Ένα έθνος βυθίζεται στο σκοτάδι – Η Ουκρανία πριν και μετά τον πόλεμο

Ένα έθνος βυθίζεται στο σκοτάδι – Η Ουκρανία πριν και μετά τον πόλεμο

Δύο δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν την κατάσταση στην Ουκρανία πριν και μετά την ρωσική εισβολή.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ελπίδες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης, μετά τον δεύτερο γύρο συνομιλιών τον δύο πλευρών, δεν είναι ορατές και ένας ολόκληρος λαός συνεχίζει να ζει τη φρίκη του πολέμου με άλλους να ζουν στα καταφύγια και άλλους με κάθε μέσο να εγκαταλείπουν τη χώρα.

Την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αποτυπώνουν χαρακτηριστικά δύο φωτογραφίες από δορυφόρο. Η πρώτη είναι τραβηγμένη τον Ιανουάριο και δείχνει τα φώτα των πόλεων και η δεύτερη στις 25 Φεβρουαρίου, μια μέρα μετά την εισβολή, με την Ουκρανία να βυθίζεται στο σκοτάδι.

Ένα έθνος βυθίζεται στο σκοτάδι – Η Ουκρανία πριν και μετά τον πόλεμο-1
Ένα έθνος βυθίζεται στο σκοτάδι – Η Ουκρανία πριν και μετά τον πόλεμο-2

Οι πρόσφυγες ίσως φτάσουν ακόμη και τα 11 εκατομμύρια 

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο ως και δέκα εκατομμυρίων προσφύγων ακόμη.

Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια αρχική εκτίμηση.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι έχουν εκτοπιστεί εντός και εκτός χώρας, κατά τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον Φιλίπο Γκράντι, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν ήδη την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι περισσότεροι, κάπου 575.000 Ουκρανοί, προσέφυγαν στην Πολωνία. Η Γερμανία έχει υποδεχθεί κάπου 5.000 ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι στιγμής, κατά τα δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Φωτογραφίες: CNN

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή