Ουκρανία: Προχωρούν στον νότο τα ρωσικά στρατεύματα, σε κλοιό το κρίσιμο λιμάνι Μικολάιβ

Ουκρανία: Προχωρούν στον νότο τα ρωσικά στρατεύματα, σε κλοιό το κρίσιμο λιμάνι Μικολάιβ

Για ένατη ημέρα συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας να πολιορκούν την πρωτεύουσα, Κίεβο, καθώς και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ένατη ημέρα συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας να πολιορκούν την πρωτεύουσα, Κίεβο, καθώς και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τμήματα του ρωσικού στρατού, προερχόμενα από την Κριμαία κατέλαβαν ήδη τη στρατηγική πόλη – λιμάνι της Χερσώνας, την πρώτη μεγάλη περιοχή που περιήλθε στον έλεγχο της Μόσχας.

Ουκρανία: Προχωρούν στον νότο τα ρωσικά στρατεύματα, σε κλοιό το κρίσιμο λιμάνι Μικολάιβ-1
Οι κινήσεις του ρωσικού στρατού

Την ίδια ώρα, ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Μικολάιβ, στα δυτικά. Μια ενδεχόμενη πτώση του θα θέσει σε ασφυκτικό κλοιό την Οδησσό, την οποία έχει ήδη αποκλείσει από τη θάλασσα το ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Μάλιστα, η Μόσχα ανακοίνωσε πως το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο της, κάτι που διαψεύδει το Κίεβο.

Ο απεσταλμένος των New York Times Michael Schwirtz, περιγράφει την κατάσταση στο Μικολάιβ: «Είμαι στην πόλη, σε ένα στρατηγικό λιμάνι στη νότια Ουκρανία που προετοιμάζεται για επικείμενη ρωσική επίθεση. Οι δρόμοι είναι σε μεγάλο βαθμό άδειοι, εκτός από στρατιωτικούς και λίγους ηλικιωμένους κατοίκους με τσάντες για ψώνια. Εκρήξεις του ουκρανικού πυροβολικού ακούγονται κατά καιρούς με στόχο τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται γύρω από την πόλη. Ήδη, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει πολλές μικρές πόλεις στα ανατολικά κατά την πορεία τους από τη Χερσώνα, που κατελήφθη πριν από δύο ημέρες. Στο Μικολάιβ, η μία γέφυρα έξω από την πόλη προς την Οδησσό είναι παγιδευμένει με εκρηκτικά, εάν οι ρωσικές δυνάμεις την πλησιάσουν. Οι Ουκρανοί που βρίσκονται εκεί είναι οπλισμένοι με αντιαρματικούς πυραύλους που παρέχονται από τη βρετανική κυβέρνηση. “Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε μέχρι την τελευταία σφαίρα”, είπε ο δήμαρχος της πόλης, Oleksandr Senkevich, στεκόμενος στο γραφείο του με ένα πιστόλι στο χέρι».

Μετά από ολονύχτιες μάχες, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν στο πυρηνικό εργοστάσιο, προκαλώντας πυρκαγιά σε κτίριό του. Η περιοχή βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, όπου -όπως φαίνεται- η Ρωσία σκοπεύει να καταλάβει ολόκληρη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, σε μια προφανή προσπάθεια να αποκόψει από τη ναυτιλία τη χώρα.

Ουκρανία: Προχωρούν στον νότο τα ρωσικά στρατεύματα, σε κλοιό το κρίσιμο λιμάνι Μικολάιβ-2
Η προέλαση των Ρώσων στα νότια της Ουκρανίας

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν επίσης περικυκλώσει τη Μαριούπολη, ένα στρατηγικό σημείο μεταξύ της περιοχής του Ντονμπάς, που ελέγχεται από αυτονομιστές και της χερσονήσου της Κριμαίας που ελέγχεται από τη Ρωσία. Εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν την περιοχή, ο στρατός της Ουκρανίας ανατολικά του ποταμού Δνείπερου θα μπορούσε να περικυκλωθεί και η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει τον έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας και της βιομηχανικής της υποδομής. Εξαιτίας του βομβαρδισμού στη Μαριούπολη έχει κοπεί το ρεύμα, το νερό και η θέρμανση στους κατοίκους, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν στα δυτικά προάστια της πόλη, ωστόσο αντιμετωπίζουν ισχυρή ουκρανική αντίσταση, ενώ πρόσθετες δυνάμεις ανατολικά του Κιέβου φέρονται να προελαύνουν προς την πρωτεύουσα, σύμφωνα με τους ΝΥΤ.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, πραγματοποιούνται σφοδροί βομβαρδισμοί, με κατοικημένες περιοχές να έχουν καταστραφεί. Βίντεο από το κέντρο της πόλης δείχνουν μεγάλα κτίρια και σχολεία με σοβαρές ζημιές.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Live όλες οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή