμο των κυρώσεων, συμμετέχει στη μάχη της ΕΕ να δώσει μάχη κατά της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος των ολιγαρχών που στηρίζουν τον Πούτιν».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί άμαχοι ανάμεσα στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία και ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι αποφασισμένα να ενισχύσουν την Ουκρανία με στρατιωτικό υλικό.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή στην ΕΕ από το να μείνομε ενωμένοι και να στηρίξουμε την Ουκρανία», είπε, σημειώνοντας ότι «οι κυρώσεις όμως έχουν ένα κόστος, θα έχουν αντίκτυπο και σε μας. Τώρα θα πληρώσουμε το κόστος, διότι αν δεν το κάνουμε τώρα, θα πληρώσουμε πολλαπλάσιο κόστος στο μέλλον».

«Δεν θέλουμε να χτυπήσουμε το Ρωσικό λαό, θέλουμε να αποτρέψουμε την επιθετικότητα του καθεστώτος Πούτιν», κατέληξε.

16:50

Βίντεο: Ουκρανοί πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά από ρωσικό άρμα

Πλήθος Ουκρανών -κάτοικοι της πόλης Κοριούκιβκα στην περιφέρεια Τσερνιχίβ της Ουκρανίας- συγκεντρώθηκαν μπροστά από ρωσικό άρμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

16:45

Ν. Κορέα: Βοήθεια προς την Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας γνωστοποίησε ότι θα παράσχει 10 εκατομμύρια δολάρια σε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση, τον λαό και τους πρόσφυγες «που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή κρίση λόγω της παράνομης εισβολής από τη Ρωσία».

16:43

Reuters: Ο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, τόνισε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία συνεχίζονται

16:38

Αν Απλμπαουμ στην «Κ»: Τα σημάδια ήταν ορατά, αλλά δεν τα βλέπαμε

Η Αν Απλμπάουμ μιλά στην «Κ» και τον Γιάννη Παλαιολόγο για τα προειδοποιητικά σημάδια της ρωσικής εισβολής και την αντίδραση της Δύσης.

16:35

Ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν ότι δεν θα παίξουν διεθνείς αγώνες ποδοσφαίρου με τη Ρωσία

Αρκετές ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες ανακοίνωσαν ότι δεν θα παίξουν διεθνείς αγώνες με τη Ρωσία μέχρι νεωτέρας.

Η Ουαλία, η Σκωτία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Αλβανία ακολούθησαν τα βήματα της Αγγλίας, της Τσεχίας, της Σουηδίας και της Πολωνίας αρνούμενοι να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία σε οποιοδήποτε επίπεδο του διεθνούς ποδοσφαίρου.

16:30

State Dept: Οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να αποχωρήσουν «άμεσα» από τη Ρωσία

16:28

Ελβετία: Απαγόρευση εισόδου σε πέντε ολιγάρχες από το περιβάλλον Πούτιν

Η Ελβετία απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε πέντε ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Κάριν Κέλερ-Σάτερ.

16:28

SkyNews: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στα σύνορα με τη Λευκορωσία ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Η συνάντηση είχε ως στόχο την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε νωρίτερα η ουκρανική προεδρία.

Αναμένονται οι λεπτομέρειες της συνάντησης.

16:27

Κυρώσεις Ε.Ε.: Στόχος η ρωσική οικονομία, οι ελίτ και ο ίδιος ο Πούτιν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εξαπόλυση «της πρωτοφανούς και απρόκλητης στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας».

Ορισμένα από τα τιμωρητικά μέτρα δεν έχουν επιβληθεί ποτέ στο παρελθόν και κάποια εθεωρούντο ταμπού μέχρι την ρωσική εισβολή.

16:23

Ο ΔΟΕ ζητεί αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από διεθνείς διοργανώσεις

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι το εκτελεστικό της συμβούλιο προτείνει στις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να απαγορεύσουν σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές και αξιωματούχους να συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις.

16:13

Το Nexta μεταδίδει βίντεο από την πόλη Μπερνιάσκ, νοτιοδυτικά της Μαριούπολης, σημειώνοντας ότι ο πληθυσμός αποδοκιμάζει τους Ρώσους στρατιώτες

16:10

Συγκέντρωση συμπαράστασης στην Ουκρανία την Τρίτη, στις 18.00, στην πλατεία Συντάγματος

Ανάμεσα σε όσους θα κάνουν σύντομες ομιλίες, θα είναι (σε αλφαβητική σειρά) οι:

  • Βασίλης Αποστολόπουλος, επικεφαλής των Ανεξάρτητων Φοιτητών (ProjectΠΑΝΚΣ)
  • Γρηγόρης Βαλλιανάτος (ακτιβιστής)
  • Απόστολος Δοξιάδης (συγγραφέας)
  • Γιώργος Μενεσιάν (διεθνολόγος)
  • Δημήτρης Μπούρας (ανθρωπολόγος ειδικός στα θέματα του Καυκάσου και της Ουκρανίας)
  • Αλέξανδρος Σκούρας (πρόεδρος του κέντρου φιλελεύθερων μελετών ΚΕΦΙΜ)

Θα απευθύνουν χαιρετισμό οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων στην Ελλάδα της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Λευκορωσίας. Θα υπάρξει σύνδεση με την Κίρα Ρούντβικ και τον Μάριαν Ζαμπλότσκι, ουκρανούς βουλευτές και τώρα μαχητές στους δρόμους του Κιέβου.

16:09

Eκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον: Οι βρετανικές εταιρίες που συνεργάζονται με τη Ρωσία θα πρέπει να «σκεφθούν σοβαρά»

Οι βρετανικές τράπεζες ή οι εταιρίες που συνεργάζονται με οποιοδήποτε πλευρά της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά εάν οι ενέργειές τους ενισχύουν το «καθεστώς» του, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η ενεργειακή εταιρία BP και η παγκόσμια τράπεζα HSBC ήταν μεταξύ των εταιριών της Δύσης που αναζητούν διέξοδο από τη Ρωσία ύστερα από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι η άποψη του πρωθυπουργού είναι ότι το καθεστώς του Πούτιν και ο ίδιος ο Πούτιν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κράτος παρίας και ότι οι εταιρίες θα πρέπει να σκεφθούν πολύ προσεκτικά εάν συνεχίζουν να κάνουν ακόμα κάτι που ενισχύει το καθεστώς του Πούτιν», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

«Δεν επιδιώκουμε τίποτε σχετικά με αλλαγή καθεστώτος, αυτό που για το οποίο προφανώς μιλάμε είναι το πώς θα σταματήσουμε τη Ρωσία να επιδιώκει να υποτάξει μια δημοκρατική χώρα».

16:04

Το Nexta μεταδίδει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις - Ακολουθούν οι λεπτομέρειες των συζητήσεων

16:00

Βίντεο από τις επιθέσεις στο Χάρκοβο 

 

15:55

Φοιτητές του τεχνικού κολεγίου της πόλης Βασίλκιβ παρατηρούν την κατάσταση του κτιρίο το οποίο χτυπήθηκε από Ρωσικά πυρά πριν από δύο ημέρες

15:51

Ο Πούτιν στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης για την αντιμετώπιση των κυρώσεων, χαρακτήρισε τη Δύση ως την «αυτοκρατορία το ψεύδους»

15:48

Οι «Anonymous» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε ιστοτόπους ρωσικών ΜΜΕ

Η ομάδα χάκερ «Anonymous» ανέλαβε την ευθύνη για μια κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τους ιστότοπους πολλών ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους και κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, παρατείνοντας τις πληροφοριακές επιθέσεις που έθεσαν στο στόχαστρο τις τελευταίες ημέρες πολλούς ρωσικούς επίσημους ιστότοπους.

Για μερικά λεπτά, οι ιστότοποι των κρατικών πρακτορείων ειδήσεων TASS και RIA Novosti, της εφημερίδας Kommersant, της προσκείμενης στο Κρεμλίνο Izvestia και του περιοδικού Forbes Russia προέβαλλαν ένα μήνυμα που καλούσε να «τεθεί τέλος» στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

15:47

Sky News: Ο Πούτιν «υπερεκτίμησε» τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες

Οι τελευταίες πληροφορίες δυτικών υπηρεσιών σημειώνουν ότι η Ρωσία θεωρεί ότι η εισβολή είναι εν τέλει πολύ πιο δύσκολη από ό,τι αναμενόταν και είχε υποτιμήσει την αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκτιμάται ότι είχε υπερεκτιμήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες και τη στρατηγική της χώρας του, σύμφωνα με το Sky News, ενώ παγιδεύτηκε από τον αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση.

Τώρα κλιμακώνονται οι φόβοι ότι όσο όσο πιο δύσκολο γίνεται για τη Ρωσία, τόσο πιο σκληρή κι αδίστακτη θα μπορούσε να γίνει η ρωσική δράση - στοχεύοντας δυνητικά περισσότερες περιοχές αμάχων για να συντρίψει οποιαδήποτε αντίσταση. Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα στοχεύσει αμάχους.

15:46

Times: Στο Κίεβο μισθοφόροι του Πούτιν για να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Πάνω από 400 Ρώσοι μισθοφόροι βρίσκονται στη Κίεβο, έχοντας εντολή από το Κρεμλίνο να δολοφονήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να προετοιμάσουν το έδαφος για ανάληψη του ελέγχου από τη Μόσχα, σύμφωνα με πληροφορίες των Times. 

Το Wagner Group, μια ιδιωτική πολιτοφυλακή που διευθύνεται από έναν από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν και λειτουργεί ως κρατικός βραχίονας, έστειλε μισθοφόρους από την Αφρική πριν από πέντε εβδομάδες, με αποστολή να αφήσουν ακέφαλη την ουκρανική κυβέρνηση έναντι ενός ικανού χρηματικού μπόνους, αναφέρουν οι Times.

15:42

Σύσκεψη για την οικονομία συγκάλεσε ο Πούτιν

Την ώρα που στα σύνορα της Λευκορωσίας οι εκπρόσωποι Ουκρανίας και Ρωσίας αναζητούν διπλωματική διέξοδο, στη Μόσχα ο Βλάντιμιρ Πούτιν ασχολείται με την οικονομία και τις επιπτώσεις που έχουν επιφέρει οι κυρώσεις της Δύσης. 

«Ο πρόεδρος βρίσκεται στο Κρεμλίνο, ασχολείται με την οικονομία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, με το Κρεμλίνο να δημοσιεύει λίγο αργότερα και σχετικό στιγμιότυπο. 

«Οι κυρώσεις είναι βαριές, δημιουργούν προβλήματα, αλλά η Ρωσία έχει όλο το αναγκαίο δυναμικό για να αντισταθμίσει τις ζημίες», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ. 

15:37

Ελβετία: Υιοθετεί τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

Η Ελβετία, παρότι παραδοσιακά διατηρεί ουδέτερη στάση, θα υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των Ρώσων που εμπλέκονται στην επίθεση της Μόσχας κατά της Ουκρανίας και θα «παγώσει» τα περιουσιακά τους στοιχεία, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάτσιο Κάσις είχε δηλώσει χθες ότι ήταν «πολύ πιθανό» να ακολουθήσει η Ελβετία τη γραμμή της Ε.Ε.

15:36

ΗΠΑ: Αναστολή εργασιών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μίνσκ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις εργασίες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μινσκ της Λευκορωσίας και επιτρέπει στους διπλωμάτες της πρεσβείας στη Μόσχα να φύγουν οικειοθελώς για να προστατεύσουν το προσωπικό εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το προσωπικό και στις δύο πρεσβείες μειώθηκε σημαντικά προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της την περασμένη εβδομάδα.

15:33

Γαλλία: Υπάρχει ακόμα ευκαιρία αποχώρησης από το Κίεβο

Ο Ζαν Υβ λε Ντριάν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, δήλωσε ότι οι δρόμοι που οδηγούν από το Κίεβο προς τα νότια «πιθανώς δεν είναι απολύτως ασφαλείς», αλλά ότι «υπάρχει η ευκαιρία να φύγουν από την πόλη» όσοι Γάλλοι πολίτες παραμένουν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Είπε επίσης ότι η Γαλλία θα διατηρήσει μειωμένη διπλωματική παρουσία στην πρεσβεία της στο Κίεβο.

Ο Μπρούνο λε Μερ, υπουργός Οικονομίας, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει στενά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και μπορεί να κατασχέσει οποιαδήποτε ακίνητα, γιοτ ή πολυτελή αυτοκίνητα που ανήκουν στη Γαλλία σε Ρώσους που περιλαμβάνονται σε λίστες κυρώσεων.

15:29

Σε μια επιθετική κίνηση, οι ΗΠΑ θα αποκόψουν την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας από τις συναλλαγές σε αμερικανικά δολάρια

Οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα τη Δευτέρα για να απαγορεύσουν τις συναλλαγές σε δολάρια με τη ρωσική κεντρική τράπεζα και να μπλοκάρουν πλήρως το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων, δήλωσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το CNN, τα βήματα αυτά έχουν σκοπό να εμποδίσουν τη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα «ταμείο για τις δύσκολες ημέρες» στο οποίο -αξιωματούχοι δήλωσαν- ότι η Μόσχα περίμενε να βασιστεί κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία.

Αντί να χρησιμοποιεί τα αποθεματικά για να περιορίσει το ρούβλι που πέφτει, η Ρωσία δεν θα μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια που διατηρεί σε δολάρια ΗΠΑ.

Οι σαρωτικές νέες κυρώσεις, που επιβλήθηκαν με τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, έρχονται καθώς η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται ήδη σε ελεύθερη πτώση.

15:24

Ο ιστορικός Γιουβάλ Νόα Χαράρι εξηγεί γιατί ο Πούτιν ήδη χάνει τον πόλεμο

«Πολλές μαύρες μέρες είναι μπροστά μας. Οι Ρώσοι ενδέχεται να κατακτήσουν ολόκληρη την Ουκρανία. Αλλά για να κερδίσουν τον πόλεμο, οι Ρώσοι πρέπει να κρατήσουν την Ουκρανία και αυτό μπορούν να το πετύχουν μόνο εάν οι Ουκρανοί πολίτες τους το επιτρέψουν. Αυτό φαίνεται αδύνατο να συμβεί».

15:21

Συνομιλίες στη Λευκορωσία: Αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων ζήτησε το Κίεβο

Η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την Ρωσία ζητεί την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, μετέδωσαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

15:18

 

Η Ρωσία επιβάλλει απαγόρευση πτήσεων σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες

Η Μόσχα απαγόρευσε σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Καναδά, να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο σε μια κίνηση - απάντηση στις σαρωτικές κυρώσεις από χώρες της Δύσης.

 

 

15:18

Επιχείρηση εκκένωσης για τους Έλληνες στην Οδησσό

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού, το αρμόδιο Γενικό Προξενείο εισηγήθηκε και έλαβε άδεια να πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης από την περιοχή Ελλήνων πολιτών, καθώς και μελών οικογενειών τους.

Η επιχείρηση "Νόστος 2" έλαβε χώρα σήμερα. Εκκενώθηκαν 26 άτομα.

Τους συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης.

Οι ανωτέρω αφίχθηκαν στην Μολδαβία όπου τους υποδέχθηκε η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ρουμανία, Σοφία Γραμματά.

Σημειώνεται ότι το Γενικό Προξενείο στην Οδησσό συνεχίζει να λειτουργεί.

Ο Γενικός Πρόξενος επιστρέφει στην έδρα του».

15:17

Εύσημα Ζελένσκι σε Ιαπωνία

Σε νεότερη ανάρτηση του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ενημέρωσε ότι είχε συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό και τον ευχαρίστησε για τη συνδρομή της Ιαπωνίας με:

  • Οικονομική βοήθεια
  • Αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία

15:12

ΗΠΑ: Σε ισχύ οι κυρώσεις προς την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν, με άμεση ισχύ, κάθε συναλλαγή με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, μέτρο πρωτοφανούς σκληρότητας, το οποίο ελήφθη σε συντονισμό με πολλούς συμμάχους της Ουάσιγκτον σε απάντηση της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα το πάγωμα όλων των στοιχείων ενεργητικού τα οποία η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατηρεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ή διακρατούνται οπουδήποτε από Αμερικανούς ιδιώτες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η επιβολή των μέτρων αυτών θα περιορίσει δραστικά την ικανότητα της Μόσχας να υπερασπισθεί το νόμισμά της και να στηρίξει την οικονομία της.

15:09

Σφοδρές μάχες στο Χάρκοβο

Ρώσοι βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές με εκτοξευτές πυραύλων Grad, σημειώνει δημοσιογράφος του kyivindependent.

15:06

Τα παιδιά που έχουν τραυματιστεί παραμένουν στο καταφύγιο του νοσοκομείου στο Κίεβο

REUTERS/Umit Bektas

15:02

Η Ουάσιγκτον απαγόρευσε κάθε συναλλαγή με την κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν σήμερα, με άμεση ισχύ, κάθε συναλλαγή με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, μέτρο πρωτοφανούς σκληρότητας, το οποίο ελήφθη σε συντονισμό με πολλούς συμμάχους της Ουάσιγκτον σε απάντηση της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση όλων των στοιχείων ενεργητικού τα οποία η κεντρική τράπεζα της Ρωσία διατηρεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ή διακρατούνται οπουδήποτε από αμερικανούς ιδιώτες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η επιβολή των μέτρων αυτών θα περιορίσει δραστικά την ικανότητα της Μόσχας να υπερασπισθεί το νόμισμά της και να στηρίξει την οικονομία της.

15:01

Μητσοτάκης: Χαιρετίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας να μπει στην Ε.Ε.

«Καλωσορίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένας από εμάς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Επιπλέον, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον λαό της Ουκρανίας.

14:59

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις στη Λευκορωσία

Μέλη των αντιπροσωπειών φτάνουν στο σημείο της συνάντησης.

Οι συζητήσεις μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς μεγάλες προσδοκίες.

Sergei Kholodilin/BelTA/Handout via REUTERS

14:58

Γιόχανσον: Η ΕΕ να προετοιμαστεί για εκατομμύρια πρόσφυγες

Τουλάχιστον 400.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πρέπει να ετοιμαστεί για εκατομμύρια αφίξεις, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Χθες, ο αριθμός αυτός έφτανε τις 300.000.

Οι δηλώσεις της Γιόχανσον πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε συνοριακό πέρασμα στη Ρουμανία. Από τις 24 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 74.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα από την Ουκρανία.

 

14:55

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μία γρήγορη σύνοψη

Αν μπήκατε τώρα στο live blogging της Καθημερινής, αυτές είναι οι νεότερες εξελίξεις από την πέμπτη ημέρα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

  • Οι συζητήσεις μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς μεγάλες προσδοκίες.
  • Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν για συζητήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο.
  • Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ζήτησε από τα ρωσικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τα όπλα τους και από την Ε.Ε. να δεχθεί άμεσα την Ουκρανία ως μέλος της.
  • Εκρήξεις σε Κίεβο και Χάρκοβο από το πρωί, ενώ ένα κτίριο κατοικιών στην πόλη Τσερνιχίβ, στα βόρεια της χώρας, επλήγη από πύραυλο. Στο Χάρκοβο οι νεκροί είναι δεκάδες, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου.
  • Η Ρωσία διπλασιάζει τα επιτόκιά της στο 20% καθώς το νόμισμά της βυθίζεται και οι ειδικοί προειδοποιούν για πιθανή επιδρομή στις τράπεζες.
  • Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υπερδιπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο 20% από το 9,5%
  • Παρά τα βαρύτατα οικονομικά πλήγματα, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι η Ρωσία θα αντέξει στις κυρώσεις.
  • Υπάρχει επίσης «μεσολάβηση» Αμπράμοβιτς με σκοπό να βοηθήσει στις συνομιλίες για τερματισμό της σύγκρουσης.
14:54

Ιταλία: Οι ηγέτες της G7 θα έχουν επικοινωνία με τους επικεφαλής ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Οι ηγέτες από τις χώρες της Ομάδας των 7 (G7) θα έχουν, σήμερα στις 18:15 ώρα Ελλάδας, επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ηγέτες της Ρουμανίας και της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε η Ιταλία.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχουν επικοινωνία στις 21.30 ώρα Ελλάδας.

14:50

Μαριούπολη: Μεταφορά του Προξενείου στις εγκαταστάσεις του ΟΑΣΕ

Με πρωταρχικό σκοπό την ασφάλεια των μελών του προσωπικού του Γενικού Προξενείου της Μαριούπολης, καθώς και των φιλοξενουμένων σε αυτό δημοσιογράφων, αποφασίστηκε η προσωρινή μεταφορά του Γενικού Προξενείου σε άλλο κτίριο εντός της πόλης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις στις οποίες στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες η Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ, η οποία έχει αποχωρήσει.

Η μεταφορά ολοκληρώθηκε επιτυχώς νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς την Γραμματεία του ΟΑΣΕ και ιδιαίτερα τη γενική γραμματέα του Οργανισμού Helga Schmid.

Το Γενικό Προξενείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Τα στοιχεία επικοινωνίας του παραμένουν τα ίδια:

Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη:

Τηλέφωνα: 00380629 47-04-38, 00380629 34-53-84, 00380629 52-84-90, 00380629 33-24-92

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης: 00380967047885

Email: [email protected]

 

14:48

Moody’s: Τα δύο σενάρια για την ουκρανική κρίση και τι σημαίνουν για την οικονομία Διαβάστε αναλυτικά

14:43

 

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 500.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία βρήκαν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες

 

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας αυτής την περασμένη Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, έγραψε σήμερα στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

Καταμέτρηση που εστάλη λίγο νωρίτερα από τις υπηρεσίες του Γκράντι έκανε λόγο για 499.412 καταγεγραμμένους πρόσφυγες, εκ των οποίων 281.000 έχουν καταγραφεί μόνο στην Πολωνία.

Αφότου ξεκίνησαν οι βίαιες μάχες ανάμεσα στα ρωσικά στρατεύματα και τον ουκρανικό στρατό, οι άμαχοι προσπαθούν με κάθε μέσο που διαθέτουν να φθάσουν σε γειτονικές χώρες.

Η Ουγγαρία έχει υποδεχθεί 84.586 πρόσφυγες σύμφωνα με την καταμέτρηση, η Μολδαβία τουλάχιστον 36.000 και η Ρουμανία και η Σλοβακία περίπου 30.000 η κάθε μία.

Οι Ουκρανοί πολίτες εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελβετία.

14:38

Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το ρούβλι, κλειστό το χρηματιστήριο της Μόσχας

Το ρούβλι υποχώρησε σήμερα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ το χρηματιστήριο της Μόσχας παρέμεινε κλειστό.

Νωρίτερα σήμερα, το δολάριο ανταλλασσόταν με 100 ρούβλια, συγκριτικά με 83,5 που ήταν η τελευταία επίσημη ισοτιμία την Τετάρτη. Το ευρώ αντιστοιχούσε σε 109,4 ρούβλια, συγκριτικά με 93,5 μία ημέρα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Για να προστατεύσει την οικονομία και το εθνικό νόμισμα απέναντι στις κυρώσεις της Δύσης, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 9,5% στο 20% σήμερα το πρωί. Παράλληλα, αποφάσισε να μην ανοίξει σήμερα το χρηματιστήριο της Μόσχας, εν μέσω φόβων για κατάρρευση των ρωσικών μετοχών όπως έγινε αλλού στον κόσμο.

 

14:35

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, εξέφρασε την «πλήρη στήριξή» του στην επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχετε την πλήρη στήριξή μας», έγραψε στο Twitter ο Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει «γρήγορες και θαρραλέες αποφάσεις» σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

14:34

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΥΠΠΟΑ αναστέλλει συνεργασίες με Ρώσους καλλιτέχνες

 

14:25

Σαρλ Μισέλ: Δεν υπάρχει ομοφωνία για την ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί ομόφωνη συμφωνία των 27 μελών της Ενωσης και αυτήν την στιγμή «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες» μεταξύ τους ως προς το θέμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η ένταξη είναι ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί από καιρό από την Ουκρανία. Αλλά υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες στους κόλπους της ΕΕ για την διεύρυνση», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, αναφερόμενος στα δεδομένα που αφορούσαν την πριν από την ρωσική επίθεση συγκυρία.

14:23

Ο Τσέχος πρωθυπουργός στηρίζει τις προσπάθειες της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ

Η Τσεχία στηρίζει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Ο Φιάλα δήλωσε πως είναι απαραίτητο να δοθεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ουκρανία είναι καλοδεχούμενη στην κοινότητα δημοκρατικών χωρών της Ευρώπης.

14:18

H Volvo ανέστειλε τις παραδόσεις αυτοκινήτων στη Ρωσία

Λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους αναφορικά με τις εμπορικές κυρώσεις, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία ανέστειλε - μέχρι νεοτέρας- την παράδοση νέων αυτοκινήτων στη Ρωσία.

14:09

Σύνδεση Ουκρανίας - Μολδαβίας με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. ενδέχεται να αποφασίσουν τη σύνδεση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου οι δύο χώρες να «απεξαρτηθούν» ενεργειακά από τη Μόσχα.  

 

 

 

13:56

Δεκάδες νεκροί στο Χάρκοβο

Για δεκάδες νεκρούς ύστερα από ρωσικές επιθέσεις με ρουκέτες στο Χάρκοβο κάνει λόγο ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αντόν Χερασένκο.

«Το Χάρκοβο βομβαρδίστηκε μαζικά από ρουκέτες. Δεκάδες είναι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

 

13:55

Ο Αμπράμοβιτς αποδέχθηκε το αίτημα της Ουκρανίας να βοηθήσει στις συνομιλίες

Ο Ρώσος ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρόμαν Αμπράμοβιτς, αποδέχθηκε το αίτημα της Ουκρανίας να βοηθήσει στις συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε η εκπρόσωπός του.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η ουκρανική πλευρά επικοινώνησε με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς για υποστήριξη στην επίτευξη ειρηνικής επίλυσης. Από τότε προσπαθεί να βοηθήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου μεγιαστάνα.

13:32

Επίθεση χάκερς στο TASS με μήνυμα κατά Πούτιν

Ο ιστότοπος του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS παραβιάστηκε από χάκερς και η αρχική του σελίδα «αντικαταστάθηκε» από ένα αντιπολεμικό μήνυμα και εκκλήσεις να σταματήσει η εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

«Σας προτρέπουμε να σταματήσετε αυτή την τρέλα, μην στείλετε τους γιους και τους συζύγους σας σε βέβαιο θάνατο», ανέγραφε το μήνυμα. «Ο Πούτιν μας αναγκάζει να λέμε ψέματα και μας θέτει σε κίνδυνο...Δεν είναι δικός μας πόλεμος, ας τον σταματήσουμε!».

Reuters

13:17

Επίθεση χάκερς στο TASS

O ιστότοπος του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΤASS έχει υποστεί επίθεση από χάκερς.

13:05

Βερολίνο: Ανεύθυνες οι απειλές Πούτιν

O εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δληλωσε ότι το Βερολίνο παίρνει πολύ σοβαρά τα σχόλια του Βλαντιμίρ Πούτιν για πυρηνικό εξοπλισμό. Χαρακτήρισε «ανεύθυνες» πάντως τέτοιου είδους απειλές και διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ ουδέποτε υπήρξε και ποτέ δεν θα αποτελέσει απειλή για την Ρωσία.

13:03

Ε.Ε.: Σχεδιάζει να δώσει στους Ουκρανούς δικαίωμα παραμονής για έως τρία χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παράσχει στους Ουκρανούς που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο το δικαίωμα παραμονής και εργασίας εντός του μπλοκ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Γαλλία και την Ε.Ε..

Τουλάχιστον 300.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στην Ε.Ε. και η Ένωση χρειάζεται να προετοιμαστεί για εκατομμύρια ακόμη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, χώρες-μέλη της Ε.Ε., έχουν χερσαία σύνορα με την Ουκρανία.

13:01

H στιγμή που οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων 

12:47

IFAX: Η Ρωσία δεν σκέφτεται να ανακαλέσει τους πρέσβεις τις από τις ευρωπαϊκές χώρες

12:43

Εκτακτη σύσκεψη Πούτιν στη σκιά των κυρώσεων

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προεδρεύσει σήμερα έκτακτης, κοινής σύσκεψης του υπουργικού του συμβουλίου και της κεντρικής τράπεζας της χώρας καθώς οι επιβληθείσες κυρώσεις «άλλαξαν σημαντικά την οικονομική πραγματικότητα της Ρωσίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Είναι βαριές κυρώσεις, δημιουργούν προβλήματα, αλλά η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να εξισορροπήσει τις ζημίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

12:34

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας

Ξεκίνησαν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών Ουκρανίας-Ρωσίας στα σύνορα της Λευκορωσίας, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Στόχος της ουκρανικής πλευράς είναι να πετύχει άμεση κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατευμάτων της Ρωσίας. 

12:26

Σταματά τις παραδόσεις η VW

Η Vοlkswagen αναστέλλει, προσωρινά, τις παραδόσεις οχημάτων της που βρίσκονται ήδη στη Ρωσία, προς τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων της χώρας.

12:22

Η Ελλάδα «παγώνει» τις χρυσές βίζες σε Ρώσους πολίτες 

Στην αναστολή της έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής επενδυτικού σκοπού που προέρχονται από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η αναστολή αφορά και σε υπό εξέταση άδειες και σε νέα αιτήματα.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, δεν θα εξετάζονται μέχρι νεωτέρας αιτήσεις για άδειες διαμονής της κατηγορίας «στελέχη επιχειρήσεων» για πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επισημαίνεται, τέλος, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αναμονή σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

12:22

Ουκρανία: Τουλάχιστον 5.300 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη μάχη

Τουλάχιστον 5.300 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της πριν από πέντε ημέρες στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ρωσία παράλληλα έχασε 816 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 291 αυτοκίνητα, 191 άρματα μάχης, 60 δεξαμενές καυσίμων, 29 αεροπλάνα, 29 ελικόπτερα, 74 πυροβόλα, 21 εκτοξευτές ρουκετών Grad, 5 αντιαεροπορικούς πολέμους, 2 σκάφη, 3 drones και 1 πυραυλικό σύστημα Buk.

12:20

Κρεμλίνο: Έρχονται αντίποινα για τις κυρώσεις στην αεροπορική βιομηχανία

Η Μόσχα πρόκειται να προβεί σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που είχαν στόχο την αεροπορική βιομηχανία της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η κατευθυντήρια αρχή θα είναι η αμοιβαιότητα και τα δικά μας συμφέροντα θα είναι στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

12:12

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα απελευθερώσει κρατούμενους με στρατιωτική εμπειρία

Η Ουκρανία, είπε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα απελευθερώσει κρατούμενους με στρατιωτική εμπειρία αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

12:04

«Αφήσαμε πίσω τον μπαμπά...»

Εκατοντάδες είναι οι οικογένειες που έχουν χωριστεί ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης σύρραξης στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ουκρανές γυναίκες με τα παιδιά τους άφησαν πίσω τους συζύγους και πατέρες καθώς οι ουκρανικές αρχές διατάσσουν τους άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών να μείνουν και να συνεχίσουν την μάχη απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Ένα από αυτά τα παιδιά είναι ο Μαρκ Γκόνσαρουκ: «Φύγαμε από το Κίεβο, ο μπαμπάς θα πουλάει πράγματα και θα βοηθά τους ήρωές μας, τον στρατό μας, ίσως και να πολεμήσει» λέει με δάκρυα στα μάτια στο βίντεο που αναδημοσιεύει ο Guardian.

Ο Μαρκ, μαζί με συγγενείς του, έχουν ήδη εγκαταλείψει το Κίεβο.

12:00

Ε.Ε.: Ενεργοποείται η έκτακτη διαδικασία συγχρονισμού του ενεργειακού δικτύου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει σήμερα από τα κράτη μέλη να ενεργοποιήσουν έκτακτη διαδικασία συγχρονισμού του ενεργειακού δικτύου της Ενωσης, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μέσω του Twitter.

«Πιστεύω ότι αυτή είναι η μόνη δυνατή επιλογή δράσης στις παρούσες συνθήκες», πρόσθεσε.

11:59

Θλίψη για το χαμένο «Όνειρο»: Γιατί η Ρωσία κατέστρεψε το μεγαλύτερο αεροπλάνο

Το λένε  «Mriya», που σημαίνει «όνειρο» στα ουκρανικά. Το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου, το Antonov AN-225, είναι ένας θρύλος της αεροπλοΐας. Όμως καταστράφηκε κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκαλώντας συναγερμό αλλά και θλίψη ανάμεσα στους λάτρεις της αεροναυπηγικής και όχι μόνο.

Το τεράστιο αεροσκάφος ήταν σταθμευμένο κοντά στο Κίεβο όπου και σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, καταστράφηκε από ρωσική επίθεση. 

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

11:53

Κίεβο: Στόχος όποιος μπαίνει σε λεωφορειολωρίδα

Σαμποτέρ υπέρ των Ρώσων θα θεωρείται όποιος κυκλοφορεί στις λωρίδες που προορίζονται μόνο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στους δρόμους του Κιέβου και άλλων πόλεων  ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές στην Ουκρανία.

Μόνο ορισμένες κατηγορίες αυτοκινήτων έχουν δικαίωμα χρήσης της λωρίδας των ΜΜΜ, και όλα τα άλλα θα θεωρούνται εχθρικά.

11:42

Μαζική έξοδος εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών

Η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιτσέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν την εγκαταλείψει τη χώρα τους τουλάχιστον 422.000 Ουκρανοί πολίτες.

11:39

ΠΟΥ: Εξαντλούνται τα αποθέματα οξυγόνου στις ουκρανικές κλινικές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για επικίνδυνη μείωση παροχής οξυγόνου στα νοσοκομεία της Ουκρανίας. «Η κατάσταση του εφοδιασμού με οξυγόνο πλησιάζει σε πολύ επικίνδυνο σημείο στην Ουκρανία» τόνισε και συμπλήρωσε πως η στρατιωτική σύγκρουση αύξησε τη ζήτηση στη χώρα κατά 20 έως 25%. 

11:32

«Eίμαστε το νέο Στάλινγκραντ...»

Κάτοικοι της Μαριούπολης έλεγαν σήμερα το πρωί ότι η πόλη-λιμάνι της Αζοφικής θάλασσας έχει περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις και δέχεται σφοδρή επίθεση.

Οι ίδιοι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι Ρώσοι πεζοναύτες έχουν αποβιβαστεί στην ακτή και καταλάβει το λιμάνι, όπου βρισκόταν ο μικρός στόλος της Ουκρανίας.

Associated Press

 

«Ακούμε αεροπλάνα στον ουρανό. Έχει συννεφιά και δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι δικοί μας ή Ρώσοι», δηλώνει ο Ανατόλι Λοζάρ στον Guardian μιλώντας από ένα υπόγειο της Μαριούπολης όπου έχει καταφύγει με την οικογένειά του.

Ο Λοζάρ λέει ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το χωριό Shyrokyne, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης, και υπάρχουν τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες.

Και προσθέτει: «Έχουμε γίνει το νέο Στάλινγκραντ. Σκοτώνουμε Ρώσους. Κάποιοι έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι. Οι οικογένειες στεγάζονται σε υπόγεια. Είναι τρομοκρατημένες  με ό,τι συμβαίνει. Τεράστιος αριθμός εθελοντών έχει ενταχθεί στον στρατό. Έχουμε όπλα. Θα παλέψουμε μέχρι τελευταίου ανδρός»

11:29

Μόσχα: Δεν έχει ανοίξει το χρηματιστήριο

Τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία πλέει από σήμερα η ρωσική οικονομία έχουν κρατήσει κλειστό προς το παρόν το χρηματιστήριο στη Μόσχα, την ώρα που το ρουβλι πέφτει χωρίς σταματημό και το επιτόκιο δανεισμού στη Ρωσία εκτοξεύτηκε από 9,5% σε 20%.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το μη άνοιγμα της ρωσικής χρηματαγοράς, άρα το χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας, ώστε να αποφευχθεί ένα κραχ λόγω των αλλεπάλληλων οικονομικών κυρώσεων της Δύσης.

11:29

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ - Ζελένσκι

Με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσι επικοινώνησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με ανάρτησή του στο twitter ο κ. Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τη στάση του Ουκρανικού λαού και των ΕΔ και σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους, αντιαρματικά όπλα ενώ θα αποστείλει ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια. 

11:20

Το βίντεο με τις νέες δηλώσεις Ζελένσκι

11:19

Βρετανία: Καθυστερούν οι Ρώσοι, νόμιζαν ότι θα ήταν ευπρόσδεκτοι

Η ρωσική προέλαση δεν πηγαίνει πλέον σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Αμύνης, Μπεν Ουάλας, κι αυτό διότι ο σχεδιασμός της Μόσχας είχε βασιστεί στην εκτίμηση του Κρεμλίνου ότι οι Ουκρανοί πολίτες θα υποδέχονταν σαν ελευθερωτές τους Ρώσους.

Ο κ. Ουάλας τόνισε σε δηλώσεις του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως στον ουκρανικό Βορρά η προέλαση των Ρώσων έχει αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, ενώ στον Νότο φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική, αλλά και εκεί βρίσκεται πιο πίσω από το προγραμματισμένο σημείο προόδου.

11:11

Ζελένσκι προς ρωσικό στρατό: «Φύγετε να σωθείτε»

«Φύγετε πίσω στη Ρωσία για να σώσετε τις ζωές σας», διαμηνύει στους Ρώσους στρατιώτες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

Ο κ. Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι ήδη 4.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες από την Πέμπτη το πρωί που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία. Εκτίμηση για πολλές ρωσικές απώλειες έχει κάνει και το Λονδίνο.

Πλέον και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχεται απώλειες Ρώσων στρατιωτών, τονίζοντας πάντως ότι είναι πολύ λιγότερες από τις απώλειες των Ουκρανών.

11:08

Άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. ζητεί ο Ζελένσκι

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει ότι ζήτησε από τις Βρυξέλλες την άμεση αποδοχή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτω από νέες, ειδικές διαδικασίες.

11:05

Ουκρανία: Ήδη 16 παιδιά έχουν σκοτωθεί

Ως τώρα έχουν σκοτωθεί 16 παιδιά και έχουν τραυματιστεί άλλα 45 κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

11:04

Άμεση εκεχειρία, απόσυρση στρατευμάτων ζητά η Ουκρανία 

Η ουκρανική αντιπροσωπεία αξιώνει «άμεση» εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

«Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος», διευκρίνισε.

 

10:58

Οι ρωσικές δυνάμεις περιμένουν έξω από το Κίεβο

Ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων παραμένει περί τα 30 χιλιόμετρα εκτός Κιέβου, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Αμύνης.

Μεγάλη πομπή αρμάτων κατευθυνόταν τις τελευταίες ώρες νότια, από τα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα προς την ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά προς το παρόν δεν κινείται εγγύτερά της.

10:52

H άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας με ελικόπτερο στον χώρο των διαπραγματεύσεων 

 

10:47

Στην Αθήνα έφθασαν 36 Ουκρανοί πρόσφυγες

Λεωφορείο με 36 Ουκρανούς πρόσφυγες έφθασε στην Αθήνα λίγο πριν τις 10:00 το πρωί.

Οι άνθρωποι περπάτησαν περισσότερες από 10 ώρες για να φθάσουν στα σύνορα με τη Ρουμανία και, μετά από ένα ταξίδι 20 ωρών, έφθασαν στην Ελλάδα.

10:46

Εάν μπήκατε τώρα στο live blogging της Καθημερινής: Οσα έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας - Οι βασικές εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας

  • Παρότι τα ρωσικά στρατεύματα απέχουν μόλις 30 χιλιόμετρα από το Κίεβο, η πόλη παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας και η διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη έχει αρθεί.

  • Η πόλη Τσερνίχιβ στα βορειοανατολικά της χώρας αντιμετώπισε σφοδρό βομβαρδισμό από ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.
  • Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παραδέχτηκε ότι οι δυνάμεις της υπέστησαν απώλειες κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία, κάτι που ηρνείτο εδώ και ημέρες.
  • Οι διαπραγματευτές για το Κίεβο και τη Μόσχα φτάνουν στη Λευκορωσία για ειρηνευτικές συνομιλίες, αν και ο πρόεδρος Ζελένσκι δηλώνει ότι δεν αναμένει ότι οι συζητήσεις θα αποφέρουν αποτελέσματα
  • Αναφορές κατά τη διάρκεια της νύχτας αναφέρουν ότι ο δικτάτορας της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ετοιμάζεται να αναπτύξει στρατεύματά του για να συνδράμουν στη ρωσική εισβολή.
  • Η κεντρική τράπεζα της Μόσχας αγωνίζεται να περιορίσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία αυξάνοντας τα επιτόκια και απαγορεύοντας στους χρηματιστές να πουλούν χρεόγραφα που διακρατούνται από ξένους. Το ρούβλι υφίσταται μεγάλες απώλειες.
10:44

Έφτασαν και οι Ουκρανοί στον χώρο των διαπραγματεύσεων

Την άφιξη και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις  στην περιοχή Γκόμελ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της Λευκορωσίας BelTA.

«Η ουκρανική πλευρά προσγειώθηκε με ελικόπτερο κοντά στον τόπο των διαπραγματεύσεων», ανέφερε το πρακτορείο σε ανακοίνωσή του. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, έφτασε στο έδαφος της Λευκορωσίας από την Πολωνία.

10:32

 

Οι Ουκρανοί διαψεύδουν ρωσικό έλεγχο σε πυρηνικό εργοστάσιο

 

Η (κρατική) Ουκρανική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom διαψεύδει αναφορές ότι το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις.

Την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του Τσέρνομπιλ.

10:31

Xάρκοβο: Απαγόρευση κυκλοφορίας από το μεσημέρι

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή του Χαρκόβου τη Δευτέρα θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι και θα τελειώσει στις 6 το πρωί της Τρίτης. Αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό σαμποτέρ, ανέφερε ο πρόεδρος της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Χαρκίβ, Όλεχ Σινεμπούκοφ στο Telegram.

Οι μάχες γύρω από την πόλη συνεχίζονται, αλλά οι Ουκρανοί προς το παρόν διατηροιύν τον έλεγχο του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρο της χώρας, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

10:19

Μέσα στο Παλάτι του Γκόμελ

Αλλες δύο φωτογραφίες από το εσωτερικό του Παλατιού Ρούμιαντσεφ - Πάσκεβιτς στο Γκόμελ της Λευκορωσίας, οπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες της ρωσικής και της ουκρανικής αποστολής.

Reuters
Reuters

 

10:17

Η Μόσχα λέει πως ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία στις συνομιλίες με το Κίεβο

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα Δευτέρα, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας.

10:07

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν το Κίεβο

Ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

 

10:01

Μισέλ: Συζήτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει την ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της.

Σε δηλώσεις του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM, ο κ. Μισέλ είπε ότι «πρόκειται για συζήτηση που σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει», προσθέτοντας ότι οι 27 ήδη έχουν μια «πολύ ισχυρή» συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, η οποία μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω.

09:58

Βρετανός υπ. Άμυνας: Δεν νομίζω ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας εκτιμά ότι ο Πούτιν δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη μάχη της Ουκρανίας.

«Μας ανησυχεί ότι μία χώρα σαν τη Ρωσία θεωρεί ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για εκείνη, είτε αυτό αφορά στην εισβολή της Ουκρανίας είτε στη χρήση νευροτοξικών ουσιών στο Σόλσμπερι», δήλωσε ο Ουάλας στο Times Radio.

«Οσες φιλοδοξίες και να έχει για την Ουκρανία, δεν νομίζω ότι ο Πούτιν θα περάσει σε αυτό το στάδιο».

09:52

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Απαράδεκτος ο τρόπος που απευθύνθηκε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα

«Παντελώς απαράδεκτος» κρίνεται ο τρόπος που απευθύνθηκε η ρωσική πρεσβεία εναντίον της χώρας μας, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας ότι χθες ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο επεσήμανε ότι υπάρχουν αποδείξεις για επιθέσεις από ρωσικά μαχητικά που προκάλεσαν τον θάνατο ομογενών.

09:51

Αποστάσεις Πεκίνου από τη Μόσχα

Σε μια νέα κίνηση αποστασιοποίησης της κινεζικής από τη ρωσική ηγεσία τη Δευτέρα, το Πεκίνο απάντησε στη θέση σε ετοιμότητα του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι οι νόμιμες ανησυχείς ασφαλείας όλων των χωρών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, αλλά όλες οι πλευρές θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμες και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Είχε προηγηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η διαφοροποίηση του εκπροσώπου της Κίνας από αυτή της Ρωσίας, καθώς δεν καταψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος καταγγελίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Μόσχα ψήφισε αρνητικά, ενώ η το Πεκίνο απείχε, όπως και η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

09:40

Διαψεύδουν οι Ουκρανοί την κατάληψη πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζιε

Η Μόσχα ανακοίνωσε την κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου στην πόλη Ζαπορίζιε, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά η Ουκρανία αμέσως το διέψευσε.

Το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό φρουρεί και ελέγχει πλήρως την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμύνης Ιγκόρ Κονασένκοφ σε ενημέρωση τη Δευτέρα.

«Το προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και τον έλεγχο της ραδιενεργής κατάστασης στην κανονική λειτουργία», δήλωσε ο κ. Κονασένκοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ραδιενεργό υπόβαθρο είναι φυσιολογικό».

Λιγότερο από 15 λεπτά αργότερα οι ουκρανικές αρχές διέψευσαν τη ρωσική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι ο πυρηνικός σταθμός παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

09:34

Λονδίνο: Επιβραδύνεται η ρωσική προέλαση

Η ρωσική προέλαση στο Κίεβο έχει επιβραδυνθεί λόγω εφοδιαστικών ελλείψεων και σφοδρής ουκρανικής αντίστασης ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Αμύνης την Δευτέρα.

 

«Ο μεγάλος όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων παραμένουν 30 χιλιόμετρα από τα βόρεια περίχωρα του Κιέβου αλλά η προέλασή τους έχει επιβραδυνθεί θαπό τις ουκρανικές δυνάμεις που υπεραμύνονται του αεροδρομίου Οστομέλ, που αποτελεί καίριο στόχο της ρωσικήςε επίθεσης από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης».

09:32

Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της σε όλα τα ρωσικά αεροσκάφη

Με Notam που εξέδωσε η ΥΠΑ, απαγορεύονται από σήμερα, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, όλες οι πτήσεις πάνω από τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας όλων των αεροσκαφών συμφερόντων Ρωσίας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

09:31

Οι Ρώσοι λένε ότι ελέγχουν πλήρως τον ουκρανικό ενάεριο χώρο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν πλέον υπό τον απόλυτο έλεγχό τους ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, κι ενώ η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον στο πέμπτο 24ωρό της.

Στην επίσημη ενημέρωση στη Μόσχα ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ πρόσθεσε ότι οι πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενεργκοντάρ βρίσκονται επίσης υπό ρωσικό έλεγχο.

09:26

Υπερδιπλασιασμός των ρωσικών επιτοκίων δανεισμού

Τεράστια αύξηση του βασικού της επιτοκίου ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας το πρωί της Δευτέρας, αυξάνοντάς το από 9,5% στο 20%, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις έχουν πλέον σημαντική επίπτωση στη ρωσική οικονομία.

Το ρούβλι καταρρίπτει ώρα με την ώρα το ρεκόρ ισοτιμίας έναντι του δολαρίου, πέφτοντας το πρωί κατά 40%, στα 112 ανά δολάριο.

09:17

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης»

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης» κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία αργότερα μέσα στην ημέρα.

«Οι Ρώσοι κατακτητές επιβράδυναν τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές», επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

09:17

Κίεβο: Λήξη απαγόρευσης κυκλοφορίας, ξανανοίγουν καταστήματα

Ύστερα από 39 ώρες, η απαγόρευση κυκλοφορίας έληξε στις 8 το πρωί στο Κίεβο. Παρά τις εκρήξεις που ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα και τις σειρήνες συναγερμού, αρκετά καταστήματα θα ανοίξουν και οι συγκοινωνίες θα επαναληφθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν τα παντοπωλεία και κάποια άλλα καταστήματα πρώτης ανάγκης, ενώ οι συρμοί του μετρό στην πόλη κινούνται αλλά σαφώς αραιότερα του κανονικού, σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα Segodnya.

Οι αρχές του Κιέβου ζητούν πάντως από τους κατοίκους να μην βγαίνουν έξω και να μην κυκλοφορούν άσκοπα στην πόλη.

09:07

Οι Ρώσοι κατέλαβαν πόλη στην Αζοφική θάλασσα

Ο δήμαρχος του Μπερντιάνσκ δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την πόλη του, που βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα. Πρόκειται για πόλη 120.000 κατοίκων που ανήκει στην περιφέρεια Ζαπορίζια, και έχει θέση-κλειδί στον ουκρανικό Νότο.

08:57

Απρέπεια και ειρωνείες Μπολσονάρο κατά Ζελένσκι

Την άρνηση του να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εξέφρασε ο Βραζιλιάνος πρωθυπουργός, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος επέκρινε μάλιστα τους Ουκρανούς για το ότι εξέλεξαν για πρόεδρο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι «εμπιστεύτηκαν σε έναν κωμικό την μοίρα του έθνους τους».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

08:54

Washington Post: Η Λευκορωσία θα συνδράμει τη Ρωσία με στρατεύματα

Στρατεύματα στην Ουκρανία προς βοήθεια της Ρωσίας ετοιμάζεται να στείλει η Λευκορωσία, όπως μεταδίδει η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο. 

Την ίδια πληροφορία μετέδωσε νωρίτερα και η ουκρανική Kyiv Independent επικαλούμενη πολλαπλές πηγές που ανέφεραν ότι είναι πιθανή μια ανάπτυξη Λευκορώσων αλεξιπτωτιστών.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

08:41

Ουκρανοί πολίτες φτιάχνουν μόνοι τους μολότοφ για την υπεράσπιση της χώρας τους

Φωτογραφία Serhii Hudak/Reuters

 

08:41

Το τραπέζι των συνομιλιών στη Λευκορωσία

Διπλωματικές αποστολές της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν σήμερα στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας, για συνομιλίες χωρίς προαπαιτούμενα, σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών του Κιέβου. Η επιβεβαίωση της συνάντησης έγινε την Κυριακή και ενώ οι συγκρούσεις μαίνονταν σε πολλά σημεία της ουκρανικής επικράτειας. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, σε σύντομο τηλεοπτικό μήνυμα, ότι δεν αναμένει πολλά από την εν λόγω συνάντηση. 

08:32

Εντεκα πλοία του ρωσικού στόλου ανοικτά της Οδησσού

Ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, κατά τον ίδιο.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί παράλληλα να μπει στο κέντρο της Χαρκίβ, της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε εξάλλου πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού κάπου 100.000 έφεδροι.

08:20

Αλματώδης αύξηση για τις τιμές του αργού

Η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημειώνει αλματώδη αύξηση, που ξεπέρασε το 6%, στις συναλλαγές στην Ασία μέχρι τώρα, καθώς οι αγορές μοιάζουν να ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η τιμή του βαρελιού αυξανόταν κατά 6,27%, στα 97,33 δολάρια, περί τις 06:45 (ώρα Ελλάδας), ενώ αυτή του βαρελιού Brent σημείωνε άνοδο 5,24%, στα 103,06 δολάρια.

08:16

Μπλόκο από facebook σε 40 fake λογαριασμούς αντιουκρανικής προπαγάνδας

Η Meta (facebook) ανακοίνωσε ότι ακύρωσε περί τους 40 fake λογαριασμούς, ιστοσελίδες και ομάδες στο facebook που λειτουργούσαν τόσο από Ουκρανία όσο και από την Ρωσία και είχαν στο στόχο τους την Ουκρανία. Το meta μιλά για συντονισμένη επιχείρηση

08:05

Θερμά λόγια Ζελένσκι προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

«Σας ευχαριστώ για τη θερμή συνομιλία παναγιώτατε. Τα λόγια σας είναι σαν χέρια που μας στηρίζουν αυτές τις δύσκολες στιγμές. Οι Ουκρανοί νιώθουν πνευματική στήριξη και δύναμη από τις προσευχές σας. Ελπίζουμε το συντομότερο για ειρήνη», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ουκρανός Πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

 

07:53

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επικοινώνησε το βράδυ της Κυριακής (27/2) ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του περιέγραψε την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ τον ευχαρίστησε για την συμπαράσταση. Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε στον κ. Ζελένσκι σύντομα να επικρατήσει η ειρήνη στην Ουκρανία.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

07:52

Ζελένσκι: Κρίσιμες οι επόμενες 24 ώρες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους αργά την Κυριακή ότι οι επόμενες 24 ώρες είναι κρίσιμες για την Ουκρανία, όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο κ. Τζόνσον από την πλευρά του ανέφερε ότι το Λονδίνο και οι σύμμαχοί του θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να φθάσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.