ΗΠΑ – Κορωνοϊός: Θέλουν την παράταση μέτρων

ΗΠΑ – Κορωνοϊός: Θέλουν την παράταση μέτρων

Ο μισοί Αμερικανοί υπέρ της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, συνωστισμό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση κάποιων περιοριστικών μέτρων στις καθημερινές δραστηριότητες προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού προκρίνουν οι περισσότεροι Αμερικανοί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε για τη Washington Post και το ΑΒC News. Οπως διαπιστώνεται, η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ εξακολουθεί να ανησυχεί για το μέλλον της πανδημίας, παρά τις διαβεβαιώσεις ομοσπονδιακών αξιωματούχων και τον αυξανόμενο αριθμό πολιτειών που αίρουν την υποχρέωση χρήσης μάσκας.

Κατά την περασμένη διετία, ο κορωνοϊός προκάλεσε τον θάνατο 950.000 Αμερικανών. Οι πολίτες, ακόμα και τώρα, δεν πιστεύουν ότι ο υγειονομικός κίνδυνος ανήκει στο παρελθόν, αλλά εκτιμούν ότι είτε έχει τεθεί «σε μερικό έλεγχο» (49%), είτε παραμένει ανεξέλεγκτος (15%). Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση του κινδύνου, αλλά και η αντιμετώπιση των περιοριστικών μέτρων, συμβαδίζει με την κομματική ταυτότητα των ερωτηθέντων. Χωρίς αυτή τη διάκριση, συνολικά λίγο περισσότερο από το 33% των Αμερικανών εκτιμά ότι η πανδημία έχει τεθεί ή σχεδόν τεθεί υπό έλεγχο. Αυτή την άποψη εκφράζει το 29% των Δημοκρατικών έναντι του 41% των Ρεπουμπλικανών.

Οι έξι στους δέκα ενήλικους Αμερικανούς αποδίδουν εξέχουσα σημασία στον έλεγχο του ιού, έστω και αν αυτό επιβάλλει την εφαρμογή περιορισμών στην καθημερινότητά τους, ενώ οι τέσσερις στους δέκα δεν επιθυμούν κανένα μέτρο.

Το 15% πιστεύει ότι η πανδημία παραμένει ανεξέλεγκτη.

Η δημοσκόπηση της Washington Post πραγματοποιήθηκε αφού το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC) ανακοίνωσε νέα μέθοδο υπολογισμού της επιδημιολογικής εικόνας κάθε περιοχής που μειώνει ριζικά τις πολιτείες όπου πρέπει να υπάρχει υποχρέωση χρήσης μάσκας. Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, μόνο το 28% του πληθυσμού των ΗΠΑ υποχρεούται να φοράει μάσκα σήμερα.

Παρότι οι κυβερνητικές ενέργειες, όπως των ομοσπονδιακών υγειονομικών φορέων, δεν συμβαδίζουν πάντα με τις επιθυμίες των πολιτών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε υπέρμετρη πιθανώς χαλάρωση των περιορισμών μετά τις έντονες πιέσεις επιχειρηματικών κύκλων. Οπως αποκαλύπτεται, ωστόσο, από πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Αμερικανοί τάσσονται περισσότερο υπέρ της μάσκας παρά εναντίον της. Δημοσκόπηση για τον Economist/YouGov έδειξε ότι το 52% των Αμερικανών προκρίνει τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και μόλις το 38% αντιτίθεται στο μέτρο. Μία άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Associated Press έδειξε ότι το 50% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της υποχρέωσης για χρήση μάσκας σε συνθήκες συνωστισμού, ενώ μόλις το 30% διαφωνεί με το μέτρο.

Δημοσκόπηση

Στη δημοσκόπηση της Washington Post /ΑΒC News το 35% των ενηλίκων Αμερικανών πιστεύει ότι είναι αναγκαία η διατήρηση κάποιων μέτρων, ενώ το 30% θεωρεί ότι είναι αναγκαία η καθολική άρση τους. Tέλος, παρά τον φόβο της COVID-19 που εξακολουθεί να επηρεάζει τους Αμερικανούς, το 56% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι έχει επιστρέψει πλήρως ή σχεδόν πλήρως στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή