Χιλιάδες μέλη των σκληρών Ρώσων μισθοφόρων Βάγκνερ στην Ουκρανία

Χιλιάδες μέλη των σκληρών Ρώσων μισθοφόρων Βάγκνερ στην Ουκρανία

Έχουν πολλαπλές αποστολές, μεταξύ τους η απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες μέλη της διαβόητης ομάδας Ρώσων μισθοφόρων Βάγκνερ έχουν περάσει και δρουν στην Ουκρανία από τις αρχές του έτους, προσπαθώντας μεταξύ άλλων και να δολοφονήσουν τον Ουκρανό πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου, από τον Ιανουάριο έως και 4.000 μέλη της ομάδας Βάγκνερ έχουν σταλεί στην Ουκρανία και εκτελούν από δολιοφθορές έως δολοφονίες, έχοντας λάβει λίστα 24 στόχων από την ουκρανική ηγεσία.

Επικεφαλής της λίστας βρίσκεται ο κ. Ζελένσκι, ωστόσο κατά το ρεπορτάζ κάποιοι πράκτορες της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB που αντιτίθενται στον πόλεμο και συνομιλούν με Ουκρανούς συναδέλφους τους, έστειλαν προειδοποίηση για τις απόπειρες δολοφονίας τόσο από τους Βάγκνερ όσο και από Τσετσένους δολοφόνους που έστειλε η Μόσχα στο Κίεβο. Εάν η απόπειρες ήταν επιτυχημένες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε εύκολα να αποποιηθεί της ευθύνης.

Στη λίστα προγραφών των Βάγκνερ φέρονται να βρίσκονται ακόμη τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και ο δήμαρχος του Κιέβο, Βιτάλι Κλίτσκο καθώς και ο αδελφός του (αμφότεροι πρώην πυγμάχοι).

Η ομάδα Βάγκνερ είναι περιβόητη για τους σκληρότατους και αδίστακτους μισθοφόρους της, που έχουν δράσει σε χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη, με αμφίβολη πάντως αποτελεσματικότητα.

Επικεφαλής της ομάδας των μισθοφόρων-δολοφόνων είναι ο Ρώσος ολιγάρχης Γεβγένι Πριγκόζιν, τον οποίον στη Μόσχα αποκαλούν «ο σεφ του Πούτιν», καθώς φέρεται να είναι πολύ κοντά στον Ρώσο πρόεδρο.

Αυτές τις μέρες, πάνω από μια εβδομάδα μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, υπάρχουν μόνο στο Κίεβο περί τους 400 πράκτορες της Βάγκνερ, οδηγώντας τις αρχές στην Ουκρανία να δηλώνουν ότι όποιος κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι πιθανό να εκτελεστεί επί τόπου.

Οι αποστολές των χιλιάδων και πολύ καλοπληρωμένων μισθοφόρων της Βάγκνερ ποικίλουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο. Είχαν μάλιστα ενημερωθεί για τα σχέδια του κ. Πούτιν περί εισβολής στην Ουκρανία δύο μήνες νωρίτερα, από τον Δεκέμβριο, πολύ πριν ενημερωθεί ο ρωσικός στρατός.

Πηγή: The Times, Daily Mail

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή