Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πριν και το μετά της ρωσικής εισβολής (χάρτες και εικόνες)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πριν και το μετά της ρωσικής εισβολής (χάρτες και εικόνες)

Βομβαρδισμένα κτήρια και κατεστραμμένες γέφυρες, ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν και ουκρανικές δυνάμεις που αντιστέκονται, αντίπαλα πυρά και αλληλοκατηγορίες έρχονται να συνθέσουν το εμπόλεμο σκηνικό εντός των συνόρων της Ουκρανίας έπειτα από οχτώ ημέρες πολέμου.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βομβαρδισμένα κτήρια και κατεστραμμένες γέφυρες, ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν και ουκρανικές δυνάμεις που αντιστέκονται, αντίπαλα πυρά και αλληλοκατηγορίες έρχονται να συνθέσουν το εμπόλεμο σκηνικό εντός των συνόρων της Ουκρανίας έπειτα από οχτώ ημέρες πολέμου.

Η σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων ημερών, από την σκοπιά των στρατιωτικών σχεδιασμών της Ρωσίας, είναι η κατάληψη της πόλης της Χερσώνας στον ουκρανικό νότο, όπου διεξάγονταν σκληρές μάχες τα περασμένα 24ωρα.

Όπως φαίνεται μάλιστα στον σχετικό χάρτη που παρουσιάζουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν την τελευταία εβδομάδα επεκταθεί (χωρίς ωστόσο να έχουν αποκτήσει προς το παρόν τον έλεγχο όλων των πόλεων) από τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας προς τη Μαριούπολη, τη Μελιτόπολη και τη Χερσώνα, και εάν συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό σε λίγες ημέρες θα έχουν φτάσει στην Οδησσό, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση το επόμενο διάστημα να δούμε και ανατροπές ή νέες εντάσεις σε εδάφη της νότιας Ουκρανίας που παρουσιάζονται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο χάρτης, όπως έχει διαμορφωθεί έπειτα από οχτώ ημέρες πολέμου, επιβεβαιώνει το σενάριο που ήθελε τη Ρωσία να επιχειρεί να ενώσει τις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές στα ανατολικά με την Κριμαία και εν συνεχεία με την Οδησσό. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε η Ρωσία θα ελέγχει ολόκληρη την ουκρανική ακτογραμμή από την Αζοφική Θάλασσα έως και τα δυτικά της Κριμαίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πριν και το μετά της ρωσικής εισβολής (χάρτες και εικόνες)-1
Πηγή: Institute for the Study of War – American Enterprise Institute –The New York Times

Βορειότερα πάντως εντός της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, πλέον, έπειτα από πολυήμερους βομβαρδισμούς, μετράει τις πληγές του. Ενδεικτικό της έκτασης του ρωσικού σφυροκοπήματος, και το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκαν εκρήξεις σε τουλάχιστον επτά διαφορετικά σημεία της πόλης.   

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πριν και το μετά της ρωσικής εισβολής (χάρτες και εικόνες)-2
Πηγή: the New York Times

Η ένταση των ρωσικών πληγμάτων βρίσκεται πλέον «αποτυπωμένη» πάνω και σε κάποια από τα πιο εμβληματικά κτήρια της ουκρανικής πόλης που καταστράφηκαν, με τις φωτογραφίες του «πριν» και του «μετά» να σοκάρουν. Ο λόγος για κτήρια όπως είναι εκείνα της τοπικής διοίκησης, του τοπικού πανεπιστημίου και των κεντρικών γραφείων της αστυνομίας. Σημειωτέων ότι στο Χάρκοβο έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες και δεκάδες άμαχοι, όπως καταγγέλεται. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πριν και το μετά της ρωσικής εισβολής (χάρτες και εικόνες)-3

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πριν και το μετά της ρωσικής εισβολής (χάρτες και εικόνες)-4 Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πριν και το μετά της ρωσικής εισβολής (χάρτες και εικόνες)-5

Πέρα από τα κατεστραμμένα κτήρια, υπάρχουν βέβαια και κατεστραμμένες γέφυρες: στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία και στην περιοχή του Τσέρνιγιβ ή Τσερνίχιβ που βρίσκεται επίσης βόρεια. Λέγεται μάλιστα πως κάποιες από τις εν λόγω γέφυρες τις κατέστρεψαν οι ίδιοι οι Ουκρανοί προκειμένου να ανακόψουν την πορεία των χερσαίων δυνάμεων του αντιπάλου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πριν και το μετά της ρωσικής εισβολής (χάρτες και εικόνες)-6

Εάν εξαιρέσει κανείς τις σκληρές μάχες που εκτυλίσσονται στον ουκρανικό νότο, το άλλο μεγάλο πολεμικό μέτωπο αυτήν την στιγμή είναι εκείνο του βορρά, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν προελάσει και εκεί (κάποιες μπαίνοντας στα εδάφη της Ουκρανίας από τη Λευκορωσία), επεκτείνοντας μέρα με τη μέρα την παρουσία τους και φτάνοντας στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας του Κιέβου όπου οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται, εν μέσω σεναρίων πια τα οποία θέλουν ακόμη και τους Λευκορώσους να επιχειρούν εισβολή.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πριν και το μετά της ρωσικής εισβολής (χάρτες και εικόνες)-7
Πηγή: Institute for the Study of War – American Enterprise Institute – The New York Times

Πηγή: the New York Times 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή