Θερμοβαρικά όπλα: Τι είναι και πώς λειτουργούν

Θερμοβαρικά όπλα: Τι είναι και πώς λειτουργούν

Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν χρήση τους από τους Ρώσους κατά την εισβολή στην Ουκρανία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταγγελία της Ουκρανής πρέσβειρας στις ΗΠΑ περί χρήσης θερμοβαρικών όπλων από τους Ρώσους εισβολείς στην Ουκρανία προκάλεσε φόβους για σοβαρή κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς πρόκειται για βάρβαρo φονικό όπλο έναντι ανθρώπινων στόχων, ένα βήμα πριν τα πυρηνικά.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους παρατηρητές η χρήση τέτοιων όπλων στο ουκρανικό μέτωπο, και μόνο η πιθανότητα να έχουν χρησιμοποιηθεί δημιουργεί διεθνή ανησυχία.

Το CNN πάντως ήδη ανέφερε ότι μια από τις δημοσιογραφικές του ομάδες είδε την ανάπτυξη ρωσικού πολλαπλού εκτοξευτή θερμοβαρικών πυραύλων πλησίον των ουκρανικών συνόρων το Σάββατο το απόγευμα.

Τι είναι τα θερμοβαρικά όπλα;

Πρόκειται για βόμβες διπλής λειτουργίας, που απορροφούν το οξυγόνο από τον περιβάλλοντα χώρο και προκαλούν έκρηξη σε υψηλότατη θερμοκρασία.

Στο πρώτο στάδιο της έκρηξης η βόμβα σκορπίζει ένα νέφος μικροσκοπικών υλικών, από καύσιμο με βάση τον άνθρακα μέχρι θραύσματα μετάλλου. Στο δεύτερο, προκαλείται ανάφλεξη αυτού του νέφους που προκαλεί μια μπάλα φωτιάς, ένα τεράστιο ωστικό κύμα και ένα κενό καθώς απορροφά όλο το οξυγόνο τριγύρω.

Το κύμα της εκρήξεως μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό εκρηκτικό όπλο και είναι ικανό να εξαϋλώσει τα ανθρώπινα σώματα που πλήττει.

«Εφόσον οι αναφορές περί χρήσης τέτοιων όπλων ισχύουν, δυνητικά πρόκειται για έγκλημα πολέμου», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Τέτοια όπλα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κατά ανθρώπων, παρά μόνο για μεγάλους υλικούς στόχους, όπως σήραγγες, σπηλιές κλπ.

Που έχουν χρησιμοποιηθεί

Στο παρελθόν πάντως έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο από Ρώσους όσο και από Δυτικούς, με τις ΗΠΑ να πλήττουν με θερμοβαρικά όπλα τα βουνά όπου κρύβονταν τρομοκράτες της Αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν.

Ο Δρ Μάρκους Χέλιερ, αναλυτής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής, αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα Guardian πως η Ρωσία διαθέτει κάθε είδους οπλικά συστήματα και προσθέτει πως «οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς χρησιμοποιούν τέτοια όπλα εδώ χρόνια».

Το 2000 η Ρωσία είχε καταγγελθεί ότι χρησιμοποίησε θερμοβαρικά όπλα κατά των Τσετσένων αυτονομιστών.

Πηγή: The Guardian, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή